Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Jól gondolom, hogy ezt a kapcsolást valami programmal tervezted?
Egyébiránt nem igazán értem, hogy ez a 70 mikroszekundumos időállandó hogy jön ide? A 9 kHz-es csatornatávolság miatt az AM sávban nemhogy előkiemelést nem alkalmaznak, hanem a moduláló hangfrekvenciát korlátozzák 4,5 kHz-re. Egyetértek Pucuka kollégával, a bemenőellenállás tekintetében. Gyenge jelnél a detektor impedaciája akár Mohm nagyágrendű lehet, ezért jobb a minél nagyobb ellenállással terhelni azt. Tapasztalatból tudom, hogy erős jelnél viszont a nagy terhelőellenállás randa torzítást okoz.
Előző "zanzásított" AM demodulátor méretezésemet a csatolt irodalomban olvashatod részletesen.
Még egyszer az AM demodulálásról:
Kísérletezésnek ezt csináltam meg annó és két külön csatornát(a kettő Kossuth + nemzetiségi adások) tudtam jól fogni vele a 18. kerületben. karikába tekert, iternetkábelből kinyert sima műanyagszigetelt vékony sodronyt használtam és 2*30menetes között helyezten el a 30me rezgőköri tekercset. A középső "rezgőköri" tekercs kicsúsztatásával lehet hangolni. A minihifimmel is csak ezt a két hazai csatornát tudom venni(nyilván az már a környező országokból is vesz adókat).
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
Köszi, mindenkinek a segítséget, akkor még olvasgatok meg számolgatok.
Én nem előkiemelésről beszéltem, (ami egyébként is pontosan 75 us), hanem a dióda utáni párhuzamos RC körről, és nem is pontos, hanem körüli értékről. A minél nagyobb ellenállást a terhelő ellenállás, (impedancia) amúgy is korlátozza. Ehhez kell választani "pufferkondit" úgy hogy a demodulálás időállandója ne torzítsa a burkoló görbét.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
Egy saját vélemény vagy tapasztalat. Újra épitettem a keretantenás detektoros rádióm, sokkal szebb lett. De kevesebb álmást fog es a + 2 menet tekercs nem erősíti fel megfeleleően a jelet inkabb zúgást okoz. Ilyen a mostani és ilyen a régi mely azzal küzdött hogy 1000hkz felé nem igen akart menni de 4- 5 álmást fogott. Az egészet újra kell terveznem a lécek 1m arra jott a +3-5cm vastag tartó ami okozhatta a frekvenciacsúszást de bár ment a + 2 tekercs melyre mehetett foldelés és antena több állmás es hangosabb reményében. Na azt majd le kell eresztgetnek meg jaja sok kis bevagas fűrésszell.... Na 1 tapasztalat. Kérdés megyeka városba jovő héten milyen kéblet vegyek újra tekercselném másként hangszorokábél jó, az olcsó és több eres vagy regi porszívóból lakozott drót? Ja mind a 2 rádiónál 13 +2 menet volt. Szóval jóa pókhálóantenna de nekem jobb volt a nem pókháló formátumú.
Idézet: „milyen kéblet vegyek újra tekercselném másként hangszorokábél jó, az olcsó és több eres vagy regi porszívóból lakozott drót?” Litze 20-40 * 0,05-0,03 huzalt kellene feltekerni, persze azt már nem nagyon kapsz, ha meg van akkor fiók mélyén és aranyáron ... akinél láttam kb.:15-50 Ft közt adja a méterét !!! Ezért érd be közepes vastag zománc Cu huzallal, amit a motorból fejtesz ki. Hangszóró kábel kevésbé jó , mert a szigetelése sok saját kapacitást vinne bele.
Köszönöma választ, akkor majd valami régi bontott gépből veszek ki kábelt(drótot). Ezt sok helyen volt már elszakadva, sokat kellet cinezni ezért majd lecserélem, más lessz a tekercseles meg a méretek is. Különben ez is egy rossz porszívómotorból való amit használtam. Majd kondikat is akarok sajátot csinálni ha lessz rá időm.
Lehet, hogy mégis lehet szerezni, ebben a webáruházban.
A lényeg, hogy inkább egy méterrel többet vegyél, mit 5 centivel kevesebbet, mert a toldás nagyon sokat ront... A beforrasztásnál pedig nagyon körültekintően kell lejárni, tényleg minden egyes szálat le kell ónozni.
Azért meggondolandó a litze alkalmazása keretantennán.
0,05 mm szkinmélységgel számolva egy 0,5 mm átmérőjű rézhuzal hasznos keresztmetszete 0,0706 mm2. A webshopban kapható 9x0,05mm-es litze keresztmetszete viszont csupán 0,017 mm2. Valahol a neten láttam egy "litzés" keretantennát abban - ha jól emlékszem - 50x0,05mm2-es litzét alkalmaztak 60 cm körüli tekercsátmérő mellett. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Ez nem drága, csak szerbiában élek, de nem baj majd megkerdem hétfőn az üzletben bár van egy nagy trafóm ami már nem túl jó azt is szétszedhetem.
Még egy kérdés elmélkedés, ez a számláló a négyzet oldalait kéri vagy a négyzet 2 atmérőjét? http://www.angelfire.com/mb/amandx/loop.html nekem 2dbv 1 méteres léc van ami oldalankénnt csak 70cm. Plusz egy általam csinált hiba, az antena tekercs nálam belüről van még amit néztem azon a rajzon kivül, bár akkor is agasztó hogy külső antenna nélkül is csak általában 1, néha 2 álmást fogok még régen az én rendszeremmel 5 álmást fogtam, de lehet 3 év alat többet le is kapcsoltak. http://makearadio.com/crystal/30.php Ezt nézegettem nálam nincs is kistekercs, kicsit olyan volt az enyém mint a szovjet tehnológia ronda, egyszerű de működött.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2016
Merőleges másik irányban is figyeltél?
Idézet: „Még egy kérdés elmélkedés, ez a számláló a négyzet oldalait kéri vagy a négyzet 2 atmérőjét?” Loop Width (inches): hurok szélessége Loop Height (inches): hurok magassága Winding Spacing (inches): menetek közti távolság Number of Turns: menetek száma Enter highest capacitance (pF) : vég kapacitás Enter lowest capacitance (pF) : Kezdő kapacitás
Hasonlóval 5 6 állomás jött nekem napközben kb 1 éve .
Nem sokkal messzebb mint a Te QRA-d. Kossuth mellett 4 5 KH állomás. Ez az kivitele Ki/be csatoló illesztő meneteket nem alkalmaztam.Direktbe 2 szélső menetre kötöttem párhuzamosan rezgőkörre a didódát fejhallgatót. Lehetne éppen keresgélni hogy melyiknél növekszik meg jobban a hangerő. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2016
Ez nagyon jó lett, szépen emgcsináltad. Nekem is 4 -5 álmást fogott a régi rádióm, megpróbálom újra tekercselni, most szedek szét egy régi trafót. En mindig szogtam még 2 menetet adni külön hogy lehessen külső antenat is rákapcsolni a régi verzió így nézett ki...Bővebben: Link ezt nem találom olyan szépnek Lehet az is hiba hogy nekem keresztbe áll a négyzet?
Használd a LINK gombot,és figyelj a helyesírásodra! A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2016
Szia!
Ezek amiket feltettél melyik könyvből vannak? Mi a címe? Előre is köszönöm.
Rádió és televízió műszaki alapismeretek kézikönyve S. Tóth Ferenc Műszaki Könyvkiadó 1986
Jó kis összefoglaló mű... több mint 800 oldal . (Az ismertebb források közt hasonló néven találhatod ... )
Azért volt ismerős, régebben már olvastam ezt a könyvet (2 éve talán), megvan a helyi könyvtárban. Ki fogom venni megint, mert akkor még nem sok mindent értettem belőle, most már biztosan jobban boldogulnék vele.
Ez ugyan nem annak néz ki, de rádió. Majd ha melegebb lesz, folytatom
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Mindenkinek amplitúdómodulációban és frekvenciavadászatban gazdag boldog új évet kívánok!
Hogy- hogy nem, nekem megvan ez a könyv djvu formátumban. Úgy 2007 környékén az oldradio.tesla.hu oldalról töltöttem le számos társával együtt. Sajnos azonban szerzői jogi okok miatt ez a lehetőség megszűnt.
Nemrég elpusztítottam öreg METEX műszeremet és beruháztam egy HolPeak HP-760 műszerre. Ez frekvenciát is mér 9MHz-ig. Sehol nem találtam olyan univerzális műszert elfogadható árban, ami induktivitást is mér, ez sem. De hát egy rádiónál jobban izgat minket a frekvencia Ilyenformán gyártottam hozzá egy oszcillátor-előtétet, aminek segítségével közvetlenül a rezgőkör rezonancia frekvenciája mérhető. Pár alkatrészből elsőre sikerült. Egyedül a BF246 source ellenállás értékét kellett egy kicsit kiigazítani. Akit érdekel itt egy kép működés közben+ a kapcsolási rajz. (Látszik, hogy a ferritre kellett volna még pár menet )
Sokkal jobb ha Franklin oszcit csinálsz.
Miért? Mert ott nem szól bele a rezgőkör L és C tagjába a visszacsatoló hálózat. Az amplitudó és fázis feltételt a 2 db erősítő elem és a köztük lévő csatoló kondik megoldják. Az LC rezgő kört pedig nagyon lazán soros pár pF kondin lehet becsatolni . pl.: franklin oszci cső / FET CMOS inverteres Franklin
Biztos, hogy elegánsabb megoldás, amit javasolsz, de ennek a kapcsolásnak az előnye:
1. 270Hz és 3,5 MHz között a mérendő rezgőkörön kívül nem kel az alkatrészek értékén változtatni 2. detektoros szinten megfelel a pontossága 3. hangfrekvenciás áramkörökben pláne 4 ez a lefontosabb: Teljes egészében én találtam ki 3,5 mHz volt a legnagyobb ferekvencia és 270Hz a legalacsonyabb, amit előállítottam vele. Ez utóbbi esetben a rezgőkör egy 220/9V-os adapter primer tekercse volt 22nF-al áthidalva. A Thomson-képlettel azután számolható az induktivitás. Mértem a magamtekerte fejhallgató induktivitását - 55H! Egészen jól összejött a más módszerrel - 50 Hz-en mért impedancia meghatározásával - mért értékkel. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
Szia!
Néztem az adatlapod. Az ott említett Boriszov könyv címe nem inkább "Rádióamatőrök iskolája"?
Volt ilyen című könyv is: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |