Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Micsoda eretnekség, homokból készült háromlábúak táplálják az elektronoktól fortyogó üstöt.
Némelyik jónevűnek tartott külhoni gyártó szintén elkárhozik majd emiatt...
sziasztok....
Szeretném kérdezni jó e a kapcsolás?
Érdekes a rajz, másmilyenhez szoktunk, de el lehet rajta igazodni.
Elvileg jó, bár kicsiben néztem. A két végcső segédrácsához külön-külön betennék még 47-100Ohm/1-2W-os ellenállásokat, függetlenül a közös ellenállástól. A végcsövek függvénye a maximális tápfeszültség, 300V felett kritikus a JJ és a Tungsram csövek működése. Hamar begázosodnak. A többi részről nem tudunk semmit, pedig az is fontos. Üdv!
Akkor is kellenek ekkora trafók, ha én csak max 25W-ot szeretnék belőle kihozni ?
Még annyit, hogy a séma, pcb tervezője ma megküldte az adatokat.
Le a kalappal a diy-erek előtt...
spirik!
Hogyan rajzoljam be ide? Nem lehet probléma, ha a végcső kivezetéseit azonosítod, akkor tudod, hogy hova javasoltam azt a két plusz ellenállást. A rajz alapján, jobb oldalon a 9-es lábra kell, mindkét végcsőnél a soros 47-100Ohm közötti értékű ellenállás és azok másik lábait közösítve megy a 100Ohm-ra, ami a B+-hoz van kötve. Sok sikert! Üdv!
A csövek gyakoriságára vissza térve én úgy tudom hogy ennek a megfelelője a 807 cső vagy az OS1 /ha rosszul tudnám javítsatok ki / . A 807-hez talán több kapcsolás is található ?! Bár nem tudom ez könnyítene-e a helyzetemen . De más lehetőség is lenne , mert van 4db PL36-os csövem is ezt olyan vésztartalék megoldásnak gondolnám . Előbb a PE06/40-sel futnék még egy-két kört . Az anyagi részéről nem is beszélve ha egyik cső sem felelne meg .
Idézet: „jó e a kapcsolás” Attól függ mire, ez egy gitárerősítő.
Akkor át kell tervezni, és kiderül hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá.
A trafót csinálod, csináltatod, vagy készen veszed?
A PL36-osokból tudsz az általad megcélzott teljesítményre PP-t építeni.
Az 1969-es RT évkönyvben jelent is meg kapcsolás rá, trafóadatokkal. Az anyagi részről érdemes tudni, hogy az esetek nagy részében nem a cső a drága az ilyen erősítőknél.
Egyetértünk, méretezni kell, ez a lényeg, a többi maszlag.
Üdv!
Ja bocsi de nem mondtam hogy a trafókat is én szeretném elkészíteni a ti elméleti segítségetekkel
/ tervezés,számítás /. Van egy pár db vasam a költség kímélés érdekében . Köszönöm !
Csökkentendő a szellemi befektetést, csatolom az említett doksit.
PL36 végfok 4. ábra, valamint találsz benne ajánlást-számítást a kimenőtrafóra. A PE06/40 csőre a 17. ábra szerinti kapcsolást ajánlja a szerző. Egyéb segítség a kimenőtrafós és a trafós topikban. Bővebben: Link Bővebben: Link
Nagyon köszönöm a trafós linkeket és a Rádiótechnika évkönyvet . Üdv hospel !
Megnéztem , kb ugyanaz a 807 és a PE06/40, de a PE javára kis töbletárammal. Keresgélés közben találtam kapcsolást ahol is-is használható.
Nyugodtan futhasz pár kört vele, ha elég elszánt vagy valószínű be is fejezed, csak ne add fel
Köszönöm hogy foglalkoztál vele . Üdv hospel !
Sziasztok! Szerintetek 0,19mm átmérőjű huzalból tekercselhető EL84PP kimenő 12W-ra, vagy teljes kivezérlésnél le fog égni? Sajnos csak ilyenem van itthon.
Szerintem jó. Én 0.2-esből csinálok egy párat nemsokára, sőt megcélozom a 0.17-eset is.
A 0,19-el 3A/mm2 lesz kb. az áramsűrűséged.
Köszi szépen a választ! 3 primer 2 szekunder, elfogadható hangot eredményez( vagy fordítva)? Ill. milyen osztást javasolnál? Nagyon bonyolultat nem szeretnék.
4:2 például a PCL86-os kimenője, van itt valahol róla adat. Pr-sz-pr-pr-sz-pr
SM74 hiperszil, vagy M85 vas.
Leégni a vékony huzal miatt nem fog. Kicsit nagyobb lesz a veszteség, ennyi a hátránya.
A szigetelésre viszont figyelni kell, soronként érdemes szigetelőfóliát alkalmazni, minden tekercs részletnél. A primernél jó lenne a kereszt-osztásos kivitel, ez a 2x3 résszel megoldható, négy azonos menetszámú szekunder tekercs lesz, az már jó minőséget ad. Azonos rész-menetszámú tekercseket kell alkalmazni, tehát mondjuk 3x400menet, ebből egyik a bal oldalon tekerve, a középső rész a jobb oldalon, a harmadik megint a bal oldali részében a csévetestnek, illetve pont ellenkezőleg a másik-fél tekercsnél. Régebbi Rádiótechnikákban, vagy Évkönyvekben nézz utána a kimenőtranszformátorok kivitelezésének. (Gondolom láttál már hasonlót, vagy valami fogalmad van már a kimenőtranszformátorokról.) Vasmagként jó lenne az Sm85/a hipersil, vagy M85/a esetleg az M85/b lemezes megoldás. Üdv!
Köszi mindenkinek! Tudtok esetleg forgalmazót ahol emberi áron lehet kapni pl a magyar szabvány klasszikus új vasait? Vagy marad a vatera és a MÉH telep? Hipersilről már nem is merek kérdezni.....
Ritkán ki lehet fogni itt is hirdetéseket, 1-2 éve volt valaki aki SM85 vasat adott csévével,baráti áron, de már nincs neki. Szerintem sajnos emberi áron nem lehet kapni. MÉH telepre régen jártunk, sok jó cuccot lehetet elhozni, de úgy tudom már nem lehet elhozni csak ha papírral rendelkezel hogy újrahasznosítod (cégekről beszélek persze). Vaterán is nézegetni kell, ott inkább lesz jó áron.
Köszi szépen a választ!
Magyarországon a Fastron tolnai részlege gyárt hiperszil magokat.
Ha tudsz beszerezni régi BEAG 100V-os vonali trafókat, azokból érdemes kimenőket készíteni. Azok M102B típusok, céljaidra 102A kiválóan alkalas lenne. Kisebb cséve és 2 trafóból 3db "A" méret kijön. Az M85B is jó lenne, azt se könnyű találni, azokat kültéri hangoszlopokba gyártották, műgyanta impregnálással. Ott egyből új csévében kell gondolkodni, mert bonthatatlanok. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
Magyar Szabvány már nincs. EU van. Olcsó szinten marad BEAG trafók bontása. Jók.
Baráti/emberi ár manapság már nem létezik, legfeljebb börzéken. De ez már régen nem a minőségről szól. Hát, hulladék telepről kimenő vasat szerezni szerintem CSÖVESHEZ azon túl, hogy nem is adhatnak el, kissé ciki. De vannak még csodák. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Mekkora hőmérséklet számít magasnak egy csöves erősítő belsejében? Jelenleg a 6C33C-m 20-21 fokos szobahőmérsékleten 54-56 fokos. Nyáron 24-28 fok között biztos, hogy 5-10 fokkal melegebb lesz... Igaz akkor meg nem fogom hallgatni, mert erősen fűt.
A 6C33-ról azt írja a mesekönyve, hogy a búra 260 Celsiuson (!) gőzölög...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |