Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   128 / 164
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Azért pontosabban is megrajzolhattad volna és megszamozhattad volna a sineket mert igy megint félre lesz értve.
Ha a bejáro sin az 1, a másik vége a fütöházban 11, a mellete levök 10 illetve 12. ez a fontos. Meg azokat az állásokat is be kell jelölni, ahol per pillanat nincs semmi, de a hid ott is megállhat pl fényképezni. - lényeg hogy minden ilyen korong pontosan fel van osztva, minden állás meg van jelölve számokkal ( ha használhato ha nem).
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Én személy szerint azért preferálnám Massawa verzióját, mert ha valamiért bővítenél, s kéne még egy kiállás bejöjjön a képbe, akkor a 7 állással már nem lesz ok, s újra kell kalibrálni az egész rendszert, igaz? (Bővítés ugye csak 18 fokonként vagy többszörösei lehetséges a mi példánkban)

De ha így egyszerűbb, nekem ok, csak valaki csinálja meg helyettem

Vagy ha a displayes-nyomógombos verzió sokkal egyszerűbb, akkor felejtsük ám el a fordítógombot (tekerős kapcsolót), s csináljuk inkább úgy. Nem ragaszkodom hozzá makacsul.

Üdv.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Ott a pont! Ezért kérdeztem, hogy hány helyen kell megállni.
(#) atter82 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Csinálok egy okés-t hétvégén, de most épp dolgozom, s az irodában nem akartam fél órán át szerkesztgetni a paintben így fizu előtt...

Küldöm majd a szerkesztett rajzot.

Még egy problem: honnan tudom hogy a motor hány lépéses amúgy, mert én csak kerestem a google-ben, s annak alapján a neked küldött fotókon szereplő Japan Servo gyártmánynál írták, hogy a lépésszög 1,8 fok, s ebből szedtem a dolgokat, de mi van, ha ez nem igaz.

Ezt ti meg tudjátok valahogy "mérni"?

Köszi
(#) Bearni74 válasza vyky hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Hi!

Azt hoszem nagyon sokatnsegitettél. Főleg az aurdinos képpel. Ott ugyanis ha jol számoltamfloppy kiválasztva 14 13 as láb össze kötve, de a az én leirásommal ellentétben, ha jol számoltam akkor nem a 18 20 as láb a vezérlés hanem a 20 22. Ha haza értem ki is fogom próbálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Hagyd már békén azt a motort egyenlőre! Annyira messze vagyunk még attól mint Makó Jeruzsálemtől. Már elöttem is írták, hogy úgy is áttételezni kell, mert önmagában kevés lesz, tehát a mechanikai részét is ki kell találni, hogy miképpen akarod megoldani. Ha voltár már a vatútörténeti parkban akkor ott láthattad, hogy ott is a kör mentén fogaskerekes meghajtással megy a korog. Itt is valami hasonlóban kell gondolkodnod. Egyébként igen mérhető is, meg az 1,8 fok a standard.

Oké, oké, ez most csak eszembe jutott.
Jogos az észrevétel.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Szuper. Tehát a lényeg, hogy felosztja a kört X állásra ahol mindenhol meg kell tudni állni, ha kell ha nem. Ezt kell a gombnak szimulálni a hidnak meg követnie.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Minden igy van ahogy irod, csak pontosan az áttételt kell kihagyni, mert az hibát visz a rendszerbe. Itt meg nel lehet hibázni (kotyogo áttétel csapágy az mind hibalehetöség, ezért kell a hidat egyenesen a motor tengelyhez csatolni).

Pontosan.
Rajz majd holnap várható hozzá, aztán folyt köv.

@Pali79: a motor tuti nem csatlakoztatható a híd tengelyéhez közvetlen? mert láttam ilyen megoldást is.

Vagy ezek a motorok ehhez gyengék?

Köszi

Igen, ez pont én is kérdeztem, mig te ezt irtad, hogy szerintem direktbe kéne csatlakozni, hogy a híd szélének ne legyen holtjátéka, vagy azt amennyire lehet, minimalizáljuk.

Az a baj, hogy mondjuk H0 méretarányban azt kivitelezni, hogy a szélén a híd fogaskerekekkel haladjon, s szép, s pontos legyen, szerintem elég lehetetlen.

Oda beépíthetsz mondjuk egy körsínt, ami sok eredetin is van s azon egy sima felületű kerék halad, de szerintem max ennyi. S ez inkább a design része miatt van, modellben hajtani szerintem mindenki a központi tengelyről szokott...

A fogas megoldás pici hibája máris elakadást okazhat, nem?

S ki csinál ilyen körbe haladó végtelenített fogaslécet pontosan?

Te nagyon úgy tűnsz, hogy csináltál, láttál már ilyet

Ezzel kapcsolatban egy kérdés: ha valaki piszkálja a hidat (húúú, jajja, de szééép, és ez forog is?,) dolgokra gondolok, az nem árt a motornak, programnak ha direktbe a központi tengelyt hajtom meg?

Vagy don't touch tábla a koronghoz, és aki közel lép, lövök??

köszi
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Ártani nem árt, de igaza van simpi kollégának, kell valami támpont a vezérléshez. Vagy egy végállás és akkor minden bekapcsolás azzal kezdődik, hogy megkeresi a végállást.
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Igen többet is csináltam és a legujabb ilyen vezérlést kap majd egyszer:

Még nincs kész, de nem lesz forditogomb csak nyomogombok a kezelöpulton meg Ledek amik kijelzik a poziciot.

Azt meg már irtam, hogy a hidon ki kell alakitani egy nullázo jelet, amit ha bekapcsolsz akkor nulla pozicioba tekeri a hidat ( ezzel indul a kezelögomb is - ha mechanikus akkor azt a 0 állásba kell tekerni majd nullazni a hidat). Ezt akkor is meg kell tenni, ha valaki kézzel eltekeri a beállitott hidat.

IMG_1108.PNG

(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Ha nagyon ilyesmivel akarsz kisérletezni akkor vegyél egy fogas ékszijat és azt ragaszd a pálya széléhez. Ami persze még egy sereg komplikáciovak jár, hogy a motort a hidba kell szerelni, odavinni a legalább 4 vezetéket meg kettöt a sinekhez, azaz minimum 6 polusu forgo kontaktus kell a központi csapágyon.
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Most direkt kerestem a neten egy megoldást. Ha nem akarsz tasztatúrát, lehet simán + - gomb is, amivel lépteted a pozíciókat. Azt, hogy a motor hol álljon meg úgyis be lehet programozni, akár utólag is módosítgatni. A videón levő motorhoz hasonlót utoljára valami nyomtatóból, vagy szkennerből szereltem ki áttétellel együtt. A 10 állású poti pedig így néz ki, valamiből bontottam.
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Igy van ezt a megoldást is emlitettem a kezdetben. De ezt már Attilának kell eldöntenie, hogy mit akar.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Vezérlés szempontjából ez a legegyszerűbb megoldás de nem kevés alkatrész kell hozzá.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Hát igen meg sok port és kábel. De szép ha müködik. Most éppen azon gondolkodom, hogy dual LED-ket rakok be, az egyik a kiválasztott poziciot a másik meg az aktualis poziciot fogja mutatni.
Persze ez sem egyszerü dolog, mert ha ilyen sok pozicio van, nem olyan egyszerü megtalálni a szemben levöt, ezt majd a panelen kell valamilyen grafikával megoldani, vagy a középre mégis csak egy nyillal ellátott gombot kell rakni a sok nyomogomb helyett.

Sziasztok,

Végállás lehetne, persze, mondjuk mindig beáll abba a pozícióba, amikor a híd összeköti a rájáró vágányt a fűtőház középső vágányával, mondjuk, ha ez működhet pl.

Viszont az a gond, hogy sajnos 15 fokot lenne a legjobb lépegetni, illetve amivel osztható a 15, mert így nézne ki a legszebben, most itthon megméregettem.

Megnéztem az escap motort is, de erre meg azt irják a neten, hogy 100 lépés/fordulatos, tehát 3,6 fokot tesz meg egy lépésre. Viszont ebből mondjuk 4 lépéssel 14,4 fok, 5 lépéssel 18 fok lesz (ez már egy picit sok)
Ez még esetleg játszhat, de legjobb lenne egy 96 lépéses motor, olyanom viszont nincs.

Hú, nekem ez kinai, mármint a képen látható, én elég basic vagyok, úgyhogy nem az ezer alkatrészessel kezdeném a dolgokat.
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Ne lovagolj már azon a motoron az Isten szerelmére! Ahogy korábban is írták már csak vezérlés kérdése. Akár 32-szer többet is ki lehet hozni egy motorból megfelelő meghajtással. Ezért mondtam, hogy azt gondold át, mit szeretnél pontosan, mert amíg csak te tudod, addig csak a levegőbe beszélünk.
(#) Bakman válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Meghajtó: Bővebben: Link és mellékletben az adatlap itt érdekes része. 16-os osztású is lehet egy lépés, ha a feladat megkívánja.

microstep.jpg

Bocs, akkor csak most esett le a dolog. Hogy kvázi a lépésszám nem annyira befolyásolja a dolgokat, mert azt te még fel le "szorozgathatod"

E felett elsiklottam, sorry, lekattanok róla. Nem értek hozzá, csak amenyit eddig itt tanultam.

Készítek egy skiccet, s küldöm majd, s akkr arra gondolunk ki valamit.

Mindenesetre valami egyszerűbben gondolkodnék, mert amit Massawa befotózott az totál kínai.

No way

Én biztos hogy alulról szeretném meghajtatni, a híd szélének aljára csinálok valami kereket, de csak a modellszerűség miatt, ide hajtást tuti nem akarok, szerintem az nagyon érzékeny.

A
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Semmi bonyolult nincs benne. Minden álláshoz tartozik egy gomb meg egy LED és ez van, ha jól számoltam 32-szer egy körben. Ez nagyon egyszerű minden szempontból, de alkatrésztemető és elég nagy mikrokontroller kell hozzá, mert sok lesz a ki és bemenet, ha mátrixba rendezi még akkor is.
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Nem is azért tettem be, hogy igy csináld ez valoban bonyolult csak a gombokra meg a LED-kre 5+8 port kell meg 2 a motorra (DIR/STEp) valamint kettö a nullázásra ami már 17 port.
Még gondolkodom, hogy valami modernebb Seria Interfacet teszek a panel meg a proci közé, akkor talán meg tudok sporolni legalább 10 portot. De ide még nem jutottam el. Csak multkor láttam a fiamnál, hogy a displayt 4 vezetétekkel köti az arduinohoz, amiböl 2 a +/-.

Akkor induljunk ki a 15 fokból, s ha egy pozíció a másiktól 15 fokra van, akkor elvileg 24 pozíció lenne összesen.
Vagy ha csak a híd állása számít akkor az 12 féleképpen állhat ugye, s elvileg így tudna lépegetni, még ha ténylegesen mondjuk csak a 0, 1 és 23-as pozíció lenne le- és feljárásra használva.

Valahogy így képzelem, ha ez a skicc segítség. így érdemben csak a 0 az 1 és a 23-mas pozíciónál lehetne lejárni a hídról, de a poziciok 15 fokonként mennének tovább, s ha később még bővül a dolog, akkor lehet "nyitni" újabb lejáró vágányokat.
Következő: »»   128 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem