Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2979 / 3995
(#) Csupasz válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Fordítva nézed. A feszültség elég akár 10V is (nem hálózati töltéshez!), a kapacitás legyen néhány Farad nagyságrendű.
(#) proli007 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Hello! A tranzisztoros kapcsolásnál egy 555-el sokkal jobban jársz. Ha kiegészíted a kimenetét egy meghajtó tranzisztorral, akkor villogtathatod a Led-jeidet. De 5db Led-et már valószínűleg nem köthetsz sorba a 12V mellett, így két soros oszlopot célszerű belőlük képezni, persze előtét ellenállással beállítva az áramot..
(#) Tranzisztor mester válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Köszi!
Hogy kell elképzelni ezt a "kiegészítem a kimenetét egy meghajtó tranzisztorral" dolgot?
Az 5050 led chip ugye 3 ledet tartalmaz. Ennek a 3 lednek az áram felvétele elméletileg 60mA. Ez létezik? Nem sok?
(#) Tranzisztor mester válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Hát olyan kondenzátorom sajna nincs Úgyhogy ez a project felejtős.

Led-ekről tőlem hiába kérdezel, mert nekem egy sincs belőle, de vannak itt sokan akik foglalkoznak vele. A 60mA az viszont reális lehet, bár el sem árultad, hogy milyen a Led, csak az 5050-et.
Kiegészíteni az 555-öt egy tranyóval és egy bázisellenállással lehet, csak a maximális terhelést kell tudni a tranyó és az ellenállás megválasztásához. De egy Fet-et is lehet alkalmazni. (Mondjuk az is tranyó..) Az 555 kimenetét akár közvetlen is lehet terhelni, kb. 100mA-ig érdemes.
Például.. De több helyen illetlenség ugyan azon kérdést feltenni, mert már kaptál választ ott is..
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
(#) usane válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Elvetettem az ötletet, de megadom a paramétereket.
24V-os a LED szalag és 2x17V 2x100W-os toroidból akartam csinálni a 24V-ot. Gondoltam a feszstabilizátorra, de az meg radiátor lenne a 3,5 amperes terheléssel.
Vagy megpróbálom bepréselni a kapcsitápot az adott helyre, vagy még arra gondoltam, hogy rakok nagyobb kimeneti fesz-ű toroidot hátha találok mellé valami kisméretű step-down konvertert, de szerintem az is esélytelen. Ekkora terhelésre már azok sem olyan kicsik.
(#) Mazsola35 hozzászólása Ápr 14, 2017 /

Sziasztok. (Lenne) Van (3) három trafóm, ezek bekötésére lenne szükségem mejik lenne a 220-s bekötése, hogy lehetne kimérni?

köszönöm, és igen igazad van, nem kellett volna ott is kérdezni
Egy kicsit akkor variálok az elképzelésen: Nem egyesével pakolgatom a ledeket, hanem egy vagy kettő led szalag darab lenne helyette. Megmértem, és kiderült hogy az 5050 led szalag 1"modulja" (azaz 3 led) fogyaszt 50mA-t. Kiderült, hogy elég a fényereje ennek is. Akkor így nem kellene FET, henem az 555 kimenetére mehet rá?

Ha 50mA akkor mehet közvetlen az 555 kimenetére. De ne a GND és a kimenet közé kösd a Led-eket, hanem a kimenet és a +12V közé. Ugyan is az 555 kimenetének magas szintje esetén sokkal nagyobb a maradék feszültsége, mint a GND-felé.

Ok. A kapcsoláshoz amit linkeltél a kondenzátorok hány voltosak legyenek? 16V ?

Ha a táp 12V, a 16V-os kondi már megfelelő. 100nF-ból meg nincs is olyan kis feszültésgű, ami ne felelne meg.
(#) granpa válasza Mazsola35 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

A transzformátoros témában olvasgatva, több leírást is találnál, de legyen Neked (csak most!).
"A" módszer: tekercs ellenállásokat kell mérni, a legnagyobb ellenállású, a primer (230 V). Az 1-nél középkivezetések vannak, értelemszerűen a 2 vég közti a mérvadó. A 2. nem látszik jól, de a módszer azonos. A 3. mégannyira sem, de itt is. A 4. ún. autótrafó (takarék/spar), ez nem hálózatfüggetlen, érintésvédelmileg nagyobb odafigyelést igényel, (a kisfeszültségű rész is hálózati potenciálon van!) ennél a 2. legnagyobb ellenállású tekercsrész is lehet primer (230 V).
"B" mód: kisfeszültséget (6-12-24 V) kötsz valamely tekercs végére, és a többin mért eredményekből megállapítható, mik az áttételek, ebből; melyik a hálózati tekercs. Vigyázat, ha kisfeszültségű végre kötöd épp a vizsgáló feszt, a nagyobb feszültségűn akár 100-300 V is lehet (az áttétel arányában)!
(#) adamka199 hozzászólása Ápr 14, 2017 /

Sziasztok! Lenne egy robotfűnyíróm, ami ha ütkÖzik, a burkolaton keresztül műkődésbe hoz egy mágneskapcsolót, majd irányt vált. Ezt szeretném tuningolni egy távolság érzékelővel, mint az egyel nagyobb modelben. Milyen érzékelőből indulhatnék ki erre a feladatra amihez akár szabályozhatò áramkör is építhető hozzá? Orrtól kb 10-35cm lenne az ideális. A fű magassága nem befolyásoló, mivel pár mm-ert nyír mindig. Köszönöm!
(#) kadarist válasza adamka199 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Szia!
Erre van külön topik. Bővebben: Link.

Megépítettem, működik.
Viszont a villogás sebessége kicsit lassú. Mit cseréljek ki?
(#) Mazsola35 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Köszönöm a segitséged! Akkor álok neki méregetni.

Miért volna lassú? Nem írtad, hogy milyen gyorsan villogjon..
Ezek a "gyors" -"lassú" kifejezések csak egymáshoz viszonyíthatók. Ha az ember valamit épít, akkor konkrét értékek, igények és paraméterek szükségesek. Mert a gondolatolvasás ilyen távolból nem kimondottan az erősségünk..
Egyébként a C1 kondi kapacitásértékét kell csökkenteni, arányosan.

Jogos, tényleg nem írtam
Addig magamtól azt csináltam, hogy a potit 10K-ra cseréltem, és az ellenállást elvettem előle. Így jól állítható a sebesség.
(#) Pafi válasza usane hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

A 24 V-os szalaghoz 17 V AC kevés. Nem mintha ne jöhetne ki 24 V DC mondjuk schottkyval egyenirányítva és túlméretes trafóval, de nagyon érzékeny lesz a hálózati fesz ingadozására. Ezzel szemben pl. 12 V-os trafót kétszerező kapcsolással egyenirányítva lesz egy nagyobb üresjárati feszültségű, de nagy belső ellenállású áramforrásod, ami sokkal kevésbé érzékeny a hálózati ingadozásra, kisebb effektív áram folyik a trafón (mert nagyobb a folyási szög), és az áramkorlátozó hatás nem disszipatív hanem reaktáns elemen történik (az elkón), így minimális teljesítményveszteséggel történik.

Annyi csak a hátulütője, hogy az AC-t kell kapcsolni.

A kondikat méretezni kell a megfelelő kimeneti fesz elérésére. Ha kéred segítek.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 15, 2017 /

Sziasztok!

Ötletre lenne szükségem: alsó tagozatos diákok számára kellene készítenem 2 áramkört. A lényeg, hogy mind a kettő matematikával kapcsolatos legyen, az egyik bármi lehet, a másik logikai játék kell, hogy legyen. A kötetlen témára nekem a digitális dobókocka jutott eszembe, ám a másikra nincs ötletem. A lényeg, hogy a logikai készletekhez hasonló (kül. színű háromszög/kör/négyzetek vannak benne, amelyek egy része középen lyukas, másik része nem) elven működő, és hasonló területeket fejlesztő játékot kell készíteni.

Üdv!
(#) Kovidivi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /

Van egy hajlított drót pálya, egyik végéből a másikba kell elérni egy kör alakú eszközzel. Ha hozzáérsz a pályához, sípol. Lehet időt is mérni, hibát is számolni. Egy monostabil multivibrátor sem lenne rossz, mint 1bit-es memória. Esetleg astabil, LED-et villogtatni.
(#) janikukac válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /

Lehet nem sikerült jól fogalmazni: valami olyan kellene, ami az első-másodikos logikai gondolkodását, számelméletét mélyíti, bővíti, a számfogalom kiszélesedéséhez járul hozzá, esetleg síkbeli alakzatokat vonultat fel. A dobókocka pl. a számok felismerésére, a dobókocka értelmezésére alkalmas.
(#) cupika97 hozzászólása Ápr 16, 2017 /

Jó napot kívákok! Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami 15000 Hertz frekvencia 90 decibel hangnyomás-t csinál. Gondolom kellene egy frekvencia generátor hozzá, és egy erősítő. A segítséget előre is köszönöm.
(#) Pafi válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /

...meg egy hangszóró, és egy meghatározott távolság és irány. És egy specifikált toleranciasáv mind frekvenciában, mind amplitúdóban, netán torzításban is ha számodra ez fontos.

Az elektronika része a legkönnyebb.

Igazából bármely PC vagy akár telefon előállíthatja a jelet egy egyszerű, ingyenes szoftver segítségével, bármely 1-10 W-os erősítő a teljesítményt, ha a hangszóród megfelelő (de ez sem óriási kihívás). A kérdés csak az, hogy hogyan fogsz akusztikus nyomást mérni, vagy relatív süketszobát előállítani ahhoz, hogy a hangszóróra megadott hangnyomás-görbét alapul vehesd a számításhoz.

Mondjuk ha egy fülre kell a 90 dB, akkor fejhallgatóval nagyon jól kezelhető a probléma. Építeni sem kell semmit, csak letölteni egy aplikációt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) Fidel hozzászólása Ápr 16, 2017 /

Sziasztok!

Van egy IDE 2,5" külső HDD házam, ami nem minden eszközzel működik rendesen, valószínűleg kevés a táp a HDD-nek. Dupla USB-s kábele van, de az sem elég. Próbáltam, hogy az egyik végét USB-s tápra dugom, de ezt a tv box nem értékelte, egyből kikapcsolt.
Most megnéztem alaposabban a panelt, és van rajta egy tápcsatlakozó hely, egy tápcsatlakozó nincs beépítve, meg egy dióda hiányzik innen a panelről. Szerintetek, ha ezeket berakom, akkor működhetne egy 5v-os tápegységgel? Volt régebben egy hozzáértő kollégám, aki sokszor javította az ilyen alapból nem működő külső házakat egy ellenállás beiktatásával, az mit csinálhatott vajon?
(#) cupika97 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /

Kinti használatra kellene, több darabra lenne szükség. Szerintem a dB annyira nem is fontos, csak hangos legyen. Minnél olcsóbb, de jól működő kellene, ami a hideget-meleget is bírja. Mobil, PC már kizárva mert sokat fogyaszt.
(#) Stewe válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /

Mozdonysíp?
A riasztók hang-kimeneti fokozatában kell keresgélni....
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) cupika97 válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /

Majdnem. Atkaölő méhészeknek, és szeretném idén tesztelni, mert majdnem az összes méhcsalád odaveszett a télen.
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /

Atkát ölni hanggal? Ez működő dolog vagy kísérlet? A méheket nem zavarja? Kicsit furának találom ebben a fényben az egészet.
(#) Pafi válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /

Akkor tényleg a hangszórót kellene először megkeresni, és ahhoz méretezni elektronikát. Kb. egy 555-ös IC, meg két tranyó kell hozzá. Esetleg még egy tekercs és egy kondi kihangolva rezonanciára a hangszóróval. Mi lenne a tápja? Van hálózati fesz?
Következő: »»   2979 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem