Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ja, nem én ötlöttem ki, csak olvastam valahol.
Én a vitának nagymestere vagyok , anyám mindig küzdött érte, hogy értsek hozzá De abból egy mozgás lesz, amit az elektromechanikus hangszóró hoz létre a membránnal, ami megmozgatja adott számú ismétlődéssel a levegőt, amit a mi fülünk érzékel, az agyunk pedig hangként értelmezi. Amikor a membrán előre mozdul, a mögötte lévő levegő nyomása csökken, ami a membrán előtt megnövekedett nyomáshoz képest dupla nyomásesés. Így a fizika szabályai szerint a nyomásdeficit megpróbál kiegyenlítődni. Véleményem szerint ettől csak halkabb lenne, ha lehetne és nem rosszabb a hangzása, mivel a levegő tehetetlen tömege a magas rezgésszám miatt nem tud időben reagálni. Talán ezért is csak elmélet. Tehát mi a hiba? A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
Erre emlékeztem én is, csak csodálkoztam a 100-400 közötti beesésen, amit említettél. De aztán megnéztem az adatlapot, és tényleg volt ott vagy -2dB. Ezzel nem igazán kell foglalkozni, sokkal nagyobb hibák vannak középtartományban. Dobozban mérve úgyis teljesen más, maga az adatlap is 11 éves, a most gyártott 569 biztos, hogy nem pontosan ilyen. Legutóbb ilyet kaptam, amikor volt nálam: HA20-569 De már ez is több éves.
Inkább legyen 2,5 út, mint MTM. Még mindig több az esélyed a normális váltásra, és középtartományra. Az elektretmikrofonnal végülis össze tudod váltani. Csak jó előerősítő kell mögé. Érdemes korrekt bemenőjelekkel dolgozni, ha mérsz.
Miért is kellene ez autóba? Va ott elég vadhajtás hangszóró és végfok terén (USAmps, GZ, ...) mindössze az 1000Ampereket kell biztosítani. Ez már a hangnyomik világa).
Sziasztok!
Ne kövezzetek meg a kérdésemért, de részben ide tartozik a téma. Adott egy NORSK AUDIO Baltic 30-as hangsugárzó pár hangszórókészlete. Doboz méretet már tudok, viszont a hangváltójáról semmit nem találtam, csak egy elég vázlatos kapcsolási rajzot, amiről hiányzik egy két dolog. Tudna nekem valaki segíteni? A hangszórók Radiotehnika gyártmányúak.
Annyit találtam itt (Link), hogy 5000Hz-en vált. A többi talán kiszámolható.
Szia!
Ahogy nézem 2 dobozka is van ezekkel a hangszórókkal. Az első a Baltic Line B-30, a másik pedig a Gold Line GL-30. Ugyan az lenne a kettő?
Ahogy látom a dobozméretben van különbség, ami hangminőségben jelenthet pozitív differenciát a GL javára. De ez így pusztán találgatás.
Igen, a GL kicsit nagyobb. Viszont én sem találtam semmit, így a tekercsek értékei, illetve az ellenállások teljesítménye és a kondik típusa rejtély.
Ráadásul a potmétert se ismerjük. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
Nem. Az ellenállások és a kondik értékei rajta vannak a rajzon. Csak az induktivitásoké nincs meg.
Ha ki tudja valaki számolni a kondiból, hogy hol vág a magasra, akkor meg van a mély induktivitása. A többit inkább P_Laszlo-tól kérdezd. Ő ennek a nagy szakértője. Viszont van a Radiotehnika S30 A , S30 B, ami nagyon hajaz erre. Viszont csak az S90-hez találtam (három utas) keresztváltó rajzot. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
Igen én is erre gondoltam, lévén a hangszórók is majdnem ugyan azok. Ezek a hangszórók viszont fényévekkel jobban néznek ki, nem a sima papír membrános kiadás, nem is ugyan olyan a kosár sem.
Nem kacat a papírmembrán. Nem mind zsírpapír. A mágnesen van leszorító lap?
Külön leszorító lap nincs, csak egy vastag fém lemez, hasonlít az S90-es középhangszórójához. A hangszóró nyitott, elég keményen jár.
A doboz amiből kimentettem a Norsk Audio 30-as volt, elég rossz állapotban (és csak 1 volt meg, a másik doboz hangszóróját egy papírdobozban találtuk meg becsomagolva!!), de a hangszórók jók. Ezeknek kemény a membránja, és a gumi pereme is. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
Azt hiszem, hogy ezzel kapcsolatban benéztem valamit. De azzal szerintem előrébb vagy, ha litvánul keresel a googe-al, mert a B30 az litván.
Mindenesetre fogom a rajzocskát és átnyergelek a hangváltós topikba! Köszönöm a segítséget.
nem latszik a képen, hogy jó-e a membrán. És gondolom ennek nem sok mélye van.
Videoton HB13-539 és HB15-539-ról van esetleg saját mérése vkinek ? A gyártó oldalán ugyanaz a PDF van mindkettőre amit kicsit kétkedve fogadok.
Videoton vagy H2000? Mivel a 13 és 15 ugyanaz a hangszóró, ezért az adatlap is lehet ugyanaz. De a mérés régi, biztos, hogy most pont olyat nem lehet venni, mint akkor voltak. Valami gyártási eltérés lesz.
Hova használnád? A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2017
Szép jó napot.
Olyan problémával fordulok hozzátok. Hogy a minap kaptam egy jamo sub250 típusú mélyet. a táp egység össze van barmolva benne és zárlatos is. Van esetleg valakinek rajza hozzá? Vagy egy hasonló aminek a 230v része stimmel? És abból újra lehetne építeni. Képet dobok fel majd. Előre is köszönöm.
Bocs H2000 helyesen, csak fejben még Videoton
Keresgélek középhangszórókat egy háromutas megoldáshoz 90dB környékén. Azt feltételeztem a kisebb méretű membrán vélhetően lineárisabb marad a magasabb frekvenciákon.
Ezzel a témával gyere inkább át az Erősítős vagy a kapcsolási rajzot keresős topicba
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
Nincs összefüggésben a membrán méretével az egyenletesség. A 13-15-centisek Fehérvárról nem annyira szépek középtartományban. Egyedi gyártásban lehet csinálni olyan 13-as közepet, ami szépen szól, próbáltam már. Alapból a HB13 így nézett ki legutóbb:
HB13-539 Ez meg amilyen átalakítás után lett: 13B558
Értem, köszönöm. Keresgélek még a gyártók között.
Olcsón nem fogsz találni még ilyet sem, csak rosszabbat. Lehetne HB12,5 mondjuk, annak szép a közepe, de alapvetően nem feltétlenül szükséges a három út, nem hiszem, hogy jobb lesz tőle. A HA20 elmegy kétútban is, szóval csinálhatnál nyugodtan 2,5 utasat. Még mindig nagyobb eséllyel tudod megoldani, mint egy középhangszóró váltását.
Vagy ha nagyon kell, szerzel olcsón hibás HB13-at, és beadod átalakításra-javításra. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
Nem annyira jó, mint amennyire a gyártónál mondják, és sokkal alacsonyabb az érzékenysége is. De azért nem is olyan nagyon rossz. Átlagos szélessávú képességek.
Bővebben: Link
Na aztán meg lett az ára is. Kb. 60,000.-es darabáron ebből sem fogok hangsugárzót építeni
Az lenne a terv, hogy egy elfekvő pár 15"-os RF mélyhez építenék egy keskeny, de mély ládapárt. A subok oldalra nézve lennének benne. Ha elkészül, akkor meglepetés lesz. De ahoz exkluzív/dekoratív megjelenésű speakereker keresek.
Nézni, vagy hallgatni.
Köszönöm a javaslatot, nem a HA20-s megoldáshoz kerestem közép hangszórót. Ott ár kérdés miatt nem léptem még. Bár relative nem drága a konstrukció, de használtban kész állapotban lehet hasonló felépítésű és kellően márkás megoldásokhoz hozzájutni (pl Heco, Wharfedale) időnként.
Olyan, másik elképzelésen gondolkodtam, pl a 25cm vagy nagyobb átmérőjű mélyeket kb 300-500 Hz felett már mély-közép - vagy közép hangszóróra váltani mindezt a nagyobb terhelhetőség érdekében milyen hangszóró készlettel lehetne kivitelezni. A mély-közepek (H2000) általában 1khz felett lesznek nem túl szépek, a HB12,5-vel a keresztezési frekvencia jön magasra.
A HB12,5-es 20-as mélyhez jó kb.
Hát 25-ös mély fölé, egy 17N558A ideális. A márkás Heco, Wharfedale, általában ilyen H2000 szint, vagy rosszabb. Ha a hangszóróit nézük. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
Üdv mindenkinek!
Keresek dupla mélynyomós hangfal tervet mint pl. a reloop rsp30. 15"-os hangszórókhoz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |