Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Ha visszaolvasol egy oldalt, akkor egy másik felhasználó pont egy ugyanilyet vett. Ő írt róla pár sort. Bővebben: Link
Szia!
Ezekkel a Prusa klónokkal el lehet szerintem hobbi szinten szórakozni. Amit negatívumként tudok mondani az hogy lassú. Különben szerintem ezen az áron nagyon jó. (Bár az enyémen nem menetes-szár van mint ezen.)
Lassan, de biztosan alakul a nyomtatóm beállítása, bár időm az nem sok van rá.
A nyomtató mechanikailag jó, de a szoftveres beállításokkal rengeteget kell bíbelődni. Esetleg ha valakinek van jól működő I3 klón, Repetier-Host config ini fájla, feltehetné ide. Hajlakkal sikerült biztosítanom a PLA tapadását. Sajnos a suliragasztó nem vált be, de lehet, hogy én rontottam el valamit.
Nem vetted nullára amit írtam, így az a körbenyomtatott keret nem segíti a nyomat tapadását, hiszen nem érintkezik a nyomat legalsó rétegével. (Skirt->Distance from object=0, vagy hasonló)
Szerintem a Z tengelyednél van egy valami hiba, az viszi be a hullámosságot a nyomat oldalába.
Próbáltam levenni nullára, de a keret nyomtatása nem szokott sikerülni. A lenti nyomatnál sem volt keret, csak a rajzon. Nem tudom az okát, de a keretnél nem adagolja olyan gyorsan a PLA-t.
A Z tengelyt még át kell néznem. A rétegmagasság állításával lehet, hogy eltűnik a hullámosság. Most 0,3-as fúvóka van benne, és a rétegmagasság 0,25mm.
A Z tengelyed/anyád imbolyog, ez viszi bele azt a sávos mintát a nyomat oldalába. Milyen szeletelôt használsz? Ha slic3rt akkor a Skirt az legyen 0, és a Brim legyen 4 - 5mm, ekkor nem fognak felkunkorodni a nyomat kiálló részei.
A slic3rt használom.
Köszi, kipróbálom.
Nekem is ilyen vízszintes recékkel nyomtatja a függőleges oldalakat, de nem tudom elképzelni, hogy a Z tengely imbolyogna. Ez a tengely mozog legkevesebbet, egy réteg nyomtatásánál nem is mozog, aztán két réteg nyomtatása között megy fentebb 0,2 mm-t (vagy amennyire be van állítva) és utána megint áll. Még ha nem is tökéletes ez a tengely mechanikailag, akkor sem kéne álltában ilyen hibákat produkálnia - szerintem.
Én azt olvastam, hogy pl. a nem egyenletes átmérőjű filament tud ilyeneket okozni. Sajnos még nem próbáltam, csak a hozzáadottal. Az írás szerint, ha az 1,75 mm átmérőjű szál átmérője már néhány század mm-rel ingadozik, akkor jelentkezhet ilyen. Az én nyomtatóm egyes alkatrészeit is 3D nyomtatóval nyomtatták, és az is recés. Talán kicsit kevésbé, mint az én produktumaim.
Ez sajnos nem azon múlik hogy elég jó-e a képzelôerôd. Tegyél fel a fej mellé egy mérôórát, és nézd meg hogy adott (elméleti, programból mozgatott) Z elmozdulásra mennyi valódi elmozdulásod van. Ha ez nem egyezik minden egyforma emelésnél (mert pl. ferdén van az anyában a menet, stb), akkor nyilván nem egyforma lesz a két réteg szélessége, a kevesebb Z elmozduláshoz szélesebb (szétlapultabb) nyomatréteg fog tartozni.
Üdv!
A nyomtatómat (Pi3 rework) kiegészítettem egy induktív szenzorral. Az a gondom, hogy ha elindítok egy tesztnyomtatást, akkor ugyan úgy, mint eddig, az X tengely elmegy a végállásig, majd az Y és végül a Z. De mikor a Z tengely menne, nem tud megállni, mert a szenzor már túlfutott az alulapon. (bed). Az automata szintezés nem akar menni. (firmware beállítva) FIRMWARE Előre is köszi!
Én amikor azt akartam, hogy egy adott helyre nyomtasson a tálcán, és ne menjen mindig haza a fej nyomtatás előtt, akkor beállítottam a fejet nyomtatás előtt oda, ahova nyomtatni akartam, és kivettem a parancsot a g-code-ból, ami a hazaútra utasította. Ha jól emlékszem G28. Ilyenkor persze nem középre kell állítani az objektumot a clicer-ben, hanem közel a zéró ponthoz.
Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, de ehhez nem kell firmware-t módosítani - ahhoz ugyanis nem értek. Első próbának azért megteheti.
Üdv! közben megoldódott!
G29-es kódot kellett be írni pronterbe, és elindul az auto szintezés!
