Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Hozzájutottam egy 3X42voltos rázómotorhoz amit 220v-ról szeretnék üzemeltetni. (ez átmeneti megoldás lenne ameddig nem bővítik a hálózatot 3 fázisra. Tudom a legegyszerűbb megoldás egy 380/42v trafó. De egyenlőre csak egy fázis áll rendelkezésemre. A jó megoldásért hajlandó vagyok fizetni is, számla ellenében.
Frekvencia váltó az 1 -> 3 fázisra átalakitáshoz, és egy háromfázisú trafó.
Ez utóbbim még lehet hogy van is. Mekkora a motor teljesitménye?
A frekvenciaváltó viszonylag nagy frekvenciával dolgozik, nem biztos, hogy egy mezei trafó bírja az iramot.
A frekvenciaváltó 50 Hz-n is dolgozik, ha arra állítom be!
A vivőfrekvencia vagy a moduláció? Nem mindegy. A vivőfrekvencia jellemzően kHz nagyságrendű, lásd melléklet (a feszültségszint nem érdekes, csak kerestem gyorsan egy ábrát).
Szerintem olvass utána a frekvenciaváltó működésének!
Frekvenciaváltók
Apropó, a frekveciaváltóknak meg lehet mondani, hogy mekkora kimeneti feszültséggel dolgozzanak.
Szerintem ez a táblázat nem erre a témára vonatkozik.. ez olyan lenne, mintha 230-ról triakkal akarnál egy 42 voltos izzót járatni... nagyon rizikós lenne.
A táblázathoz passzoló motorok alapban "hálózati" feszültségűek, lásd 01.02 sor.
Miért rizikós triakkal 42 V-os izzót hajtani? A fényerőszabályzók többsége így működik, van olyan állapot, amikor bőven kevesebb jut az izzóra, mint 42 V. Azt sem értem, mi a gond a táblázattal, ez egy frekvenciaváltó használati utasításában van (paraméterlista egyik részlete).
Taníts mester! Bővebben: Link
Csakhogy azok az izzók olyan feszültségűek, mint a tápláló fesz max értéke.. aztán azon belül persze kaphat annyit átlagban.
Te nyugodtan használd úgy, ahogy gondolod, én nem. A táblázattal nincs gond, csak azt írtam, hogy pl. 230-as motorhoz passzoló frekiváltóval hajtanak pár Hz-cel is motort, de az nem azt jelenti, hogy 42 voltos motort is használnak ugyanezzel a váltóval, csak azért, mert abban a tartományban még kicsi az átlagfeszültség.
Ha beállítod az értéket, akkor annyi lesz a max. feszültség. Nem értem a felvetést. Nem csak trafóval lehet feszültséget csökkenteni. Az effektív érték a lényeg, persze bizonyos korlátok között, legfőképpen félvezetőknél. Egy motor többnyire nem sok félvezető elemet tartalmaz.
Nem vitázok ezen.. alapban tévedsz, bocs.
Nem zárom ki, hogy tévedek de igénylek magyarázatot, különben nem hiszem el. Addig nincs bocsánat.
Nézd meg, hogy egy frekiváltó a leglassabb fordulaton is miről hajtja a 230-as motort pl.?
Hány voltos dc pufferről? Na, te ezeket az abban a tartományban nagyon keskeny, de nagy feszültségű impulzusokat raknád rá a 42 voltos tekercselésű motorra. Aztán abban a pár %-nyi tartományban akarod használni a 42-es motort. Más.. Te se gondolod komolyan, hogy pl. 200 volt dc-ről 24 voltos dc motort hajtanál sima pwm-mel.. Enyhe túlzás. Ugyanígy a 42 voltos izzó 230-ról triackal... megcsinálhatod, de baromi rizikós.... A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
A PWM és a frekvenciaváltó két különböző dolog. A 45 éves munkásságom során néhány száz frekvenciaváltót beüzemeltem, tudom miről beszélek. A szokásos működtetési frekvenciájuk 25-200 Hz között volt.
Ebben lehet valami, már csak az a kérdés, hogy a táblázatban megadott érték effetív-e vagy csúcs. Ennek utánajárok.
Biztos, hogy nem. A frekvenciaváltó kimenete szinusz hullámmal modulált PWM. Ez független attól, hogy hány évet töltöttél el a szakmában. Azt pedig külön nem hiszem, hogy soha nem hallottál még sípolni frekvenciaváltóval vezérelt motort.
230-as frekiváltó pl. 330 dc pufferes... erre tegyél 3F hidat és látod, mekkora a dc csúcs. Ebből lesz az 50 Hz-re összerakott 3F.
A síp természetesen a pár kHz-es pwm freki, amiből össze lesz rakva az 50 Hz burkoló fesz. Többet kár erről meditálni. Több verzió is van.
Ezt már én is kérdeztem, de szerintem mindenki "osztja az észt ezerrel", a kérdező meg elmenekült, mert rajta ez nagyon nem segít...
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
Bizony, be lehet állítani a legtöbb frekiváltón, hogy effektív mekkora feszültség legyen hozzárendelve az adott frekvenciákhoz. A legnagyobb persze nem tud nagyobb lenni, mint a névleges bemenő, de pár Hz-shez néhány Volt rendelhető a programból. Az OMRONOK menüjében a gyári beállítás- legkisebb kimeneti (átlag) feszültség 12V/24V...
(Én is tapasztalatból írom... ) Mivel a kimenet PWM, aminek a csúcsa kb. 310V=, aztán átlagolódhat a terhelésen a PWM jellegéből 12V, vagy kisebb is. De a kiadott feszültség nem bocsátható rá - biztonsági okból - egy 24-48V-ra, szigetelésére készült motorra, lámpára. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
Várj egy percet! Valahol olvastam, mintha lenne nálad felesleges frekvenciaváltó. Van kedved oszcilloszkóppal mérni? Igazábol az a kérdés, hogy a beállítható maximális feszültség az csúcsban vagy effektívben értendő.
Frekvenciaváltó 50 Hz-re beállít, kimenetre egy pl. 60 W-os izzó. Az izzó egyik vezetéke átfűzve egy ferritgyűrűn, a gyűrűre több menet (mint a toroid trafón), a szekunder pedig bele az oszcilloszkópba. Mérés egyszer, majd a paraméterben megadod, hogy a maximális feszültség pl. 50 V legyen a 200 helyett. Mást nem piszka! A két mérésre vagyok kíváncsi. A PWM szélessége vagy a magassága változik? Ha a szélessége, akkor nem elég csak a frekvenciaváltó.
Mint az előbb is írtam a frekiváltó félvezetője csakis ON-OFF-ba működhet. Aztán a PWM arányából alakul az átlag feszültség-áram.
Tehát ez így nem alkalmas egy 3x42V-os motor működtetésére, már csak szigetelési problémák és a leválasztás hiánya miatt is. Pl. 3 boyler (230V-os) betét (átlag) feszültségét le lehet vinni 12V-os átlagra. Idézet: „Te se gondolod komolyan, hogy pl. 200 volt dc-ről 24 voltos dc motort hajtanál sima pwm-mel.. Enyhe túlzás.” Léptetőmotor vezérlőnél 4-5V-os tekercselésű motorokat hajtanak 70-80Vdc-ről, PWM-mel,chopper üzemmódban.Amikor az áram eléri a névleges értéket, PWM visszavesz Így növelhető a dinamika.
Jó, hát ne keverj ide teljesen más szitut.
Az elv ugyanaz, ezért írtam...
De hogy valamit hozzá is tegyek,én építenék/vennék egy egyszerű frekvenciaváltót, olyat aminek a közbensőköri feszültsége passzol a 3x42V-os motorhoz, mondjuk 60-80V DC.Ezt egy egyfázisú trafóval állítanám elő a 230V-ból.Frekinek beállítanék 50Hz-et. Illetve még azt meg lehet próbálni, hogy gyári 230V betáplálású frekiváltót megtáplálni kisebb feszültséggel.Biztos kiabálni fog, hogy közbensőköri fesz alacsony, de amikkel én dolgoztam frekiváltó ott paraméterezhető ez a küszöb. Az elektronikájának meg szerintem mindegy, egy próbát megérhet. Persze nem tudjuk, mennyire kísérletező kedvű a kérdező. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
Én egy dc motort írtam, nem léptetőt spec beállítással és nem mindegy, hogy 230AC-330 DC-ről van szó és egy kisfesz motorról, ezt szögezzük le.
Ami a témádat illeti, a 80 volt kell neki biztos..
Csak azért teszem be ezt skiccet, hogy mégis látszódjon valami az egyik elvből.
Természetesen a valóságban a felbontás sokkal nagyobb, amitől "énekelnek" a motorok indításkor, de így jobban látható a pwm, a félperióduson belüli növekedő és csökkenő kitöltés. Akinek van kedve, kiszámolgathatja, mikor lenne 42 volt effektív egy fázison, ha 42 voltos motorral játszana mégis. Még a kimeneti szűrő is problémásabb lenne. Az pedig, hogy mi a minimális betáp egy gyári frekiváltónak, megint más kérdés. Kell szerezni egy 110...120 voltost messziről - az valszín jó lenne.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |