Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2891 / 3993
(#) Csupasz válasza busachris hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Szia! Meg kellene mérned, hogy a leden mekkora feszültség van, ha bekapcsolod, illetve mennyi áram folyik rajta. A 14,2V-ot egy 12V-os stabkockával stabilizálni, majd egy step down konvertert beállítani kb.1V-al nagyobb feszültségre. Az oldal tetején van egy Segédprogramok fejezet, amely segítségével ki tudod számolni, mekkora ellenállás szükséges ahhoz, hogy a megfelelő (mért) áram folyjon a LED-en.
(#) Csupasz válasza Fundy21 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Amit leírtam csak egy tipp, ezt mérésekkel pontosítani kell. Ráadásul ha nem vagy gyakorlott, ezt a tokozást valószínüleg nem fogod tudni forrasztani.
(#) busachris válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Nos, párhuzamosan van kötve a két cella.
A led árama és típusa számomra nem meghatározó.
A képek pedig itt lennének:
(#) reloop válasza Fundy21 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Mellékelem a rajzát. A CN901 és a CN902 feszültségeit le tudod mérni?
Azt ugye tudod, hogy kikapcsolt állapotban is 300V-nál nagyobb feszültséggel találkozhatsz a panel egyes részein?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016
(#) Fundy21 válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Persze tisztába vagyok vele!

cn901

1. 2,35v
2. 1,54v
3. 8,96v
4. 8,28v
7. 4,98v
8. 5,59v

cn902

1. 35,9v
2. 35,9v
3. 35,9v
7. 8,98v
8. 33,5v
(#) RoliNyh válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Nem értem, ha DC konvertert használunk, minek betenni elé még egy disszipatív szabályozót?

Én egy ilyennel próbálkoznék:

Step down CV/CC LED driver...

Minimumra állítanám az áramot, rákötném a LED -et, és lassan növellném az áramot, a kívánt fényerő eléréséig (kb addig, mint ahogy aksiról világít), és kész is vagyunk. Persze műszerrel beállítani sokkal jobb...
(#) RoliNyh válasza busachris hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Ha van egy ampermérőd, mérd meg pontosan a LED mennyi áramot fogyaszt, mikor teljesen feltöltött aksiról működik. Ezt az áramot beállítod az előzőleg linkelt DC komverteren
(esetleg valamennyivel kevesebbet),
és meg van oldva a problémád.
(#) reloop válasza Fundy21 hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Nem túl jó helyen vagyunk itt a Kezdő témában ezzel a javítással. Mondj egy IC923 1-es lábat testhez képest! Azzal majd átvonulunk valahová.
(#) RoliNyh válasza busachris hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Ja és még annyi, ha ezt a megoldást választod, a készüléket csak úgy lehet bekapcsolni, hogy a LED rá van kötve direktbe a DC konverter kimenetére, azt megszakítani semmilyen módon nem szabad.

Ha kapcsolgatás is szükséges, akkor a DC konverter bemenő feszültségét szabad kapcsolni csak...
(#) Fundy21 válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Írtam Privit!

2,5v
(#) bánárgábor hozzászólása Dec 1, 2016 /

Jó estét mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni, a villanypásztoros fórumot már átnéztem, de nem találtam meg :/ , még 2010-2012 között építettem ezt a kapcsolást:egy ne555tel előállított nagyfrekvenciás jelet erősített 3darab 2n3055.
Annó még ezt jelet egy tv sorkimenőjének a vasmagjára általam tekercselt tekercsre kötöttem, és tekintélyes szikrák keletkeztek. Jákoblétrát szeretnék építeni, csak jó darabig szüneteltettem ezt a hobbimat és reggeteg adatom feljegyzésem elveszett. Ha esetleg valaki gondolja, hogy mire gondolok kérem ossza meg velem.
Tisztába vagyok vele, hogy nagyfeszültség, ami fokozott figyelmet igényel!
Előre is köszönöm.
(#) Csupasz válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 2, 2016 1 /

Gondolom azért, mert ha változik a bemenő feszültség, változik a kimenő is. A sima step downnál.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
(#) morgo válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Az csúnya lenne. Nagyon sok közűlük stabilabban tartja a kimenet feszültségét mint egy mezei stab ic.
(#) Peet19 hozzászólása Dec 2, 2016 /

Sziasztok!
Van egy soros RLC köröm. R=1k, L=170uH, C=150pF.
Így f0 = 996kHz
Az impedancia rezonancia frekvencián R.
A sávszélességet szeretném kiszámolni ami nem megy. Kiszámoltam a hullámimpedanciát Z0 = gyök L/C = 1064Ohm. Ebből a jóság Q=Z0/R = 1064. A sávszélesség B=f0/Q=936kHz.
Az egyik kérdés hogy jól számoltam-e, a másik hogy csak eddig jutottam és hogy számoljam ki az alsó és felső határfrekvenciákat?
Arra gondoltam, hogyha a -3dB -t keresem, akkor nem lehet úgy számolni hogy a rezonancia frekvenciának veszem a gyök 2-ed részét?
Előre is köszi a segítséget!
(#) Gulacsi989838 hozzászólása Dec 2, 2016 /

KISziasztok! Bocsi az offért tudom nem ide tartozik, de elég aktívnak látom ezt a témakört és nekem gyorsan kellene segítség
Valakinek ötlete hogy miért nem huzza be a rellét a tapskapcsoló?
(#) Peet19 hozzászólása Dec 2, 2016 /

Azt tudom hogy ezeken a frekvenciákon R = XL - XC, és R = XC - XL, csak azt nem tudom hogyha csak a rezonancia frekvenciát ismerem, akkor abból hogy lehet kiszámolni az alsó és felső határfrekvenciákat?
(#) Gulacsi989838 válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Ez lenne az.
(#) Gulacsi989838 válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Nem lehet hogy a kapcsolás rossz?
(#) Gulacsi989838 hozzászólása Dec 2, 2016 /

Időközben rájöttem h forditva van berajzolva az ic lábainak számozása.. mégegyszer boccs az offért..
(#) RoliNyh válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Én eddig úgy gondoltam, hogy ha a bemenő feszültség nem esik a kimeneten beállított feszültség alá, akkor a kimenet is elég stabil nemde? De ha valóban vátozik mégis mennyit? Mert mondjuk ha 14.4V -on beállítjuk a kívánt kimenő áramot, és a bemeneti feszkó esik kb 2.4V -ot, akkor a kimenő feszültség csökkenésének hatására az impulzusszélességet növelli az áramkör, hogy a beállított kimeneti feszültség ismét előáljon, és egyensúlyban maradjon. Rosszul tudom?

De ha csak abba gondolok bele, hogy a kimeneti terhelés változik, akkor ugyan úgy utána szabályoz automatikusan az áramkör, nem nekemkell a potit tekergetnem ismét
(feltéve ha a feszültséggenerátoros módban használjuk a készüléket).
Ebből meg azt szűröm le, ha LED -hez áramgenerátoros módban használjuk, akkor az áramot fogja szinten tartani ha a bemenő feszültség nem esik egy bizonyos szint alá, ahol már nincs elég szabályozási tartalék...

Nincs igazam?

De már rég szemezek egy ilyen DC-DC -vel amúgy is, rendelek is egyet, és kipróbálom...
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Ismered a rezonancia frekvenciát, ismered a sávszélességet. Akkor mi a gond?
A sávszélesség felét levonod a rezonancia frekvenciából, alsó határfrekvencia, ha hozzáadod, felső határfrekvencia.
(#) tbarath hozzászólása Dec 2, 2016 /

Sziasztok,

Egy labortápot tervezek építeni, pontosabban inkább csak összerakni a legkevesebb munkával. Az alap egy PC tápegység lenne, a 12V, 5V, 3,3V önmagában is használható (noha nincs rajta áramkorlát).
A 12V-os ágra tennék egy "kész" modult, ilyet. Illetve opcionálisan tennék a kettő közé egy nagyobb stepup konvertert, hogy nagyobb feszültséget is ki tudjak belőle hozni (illetve a 12V se lenne meg 12V-os táppal szerintem).

A PC táp belsejéhez nem nyúlnék, tennék rá valamilyen terhelés (10W-os ellenállás az 5V-os ágra), illetve 2,5 mm-es rézvezetékkel dolgoznék a házon belül.

A kérdésem, hogy vannal-e a buktatói ennek az ötletnek, és ha igen akkor mik azok?

Köszönöm a segítséget,
Tamás
(#) RoliNyh válasza tbarath hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Hát nem is tudom, szerintem egy mezei PC táp
(főleg úgy, hogy áramkorlát sincs benne, ez már maga egy nagy buktató)
nem érdemel egy ilyen drága konvertert.
(De ez csak az én véleményem.)

Az viszont biztos, hogy 12V az nem nagyon lesz a kimeneten mert ha terheled, máris esni fog és gyanítom a konverternek is kell némi feszültségtöbblet, hogy egyáltalán a kimeneten 12V legyen.
Talán ha feltornáznád a feszültséget mondjuk 40V -ra, úgy jobban tetszene...
De ha nem akarsz a PC tápban turkálni, a helyedben inkább néznék egy combosabb kb 30V -os trafót, tenék rá egy egyenirányítót, pufferkonditkat, az után raknám ezt a DC konvertert.
Így kapnál a kimeneten kb 40-42V -ot ami teljes mértékig szabályozható...
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Erre is gondoltam de ez nem jó mert nem egyformán (50-50%-ban) oszlik el a sávszélesség.
Egy óra alatt azért kitotóztam és addig számolgattam az impedanciát, amíg el nem értem R=(XL-XC) és R=(XC-XL) értékeket. Nekem az alsó határfrekvencia 633kHz-re jött ki, a felső pedig 1570kHz-re. Így is kiszámoltam a sávszélességet és ugyanannyi jött ki mint amikor az elején még a hullámimpedanciával számoltam. Persze a jósága is egyforma lett mindkét esetben, ezért gondolom hogy akkor jók a határfrekvenciák. Ugyhogy nem jó ha a rezonancia frekvenciától fele fele arányban osztjuk el a sávszélességet.
Erre van egy képlet de még mindig nem találtam meg.
(#) Aang hozzászólása Dec 2, 2016 /

Valaki szemleltetne, miert ved meg a szetvalasztott PEN vezeto egy esetleges testzarlat eseten? Nem vilagos hogy miert nem rajtam megy keresztul a hibaaram amikor ugyanazon a potencialon allok mint a PE vezeto. Esetleg kepeket is szivesen fogadok.

Igazad van, kissé elnagyoltam a problémát. Egy kis tudomány:
Bővebben: Link
(#) Peet19 válasza Aang hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Ha megfogod a fázist akkor persze hogy rajtad megy keresztül az áram a földpotenciál felé. Maga a PEN az a null vezető és a védőföld közös szakasza. A FÍrelé előtt kell szétválasztani, mert ha nem a NULL vezetőn folyik az áram visszafelé, hanem van egy testzárlat vagy valamerre elfolyik akkor ha meghaladja a 30mA-t leold. Így ha szétválasztod a PEN-t és a PE vezetőt a dugalj földelésére kötöd, akkor ha például meghibásodik egy gép vagy egy eszköz aminek a védendő felületére kikerül a fázis, akkor a fírelé leold (ha el tud folyni a föld felé). Ha nem, akkor majd leold akkor ha hozzáérsz és megindul rajtad keresztül az áram. Ha nincs fírelé, akkor sem fog megrázni mert a PE vezetőn folyik visszafelé az áram, nem a NULL vezetőn. Ennek persze sokkal kisebb az ellenállása mint egy emberi testnek, és az áram inkább arra folyik amerre kisebb ellenállást talál. Ezért véd meg a PE vezető. De amúgy te nem állsz totál nulla potenciálon. A NULL vezető viszont az elosztó transzformátoroknál le van földelve. Jobb esetben az utcákban 50-100m-ként is le földelik. Persze a generátornál a csillagpontban is le van földelve mert ugye a háromfázisú generátor csillagpontjában minden időpillanatban 0V van.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Igen, ez jó, köszönöm.Fölfelé valahogy tovább kinyúlik a frekvencia tartomány.

A reaktancia - frekvencia görbék különbözőségéből adódik. Az induktivitásé egyenes, a kapacitásé hiperbola.
(#) tbarath válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Azért tervezem így, mert egyrészt nem kell rá költenem, mert akad néhány a sufniban, vagy mentek egyet egy leselejtezett gépből, akármi. Gyors guglizás után egy 30V 5A toroidot 6000 körül láttam, plusz egyenirányítás, puffer, tápcsati, dobozolás, akármi, 7-8 ezer alatt nem úszom meg. Így vennék veszek egy tápkábel hosszabbítót, ezres a sarki kisboltban. A kinézett boost konverter 1500, 2500-ból megvan az egész.

Aztán hasznos még az ATX táp onmagában is, rá lehet aggatni pi-t, arduino-t, esp8266-ot, és nagyon sok 12V-ról működő áramkör is van. És az életvédelemmel se kell foglalkoznom, mert azt már mások megoldották helyettem.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Következő: »»   2891 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem