Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Nem egyszerűbb egy lyukat fúrni rá és egy piros plexit bele?
Szerintem egyszerűbb, ha a benti izzóval párhuzamosan kötsz nagy ellenállású, kisWattos izzót, és azt kint helyezed el, mondjuk a tokon.
(a szakkifejezéseket nem ismerem, elnézést)
Nem. Most csináltam vadi új ajtót. Szó nem lehet róla. Eddig a felső negyed katedrál üveges volt. Most tömör.
Gyanítom az a lényeg, hogy ne kelljen a 230V-os hálózathoz csatlakozni.
proli007 prakticista megoldásánál nincs egyszerűbb, de ha mégis elektronikát akarsz, a rajzod valóban működhet, bár az értékek kétségesek. A fotoellenállás se biztos, hogy jó ötlet, mert ilyen emitter ellenállás mellett a 100kohmos sötét-ellenállásérték szükséges. A tranzisztor icipici bázisárammal is kinyit, de nem elég határozottan, a tranzisztor helyén darlingtont használnék.
Vagy inkább egy schmit triggert, hiszterézissel...
Schmitt trigger... Schmitt trigger... (*.pdf 190.5 Kb)
És ha nappal van bent valaki? Lehet akkor nem is kapcsolja fel villanyt.
Így van, akkor elég ha nyitva hagyja az ajtót!
Üdv!
Szeretnék készíteni egy kapcsoló áramkört, ami egy nyomógombbal kapcsolná ki-be az USB -s fejhallgatómat. Pontosabban ki szeretném váltani azt, hogy állandóan ki kelljen húzgálnom és vissza a gépre dugdosni. Az elképzelésemet vázlatosan elkészítettem egy képen, amit csatoltam. Elvi vázlatban a kontrol jelet egy 555 -ös Flip-Flop adná egy 4066 -os IC -nek. Viszont nem vagyok biztos abban, hogy a 4066 Control lábai összegezhetőek -e valamelyest!? A segítségeket előre is hálásan köszönöm!
Valaki tud nekem mondani diódát amelyen , nem vagy nagyon kevés feszültség esik? Léptető motorból csináltam szélgenerátort, de pont arra a 0,58v volna szükségem hogy meglegyen a szükséges feszültség a töltéshez , tovább nem tudja felpergetni a szél ami itt nálunk a hegyek között van. Ha sűrített levegővel fújatom eléri a 16v is , de ez van , nincs több energia a szélben..
Olyan dióda nincs amin nem esik feszültség...
Esetleg egy gyorsító áttétel nem játszik? Vagy mondjuk inkább egy autógenerátor? A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
Én tennék a dióda után valamilyen DC/DC feszültség konvertert vagy valamilyen Blocking-oszcillátoros megoldással emelném a voltot.
De olyan hogy essen kevesebb mint 0.3V ?
Az autó generátorhoz gerjesztés is kell. A léptető motor forgó része állandó mágnes, álló rész tekercs. Ha kézzel átbillentem 1 lépést a ledet meg pillantsa. Ja és csak 5V-tot szeretnek kisajtolni belőle, Egyen irányítva 4.5V amit a legnagyobb fordulaton mertem.Váltóban 5.1V.
Rövidebb utat keresem, egyenlőre. De ha van kéznél egy egyszerű DC/Dc konverter kapcsolásod vevő vagyok rá, persze tudom hogy veszteségem lesz az áram érőségben és ezt szeretnem elkerülni..
Egy megoldás a képeken. Zavaró volt a 2 ellenőrző led bekötése , mert a tranzisztorok vezérléséből adódik a közös + pont. Első lépés az 1 kohm ellenállással a próba Ha halványan világítanak a led-ek akkor jó az elgondolás és működni fog a kapcsolás.Töltés 12v akkuról "szivargyújtó".
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
Ha váltóáramot ad le, akkor egy 4:5 vagy 5:6 arányú trafó növelné annyira az áramot, hogy a dióda feszültsége nem okozna problémát. Gondolom kis teljesítményről van szó, szóval akár valami kisebb elpusztult vasmagra tekersz pár menet rézhuzalt vagy ilyesmi.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
Minek? 100 mA-ed ha lesz.
A léptető motor rendkívül vacak hatásfokú.
A 4066-os nem tud teljesítményt átvinni, ezért az USB tápja és földje túl fogja terhelni. Ez nem lenne egyszerűbb: Kapcsoló, forgó, 4 x 3 poz.?
Nem tudom, milyen teljesítményről van szó, de ha LiFepo4 akkut használsz, elég lehet a feszültség egyszerű Schottky diódával is.
Egy akut töltenek amit ugyancsak 5v-rol kel tölteni amivel tölthető a telefon. első szándék az volt hogy stabilizálom 7805-el , mert ahogy írtam 16V-ra is fel ugrott ha kompresszorral fújattam. Talán fizikailag tévedtem valamit hogy a közepes de a legnagyobb szélben se pörög fel hogy a lenti értékeken felül töltsön, ami nem elég. Próbáltam nagyobb lapátokkal is de a mérete miatt nem forgott gyorsabban..
Talán még az lenne a legjobb, ha a földet fixen bekötnéd. A kapcsoló (számodra) OFF állásában a többi három le lenne választva, a középső állásában a +5V már rá lenne kötve, és az ON állásban kötné rá a +5V mellett a két középső adatvezetéket is. Az a korrekt, ha a táp az elsőnek érintkezik bekapcsolásnál és az utolsónak szakad meg kikapcsolásnál. Így 3 áramkörös kapcsoló is elég, vagy a +5V-ot két párhuzamosan kötött áramkörön viszed át. Ha gagyi a kapcsoló, akkor legalább nem a táp kapcsolója adja meg magát legelőször.
Az igaz, de meg lehet bülykölni a forgórészt úgy, hogy állandómágnest teszel bele, és akkor nem kell gerjesztés, csak termeli az áramot ha forog...
Akkor az nem akku hanem powerbank, jó eséllyel LiIon akkuval. Ahhoz pedig nem kell 5 Volt, 4,5 elég kell hogy legyen neki. Persze lehet hogy az a powerbank 4.5V-nál nem kezd tölteni.
Az igaz, évek óta kísérletezem ilyen "ingyen" árammal, az autó generátor akkora erőt, meghajtást igényel hogy nem éri meg a munka ... Kapható Németországból kidobott szélgenerátor ami kifizethetőbb és hatékonyabb és nem szúr szemet a mérete miatt, így nem tud bele kötni a szomszéd, az állat védők stb a lapát méretei miatt . Olyant csináltam fatüzelésű üzemanyaggal és kapálógép motorral, 4 generátort simán hajtott nemi szalma brikett darabokkal.
Kucorog a tök sötétben. 1x1m-es helyiség. Ablak nincs.
Ha nyitva van, akkor kihallatszik a benti aktivitás.
5 láb van a motoron,az oda vissza dióda, hány trafó ???
Nézd, fogalmam sincs hogy mit csinálsz, csak csepegteted itt az információkat. Nekem annyi jött le, hogy tákolsz valami motorral miből kijön 5,x Volt AC amit egyenirányítva már kevés neked a dióda feszültségesése miatt. Erre - szerintem - logikus megoldás előtte feltranszformálni kicsit, de DC-DC boost is mehet utána.
Illetve megpróbálkozhatsz germánium diódával is, azon ha jól emlékszem kisebb feszültség esik. Vagy Schottky.
uÜdv.Azt szeretném kérdezni hogy megcsinálta valaki a cikkek között az Attila86 féle forrasztóállomást.Megéri-e megcsinálni??
Köszönöm. https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/forrasztoallomas.html] Link[/url] A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |