Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Fordítva nézed. A feszültség elég akár 10V is (nem hálózati töltéshez!), a kapacitás legyen néhány Farad nagyságrendű.
Hello! A tranzisztoros kapcsolásnál egy 555-el sokkal jobban jársz. Ha kiegészíted a kimenetét egy meghajtó tranzisztorral, akkor villogtathatod a Led-jeidet. De 5db Led-et már valószínűleg nem köthetsz sorba a 12V mellett, így két soros oszlopot célszerű belőlük képezni, persze előtét ellenállással beállítva az áramot..
Köszi!
Hogy kell elképzelni ezt a "kiegészítem a kimenetét egy meghajtó tranzisztorral" dolgot? Az 5050 led chip ugye 3 ledet tartalmaz. Ennek a 3 lednek az áram felvétele elméletileg 60mA. Ez létezik? Nem sok?
Hát olyan kondenzátorom sajna nincs Úgyhogy ez a project felejtős.
Led-ekről tőlem hiába kérdezel, mert nekem egy sincs belőle, de vannak itt sokan akik foglalkoznak vele. A 60mA az viszont reális lehet, bár el sem árultad, hogy milyen a Led, csak az 5050-et.
Kiegészíteni az 555-öt egy tranyóval és egy bázisellenállással lehet, csak a maximális terhelést kell tudni a tranyó és az ellenállás megválasztásához. De egy Fet-et is lehet alkalmazni. (Mondjuk az is tranyó..) Az 555 kimenetét akár közvetlen is lehet terhelni, kb. 100mA-ig érdemes. Például.. De több helyen illetlenség ugyan azon kérdést feltenni, mert már kaptál választ ott is.. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Elvetettem az ötletet, de megadom a paramétereket.
24V-os a LED szalag és 2x17V 2x100W-os toroidból akartam csinálni a 24V-ot. Gondoltam a feszstabilizátorra, de az meg radiátor lenne a 3,5 amperes terheléssel. Vagy megpróbálom bepréselni a kapcsitápot az adott helyre, vagy még arra gondoltam, hogy rakok nagyobb kimeneti fesz-ű toroidot hátha találok mellé valami kisméretű step-down konvertert, de szerintem az is esélytelen. Ekkora terhelésre már azok sem olyan kicsik.
Sziasztok. (Lenne) Van (3) három trafóm, ezek bekötésére lenne szükségem mejik lenne a 220-s bekötése, hogy lehetne kimérni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
köszönöm, és igen igazad van, nem kellett volna ott is kérdezni
Egy kicsit akkor variálok az elképzelésen: Nem egyesével pakolgatom a ledeket, hanem egy vagy kettő led szalag darab lenne helyette. Megmértem, és kiderült hogy az 5050 led szalag 1"modulja" (azaz 3 led) fogyaszt 50mA-t. Kiderült, hogy elég a fényereje ennek is. Akkor így nem kellene FET, henem az 555 kimenetére mehet rá?
Ha 50mA akkor mehet közvetlen az 555 kimenetére. De ne a GND és a kimenet közé kösd a Led-eket, hanem a kimenet és a +12V közé. Ugyan is az 555 kimenetének magas szintje esetén sokkal nagyobb a maradék feszültsége, mint a GND-felé.
Ok. A kapcsoláshoz amit linkeltél a kondenzátorok hány voltosak legyenek? 16V ?
Ha a táp 12V, a 16V-os kondi már megfelelő. 100nF-ból meg nincs is olyan kis feszültésgű, ami ne felelne meg.
A transzformátoros témában olvasgatva, több leírást is találnál, de legyen Neked (csak most!).
"A" módszer: tekercs ellenállásokat kell mérni, a legnagyobb ellenállású, a primer (230 V). Az 1-nél középkivezetések vannak, értelemszerűen a 2 vég közti a mérvadó. A 2. nem látszik jól, de a módszer azonos. A 3. mégannyira sem, de itt is. A 4. ún. autótrafó (takarék/spar), ez nem hálózatfüggetlen, érintésvédelmileg nagyobb odafigyelést igényel, (a kisfeszültségű rész is hálózati potenciálon van!) ennél a 2. legnagyobb ellenállású tekercsrész is lehet primer (230 V). "B" mód: kisfeszültséget (6-12-24 V) kötsz valamely tekercs végére, és a többin mért eredményekből megállapítható, mik az áttételek, ebből; melyik a hálózati tekercs. Vigyázat, ha kisfeszültségű végre kötöd épp a vizsgáló feszt, a nagyobb feszültségűn akár 100-300 V is lehet (az áttétel arányában)!
Sziasztok! Lenne egy robotfűnyíróm, ami ha ütkÖzik, a burkolaton keresztül műkődésbe hoz egy mágneskapcsolót, majd irányt vált. Ezt szeretném tuningolni egy távolság érzékelővel, mint az egyel nagyobb modelben. Milyen érzékelőből indulhatnék ki erre a feladatra amihez akár szabályozhatò áramkör is építhető hozzá? Orrtól kb 10-35cm lenne az ideális. A fű magassága nem befolyásoló, mivel pár mm-ert nyír mindig. Köszönöm!
Szia!
Erre van külön topik. Bővebben: Link.
Megépítettem, működik.
Viszont a villogás sebessége kicsit lassú. Mit cseréljek ki?
Köszönöm a segitséged! Akkor álok neki méregetni.
Miért volna lassú? Nem írtad, hogy milyen gyorsan villogjon..
Ezek a "gyors" -"lassú" kifejezések csak egymáshoz viszonyíthatók. Ha az ember valamit épít, akkor konkrét értékek, igények és paraméterek szükségesek. Mert a gondolatolvasás ilyen távolból nem kimondottan az erősségünk.. Egyébként a C1 kondi kapacitásértékét kell csökkenteni, arányosan.
Jogos, tényleg nem írtam
Addig magamtól azt csináltam, hogy a potit 10K-ra cseréltem, és az ellenállást elvettem előle. Így jól állítható a sebesség.
A 24 V-os szalaghoz 17 V AC kevés. Nem mintha ne jöhetne ki 24 V DC mondjuk schottkyval egyenirányítva és túlméretes trafóval, de nagyon érzékeny lesz a hálózati fesz ingadozására. Ezzel szemben pl. 12 V-os trafót kétszerező kapcsolással egyenirányítva lesz egy nagyobb üresjárati feszültségű, de nagy belső ellenállású áramforrásod, ami sokkal kevésbé érzékeny a hálózati ingadozásra, kisebb effektív áram folyik a trafón (mert nagyobb a folyási szög), és az áramkorlátozó hatás nem disszipatív hanem reaktáns elemen történik (az elkón), így minimális teljesítményveszteséggel történik.
Annyi csak a hátulütője, hogy az AC-t kell kapcsolni. A kondikat méretezni kell a megfelelő kimeneti fesz elérésére. Ha kéred segítek. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Sziasztok!
Ötletre lenne szükségem: alsó tagozatos diákok számára kellene készítenem 2 áramkört. A lényeg, hogy mind a kettő matematikával kapcsolatos legyen, az egyik bármi lehet, a másik logikai játék kell, hogy legyen. A kötetlen témára nekem a digitális dobókocka jutott eszembe, ám a másikra nincs ötletem. A lényeg, hogy a logikai készletekhez hasonló (kül. színű háromszög/kör/négyzetek vannak benne, amelyek egy része középen lyukas, másik része nem) elven működő, és hasonló területeket fejlesztő játékot kell készíteni. Üdv!
Van egy hajlított drót pálya, egyik végéből a másikba kell elérni egy kör alakú eszközzel. Ha hozzáérsz a pályához, sípol. Lehet időt is mérni, hibát is számolni. Egy monostabil multivibrátor sem lenne rossz, mint 1bit-es memória. Esetleg astabil, LED-et villogtatni.
Lehet nem sikerült jól fogalmazni: valami olyan kellene, ami az első-másodikos logikai gondolkodását, számelméletét mélyíti, bővíti, a számfogalom kiszélesedéséhez járul hozzá, esetleg síkbeli alakzatokat vonultat fel. A dobókocka pl. a számok felismerésére, a dobókocka értelmezésére alkalmas.
Jó napot kívákok! Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami 15000 Hertz frekvencia 90 decibel hangnyomás-t csinál. Gondolom kellene egy frekvencia generátor hozzá, és egy erősítő. A segítséget előre is köszönöm.
...meg egy hangszóró, és egy meghatározott távolság és irány. És egy specifikált toleranciasáv mind frekvenciában, mind amplitúdóban, netán torzításban is ha számodra ez fontos.
Az elektronika része a legkönnyebb. Igazából bármely PC vagy akár telefon előállíthatja a jelet egy egyszerű, ingyenes szoftver segítségével, bármely 1-10 W-os erősítő a teljesítményt, ha a hangszóród megfelelő (de ez sem óriási kihívás). A kérdés csak az, hogy hogyan fogsz akusztikus nyomást mérni, vagy relatív süketszobát előállítani ahhoz, hogy a hangszóróra megadott hangnyomás-görbét alapul vehesd a számításhoz. Mondjuk ha egy fülre kell a 90 dB, akkor fejhallgatóval nagyon jól kezelhető a probléma. Építeni sem kell semmit, csak letölteni egy aplikációt. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
Sziasztok!
Van egy IDE 2,5" külső HDD házam, ami nem minden eszközzel működik rendesen, valószínűleg kevés a táp a HDD-nek. Dupla USB-s kábele van, de az sem elég. Próbáltam, hogy az egyik végét USB-s tápra dugom, de ezt a tv box nem értékelte, egyből kikapcsolt. Most megnéztem alaposabban a panelt, és van rajta egy tápcsatlakozó hely, egy tápcsatlakozó nincs beépítve, meg egy dióda hiányzik innen a panelről. Szerintetek, ha ezeket berakom, akkor működhetne egy 5v-os tápegységgel? Volt régebben egy hozzáértő kollégám, aki sokszor javította az ilyen alapból nem működő külső házakat egy ellenállás beiktatásával, az mit csinálhatott vajon?
Kinti használatra kellene, több darabra lenne szükség. Szerintem a dB annyira nem is fontos, csak hangos legyen. Minnél olcsóbb, de jól működő kellene, ami a hideget-meleget is bírja. Mobil, PC már kizárva mert sokat fogyaszt.
Mozdonysíp?
A riasztók hang-kimeneti fokozatában kell keresgélni.... A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
Majdnem. Atkaölő méhészeknek, és szeretném idén tesztelni, mert majdnem az összes méhcsalád odaveszett a télen.
Atkát ölni hanggal? Ez működő dolog vagy kísérlet? A méheket nem zavarja? Kicsit furának találom ebben a fényben az egészet.
Akkor tényleg a hangszórót kellene először megkeresni, és ahhoz méretezni elektronikát. Kb. egy 555-ös IC, meg két tranyó kell hozzá. Esetleg még egy tekercs és egy kondi kihangolva rezonanciára a hangszóróval. Mi lenne a tápja? Van hálózati fesz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |