Fórum témák
» Több friss téma |
Esetleg wobblerezéssel frekvencia menetet nézni. Hagfrekis erősítők mérésénél amúgy sem lényeges az abszolút frekvencia pontosság, sokkal inkább fontos a teljes sávban a frekvencia független állandó, és ugyanakkora kimenőszint. Nem szűrő, és torzítás mérésére való.
Megadtad a választ helyettem , köszi.
Átvitel mérésére kell .
Ahhoz viszont kevés. A végfokomnak amit jó ideje hallgatok 100kHz körül van a -3dB-es pontja, ahhoz a 20k-ig hangolható generátor elég karcsú. Egy valamirevaló végfok átvitele nem áll meg 20kHz-nél, másrészt jobb is ha meg tudod nézni az e feletti tartományt is, sokat elárul az erősítő stabilitásáról.
Nem néztem meg azt a rajzot, de mi a garancia rá hogy annak az amplitúdómenete mondjuk 0,5dB-en belül van a teljes sávban?
Azt csak a tervezője tudná megmondani. Az a MOSFET -es visszacsatolás valami ilyesmi lehet. Mindenesetre elég izzadság szagú megoldás. (nem én választottam)
Nincs azzal a MOSFET-el semmi gond, maximum felesleges bele. Ez egy ismert kapcsolás. Ha ki van kapcsolva, az IC1/2 OPA egyszeres neminvertáló erősítőként dolgozik. Ha be van kapcsolva, akkor -1 az erősítése. Mert az integrátornak hol + hol - feszültség kell.
De nem is ez az érdekes a kapcsolásban, hanem az IC1/4 komparátor egység. Erre a megoldásra én még sosem gondoltam..
Azzal vigyázni kell , nem minden műveleti erősítő működik ebben a kapcsolásban.
NE5532 csak úgy ment ha a kimenetről 1/2 osztóval csatoltam vissza a nem invertáló bemenetre.Egyébként ezen a komparátoron múlik elég nagy részt az amplitúdóstabilitás . A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Én ezt jól tudom, de ez nem véletlen. Az 5532-nek egész más a kimenti köre. Csak akkor működik helyesen a kapcsolás, ha a kimenti fokozat maximális kimenti feszültsége szimmetrikus a két tápra nézve. Valamint a bementi kör CMRR tartomány ez az értéket meghaladja. Ha az első nem teljesül, akkor nem lesz szimmetrikus a háromszögjel amplitúdója (és a szinusz is, valamint a szinuszosító másképp határol). Ha a második nem teljesül, nem is megy az oszcillátor..
Nem véletlen, hogy ezen a helyen mindenféle zéner és Greatz kapcsolásokat alkalmaznak. Mellesleg én pld. egy 555-öt használtam volna.
Elkészül próbapanelen a CA3080-CA3130 es változata a generátornak.
1 átfogásban tudja a 0,1Hz - 250kHz tartományt. 100kHz ig elfogadhatóak a jelalakok, a végleges nyákon nem tudni jobb lesz e , vagy rosszabb.Mellékelem a fotókat.Szinuszosító még nincs.
És még pár variáció a jelalakokra.
Szerintetek használhatóak? Nem is tudom , hogy végerősítők mit szólnak efféle jelkomplexumokhoz. Tud mindenből 1,2,4,8 hullámnyit , szünettel, váltogatva a jelalakok közt , stb... A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Szia!
Idézet: „Nem is tudom , hogy végerősítők mit szólnak efféle jelkomplexumokhoz.” Azt nem tudom, de a szinuszosító áramkör környékén körül kellene még nézni, mert a jelforma így szemre nem az igazi. Egyébként a jelalakváltást, kapuzást mi csinálja?
Sorban: CD4040 a osztó felelős a teljes hullámok darabszámáért , aztán CD4017 számláló lépked sorban , és HEF4066 kapcsolja a különböző hullámformákat.
A szinuszról annyit , hogy még csak 2 dióda van oda téve mert még nem tudom milyen szinuszosítót fogok használni.Egyébként 100Khz-nél fotóztam , ez majdnem a teteje a generátornak. A kimenetek nincsenek pufferelve , csak 1 próbapanel az egész. Viszont tudni szeretném mennyire van létjogosultsága az efféle jelkomplexumoknak. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
A zene , és az emberi hang is nagyon bonyolult jelalakok sokasága , ezekkel úgy gondolom kontrolláltan visszanézhetően lehetne tesztelni , megjegyezhető jelalakokkal.
Mintha gerjedés lenne, szkópábrán úgy látom háromszögjelnél
Nem csak ott , a kapcsolóüzemű táp meg a próbapanel tesz róla rendesen
Sziasztok!
Az xr2206 adatlapját böngészve a példakapcsolásoknál a pulse/ramp generátornál (14.ábra) és a szinuszos FSK-nál (13.ábra) 15-16 láb nincs bekötve. Rosszul működik ha ezekben az üzemmódokban mégis bekötöm a szimmetrizáló potit, vagy ilyenkor válasszam le? A kondenzátor bekötésénél (5, 6 láb) ha a kondikat cd4066-al (analóg kapcsoló ic-vel) kapcsolom, aminek 12V táp környékén 100-200 ohm ellenállása van, rosszabbul működik? Úgy szeretném megcsinálni, hogy uC-vel is lehessen vezérelni, ezért nem akarom kapcsolóra kivezetni. Ha nem lényeges a pici ellenállás, akkor relét sem kellene használni. Egyébként úgy tervezem, hogy a legkisebb kapacitású kondi mindjárt ott lesz az ic tövében fixen, a többit pedig párhuzamosan lehet majd vele kapcsolni. Azt jól értettem, hogy a 7, 8 lábra kapcsolódó ellenálláson csak egyenáram folyik, ott nincs semmi nagyfrekis jel? Úgy értem a 2206 irányából, nem kívülről ha feszültség vezérelten hajtva.
Szia!
Idézet: „ha a kondikat cd4066-al (analóg kapcsoló ic-vel) kapcsolom, aminek 12V táp környékén 100-200 ohm ellenállása van, rosszabbul működik?” A jelalak torzulni fog a soros 100-200 Ohm miatt. Leglátványosabban háromszög jelnél. Bővebben írtam erről a "Hullámforma és sweep generátor" cikkemben: itt.
Hát tartottam ettől. Akkor marad a relézés. Jó cikk, szép munka, gratulálok! Ha nem bánod pár ötletet átveszek.
Akadnak ám sokkal kisebb ellenállású analóg kapcsolók is.
MAX4514-4515 NS5A4684 Google: analog switch low resistance datasheet
Köszi, körbenézek! Az általam említett ic van raktáron, meg azért pár relé is. Csak azok még pluszban fogyasztanak is és nem csupa egyforma típus.
Sziasztok! Szeretném elkészíteni az alábbi kapcsolást. Majdnem minden alkatrész megvan hozzá. De a rajzon bekeretezett kapcsolót nem tudom értelmezni. Ebben szeretnék segítséget kérni. Ez egy 3 áramkörös 4 állású kapcsoló? Bővebben: Link
Valami olyasmi, de kész nyáktervet is lehet hozzá találni.
4 darab 3 állású kapcsoló, amelyek egyszerre mozognak.
Ami ugyan nincs jelölve! Ja és a négyből csak 3 kell
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Köszönöm! Ezek szerint a linkelt kapcsoló jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Megvan a rajz. Csak a kapcsoló miatt törtem a fejemet.
Nem lesz jó. Neked egy 4 áramkörös, 3 állású kapcsoló kell. Egy ilyen: Bővebben: Link
Csak egy ötlet, esetleg egy mágneskapcsoló?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |