Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyúlásmérő bélyeg

Témaindító: punkdraco, idő: Júl 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) punkdraco hozzászólása Júl 17, 2007 /

sziasztok!

én egy nyúlásmérö bélyeggel szeretnék súlyt mérni. odáig eljutottam h a jelet fel kell erösiteni. és ezt a jelet szeretném PC-re kötni és ott grafikonon ábrázolni. ötleteket ill kapcsolási rajzokat várok. elöre is köszi a segitséget!
(#) masi1 válasza punkdraco hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Hidmérleges honlapon nézzél szét.
(#) Medve válasza punkdraco hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Hello, ezt a felerősített jelet egy AD konverterbe kell vezetni, tengernyi fajta van, válassz egy Neked tetszőt, majd jöhet a PC. Párhuzamos porton lenne célszerű, azon lehet ISP-t, I2C-t egyaránt leképezni. Kapcsolást találhatsz a kiválasztott IC adatlapján.
(#) deguss válasza punkdraco hozzászólására (») Júl 17, 2007 /

Foglalkoztam egy ilyen gyári mérleg javítása során ezzel, de valahogy el volt átkozva az a ketyere.
Méréseim szerint, a gyári, 4 bélyegből felépített mérőhíd 2 kg-al való terhelése optikailag könnyebben mérhető lett volna, mint elektronikailag.
Az elhangolódás közel 3mV volt. Ezt egy nagyon jó műveleti erősítővel fel kell erősíteni, bemenetén földfüggetlen kapcsolással. Esetleg értelmes lehet egy többfokozatú erősítő építése is.

A mechanika viszont mégprecízebb kivitelezést igényel, nagyon döntő szerepe van a szenzorok elhelyezésének. Gyári mérlegeken általában alumíniumon helyezik el, melynek profilja egy négyzet.
Keresztmetszetét nézve pedig van rajta két furat, mely metszi egymást. A szenzorok pedig pontosan a szimmetriatengelyen helyezkednek el.

Sok sikert, remélen összejön!
(#) gozi hozzászólása Júl 17, 2007 /

Kiindulásnak tökéletes az alábbi Microchip anyag.
De ezzel nem lehet nagyobb pontosságot elérni, a házilagosan biztosan elérhető határ valahol 4096 egység körül van. Ha nagyon profi instrumentációs erősítőt és sigma-delta a/d-t alkalmazol, feljebb tolható a felbontás is. (akár 1 000 000-ra is!). Ha pedig nem akarsz építeni, akkor a HBM AD103C távadót javaslom, minden tud amit kell. (bár nem tudom, mennyire árérzékeny a dolog, főleg, hogy lehet venni kínai piacos mérleget és annak az elektronikáját használni, bár a pontosság nem tudom milyen azoknál)

Nyomásszenzor és nyúlásmérő bélyeg illesztése

(#) Rikfic hozzászólása Okt 12, 2008 /

Üdvözlet,

meg tudná nekem mondani valaki, hogy Budapesten hol lehet beszerezni nyúlásmérő bélyeget? Nyomógombként szeretném használni... Örömmel fogadnék tapasztalatokat, és tanácsokat is a használatához!

köszönöm

Szép napot mindenkinek!
(#) sanyisay válasza Rikfic hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Tuti beszerzés
http://members.chello.hu/kaliberkft/

Ha valaki még keresne bélyeget.
Ma épp nettó 1040 - 5200 Ft.- az ára/db.
Ők gyártják, segítenek ha kérdésed lenne.
Ahogy szokták mondani csak ajánlani tudom őket.
Én is teljesen láma vagyok a témában de leültettek és elmagyarázták.
(#) sargarigo hozzászólása Feb 7, 2011 /

Sziasztok!

Arra adtam a fejem, hogy építek egy "mérleget". Egy digitális konyhai mérleg esett áldozatul a tervnek, amiben már készen megvan a nyúlásmérő bélyeg rögzítése. Négy vezeték jön ki belőle, kettő a táp, kettő pedig a híd középső pontjai.
Ezek potenciálkülönbségét felerősítem egy TL072-vel, majd egy mega8-as mikrovezérlő ADC csatornájára vezetem. Majdnem jó is.

