Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2909 / 3993
(#) morgo válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Azért áruld már el, hogyan folyhat több áram ha áramgenerátoros a meghajtás? Mint írtam már, a külön meghajtás korrektebb, de egy LM317-el sem lehet semmi probléma, max egy kis fényerőkülönbség.
(#) morgo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Természetesen fogja bírni.
(#) nedudgi válasza morgo hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Azt szeretné megértetni, hogy ha áramgenerátor van, és két ágon terheled, akkor a két ág egon átfolyó áram nem lesz egyforma.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
(#) RoliNyh válasza morgo hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Hát én azt hittem, elég egyértelműen megfogalmaztam a lényeget abban a hosszú hozzászólásomban.
De ha neked se ment át a lényeg nem tudom, lehet hogy rosszul fejeztem ki magamat?
Többiek szerint?
(#) morgo válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Persze, hogy nem. Csak éppen semmit nem jelent, ha az egyik ágon 11 mA, a másikon meg 9 mA folyik. Nem lesz jelentős a fényerő eltérés. Nagyobb eltérés meg csak akkor lehet, ha nem egyívásúak a ledek.
(#) nedudgi válasza morgo hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Ha az összáram kisebb, mint az egy ágra megengedhető maximum, akkor valóban. De ezt nem vitatta senki.
(#) Psynapse válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

csak egyetlen helyről tudom felkapcsolni, a szobából. Felette van még egy kapcsoló is, de az már a szobához vezető lépcsőnél kapcsolja a világítást.
rászerelt kapcsolót értettem alatta, csatoltam képeket.
Tehát csak egy billentyűje van.
(#) diamik válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Az LM317 szerintem bírni fogja a kapcsolgatást. 2A-ig képes stabilizálni, de ott már jelentősen disszipál.
Az előzőekben 800mA-t írtál a tápegységed áramára.

Egyébként ilyen elrendezésben egy LM317-re max. 7 LED-et tehetsz (ha a feszültséged 24V DC).

Az a kérdés már csak, mennyi a tényleges áramod, amivel gazdálkodhatsz. Ha 7 LED-et használsz, akkor graetz híddal, LM317-el és mindennel együtt kb. 250mA szükséges.
(#) Psynapse válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

megvan a hiba, elnéztem a kapcsolót. Kettő van egymás felett ahogy a mellékelt képen is látható. Most leszereltem a másikat is. A felső kapcsolja a szobában a villanyt, az alatta lévő pedig a szobához vezető lépcsőnél kapcsolja. Viszont a lépcsőnél lévő világítást a lépcső mindkét végéről lehet kapcsolni, tehát két kapcsoló tartozik hozzá. Viszont ennek is ugyanúgy egy billentyűje van mindkét helyen.

akkor a szoba világítása tiszta mostmár, össze kell kötnöm a két vezetéket gondolom.
De a lépcsőnél lévő világítást hogyan csináljam meg, hogy feszültség alatt legyen miután leszereltem a kapcsolókat?
Mert ha mindkét kapcsolójánál lévő vezetékeket összekötöm akkor gondolom az kikapcsolt állapotot eredményez (mindkét kapcsoló felkapcsolt állapotában nem ég az izzó).
Az egyik kapcsoló kábelet összekötött, a másik kapcsolójét nem összekötött állapotban kellene rögzíteni?

IMG_04071.jpg

(#) Udvari Zsombor válasza diamik hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Színenként (piros, sárga, zöld, narancs) 9db rendelek, legfeljebb majd kevesebbet építek be...
(#) diamik válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Mielőtt még félreértenénk egymást. Én LED-enként 2,75V-al számoltam. LED-től függ, mennyi áram és feszültség kell neki. A feszültség az általában standard, inkább az áram szokott változni, típusonként.
(#) Udvari Zsombor válasza diamik hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

A LEDek egyszerű színezett (3mm) típusok innen a HEstore-ból, ott megnézheted az adatlapjukat. A színek: piros, zöld, sárga és narancs. És az LM317 a pozitív vagy a negatív pólusra menjen sorosan?
(Én 2,8V feszültséggel számoltam 8 darabot...)
(#) Bakman válasza Psynapse hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Annak a lámpának a kapcsolóinál, amelyiket két helyről tudod kapcsolni, három-három vezetéke van. Mindkét kapcsoló váltókapcsoló. Ha szabályosan van szerelve, akkor mindkét kapcsoló alatt kösd össze a három-három vezetéket. Az esetleges visszaállítás miatt jelöld össze a vezetékeket a kapcsolókkal.

köszi a segítséget! Mindkét kapcsoló felkapcsolt állása nem lekapcsolt állapotot eredményez egyébként?
Itt néztem az alternatív kapcsoló részt és mindkettőt "be" állásba rakva kikapcsolt világítást mutat: http://users.atw.hu/ketvillbt/epitoipari_portal_vilagitas_kapcsolasok.html

a vezetékeket hogyan tudom biztonságosan összekötni? Ilyen vezetékösszekötővel? http://bit.ly/2hpJY2g
vagy csak simán szigetelőszalag is biztonságos?
(#) Bakman válasza Psynapse hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Ha egy kapcsolót nézel, akkor annak "fel" vagy "le" állása attól függően jelent be- vagy kikapcsolt állapotot, hogy a másik kapcsoló éppen "fel" vagy "le" állásban van. Vagy mindkettő azonos állásában világít a lámpa (mindkettő fel vagy mindkettő le), vagy csak akkor, ha különböző módon állnak, ez bekötés kérdése de ettől függetlenül elektronikailag jónak mondható mindkét megoldás.

Wago jó arra, amit szeretnél.

ha nem találok wagot a boltban, mire kell ügyelni, milyen teljesítményű legyen legalább? látom hogy két érték van megadva ezeknél a vezetékösszekötőknél, névleges áram és névleges feszültség.
(#) kaposznyak hozzászólása Dec 27, 2016 /

Sziasztok.

Adott ez a zseblámpa.
Konnektorba dugva tölt, 45 mA-al 2 db 700 mAh-s Ni-Cd akkumulátort. 2 éves.

A leírásban szereplő 80 perc helyett megy vagy 10-et. Gondolom a memória effektus is közrejátszik abban, hogy ennyire leromlott az akkuk állapota.

Érdemes-e Ni-Mh, esetleg LSD akkut venni bele? Azok esetleg tovább bírnák?

Kösz!
(#) RoliNyh válasza Psynapse hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

A szigetelőszalag egyáltalán nem tekinthető biztonságos vezetéköszekötésnek, főleg 230V -nál nem.
A linkelt vezetékösszekötő való erre, vagy sorkapocs.
(#) Bakman válasza kaposznyak hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Többe kerülne az új akku, mint amennyit ez a lámpa újonnan ér.
(#) Psynapse válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

akkor az a lényeg hogy az összekötőn feltüntetett névleges feszültség nagyobb legyen 230V-nál? tehát mondjuk 300 felett és akkor az megfelelő lesz hozzá.
(#) RoliNyh válasza kaposznyak hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

A helyedben én inkább egy bontott laptop akkuból kitermelt normális cellával próbálkoznék
(feltéve ha belefér), az izzót pedig 3.5V -osra cserélném...

Vagy lehet bele tenni egy piranha LED -et (korábban linkeltem) egy soros ellenállással kombinálva,
több vesződést nem hiszem hogy ér ez a lámpa...

Persze így a töltést máshogy kell megoldani, az eredeti töltőnek nevezett akármit pedig ki kell dobni belőle.
(#) RoliNyh válasza Psynapse hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Nem hiszem, hogy találnál olyat, amin 230V -nál kevesebb lenne feltüntetve ebből a fajtából.
De ha bemész az üzletbe, és elmondod mire kell, biztosra veszem, hogy jót fognak adni.
(#) kaposznyak válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Tudom, nem ez a legideálisabb lámpa, de a nagyszülők használják, ők nem akarnak elemtöltögetéssel vesződni, egyszerűbb széthúzni a lámpát és rádugni a 220-ra.
(#) RoliNyh válasza kaposznyak hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Az nem probléma, csak arra akartam utalni, ha litiumos aksit használnál, akkor megfelelő töltő is kell hozzá, de azt is be lehet építeni a lámpába ha van elég hely...
(#) Stewe válasza exabit hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Elég kuszán hangzik... pár kérdés még:

A bedugott dugasztáp(ok) transzformátoros, vagy kapcsolóüzemű kivetelű(ek)?
Ha trafós akkor biztonsági, vagy valami ősi takaréktrafós?
Csak bekapcsolva, vagy kikapcsolva is megvan a feszültségkülönbség?
Mivel mérted a feszültséget, milyen bemeneti ellenállással? Nem mindegy, hogy lágyvasas műszer, diszkrét Deprez, vagy FET bemenetű multiméter, esetleg csővoltmérő? Van módod FI relével kipróbálni?
Próbáltad ezt a feszültséget megterhelni?
Egy 10Kohmos terhelő ellenállással kellene mérni: sorosan, áramot mérve, és párhuzamosan bekötve feszültséget is!
(#) Marko Ramiusz válasza Psynapse hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Szép napot, Psynapse! Ezt a műveletet egy szakmabelivel végeztesd el, mivel 230V-os váltakozófeszültség van ott. Laikusként nem szabad nekiállni! Az áramütés HALÁLOS is lehet!!! Üdv.: Joe
(#) trickentrack hozzászólása Dec 27, 2016 /

Üdv!

Van egy épített stroboszkópom, ami ledszalagokat villogtat, viszont szeretném szabályozni a fényerejét. Ez csak annyi lenne, hogy a ledszalag elé beteszek egy LM317-es áramkört?

Előre is köszönöm!

Kellemes ünnepeket!
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Az is egy megoldás. Esetleg a bekapcsolt állapotban PWM-mel hajtod.
(#) Psynapse válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

értelemszerűen lekapcsolnám a főbiztosítékot mielőtt nekiállok.
Hát, izzófoglalatokat szereltem már fel a mennyezeten lógó kábelekre, mert csak csupasz kábelek voltak mikor vettem a házat. Nem tudom, hogy az kevésbé veszélyes művelet-e mint ez most a kapcsolóval. Bár persze ettől függetlenül természetesen teljesen laikus vagyok a témában az nem is vitás.
ma megvettem a vezetékösszekötőket is. RoliNyh és Bakman segítségével mostmár tudom mit kell pontosan csinálni, akkor mégse merjek nekiállni?
(#) proli007 válasza Psynapse hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Hello! Elsőként azt gondold át, hogy feltétlen célszerű-e megszüntetni egy kapcsolót. Egyik mozgásérzékelő sem örök életű. Ha nincs vele sorban egy kapcsoló, nem is lehet kikapcsolni. Én biztos hogy nem szüntetném meg, mert ha meghibásodik, a kapcsolóval még mindig lehet működtetni a lámpát. Továbbá egy "eltemetett kötés" okozhat meglepetéseket később. Akkor aztán a keresés-kibontás több kárt szokott okozni, mint örömet. De Te tudod..
Következő: »»   2909 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem