Fórum témák
» Több friss téma |
A csatolt rajz alapján építkeztem, nálam hiányzik a két osztó ellenállás, pótolom őket és jelentkezem a fejleményekkel!
Köszönöm!
Az osztó egy "magyarítás" eredménye, hogy a 0,091Ω helyett 0,1Ω-ot lehessen használni. Nem feltétlen kell beépítened.
Üdvözlet a Quad rajongóknak! Épitgeteg kettő típusú Quadot. Szeretném összehasonlítani a kettő végfokot. Az egyik PCB nél elég kicsi a hely a megszokott tekercsek méretéhez, és ezért a segédprogramnál található számítással méreteztem a tekercseket. Az gyári tekercseknél nem lehet valami ferrit mag ? Van valami tanácsotok, hogy jók lehetnek ezek a légmagos tekercsek? Várom a tanácsaitokat és a véleményeiteket!
Szia! A gyári tekercsek ferritmagosnak néznek ki.
Írd meg a huzal és cséveátmérőt, valamint a menetszámot, hogy más programmal is ellenőrizni lehessen! A 223 jelű induktivitásod hány amperes? Elég karcsú a kinézete az elvárt 4A-hez képest.
Hát igen erre sandítottam én is a 3y ós az 1es huzal, a 6,8y sak azok 0,55 huzal. De több helyen olvastam, csak a légmagos tekercsek a megfelelőek. Itt kezdődik az én problémám mert szeretném jól megépíteni a cuccost. Bár a gyári panelokon ezek a tekercsek elég silány kinézetűek de hát ez relatív . köszönöm a gyors válaszodat Reloop. elektrik Basszus a cséveátmérő 7,5 mm és 29 menet
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2016
A légmagos tekercset milyen átmérőjű huzalból hajtottad? Azt is kéri a program.
Megmondom őszintén 0,55 huzal de a program csak az átmérőt a tekercs hoszt és a menetszámot kéri. De lehet, én nem tudom jól. elektrik
Ezzel a kalkulátorral 2,1uH-vel jön ki a 29 menet.
Igaz, hangváltó tekercseket szoktam vele számolgatni, de azok visszamérve elég jól klappolnak. Előzmények innentől indulnak.
Sziasztok!
Új hiba jelentkezett. Kicseréltem a T6-ost és beépítettem az én epítésemből hiányzó 330R-eket a T5-T6 B-E közé. Bekapcsoltam, müködik, szépen szól közepes hangerőnél már nem jelentkezik a hiba, nem megy tönkre a T6. Örülök, elkezdem növelni a hangerőt, egyszercsak úgy háromnegyed hangerőnél, egy ciccenés, egy halk pattanás, majd belépett a hangszóróvédelem. Kikapcsolom, szétszedem, a látványból egyértelműen a T7 lett rövidzárlatos, leégett az R37 47R ellenállás is, mérni még nem mértem alkatrészt. R22, R26 került beépítésre (reloop hozzászólásában a hivatkozás alatti kapcsolás) nálam 360R volt kéznél, az R23-R27 maradt 75R, az R32-34 nálam 0.15R. Teljesen egyforma alkatrészek esetén, hogy lehet az, hogy csak az egyik oldallal van baj, a másik oldallal sosem, pedig ott is pontosan ugyanazokat a változásokat eszközölöm. R32-34-t azért választottam nagyobbra, h előbb lépjen be a védelem, ennek ellenére pont a védelem megy tönkre, illetve úgy fest jelen állapotban nem is lép működésbe. Kezdem feladni . Mivel próbálkozzak? Merre induljak? Csatolt képen a hiba helye. Köszönöm az ötleteket, tanácsokat!
Ez alapján mérd végig a panelt, az eredményeket paintba más színnel...l ide.
Abból a szakik jó eséllyel megmondják hol a baj.
Az R38 akkor ég el, ha T9 hibás, vagy nem érintkezik.
A végtranzisztorok szigetelésének átütése is hasonló megmagyarázhatatlannak tűnő hibákat generál. Egy parányi forgács, vagy sorja elég hozzá.
Ezt én is alá tudom támasztani mert nekem is volt egyszer egy panellal ilyen problémám és ez volt a hiba a collektor nem volt stabil. szól szépen és amikor az A-B re lép akkor füst és kilép a 47 ohm és nézd meg a 4148 kat. De nekem is úgy emlékszem Reloop adott tanácsot. Ő ebben otthon van!!!! elektrik
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
Sziasztok!
Mérés után kicseréltem az R47, T6, D5 alkatrészeket. Más nem ment tönkre, alkatrész mérés alapján. Bekapcsolom, szépen szól. DE! a bal oldalon a T6, T9, T10 melegszik, a jobb oldalon pedig a T6, T7. A két panel tökéletesen egyforma, már a bemenet választó/hangszín áramkört is kiiktattam a végfok panelek elöl, hogy minden esetleges zavart kizárjak, csak közvetlenül a panel bemenetre generátorból adom a jelet, műterheléssel és hangszóróval terhelem. Nem értem mi lehet a probléma. Alkatrészek csak a gyártási szórásban különböznek, másban nem, beültetéskor mértem mindent. Valakinek ötlete lenne, hogy merre keresgéljek, mit hol mérjek? Köszönöm!
Szia! Ebből egyedül a T7 melegedése az ami elfogadható.
Kérlek mérd meg vezérlés nélküli állapotban a felsorolt tranzisztorok bázis-emitter feszültségét! Külön jelezd, ha a T9 bázis pozitívabb az emitternél!
Sziasztok!
Leltem az interneten egy négy részes nagyon jó kis olvasmányt a híres QUAD 405-ös erősítőről, és gondoltam meg osztom veletek, ezt a nagyszerű olvasmányt. Kíváncsi vagyok azért hogy mit szóltok hozzá a leirattankhoz?. Elsö rész Második rész Harmadik rész Negyedik Rész A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
Szia! Az írás a High-End híveinek világába kalauzol. Bár olvasmányos, azért egynémely megállapításával nem tudok azonosulni és mint az borítékolható volt, a szerző számára elmaradt a katartikus élmény.
Szia reloop!
Igen a végére mégsem úgy szólt a módosított Quad-ja mint ahogy azt ö el várta volna, de azért az olvasmányból lehet egy jó pár ötletet meríteni, hogy ö hogyan is építette meg ezt a csodát.
A Quad ettől még Quad maradt, az erényeivel és a hibáival együtt.
Úgy gondolom a High-End inkább filozófia, mintsem sztenderd, a meregetést ennek figyelembevételével ajánlom
Sziasztok! Elkészült és élesztettem a 405 ös és a DCD verziót is. Elsőre szépen elindultak most a dobozolás és a hangfalvédelem van vissza. A Majki féle koppanásgátlót építem de most vettem észre,hogy a feszültség csak + - 40v ig jó. Mit kellene változtatni, hogy a + - 50 re is jó legyen. Ja és az egy wattos ellenállásoknak az az értékük, mert a pcb -nél kettő darab van beültetve. Ez lenne az eredő vagy a kettő db jelölt értéket kell beforrasztani? Segítséget előre is köszönöm! elektrik
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
A hangfalvédelem című oldalon reloop - tól már kaptam segítséget elnézést, hogy itt is tudakoltam iránta! De már félig készen van egy de befejezem és kíváncsiságból kísérletezek vele. elektrik
Szia!
Bocsánat, hogy ennyi idő után írok, eddig a munka nem engedet mérni. Minden mérés esetében az emitter volt a negatívnak kijelölt pont. Eredmények: Bal oldal:T6:-0,18V, T7: -0,1V T9: -0,7V, T8: -0,7V, T10:40V Jobb oldal: T6:-0,18V, T7: -0,67V, T9: -0,096V, T8: -0,1V, T10:0V Gyanítom a jobb oldalon megint elköszönt a T6...
A bal oldali T10 több mint gyanús a 40V-os bázis-emitter feszültségével. Szabadítsd fel a lábait és mérd meg diódavizsgálóval a B-C és B-E félvezető-átmeneteket!
Jobb oldal T6 elköszönt valóban, ahogy gondoltam a mérésből, bal oldal T10 szintén, ahogy mondtad. cseréltem, mérek újra.
Mérés:
Bal oldal: T5: 0,183V; T6:-0,176V; T7:-0,61V; T8:-0,471V; T9 -0,472V; T10: 0,594V Jobb oldal: T5: 0,171V; T6:-0,182V; T7:-0,61V; T8:-0,63V; T9 -0,62V; T10: 0,469V Adok a bemenetre 1 kHz szinuszt, terhelem a kimenetet, nézem szkópon a jelalakot, megnézem mi melegszik és mennyire.
Nézzük meg a forrasztási oldalt! A T6-nak nem volna szabad tönkremennie.
A jobb oldalon a D5, D6 közül az egyik zárlata is magyarázhatja a T9-en mért értéket, ellenőrizd le! Szer.: a 11:30-kor feltett mérésnél már jó a T9 feszültsége. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Bal oldal R33 22ohm szakadás gyanús! Sőt biztos, mert a 40V-ot nem élhette túl
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Szia!
R33 túlélte, a kimenet 0V-on volt, a hangszóróvédelem nem lépett életbe. A forr oldalon mit keressek? A két panel ugyanazzal a tervvel vasalva készült, elvileg rajzolat hiba nemigen fordulhat elő. Eléggé messze vannak a forrpontok és a fóliasávok is egymástól, beforrasztás után le is lett mosva a forr oldal, elkövettem mindent,a rövidzárak kialakulása ellen. 1 kHz szinusz teszt eredménye: Bal oldalon minden rendben. a T6 B-E mérve -0,178V és 0,345V között a bemeneti jel növelésével szépen változik, a T9 T10 "átveszi a melegedést" T7től ahogy kell. Ez eddig is így volt, a gyenge pontja a melegedés, a hűtést korrigálnom kell majd. Viszont a jobb oldalon igen csak furcsa eredményeket mértem! T6 B-E mérve -0,18V indul, DE! ahogy a bemeneten a jelszintet növelem, hirtelen felugrik 1,8V és ahogy növelem a bemeneti jelszintet 3,6V-nál leesett -0,183V-ra és a kimeneten "eltűnik" a szinusz, pontosabban torzzá válik, az alsó fél belapul. Gondolom megint elköszönt a T6, cserélek mérek és vizsgálódom a nyák-on.
Ha a 22Ω-os ellenálláson 40V-ot mértél, mivel párhuzamos T10 bázis-emiterrel, akkor ott 40*40/22=70W hő fejlődött jó ellenállás esetén. Szerintem feltűnt volna. A bal T10-est a 0,6V nyitásba vezérli, ami igen helytelen. Cserét javaslok.
Jobb oldalon a T6-hoz tartozó 0,1Ω-os ellenállás hibás, vagy valamilyen vezetési hiba miatt nem vesz részt az áramkörben. Vezetősáv, vagy forrasztási hibára gondolok. Ezt néztem volna meg a képen, de ezzel egyenértékű, ha kiméred.
Szia!
Kiforrasztottam, úgy is 22Ω-ot mértem az R31-en, de azért kicseréltem, a T10-et jónak mértem, de azért kicseréltem, a nyák-ot visszarajzoltam, egyezik a rajzzal (csatoltam is), annyit módosítottam benne, hogy a 47µF-os kondit elhoztam a hőtermelő alkatrészektől, illetve a vonalvezetésen igazítottam, de más lényegi módosítást nem eszközöltem. a 0,1Ω-os ellenállásokat kicseréltem újra. annyi változás van még a rajzhoz képest, hogy az R29-30 nem 510Ω-os hanem 560Ω-os, de a működő másik panelen is így van. Mérek, és beszámolok.
Sziasztok!
Mellékelem a szkópos mérések képeit. T8 bázisa, T10 Bázisa és T9 bázisa. Összehasonlításként a jól működő oldal képe is T8 bázisa és T10 bázisa. Valahol valami nagyon nem stimmel..... |
Bejelentkezés
Hirdetés |