A gondom az, hogy a mért jelben feltűnik egy 50Hz-es "kicsit_hasonlít_a_fűrészre" jel is, ami meghamisítja a mérést.
Tudtok valami ötletet adni, hogyan lehetne kiszűrni belőle?

Kínomban már körbetekertem egy alufóliával a vezetéket, de akkor is ott maradt

mero.jpg

(#) Joy válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Miről táplálod a hidat?
Táp felől is összeszedhet zavart.
(#) sargarigo válasza Joy hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Igen, tudom! És ha nincs rádugva, akkor szép egyenes a táp is.
De ennyit enne egy műveleti erősítő???

Nekem elsőre valami árnyékolási gondnak tűnik, mert ha szorongatom a vezetéket ami összeköti a bélyeget meg az erősítőt, akkor mintha összébb menne. Lehet bele kellene építenem a mérőházba az erősítőt, de valami extra szűrés akkor is kellene még rá, mert ipari környezetben fog dolgozni, és összeszed majd minden zajt.

simm_tap.jpg

(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Ha valaki ilyesmire adná a fejét, akkor nagyon ajánlom, hogy a mérőerősítőt feltétlenül a bélyeg mellé építse, hogy a hosszú kábelen már nagy szintű jel mehessen át.

Az se baj, ha valami modulált jelet használ, vagy pedig áramtáplálást, hogy ne legyen érzékeny.
(#) zsoltee0001 válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia
Sikerült összehozni a mérleget?
Üdv
(#) DöG-1 hozzászólása Szept 2, 2016 /

Mivel extra kicsi hasznos feszültségeket kell stabilan mérni:
-Erősítőnél érdemes minél kisebb impedanciákkal dolgozni (ami még nem terheli be túlzottan a mérőkört, és az erősítőt), a környezetből felvett minél kevesebb, kapacitív brumm, és zajfeszültség érdekében...
-Minél jobban szűrt, stabilizált táp (stab-kocka magában nem kielégítő).
-Sima OPA kapcsolás helyett "instrumentation amplifier" kapcsolást alkalmazni (2 vagy 3db OPA), így nagyságrenddel csökkenthető a mérőhídról származó közös zaj, zavar.
-Megfelelő OPA, vagy INA típus választás, DC táplálású híd esetén feltétlen "autozéró" /pl. MCP6V27, .../, vagy "chopper" bemenetű erősítő javallott: ezeknek szinte 0 az offset feszültségük, illetve annak hőfokfüggése! (váltó feszültségű mérésnél kevésbé kritikus). Mindenképpen érdemes a magas CMR, és PSR értékekre rágyúrni, hogy zsengébb árnyékolás, és tápszűrés, ipari környezet esetén is elfogadható maradjon a kimeneti zaj-zavar.
-A/D konverter előtt szükség lehet + szűrésre (pl. RC, vagy aktív szűrők)...
(#) Piroskislabda hozzászólása Ápr 9, 2017 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy erőméréshez alkalmas elektronikát, amihez Bluetooth-on tudok csatlakozni mobiltelefonról. Igazából a méréstechnikai témában lenne szükségem segítségre.

Kezdésnek egy adott hosszú cserépléc végét érő egy irányú erőhatást (tehát csak az egyik irányban való hajlást) mérném. Nyúlásmérő bélyegekkel(továbbiakban nymb) szeretnék mérni, vagy félhídban ( egy nymb a léc felső részén, egy az alsón - így az egyik nyúlik a másik összenyomódik) vagy teljes hídban (két -két nymb alul - felül).

Mivel akkumulátoros rendszert szeretnék, törekednék az energiatakarékosságra. Bluetooth Low Energy modult és egy energiatakarékos ST ARM mikroprocesszort használnék. Egy pakk LiPo akksival, stabilizált 3V-ot állítanék elő.

Két kérdésem lenne:
Nem szeretnék negatív tápfeszt előállítani, tudnátok olyan nem szimmetrikus tápot használó műszer-erősítőt ajánlani ami megfelel a célra és elég neki a 3V körüli tápfeszültség?

Szerintetek elég a mikroprocesszorban lévő 12bit-es AD konverter?

Köszi előre is!
(#) Piroskislabda válasza Piroskislabda hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Idézet:
„Szerintetek elég a mikroprocesszorban lévő 12bit-es AD konverter?”

Helyesbítenék, gondolom sok mindenkiben a kérdésre a "Mire?" válasz merült fel. Nem laborban elvárt pontosságra törekszem, 10N-os felbontás már elég jó lenne.
(#) Bakman válasza Piroskislabda hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 1

2,6 - 5,5 V-ig működőképes a HX711. Digitálisan adja vissza az adatokat, már csak egy nyúlásmérő bélyeget kell ráakasztani, távolkeleti áruházakban kb. 1500 Ft-ért adnak egy készletet.
(#) Piroskislabda válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Szuper köszönöm. Még nem is hallottam erről a modulról, nagyon megtetszett. Az a baj, hogy legkésőbb jövőhét péntekig be kellene szereznem az alkatrészeket, de magyar webshopban sehol nem találok. Tudsz ajánlani valamit?
(#) Bakman válasza Piroskislabda hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 1

Vakerán vannak ilyenek igaz, személy szerint idegenkedek az oldaltól.
(#) Hp41C válasza Piroskislabda hozzászólására (») Ápr 9, 2017 / 1

Itt van még 1 darab.
(#) Piroskislabda hozzászólása Ápr 9, 2017 /

@Bakman
Köszi el is felejtettem a vaterát, találtam ilyen modulokat.

@Hp41C
Köszönöm! Biztonság kedvéért innen is megrendelem azt az egyet.

Dolgoztatok már nyúlásmérő bélyeggel? Mit tanácsoltok ragasztónak? Olvastam hogy kétkomponensű epoxi és pillanatragasztó is jó lehet.
(#) Bakman válasza Piroskislabda hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /

Terhelés mértéke válogatja de én a csavarnál alább nem adnám. Rozsdamentes A2-es anyagból, ha csak egy kicsit is érheti a víz.
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2017 / 1

Szia!
Ezt komolyan gondoltad? Láttál már mérőbélyeget? Hogy rögzíted csavarral???
Mi elég sokfélét használunk, van "saját" ciánakrilátos ragasztója, illetve olyan egy és kétkomponensű epoxi is ami kemencében, hő hatására szilárdul. Ez utóbbiak a kikeményedés után jóval magasabb hőmérsékleten alkalmasak mérésre, mint a ciánakrilátos, ami 80-100 °C-ig használható. De mivel ezek igen borsos áron kaphatóak, többnyire mi is csak olyan pillanatragasztót használunk, ami az adott anyaghoz alkalmas. Lényeges a tökéletes zsírtalanítás, ragasztáskor pedig a bélyeg teljes felülete érintkezzen a mérendő anyaggal, a lehető legkevesebb ragasztó maradjon közöttük.

Piroskislabda
A tetőlécet a bélyeg(ek) helyénél csiszold síkba, a lehető legkisebb érdesség elérése érdekében. Ragasztáshoz használhatsz olyan pillanatragasztót, vagy két komponensű gyantát, ami a porózus felületen is jól tapad. Itt is törekedni kell a lehető legjobb kapcsolatra a bélyeg és a próba között, a bélyegre tegyél egy vékony fóliát, amit nem fog a ragasztó, (mi teflont használunk) simítsd végig néhányszor hüvelykujjal vagy egy gumi görgővel, azért hogy a ragasztót kipréseld a bélyeg és a darab közül. Ha megszáradt, beforrasztod a kivezetéseket, a vezetéket néhány mm-re rögzítsd a bélyegtől a lécen, hogy mérés közben fel ne szakadjon a bélyegen lévő forrszem.
Ha a mérés közben változni fog a hőmérséklet, akkor szükség lehet hőkompenzálásra is, amit az eredeti bélyeggel azonos típussal, arra merőlegesen ragasztasz fel, és félhídba kötsz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) Piroskislabda válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /

Szia!

Köszönöm a részletes válaszod, sokat segített, most már van elképzelésem hogyan is rögzítsem.
Úgy látom neked van bőven tapasztalatod a nyúlásmérő bélyegekkel, szóval még kérdeznék pár dolgot, ha nem gond.

Két bélyeggel szeretnék mérni, EZEN a képen látható módon.
Hőkompenzációt ilyen mérési elrendezés esetén hogyan oldhatnék meg? Vagy ilyenkor már teljes hídban kellene két mérő bélyeg és két merőlegesen felragasztott hőkompenzálásra szolgáló bélyeg?
Még egy kérdés, az ellenállások megválasztása, ha a félhíd mellett döntök akkor jól gondolom hogy nyúlásmérő bélyeggel azonos értékű ellenállásokat kellene használnom? Érdemes null beállításhoz potmétert beszerelni, vagy inkább szoftveresen oldjam meg?

Bocsi a rengeteg kérdésért, csak érdekel a téma, és igazán összeszedett irodalmat sehol nem találtam.
(#) Bakman válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /

Lásd melléklet. A kérdezőnek az eBay-ről is beszerezhető típust ajánlottam ami gyakorlatilag készre van szerelve.

000117.jpg

(#) vision61 válasza Piroskislabda hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /

Ha szükséges a hőkompenzáció, akkor a 4 db bélyeghez már nem kell ellenállás, mivel kész a teljes híd, amiben (az ábrád szerinti elrendezésben) értelemszerűen alul-felül lesz egy-egy aktív bélyeg. Ha csak két bélyeg lesz, akkor kell ellenállást használni, amik minimum 25 ppm/°C hőfokfüggésűek legyenek. Árban kb. ugyanott vagy, csak a négy bélyeg felragasztása időigényesebb.
Az ellenállások értéke azonos a bélyegével. Ha még nem vettél bélyeget, javaslom a 350 ohmost, azoknál használhatsz a híd meghajtására 10 V-ot is.
Null beállításra mindkét módszer jó, mi a szoftverest használjuk, mivel ez adott a gépeknél.
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /

Ez rendben is van, de ez nem mérőbélyeg. Amire válaszoltál, abban mérőbélyeg ragasztásra irányult a kérdés.

Amire válaszoltam, ott még nem volt szó konkrét bélyegről, hanem modulról (még akkor is, ha bélyegként beszélünk az egészről).
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /

Ezen már ne vesszünk össze. De a válaszod erre ment: "Dolgoztatok már nyúlásmérő bélyeggel? Mit tanácsoltok ragasztónak? Olvastam hogy kétkomponensű epoxi és pillanatragasztó is jó lehet. " A kacsacsőrre kattintva ez jön fel.

Nekem az jött le, hogy még a linkelt modulról van szó, lévén "gyorsan valami finomat" szagú a projekt, nincs idő raw bélyeggel szórakozni. Mindegy, ilyen hülyeségen tényleg ne vesszünk össze.
(#) elektroncso hozzászólása Szept 8, 2018 /

Sziasztok!
Kaptam egy konyhai mérleget javításra azzal a hibával, hogy nem mér. Meg kéne tudnom állapítani, hogy a nyúlásmérő vagy a beöntött processzoros elektronika a rossz-e. A képen látható a nyúlásmérő, a bekötésére vagyok kíváncsi. Három szál drót lóg ki belőle. Egy piros egy fekete és egy sárga. A mérleg 3V-os gombelemről működik. Feltételezem, hogy a piros a +3V a fekete a GND és a sárgán kéne kijönnie a nyúlással arányos feszültségnek. A kérdésem az, hogy jól gondolom-e?
Előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem