Fórum témák
» Több friss téma |
A kép bal felső sarkában van egy biztosíték az esetleg nem ment ki? Ez ha jól gondolom a beltéri egység panelja. Az IGBT a külső panelen van elhelyezve?
Rosszul gondolod ! Ez a kültéri panel és az igbt ott van a hűtőborda alatt ..
Ezzel tudod helyesíteni, ha netán nem kapnál. De mielőtt újra beforrasztod, meg kellene győződni, hogy amit vezérel az jó, illetve nem -e zárlatos. Ha már lecsapta a kismegszakítót, akkor lehet, hogy már nem csak ez a rossz.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
Üdv!
És az IGBT összes gate köri ellenállását is. Nem több IGBT van benne? HA igen ki tudod mérni az IGBT-t? A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
Idézet: A kis buta jól elbújt ! „Ezt akartam kérdezni, hogy ott van -e.”
Azt hittem már ki van forrasztva különben.
Egyszerűbb ha abbahagyod a magyarázkodást, egyébként avval a 3 lábú igbt vel nem tudod helyettesíteni mert ott a "szupertitkos elbújhelyen" egy igbt híd van amit minden gyártó a saját készülékeibe gyártat és közforgalomban nem találsz helyettesítőt csak a gyári alkatrész jó bele ..
Ejj, hirtelen mennyi hozzászólás!
A panel a kültériben van. A bizti nem ment ki rajt. Mást még nem mértem, csak hobbi szinten foglalkozom vele, nomeg sokallottam a 80000Ft-os javítási árajánlatot a szervíztől. Az adott tranyót már kivettem, és mind a 3 láb közt zárlat van. Csatoltam egy képet, hogy mi is van a környékén. A jobbos az egy greatz, a picit nem tudom mi, nem néztem, és ami ballra van olyat meg sosem láttam! Annál annyi a láb, hogy azt sem tudom mit mérjek rajt. A tranyó helyén mérve nincs zárlat sehol. Amúgy IKW75N60T vettem, azt mondták az jó lesz bele. Így már csak remélni tudm, hogy jó lesz!
Na látod, hogy lehet helyettesíteni, ha az a rossz valóban.
Igen,valóban jó lesz bele az adott alkatrész.
Már csak remélni tudom, hogy nincs más baj vele! Esetleg tölet a kép alapján, hogy mit mérjek még meg?
A panelról le van a lakk peregve, vagy csak a fényképezőgép vakuja látszik?
Jaaa, nincs! Az csak a meleg fehér étkezői lámpa fénye. Nincs rajt, sem égés nyom, se más sérülés.
Sajnos, ha tényleg tönkrement az IGBT , akkor nagy valószínűséggel a környező alkatrészek is károsodhattak, sőt lehet ott ment tönkre valamelyik dióda, tranzisztor, stb.. Sajnos a legtöbb alkatrész SMD, a panelon beforrasztva nagyon nehéz megvizsgálni ezek működését. A legrosszabb esetben az IGBT híd is tönkrement, akkor annak esélytelen a cseréje. Megmondom őszintén , nem tudom ,hogy lehetne azt ellenőrizni a kép bal oldalán látható IGBT híd állapotát.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
A panel cseréjét javasolta a szerelő különben?
Persze, mi más lett volna a javaslat! Nem is csinálnak mást! Vagy panel csere 70+munka+kiszállás, vagy komplett klíma csere. Ja, és egy éves múlt egy hónappal amikor tönkre ment. Nyáron jó ha 5 napot ment.
Az biztos, hogy mióta nem jó, azóta tápot sem adott neki a beltéri, mert nem kattant a relé, és nem is mértem az oda menő kábeleken feszt.
Majd tegyél már fel fényképet a beltéri panelről is. Megnézzük mit tehetünk.
Hát azon szinte semmi sincs! Egy relé, 1-2 kisebb kondi, egy marék SMD cucc, és a kültérivel ellentétben a beltéri panel mind a két oldal kb 2mm vastagon gyantás/lakkos, így az javíthatatlan. Azt jól kitalálták! Arról nincs képem, és kibontva sincs, így arról most nem tudok küldeni.
Értem. Szerintem a kültéri panel adja a tápot a beltérinek, mert a kültéri van a táp rész is, ahogy látom.
Összesen 4 kábel van köztük. Föld, nulla, fázis, és egy 4. Azt nem tudom azon mi megy, de mivel van egy nagy kondi is a benti panelon, így lehet azon keresztül kap tápot.
Nomeg most esik le, hogy hát nem is megy ki 230 így nem is működne ha kintről kapna tápot!
Megmondom őszintén, hogy én eddig még csak Vestel klímákat javítottam. Hátha valakinek lesz még ötlete.
Nyugi!
Hol kapja az egész a tápot? Dugvillád van a beltérinél, vagy közvetlen megy kábel a kültéribe (nem a négy eres, fázis, nulla, kommunikáció, védővezető négyesre gondolok). Legutóbbi Samsung klíma tapasztalatom az volt, hogy kismegszakító le. Visszakapcsolás után semmi. Megállapít, hogy a beltéri panel kapcsolóüzemű tápja eldurrant (púpos elkók, szétrobbant panelbizti). Ugyanennek a klímának a kültéri ventillátor motorját a darazsak nyírták ki tavaly. Nem akartuk elhinni, mikor szétszedtük. Vannak képek is róla. Lehet, hogy tök fölöslegesen szedted szét a kültérit... Ha már úgy is szét van szedve, akkor mérd meg a kompresszor tekercsellenálásait (egyformának kell lenniük), valamint a test felé is, nem-e lett zárlatos. Gyanúsított lehet még a kültéri ventillátor is. Mérni. Ha BLDC motor, akkor nehezebb a helyzet, de akkor is meg lehet pörgetni, hogy jó-e. Idézet: Én meg erre gondoltam az egy igbt híd ami a kompresszornak adja az elektronika által vezérelt 3 fázisú tápot , eddig samsung-midea- LG invertereseket javítottam mindegyikben egy nagy "ezerlábú" volt a borda alatt „és ami ballra van olyat meg sosem láttam! Annál annyi a láb, hogy azt sem tudom mit mérjek rajt.” A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
Mint írtam a beltéri működik ahogy kell, nincs vele gond, és ide is fut be a 230V, és innen kapcsolja egy relén át a kültérinek. Az meg hogy felesleges volt szétszedni a kültérit annyira nem biztos ha már a benne lévő IGBT full zárlatos volt. A kompresszor BLDC-s, a ventit még nem néztem, de az biztos hogy forog, mert a szél is forgatja. A kompresszor csatikra majd rámérek hogy mi a helyzet velük.
Én arra gondolok, hogy valamiért kapott egy túlterhelést és az vágta ki az IGBT-t. A legtöbb helyen nem méretezik túl az ilyen alkatrészeket. Na de majd kiderül.
Hát igen, érdekes egy alkatrész az tuti. A motor csatlakozás 3 pontja közt semmilyen kombinációban nincs zárlat, és a betáp oldalhoz sincs.
Rendben. A kérdező írta, hogy már kiforrasztotta. Nem magyarázkodni akartam, csak segíteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
Idézet: „Én arra gondolok, hogy valamiért kapott egy túlterhelést és az vágta ki az IGBT-t.” Ilyen árkategóriában szerintem már arra odafigyelnek. Legalább is oda kéne nekik figyelni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |