Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm az ötleteket, ki fogom próbálni a pnp ötletet.Elnézést hogyha rossz helyre tettem a kérésem.
Mellékelem.
Csak a High Role lett Low Role-re cserélve, illetve fordítva. Az ISIS nekem jól szimulálta. Üdv mgy
Sziasztok!
Lenne nekem egy kis gondom, megépítettem ezt a termosztátot: Bővebben: Link Annyi lenne a problémám, hogy a kijelző vibrál, működik tökéletesen csak egy kicsit zavaró a jelenség! Valakinek lenne valami ötlete ? A programon kellene azt mondják módosítani valamit de sajna ehhez én nem értek! Előre is köszönöm, ha valaki megnézné esetleg meg tudná oldani a problémámat! A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016
Nagyon szépen köszönöm, sajnos még a programírás nem megy. Amint lesz időm kipróbálom.
Azt látom, hogy ugyanarról a hőszabályzóról beszélünk. Én még nem vettem észre vibrálást, pedig hármat is csináltam, hogy kipróbáljam mit tud, igaz jó részt bontott alkatrészekből fapadosakat.
Esetleg config probléma, belső ocszillátor lehet 4Mhz, és 48Khz is. Ha az égető nem veszi át a programból a "DEFINE OSC 4" azaz 4Mhz órajel konfigurálást, lassabb futású lehet, a kijelzők multiplex vezérlése látható. Manuálisan kellene égetőn ezt beállítani, egy próbára.
Azt, hogy kellene? Pickit2-vel égettem be!!
Kipróbáltam az itt felrakott Termovész hexel is, azzal is látható a Vibrálás!?
Nekem is készült kettő de mindkettő vibrál!?
Pickit2-nél "Configuration"-ra kattintva bejön a konfigurációs ablak. Itt a csatolt melléklet szerint nézd meg az ocszi beállítást. A "100" bináris számot kell megadni, ekkor 4Mhz belső ocszillátor, és RA6, RA7 lábak digitális (nem ocszi) portok. Tehát Config-ban 4.bit=1, 1.bit=0, 0.bit=0 legyen, ez a három az ocszi beállító bit.
A 48Khz-el kapcsolatban elnéztem, ez programból kapcsolható, de nincs ilyen utasítás a programban.
Most ilyen config! Így jó?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Nem ártana belenézni a PIC adatlapjába és akkor látnág, hogy melyik bit mit állít.
Így jó a Config. Próbára a Config-ben a 6-os bitet tedd 0-ra. Ez 1-nél tápfesz csökkenéskor resetel, 0-nál nem. Hátha tápfesz hiba miatt resetelget. Persze a tápfeszt szkóppal ajánlatos megnézni.
Átírtam így is ugyanaz! Már elemről is próbáltam úgy se jobb!?
Mi lehet a gond?
Meg kellene nézni szkóppal a led kijelzőn a multiplexelés sebességét, ennél jel fel-le futás sebességét, illetve van-e hosszabb szünet, vagy aktív idő benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Nagy nehezen sikerült felvenni videóra, mert a kamera nem nagyon látja a jelenséget, szabad szemmel jobban látni! Remélem látható, nem "csak én" látom!
Valami időzítés lehet a programban nem megfelelő, nem? A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Látható, ez időzítés miatt van, a multiplexelt kijelzés, amikor egymás után, de egyszerre csak egy szám világít.
Gyanítom ez így lehet tervezve, visszább winetou kolléga nem látja, talán másmilyen halványabb kijelzőn nem észlelhető. A basic program egyik nagy hátránya, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem lehet futásidőket kikalkulálni, ebből nem tudom mi mennyi idő lenne. Én a basicben szkóppal nézem a futásidőket úgy, hogy egy szabad pinre triggerelést beírok a programba megfelelő helyre, innen rögzít a szkóp. Csak így tudom mi mennyi idő. Biztos, hogy jó a tápfeszültség, nem esik impulzusszerűen led kapcsolásra?
Nézegetem a programot...
- Semmi nyomot nem találok arra, hogy a kijelzés időzítését egy fix idejű megszkítás kezelné. - A 1-wire protokoll igencsak időigényes, hiszen minden * időzítést a masternek pontosan be kell tartania és ezek az időzítések hosszúak: 1 bit idő (slot) 60 .. 120 us, a reset pulzus min. 480 us. - Ha jól látom, a mérés indítása és az eredmény kiolvasása egy rutinban, de közben a kijelzés nem frissül. * : Csak a slot -ok időtartama alatt kell az időzítéseket betartani, két slot között tetszőleges idő telhet el (ld. adatlap: 1us < trec < végtelen). Azaz két bit beolvasása között meg lehetne hívni a kijelzőt frissítő rutint....
Adapterről ,stabil tápról, akksiról is ezt csinálja! A másikban piros kijelző van ott nem nagyon észrevehető, egy piros plexivel az elején!
Köszi!
Akkor reménytelen? Nekem az, mert én nem tudom megoldani csak megszokni!
Igen , én bontott régi kijelzőt használtam. Az is volt a problémám, hogy egyik-másik digit haloványabb volt a többinél is. Akijelző vezérlő tranzisztorok bázis áramát állítgattam, hogy kb egyformán világítsanak.
Érdeklődők,hogy lenne egy bas kiterjesztésü fájlom.Valaki le tudná forditani hex-re
Előre is köszönöm
Üdv!
Egy RS232 porton kommunikáló eszközt kezelek PIC16F628 al A cucc normál üzemben 8 bájt adatot küld (utolsó karakter mindíg CR) amit Hserin utasítással 8 bájtos tömb bevárásával kezelek. A gondom az, hogy időnként (random) küld egy "önteszt" státuszt ami 12 bájt. Ez bekavar neki mert "kilóg" a tömbből. Az önteszt után azonnal jön egy 8 bájtos csomag is ami fontos lenne. Van esetleg valakinek ötlete, miként dobathatnám el a hosszú csomagot?
Egyszerűen lépteted a tömbot (az új karakter vételénél a második elemet az elsőbe, a harmadikat a másodikba,.... a nyolcadikat a hetedikba másolod, az újat a nyolcadik helyre teszed). Ha megkapod a vége jelet (CR), a tömbben (az önteszt utáni) távirat lesz.
Üdv!
Ha tényleg valami önteszt jellegű a dolog, akkor kell benne lennie fix adatnak. Ha ezt érzékeli a program, akkor az dobja el az eddigi tartalmát a tömbnek és a következő x bájtot se vegye figyelembe.
Sajnos nincs nagy eltérés a hasznos adat és az önteszt adatai közt.
hasznos:1,2,3,4,5,6,7,8,CR önteszt:1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,CR,1,2,3,4,5,6,7,8,CR Az önteszt során nem utal semmi előtag pl arra, hogy ez nem adat lesz hanem a teszt, egyedül annyi, hogy hosszabb a csomag.
Ezek a számok csak a byte sorszámát jelölik, vagy ez a tényleges adattartalom?
Másik megoldás, az hogy ha a 8. byte fogadása után nem CR jön, akkor kuka az egész. Illetve, ha előbb jön, akkor is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |