Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   331 / 400
(#) Husy hozzászólása Dec 26, 2016 /

A csatolt rajz alapján építkeztem, nálam hiányzik a két osztó ellenállás, pótolom őket és jelentkezem a fejleményekkel!
Köszönöm!
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Az osztó egy "magyarítás" eredménye, hogy a 0,091Ω helyett 0,1Ω-ot lehessen használni. Nem feltétlen kell beépítened.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Dec 29, 2016 /

Üdvözlet a Quad rajongóknak! Épitgeteg kettő típusú Quadot. Szeretném összehasonlítani a kettő végfokot. Az egyik PCB nél elég kicsi a hely a megszokott tekercsek méretéhez, és ezért a segédprogramnál található számítással méreteztem a tekercseket. Az gyári tekercseknél nem lehet valami ferrit mag ? Van valami tanácsotok, hogy jók lehetnek ezek a légmagos tekercsek? Várom a tanácsaitokat és a véleményeiteket!
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Szia! A gyári tekercsek ferritmagosnak néznek ki.
Írd meg a huzal és cséveátmérőt, valamint a menetszámot, hogy más programmal is ellenőrizni lehessen!
A 223 jelű induktivitásod hány amperes? Elég karcsú a kinézete az elvárt 4A-hez képest.
(#) elektrikszerviz válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Hát igen erre sandítottam én is a 3y ós az 1es huzal, a 6,8y sak azok 0,55 huzal. De több helyen olvastam, csak a légmagos tekercsek a megfelelőek. Itt kezdődik az én problémám mert szeretném jól megépíteni a cuccost. Bár a gyári panelokon ezek a tekercsek elég silány kinézetűek de hát ez relatív . köszönöm a gyors válaszodat Reloop. elektrik Basszus a cséveátmérő 7,5 mm és 29 menet
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2016

A légmagos tekercset milyen átmérőjű huzalból hajtottad? Azt is kéri a program.
(#) elektrikszerviz válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Megmondom őszintén 0,55 huzal de a program csak az átmérőt a tekercs hoszt és a menetszámot kéri. De lehet, én nem tudom jól. elektrik

Ezzel a kalkulátorral 2,1uH-vel jön ki a 29 menet.
Igaz, hangváltó tekercseket szoktam vele számolgatni, de azok visszamérve elég jól klappolnak.
Előzmények innentől indulnak.
(#) Husy válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

Sziasztok!

Új hiba jelentkezett. Kicseréltem a T6-ost és beépítettem az én epítésemből hiányzó 330R-eket a T5-T6 B-E közé. Bekapcsoltam, müködik, szépen szól közepes hangerőnél már nem jelentkezik a hiba, nem megy tönkre a T6. Örülök, elkezdem növelni a hangerőt, egyszercsak úgy háromnegyed hangerőnél, egy ciccenés, egy halk pattanás, majd belépett a hangszóróvédelem. Kikapcsolom, szétszedem, a látványból egyértelműen a T7 lett rövidzárlatos, leégett az R37 47R ellenállás is, mérni még nem mértem alkatrészt.
R22, R26 került beépítésre (reloop hozzászólásában a hivatkozás alatti kapcsolás) nálam 360R volt kéznél, az R23-R27 maradt 75R, az R32-34 nálam 0.15R.
Teljesen egyforma alkatrészek esetén, hogy lehet az, hogy csak az egyik oldallal van baj, a másik oldallal sosem, pedig ott is pontosan ugyanazokat a változásokat eszközölöm. R32-34-t azért választottam nagyobbra, h előbb lépjen be a védelem, ennek ellenére pont a védelem megy tönkre, illetve úgy fest jelen állapotban nem is lép működésbe.
Kezdem feladni .
Mivel próbálkozzak? Merre induljak?
Csatolt képen a hiba helye.
Köszönöm az ötleteket, tanácsokat!
(#) Pali79 válasza Husy hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

Ez alapján mérd végig a panelt, az eredményeket paintba más színnel...l ide.
Abból a szakik jó eséllyel megmondják hol a baj.
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

Az R38 akkor ég el, ha T9 hibás, vagy nem érintkezik.
A végtranzisztorok szigetelésének átütése is hasonló megmagyarázhatatlannak tűnő hibákat generál. Egy parányi forgács, vagy sorja elég hozzá.
(#) elektrikszerviz válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

Ezt én is alá tudom támasztani mert nekem is volt egyszer egy panellal ilyen problémám és ez volt a hiba a collektor nem volt stabil. szól szépen és amikor az A-B re lép akkor füst és kilép a 47 ohm és nézd meg a 4148 kat. De nekem is úgy emlékszem Reloop adott tanácsot. Ő ebben otthon van!!!! elektrik
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) Husy válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Sziasztok!

Mérés után kicseréltem az R47, T6, D5 alkatrészeket. Más nem ment tönkre, alkatrész mérés alapján. Bekapcsolom, szépen szól. DE! a bal oldalon a T6, T9, T10 melegszik, a jobb oldalon pedig a T6, T7.
A két panel tökéletesen egyforma, már a bemenet választó/hangszín áramkört is kiiktattam a végfok panelek elöl, hogy minden esetleges zavart kizárjak, csak közvetlenül a panel bemenetre generátorból adom a jelet, műterheléssel és hangszóróval terhelem.
Nem értem mi lehet a probléma. Alkatrészek csak a gyártási szórásban különböznek, másban nem, beültetéskor mértem mindent.
Valakinek ötlete lenne, hogy merre keresgéljek, mit hol mérjek?
Köszönöm!
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Szia! Ebből egyedül a T7 melegedése az ami elfogadható.
Kérlek mérd meg vezérlés nélküli állapotban a felsorolt tranzisztorok bázis-emitter feszültségét! Külön jelezd, ha a T9 bázis pozitívabb az emitternél!
(#) soos csaba hozzászólása Jan 17, 2017 / 2

Sziasztok!
Leltem az interneten egy négy részes nagyon jó kis olvasmányt a híres QUAD 405-ös erősítőről, és gondoltam meg osztom veletek, ezt a nagyszerű olvasmányt.
Kíváncsi vagyok azért hogy mit szóltok hozzá a leirattankhoz?.
Elsö rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik Rész
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 17, 2017 / 1

Szia! Az írás a High-End híveinek világába kalauzol. Bár olvasmányos, azért egynémely megállapításával nem tudok azonosulni és mint az borítékolható volt, a szerző számára elmaradt a katartikus élmény.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Szia reloop!
Igen a végére mégsem úgy szólt a módosított Quad-ja mint ahogy azt ö el várta volna, de azért az olvasmányból lehet egy jó pár ötletet meríteni, hogy ö hogyan is építette meg ezt a csodát.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 17, 2017 / 1

A Quad ettől még Quad maradt, az erényeivel és a hibáival együtt.
Úgy gondolom a High-End inkább filozófia, mintsem sztenderd, a meregetést ennek figyelembevételével ajánlom
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 18, 2017 /

Sziasztok! Elkészült és élesztettem a 405 ös és a DCD verziót is. Elsőre szépen elindultak most a dobozolás és a hangfalvédelem van vissza. A Majki féle koppanásgátlót építem de most vettem észre,hogy a feszültség csak + - 40v ig jó. Mit kellene változtatni, hogy a + - 50 re is jó legyen. Ja és az egy wattos ellenállásoknak az az értékük, mert a pcb -nél kettő darab van beültetve. Ez lenne az eredő vagy a kettő db jelölt értéket kell beforrasztani? Segítséget előre is köszönöm! elektrik
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
(#) elektrikszerviz válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

A hangfalvédelem című oldalon reloop - tól már kaptam segítséget elnézést, hogy itt is tudakoltam iránta! De már félig készen van egy de befejezem és kíváncsiságból kísérletezek vele. elektrik
(#) Husy válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Szia!
Bocsánat, hogy ennyi idő után írok, eddig a munka nem engedet mérni.
Minden mérés esetében az emitter volt a negatívnak kijelölt pont.
Eredmények:
Bal oldal:T6:-0,18V, T7: -0,1V T9: -0,7V, T8: -0,7V, T10:40V
Jobb oldal: T6:-0,18V, T7: -0,67V, T9: -0,096V, T8: -0,1V, T10:0V

Gyanítom a jobb oldalon megint elköszönt a T6...
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Jan 20, 2017 1 /

A bal oldali T10 több mint gyanús a 40V-os bázis-emitter feszültségével. Szabadítsd fel a lábait és mérd meg diódavizsgálóval a B-C és B-E félvezető-átmeneteket!

Jobb oldal T6 elköszönt valóban, ahogy gondoltam a mérésből, bal oldal T10 szintén, ahogy mondtad. cseréltem, mérek újra.
(#) Husy válasza Husy hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Mérés:
Bal oldal: T5: 0,183V; T6:-0,176V; T7:-0,61V; T8:-0,471V; T9 -0,472V; T10: 0,594V
Jobb oldal: T5: 0,171V; T6:-0,182V; T7:-0,61V; T8:-0,63V; T9 -0,62V; T10: 0,469V

Adok a bemenetre 1 kHz szinuszt, terhelem a kimenetet, nézem szkópon a jelalakot, megnézem mi melegszik és mennyire.
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Nézzük meg a forrasztási oldalt! A T6-nak nem volna szabad tönkremennie.
A jobb oldalon a D5, D6 közül az egyik zárlata is magyarázhatja a T9-en mért értéket, ellenőrizd le!
Szer.: a 11:30-kor feltett mérésnél már jó a T9 feszültsége.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Bal oldal R33 22ohm szakadás gyanús! Sőt biztos, mert a 40V-ot nem élhette túl
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017

Szia!
R33 túlélte, a kimenet 0V-on volt, a hangszóróvédelem nem lépett életbe.
A forr oldalon mit keressek? A két panel ugyanazzal a tervvel vasalva készült, elvileg rajzolat hiba nemigen fordulhat elő. Eléggé messze vannak a forrpontok és a fóliasávok is egymástól, beforrasztás után le is lett mosva a forr oldal, elkövettem mindent,a rövidzárak kialakulása ellen.

1 kHz szinusz teszt eredménye:
Bal oldalon minden rendben. a T6 B-E mérve -0,178V és 0,345V között a bemeneti jel növelésével szépen változik, a T9 T10 "átveszi a melegedést" T7től ahogy kell. Ez eddig is így volt, a gyenge pontja a melegedés, a hűtést korrigálnom kell majd.

Viszont a jobb oldalon igen csak furcsa eredményeket mértem! T6 B-E mérve -0,18V indul, DE! ahogy a bemeneten a jelszintet növelem, hirtelen felugrik 1,8V és ahogy növelem a bemeneti jelszintet 3,6V-nál leesett -0,183V-ra és a kimeneten "eltűnik" a szinusz, pontosabban torzzá válik, az alsó fél belapul. Gondolom megint elköszönt a T6, cserélek mérek és vizsgálódom a nyák-on.
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Jan 20, 2017 1 /

Ha a 22Ω-os ellenálláson 40V-ot mértél, mivel párhuzamos T10 bázis-emiterrel, akkor ott 40*40/22=70W hő fejlődött jó ellenállás esetén. Szerintem feltűnt volna. A bal T10-est a 0,6V nyitásba vezérli, ami igen helytelen. Cserét javaslok.
Jobb oldalon a T6-hoz tartozó 0,1Ω-os ellenállás hibás, vagy valamilyen vezetési hiba miatt nem vesz részt az áramkörben. Vezetősáv, vagy forrasztási hibára gondolok. Ezt néztem volna meg a képen, de ezzel egyenértékű, ha kiméred.
(#) Husy válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2017 /

Szia!

Kiforrasztottam, úgy is 22Ω-ot mértem az R31-en, de azért kicseréltem, a T10-et jónak mértem, de azért kicseréltem, a nyák-ot visszarajzoltam, egyezik a rajzzal (csatoltam is), annyit módosítottam benne, hogy a 47µF-os kondit elhoztam a hőtermelő alkatrészektől, illetve a vonalvezetésen igazítottam, de más lényegi módosítást nem eszközöltem. a 0,1Ω-os ellenállásokat kicseréltem újra. annyi változás van még a rajzhoz képest, hogy az R29-30 nem 510Ω-os hanem 560Ω-os, de a működő másik panelen is így van.
Mérek, és beszámolok.
(#) Husy válasza Husy hozzászólására (») Jan 26, 2017 /

Sziasztok!

Mellékelem a szkópos mérések képeit. T8 bázisa, T10 Bázisa és T9 bázisa.
Összehasonlításként a jól működő oldal képe is T8 bázisa és T10 bázisa.

Valahol valami nagyon nem stimmel.....
Következő: »»   331 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem