Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lehet ki fogsz nevetni, de nálam a mérővezeték adta meg magát olyan 10 év után (egyszerűen nem volt hozzáforrasztva a hegyhez, csak rácsavarva). Majdnem én is vettem új műszert
Idézet: „Az érintkezőket mivel érdemes tisztítani?” Ha kibontottad és szemre jó, akkor semmivel. Alkohol/benzin patikából (aranyárban mérik...)?. Hirtelen három hibát vizionálok: - Zümmer lehalkulás: Piszkáld ki a koszt - Ellenállásmérés nulla elmászott: Kontakthiba, akár vezeték is lehet. - Hiányzó tizedespont: Ezzel meg szerintem barátkozz meg... De nem értek hozzá
Nekem egyből a merülő elem jutott eszembe.
Azt pontosan jelzi,és akkor más, tipikus pontatlansági hibák jelentkeznek, nagyságrendi eltéréssel.
Köszi!
Viszont több videón, készüléken látni, hogy feszültségállásban, mikor semmi sincs bedugva, 365mV, meg ilyesmi értékeket ír ki: Bővebben: Link Ez nekem elég gáznak tűnik.
Rossz a kapcsolója, megáll két méréshatár között vagy nem érintkezik rendesen. Legalábbis az enyém akkor produkál ilyen anomáliákat. Ezért is vettem már automata műszert, azt talán kevesebbszer kell kapcsolgatni.
Jó, de a videónak az is a címe, hogy hibás multiméter.
Az enyém minden állásban azt mutatja amit kell (0 vagy OL), kivéve mV méréshatárban mászkálnak néha az értékek de lehet, hogy ez megszokott jelenség a hasonló multimétereknél. Persze ha összezárom a két mérővezetéket, akkor már rendesen nullát mutat.
Idézet: „Persze ha összezárom a két mérővezetéket, akkor már rendesen nullát mutat.” Az egész ismert univerzumban ez így történik. Hacsak nem olyan alacsony a műszer bemenő ellenállása, hogy a vezeték nem szed össze zavarokat. Ilyen pl. a villás akkucella teszter.
Amit leírtál, az valóban a zavarok miatt van, nem hiba.
Kitisztítom a műszert, és kiderül, valóban a kapcsoló rossz, vagy csak koszos volt. Mindenesetre elgondolkozom egy új vásárlásán. Mivel hobbysta vagyok, nem szeretnék sokat rákölteni. Az alapokon ( U,I,R ), kellene bele C és L mérés, és bargraph. Tudtok valami bevállt automata méréshatárváltóst ajánlani?
Azért gondolkodjatok el mi mit is jelent. Az egyik oldalon galaktikus pontosságot meg méréshatárt akarunk, legalább 4 helyes displayjel ( voltak bajnokok akiknek a 6 digites sem volt jo... ) a másik oldalon meg természetesen olcson ( ha lehet fillérekért) tudja ezt a müszer. Az ilyen igényekhez aligha lehet olcson müszert gyártani, mert tul sokat kellene költeni az árnyékolásra a bemeneti fokozat kialakitására, illetve zavarvédelemre.
Az ilyen tesztek, mint a videon is látni, sajnos arra vallanak, hogy a tesztelönek is csak mérsékelt fogalma van a dolgok mivoltjárol. Mérte valamivel a tér zavarszintjét? A müszer alaptartozéka a kábel, anélkül minösiteni szintén csak értelmetlen merészség. A bementen akkor van 0 volt, ha az rövidre van zárva. Minden más eset csak ámitás. Az egyik ilyen bajnok (komoly cég laborfönöke) reklamált egy müszert, hogy még a laborban sem tud jobb, mint 40 dB zajszintet mérni - a müszer speckoja 50 dB irt, mi ettöl jobbakat mértünk. Egyszer azután elmentünk ama laborba, kiderült, hogy alatta a villamos trafoháza volt, a másik oldalon meg a zsaruk adoállomása. Beültünk az autoba és mintegy 1 km-re menve a müszer még a mezei méröponton is 45 dB jel/zaj szintet mutatott. És az a müszer nem tartozott a hobbi kategoriába. Szoval ennyit az ilyen tesztekröl, és az abbol levont következtetésekröl.
Az a probléma, hogy az L mérés nagyon kevés kéziműszerbe található integrálva, én nem nagyon láttam ilyet. Attól még lehet...
A saját megoldásom egy elfogadható áru univerzális kéziműszer, aztán külön van a félvezetőteszter, induktivitás, kapacitásmérő olcsó és elfogadható amatőr panelműszer - ebay-ról pl. 4-5 ezerért megoldható. Aztán vannak esetleges alkalmak, amikor komoly műszert használtan el lehet csípni, aki keres alapon és szerencsével...
Nekem ne mondd, számítottam rá mikor megvettem, hogy nem fog nullára beállni a nagy bemeneti ellenállása miatt. Bár a videón lévő lehet, hogy hibás, mert az enyém nem csipog állandóan ha a méréshatáron kívülre esik a mért érték. De a fene se tudja, lehet a C típusú ilyen.
Idézet: „mV méréshatárban mászkálnak néha az értékek” Mennyire, milyen nagyságrendben?
Vezeték nélkül 100-200mV, vezetékkel meg OL-t jelez, de ezeknek az adatoknak sok jelentősége nincs, mert amint mérsz vele, már jól mér.
Én anno ezért választottam a Mastech-et, mert mindegyiket tudja (kép). De valószínüleg ebben az élettartamban, és minőségben, ezért az árért. Azt fogom tenni, amit Te is csináltál.
Egyébként a multi, amit vettem tőled, még mindig kiváló!
Sziasztok.
Valaki használ ILYEN műszert vagy valami tapasztalata van róla?? Érdemes e ennyit adni érte? Válaszokat előre is köszönöm.
Szia,
Igen, ott vettem, ahol a link is szerepel. Az általd linkelt "Kép1" szerintem fake, a 22000 counts felirat szerint annak 5 digitnek kéne lennie.. Nálam így néz ki: A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
Idézet: „Nálam így néz ki:” Nálam is, ugyanez van...
5 digites -valójában 4.5 digites- pontosságra nem kell számítani, csak van ott 5 számjegy. Nekem is van ilyen, meg nagy pontosságú is amivel tudom kontrollálni, szinte felesleges az ötödik számjegy, az már nagyon pontatlan. Beállítható a DC pontosság trimmerrel, de két hét múlva, vagy más hőmérsékleten megint téved.
Nem akarlak lelombozni, de fele ennyiért meglehetett volna rendelni Kínából. Az enyém 52$ volt, vámon sem akadt fent. Mondjuk nekem nem volt fontos a garancia.
Egyébként nem tudja valaki, honnan lehetne rendelni ehhez a műszerhez USB kábelt? Aliexpress-en 12$ körül van, azt már picit soknak érzem.
Ilyen téren nem szeretem a zsákbamacskát, várni heteket, aztán meg vadászni hozzá a tartozékokat, aztán ha gebasz van kínlódni a garanciával.. stb.
Abszolút nem szeretem az ilyet. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
Garantáltan eredetit küldenek az összes tartozékával ahonnan rendeltem. Vagy te talán USB-s kábelt kaptál hozzá nem soros kábelt?
Nekem meg a garancia nem éri meg a dupla árat. Ha netán elromlik veszek még egyet és még mindig olcsóbban kijöttem. Bár nem hiszem, hogy nagyon tönkremenősek lennének ezek a műszerek (kopp-kopp). A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
Ha a hosszú távú pontossága nem jó, attól még rövid távon hasznos a nagyobb felbontás, amennyiben az valódi felbontás. Kevés olyan mérés van, hogy 5 digitre kell valamit pontos értékre megadni, de elég sok olyan lehet, ahol 5 digitnyi felbontás kell, függetlenül attól, mi a pontos érték. Pl. zárlatot keresek egy nyákon, akkor nagy felbontásban szépen tudom követni a feszültségesést. De, még egyszer hangsúlyozom, csak akkor ha ezt a felbontást tényleg tudja és nem random változik az utolsó számjegy. Ha pár nap múlva már mást mutat a drift miatt, az még nem feltétlenül baj.
Itt meg lehet próbálni, de ezekhez még hozzájön a postaköltség, ami sajna nincs feltüntetve...
UT-D04 USB 01 UT-D04 USB 02 UT-D04 USB 03 UT-D04 USB 04 UT-D04 USB 05 UT-D04 USB 06 UT-D04 USB 07
Ja bocsi, félreértettem.
Ettől függetlenül tartom a szavam. Nem állítom, hogy ez jobb megoldás, csak a saját egyéni szubjektív véleményem.
Ezt a felbontást tényleg tudja, az AD chip ES51922 felbontása 22000. Relatív mérésre jó lehet.
Sziasztok.
Erről a műszerről tud valaki valami jót esetleg rosszat mondani? Érdemes vele foglalkozni, vagy megéri az árát? |
Bejelentkezés
Hirdetés |