Az új beállítása a gépemnek (képek). Ez már nagyon tetszik nekem.
Szerintem azért bordás, ami csak a fényképen olyan durva, mert levettem a rétegvastagságot 0,1-re a fúvóka meg 0,3-as. Már írtam, hogy az asszonykámtól kaptam a gépet. Ő is rendelte. A minap takarítottam a gépét és az emailok között ott volt az eladó által küldött összeszerelési útmutató és a beállításhoz szükséges leírás pdf-ben... Nem tudja valaki véletlenül, hogy mi van a "3D Touch Sensor"-ban? A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
Szia!
Nekem is ilyen nyomtatóm van, nálam a heatbed 80 fokos, a fej 210 PLA-val, kék szalagra nyomtatok, és az első rétegnél nincs ventillátorhűtés, csak a másodiktól. Nekem az ABS kunkorodott, még nem találtam rá megoldást, ott a hőfok a heatbednél 110 lenne, a fej meg 230-240 körül, hajlakkos üvegre. Azt még nem sikerült belőnöm, de a PLA-val primán nyomtat gyári beállításokkal.
Csak egy kérdés?
Mi a helyzet az olyan 2 komponenses gyorsan kötő anyagokkal, mint pl a polisztiror gyanta. Ezekhez nem lehet olyan fejet készíteni házilag, ami közvetlen nyomtatás előtt keveri össze a két komponenst, és teszi ki az asztalra? Nem kellene fűteni, hisz levegőn szárad, keménységét pedig a 2. az az edző komponens hozzáadásával lehet szabályozni.
Üdv!
Prusa i3 Z (induktív szenzoros) Offsetet pontosan hogyan kell beállítani? Néztem videókat, de nem volt egyértelmű! Leírná valaki? Előre is köszi!
Profi gépek közt létezik ilyen két komponensű polyjet nyomtató. De az ára....
Itt olvashatsz róla: Bővebben: Link
Sziasztok!
Van egy 3 tengelyen gépem ami maróként nem nagyon vált be, mert gyenge a váza. Arra gondoltam átalakítom 3D nyomtatóvá. Az lenne a kérdésem, hogy mi javasolt a vezérlésre? Sok helyen láttam ardunio+RAMPS+A4988 párosítást LCD-vel. Ilyet használ valaki? Ezt még egész baráti áron be lehet szerezni az ebay-ről. Vagy esetleg valami más?
Szia!
Én is a Ramps + Mega 2560 + A4988-at használom. Könnyű beállítani, sok videó van róla. Nekem egy Prusa i3 nyomtatót működtet. Az LCD nem kötelező, de jó ha van, (azon van az SD kártya olvasó)
Nagy kérdés hogy mi mozgatja most azt a géped ami nem vált be. Bordásszíj, vagy valami orsó? Utóbbival nem fogsz boldogulni. Szinte egyeduralkodó az Arduino a 3d nyomtatók körében.
Menetes orsó hajtja. A szíjhatást nagyon gyengének találtam egy marógéphez. Miért nem jó egy nyomtatóhoz? Sok ilyen megoldást láttam videókon, talán még gyári nyomtatóknál is.
Köszi! Akkor ez a része nem kérdés már. A kérdés még a szoftver lenne. Mivel készül a rajz és az hogyan jut el a vezérlőre?
Megtervezed 3D ben elmented STL formátumban, és pl Cura-ba betöltöd, ahol beállítod a rétegvastagságot, és egyéb beállítani valókat, és gcode ként elmented, vagy alapból Cura-bol nyomtatsz. (vagy SD kártyára is rámentheted, ha a nyomtatóra teszel SD kártya olvasót)
Szia!
Ha tudod a step/mm akkor szerintem nincs vele sok gondod. Ha meg nem, akkor is ki tudod kísérletezni. Vagy nem tudom KBal76 mire gondol miért nem jó az orsó.
Azt tudom, hisz az a marás beállításokhoz is kellett. Szerintem inkább a sebességre gondolt. Szíjas hajtással gyorsabb mozgást lehet megvalósítani. A kérdés az, hogy mekkora sebességet kell elérni.
Az orsóval a hirtelen irányváltások, és a sebességek terén, (és még a zajjal/rezonanciákkal) erôs kompromisszumot kell kötni (X/Y irányban, nyilván).
Elég ritka az orsós hajtás gyári nyomtatókban, ha mégis van, azt nagy menetemelkedésû, és/vagy több-bekezdéses golyósorsóval csinálják, ami nagyon nem a "hobbi" árkategória.
Nyilván lassabb lesz mint szíjjal, de nem akarok egyenlőre komplett gépet csinálni. Azzal főzök amim van. Aztán ha látok benne fantáziát majd meggondolom. Köszönöm!
Bonyolultabb lakazatot mivel szoktatok rajzolni? Autocad-ben otthon vagyok, de pl. egy Yoda figurát nem rajzolnék meg vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |