Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1920 / 2208
(#) Gery78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
Szia!
Skori weblapján van egy nagyon jó egygombos ki- és bekapcsoló áramkör, relével meg lehet oldani. Tesómék JLH erősítőjébe is ez van beépítve, egyetlen nyomógombbal lehet bekapcsolni és kikapcsolni az erősítőt, tehát bizonyítottan bevált. Én ezt javaslom Neked. Nincs benne semmi komplikált, nagyon egyszerű a megépítése.
(#) Rahed Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 3, 2017
Konkrétan melyik az a 4011-es?
(#) szikorapéter válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
Ebben a topicban van,de a BSS-es rajzot is sokszor megépítettem már (egyszerű bistabil kapcsolás).
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) Rahed Lee hozzászólása Márc 3, 2017
Köszi mindenkinek a tippeket, ezek közül már jó lesz valamelyik.
(#) FordPrefect válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
Hozzászólásaid alapján ez Neked nem lehet probléma...Cél?
(#) Peter_S válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
A Mechlabor STM 200-as sorozatú magnók nyomógombsora az egyik legfincsibb cucc amihez szerencsém volt.
Ha építesz hozzá némi kiegészítő áramkört, örök élet +1 napra meg van oldva a problémád.
Ha nem is találsz ilyet, legalább a működési elvét érdemes megnézni, itt írnak róla, a "Nagyon szép megoldás a futómű üzemmódvezérlése" c. résznél:
Bővebben: Link
És nem igaz hogy nagy erő kell hozzá.
(#) Rahed Lee válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 4, 2017
Szerintem is elbírnék a feladattal. A cél csak annyi, amit alant írtam, egy finom hálózati kapcsoló a leendő előerősítőhöz. Igazán csak a dizájn miatt gondoltam a nyomógombra, mert a terv szerint kölsőre ugyanúgy nézne ki mint a bemenetválasztó jackley kis forgatógombja, csak ezt nyomva kapcsolna. Gondolkoztam olyan megoldáson is, hogy a bekapcsoló is forgókapcsoló lenne, de abban is csak kemény, bumszli kivitelűeket találtam.
(#) Rahed Lee válasza Peter_S hozzászólására (») Márc 4, 2017
Hát ilyenhez biztosan nem jutok hozzá
(#) Rober_4 válasza gkari hozzászólására (») Márc 8, 2017
Köszönöm! Egyik fórumtársunk felajánlotta, hogy segít itt Miskolcon!
(#) joco63 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 13, 2017
Szia! Elkészült a fojtó. A gyártó szerint 10-15 H között van az értéke. Pontosabban műszer hiánya miatt nem tudja megmondani. A kérdésem az lenne, hogy hogyan hangoljam? Most 220 nF kondi van párhuzamosan kötve vele.

Fojtó.JPG

(#) FordPrefect válasza joco63 hozzászólására (») Márc 13, 2017
Bocs hogy hozzászólok. Mea Culpa.
Érdekes egy "gyártó" lehet. A picon mindegy, 10, vagy 15 kiló húst kapsz a pénzedért??
Nem mindegy. Segítésképpen:
Fogsz egy hanggenerátort (ez minimum kell !). A trafóval párhuzamosan vagy sorosan kötött 220 nF maradhat első körben. Egy soros 1K-s ellenállással rákötöd a hanggenerátorra a rezgőkört. Váltófesz mérővel, a hanggenerátor frekvencia változtatásával megkeresed a rezonancia pontot (max vagy minimum érték). Ha ez nem 50 Hz-en van, addig változtatod a kondit, amíg 50 Hz-es hanggenerátor állásnál lesz a rezgőkör maximuma vagy minimuma. Tudod. A Thomson képlet
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
(#) CHZ válasza joco63 hozzászólására (») Márc 13, 2017
Így nehez megmondani, lenyeg 100Hz rezonanciara hangolni.
(#) FordPrefect válasza CHZ hozzászólására (») Márc 13, 2017
Bocs. Igaz. 100 Hz.
(#) joco63 válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 14, 2017
A gyártó Lajos Tibor. Bizonyára ismeritek. Hanggenerátorom nincs . Ha nem hangolom azzal van probléma? Miért fontos az a 100Hz. Mit kellene tapasztalnom? Miért pont 100 Hz? Csak kérdések nem kötözködés.
(#) joco63 hozzászólása Márc 14, 2017
Ja egyébként fülre a tapasztalatok, a fénycső fojtóhoz képest. A sztereó tér sokkal rendezettebb lett. A tér eloszlik a hangfalak között. A hangszerek meghatározott helyűek lettek. Ezek az egyértelműen tapasztalható különbségek. Magas, mély átvitel nem változott jelentősen. A hangkép kiegyenlítettebb, a hangzás talán nyugodtabb, teltebb. Szóval szebben szól, de óriási különbségek nincsenek. Ezért vagyok arra kíváncsi milyen eredménnyel járhat a behangolás.
(#) CHZ válasza joco63 hozzászólására (») Márc 14, 2017
100Hz az egyeniranyitas miatt, egyutas eseten 50Hz lenne.
Kihangolt rezonancian legnagyobb a fojto AC ellenallasa, hatasosabb a szures.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
(#) joco63 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 14, 2017
Értem. Köszönöm.
(#) gkari válasza joco63 hozzászólására (») Márc 14, 2017
Ez esetben jó hanggenerátor: egy néhány Voltos szekunderű hálózati trafó Graetz-el egyenirányítva (szűrőkondi itt nem kell), pl. 1-2 kohm sorba, a párhuzamos hangolókondit cserélgetve akár bármilyen DVM-el indikálható a legkisebb feszültség (kipróbált módszer).
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
(#) konyak6 hozzászólása Márc 15, 2017
Sziasztok!
Mos készítek egy táppanelt EZ80-al.
A kérdésem az hogy ki kell-e közepelni a fűtését, vagy nem muszáj? Külön fűtést kapna.
(#) Peter_S válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 15, 2017
Az egyenirányító fűtőtekercsét csak akkor szokás közepelni (vagy az egyik felét testelni), ha az összes többi cső fűtése is arról megy.
Egyébként vagy felhúzzák tápfeszültségre, vagy hagyják lebegni.
A csatolmányokban mindegyikre találsz példát.
Egyébként mindegy, mert az EZ80-nak elég nagy a Vkf-je.
(#) konyak6 válasza Peter_S hozzászólására (») Márc 15, 2017
Köszönöm a választ!
(#) pucuka válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 15, 2017
Az egyenirányító csőnek illik külön fűtést adni. A fűtőszálának közepelése (földhöz) veszélyes mutatvány, tekintettel az ei cső fűtés katód feszültségére. Az egyenirányító cső katódja a + tápfeszültségen van, ezért ha a fűtését kötik egyáltalán valahová, akkor az a + tápfesz. Az EZ80 Ufkp feszültsége ugyan 500 V, de jobb nem kitenni nagyobb feszültségnek.
A külön fűtést is az indokolja, hogy ha az ei cső fűtése katódja valamiért átüt, akkor közös fűtés esetén zárlat keletkezik.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) Cinema válasza joco63 hozzászólására (») Márc 15, 2017
Én a fojtóval párhuzamosan nem tennék semmilyen kondenzátort, mert rezonanciára lehet hajlamos, ami rosszabb, mintha semmi nem lenne ott. A fojtótekercs elhelyezése is lehet kritikus, minél messzebb a bemenetektől és a hálózati transzformátortól is.
A két szűrőkondenzátorral párhuzamosan ajánlott MKT, vagy MKP kondenzátor beépítése, ez segít az ELKO-kat "hidegíteni", értéke 100nF-1µF között bármilyen, csak jó lehet.

Üdv!
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Márc 15, 2017
Van igazad, meg nem is. Létezik rezonáns fojtó, akkor hasznos, ha egy meghatározott frekvenciát kell szűrni. Ha több frekvencia van jelen, akkor okozhat problémát. Pl. ha nagy a jel harmonikus tartalma, ami az egyenirányított, pufferelt feszültség brum feszültségénél fennáll, akkor nagyon könnyen keresztmoduláció állhat elő, amit aztán lehetetlen kiszűrni. A keresztmoduláció abból adódik, hogy a harmonikus frekvenciáknak eltérő a fázistolása, és a körben nemlineáris elem (dióda) is van.
(#) boti2 válasza Cinema hozzászólására (») Márc 15, 2017
Ennek éppen az a lényege, hogy 100Hz-en rezonáljon.
(#) FordPrefect válasza gkari hozzászólására (») Márc 15, 2017
Igaz. Ha pontos az 50Hz (általában pontos) a hálózatban, egyszerűbb a hálózati fojtó mérése, nem kell hanggenerátor. Általános mérési metódust vázoltam nagyobb induktivitás mérésére.
(#) Cinema válasza boti2 hozzászólására (») Márc 16, 2017
Rendben.
De, arra nagyon kell figyelni, hogy csak meghatározott áramterhelés esetén működik megfelelően, magyarul, A-osztályú erősítőben, előerősítőben, műszererősítőben, ahol az áramingadozás alacsony, tehát itt szinte állandó-áram folyik, így a rezonáns fojtó hatékony lehet.
Változó áramterhelés esetén pedig, nem fog megfelelő szűrést biztosítani és nem kívánt rezonancia is felléphet, ami rossz irányba befolyásolhatja a táplált áramkör működését, mindössze erre szeretném a figyelmeteket felhívni.

Üdv!
(#) boti2 válasza Cinema hozzászólására (») Márc 16, 2017
Igen, bocs, igazad van. A diskurzus A osztályú erősítőkbe szánt tápokról indult, de közben kibővült a hatókör. Ez az információ időközben már nem volt egyértelmű a azok számára, akik később csatlakoztak bele.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 16, 2017
Sziasztok!
Összeraktam ezt az OTL erősítőt 6H13C + E88CC csövekkel.. A kérdésem az hogy a 6H13C cső katód ellenállása 3k3 14 W-os, és mégis nagyon melegszik. 80 V van rajta. Rendben van ez így?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2017
(#) CIROKL válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 16, 2017
Igen
Következő: »»   1920 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem