Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   683 / 782
(#) ferci válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Próbáld meg a tirisztor gate-körben lévő 330 ohmot 390-470 ohmra növelni, és/vagy a felette lévőt 270..220 ohmra csökkenteni. Lehet, hogy túl érzékeny a tirisztorod.
(#) KKobra válasza ferci hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Kicseréltem a gate-körben lévő 330Ω 390Ω ra. Nem változott szinte semmit. Azt figyeltem meg mikor a ülésfűtéssel ha terhelve van akkor letilt egy idő után, egy darabig ki be kapcsolgat majd ujra megy rendesen

Akkor lépj egyet feljebb, ill. a másikkal lejjebb.
(#) kadarist válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Szia! Azt honnan tudod, hogy a védelem tiltott le, van valamilyen visszajelzése?
(#) KKobra válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Nem tudom arra gyanakszom! Illetve most már csak gyanakodtam mert kivettem a tirisztort és a LED sorral változatlanul nem megy de a ülésfűtést müködteti

Ennek a tápnak a led-sor nem elegendő terhelés, hogy fentmaradjon a rezgés.

van egy védelem nélküli ugyan ezekkel az alkatrészekkel és az minden gond nélkül megy

Lehet az is, hogy a Tr1 miatt az az áram még elég, ebben pedig nem.
Ha nem elegendő a visszacsatolás, akkor nem indul be.
Beírhatnád azt is már, hogy a led-sorod mégis mennyi ampert fogyaszt az ülésfűtéshez képest.
Tegyél melléje egy kisebb wattos izzót és kiderül, mikor hajlandó megindulni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017

Lehet hogy túl nagy az induktivitása? Ha jól emlékszem valahol mintha 500uH olvastam volna
nekem pedig az egyik mag 860uH a másik 750uH
Vegyek le 1-2 menetet ?
A led sor 890mA

Egyelőre döntsd el, mire fogod használni..- egészítsd ki izzóval és mérj ampert is.
Akkor kiderül, mikor indul be biztosan és utána tegyél rá inkább 1-2 menetet.
Írtam: ha kevés az áram, nem fog megindulni.
Az induktivitás miatt inkább a freki lesz más.

Az oké hogy nem megy vele a ledsor de ha beleteszem a forrasztóállomásba akkor mikor éppen nem fűt a páka a vezérlést nem fogja meghajtani.
Közel 1A a ledsor áramfelvétele labortápon pontosan 12V 930mA a 4m led

Ha a másik tápod minden szempontból jó, ezt is teljesíti, akkor nincs más hátra: tedd át a Tr1-et és kiderül az igazság.
Ha minden alkatrész ugyanaz, csak Tr1 nem, akkor ezt lépd meg.
Amire hivatkoztál, a kb. 500 uH, Skorinál megtalálod.
önrezgő

igen skori írja hogy 422uH és a vas jósága 2500Al nálam itt túl nagy az eltérés a vas AL értéke 5088 jött ki 13menet és 860uH
(#) KKobra válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Kivettem a tekercset és bele tettem egy másikat ami 540uH a 13 menet ami ugye 3195 jön ki az AL érték.
Ezzel most rendesen meghajtja a LED sort most majd nyúzom egy kicsit hogy kiderüljön még ha van valami nyűg vele
A kivett tekercset megmértem 12menet 779uH vas AL értéke 5400
(#) ferci válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Frekiket nem mértél vagy nem írtad meg, mikor mennyi. Lehet az is, hogy túl nagy az eltérés a gate-kör relatív alacsony ( a 780 uH miatt ) és a Tr2-2x56 n kör frekije miatt, ezért nem hajlandó kisebb áramoknál menni. A kettőnek eléggé stimmelni kéne, különben nincs rezonancia.
(#) KKobra válasza ferci hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

szóval próbáltam a frekit megmérni már amennyire mertem egy kinai frekvencia mérővel KB 90Khz az amelyikben nincs védelem a másik 80khz
(#) ferci válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /

Ebből már egy kicsit következtethetsz, merre menjél el: ha a rosszabb a 80 kHz, akkor vegyél vissza a menetből, csökkentsd a uH-t.
Nem ártott volna, ha megmérted volna a Tr2 szórt induktivitást ( le van írva több helyen is, hogyan ), +L4 és a 2 kondival kiszámolod ennek körnek a frekijét, mennyire passzol.
(#) KKobra válasza ferci hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /

Hát persze kiszámolom Örülök ha GPS nélkül hazatalálok. Örülök ha a kapcsolási rajz után össze tudom rakni.
(#) ferci válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 23, 2017 / 1

Segédprogramok > Thomson képlet, számoló... beírod a 112 nF-ot és az össz indukciót ( 55 uH ( ha annyi..) + Ls összegét ) és kiírja a frekit. Aztán meglátod, mi nem passzol eléggé.
A becsatolt rajzod szerint már nem a legjobb a mért frekid se ( vagy az alkatrészek ).
(#) banyaiakos hozzászólása Ápr 24, 2017 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Picit off a kérdésem, de az autótápos topic egy éve halott.
Lett egy oldschool amcsi erősítőm és a kora miatt lecserélném a táp elkóit. Van értelme a gyári kapacitásnál többet betenni, ha azt csak úgy tudom, hogy a kondik fektetve lesznek és így a lábuk jelentősen hosszabb mintha a nyákra lenne állítva?
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /

Szia!
Ha beleírsz abba a topikba, akkor azonnal feléled és mindenki rárepül. A témához: ha jók a kondenzátorok kapacitásai, akkor nincs értelme cserélni őket.
(#) fastaction hozzászólása Ápr 24, 2017 /

Sziasztok ! Az UKT táp kis paneljét szeretném normál alkatrészekből elkészíteni , ezért a Nyákterv ellenőrzése topikba felraktam . Ha van egy kis időtök esetleg vetnétek rá egy pillantást , hogy megfelelő-e ? Nagyon hálás lennék . Köszönöm ! https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_279.html
(#) kokozo válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /

Szia! Írtam hogy nem jó de nem reagáltál rá..
(#) Pafi válasza banyaiakos hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /

Egy régi de jó minőségű kondi 40 évig is kibírhatja. Egy gagyi új ugyanott lehet hogy csak 1 évig. Mérj rájuk ESR mérővel, és ha túl nagy, akkor cseréld, vagy esetleg ha jobb miőségűt tudsz bele tenni

Nagyobb kondi vagy segít nagyobb teljesítményt leadni, vagy túlterheli a tápot, illetve a nagyobb teljesítmény miatt a végfokot, vagy mindez egyszerre.
(#) Kovidivi válasza banyaiakos hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /

Úgy tűnik Amerikában nem nagyon ismerik a csillagpontos földelést
(#) Pafi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 25, 2017 / 1

Nem tudom hogy konkrétan mire gondolsz, de a csillagpontos földelés lényegét a profik többsége is félreérti. Rosszul alkalmazva kifejezetten káros is tud lenni ez a félrevezetően egyszerűnek tűnő struktúra. Szerintem jobb gondolkodni és egyedi megfontolások alapján kialakítani a vonalvezetést, a kapcsolási rajzzal összhangban.
(#) TAttila77 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /

Üdvözltem. Köszönöm Pafi és GeLee a segítségeteket, szereztem IRS27952-őt és TK20E60U vagy STW34NM60N, ill. IPA65R190E6XKSA1 feteket néztem ki, valamelyikből rendelek hétvégére aztán beleteszem a tápjaimba. Már az ic-től is lényegesen jobb lett. (Lgalább már nem nézegetem a polcomon, hogy jó is meg nem is.) Remélem máskor is fordúlhatok hozzátok segítségért. Attila.
(#) Kovidivi válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /

A felső oldalon levő, pufferkondik közepéről kiinduló, és nyák jobb oldaláig elnyúló csíkra gondolok, arra pedig minden egyes végfokról vannak alkatrészek kötve.
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 26, 2017 /

Szeretnék egy kapcsolóüzemű tápot építeni ami CO2 lézer csövet hajt meg, 25kV üresjárati feszültség kell min, a cső munkapontjában 15kV van és 15 - 20 mA folyik. Nem akarom feltalálni a spanyolviaszt, néztem képeket ezeket találtam gyári tápokról:
Bal oldalt a bemeneti szűrő graetz stb, jobb oldalt talán egy 5 / 24V segédtáp lehet, középen van két kisebb trafó a bal szélső a telj. kapcsolókat hajthatja meg, a jobb oldali azt nem tudom mi talán egy fojtótekercs, tudni kellene a táp topológiáját, a vez. IC TL494 vagy SG3525 szerintem ( le van csiszolva ).
Ami megzavart a nagyfesz trafó ez teljesen olyan mint egy TV sorkimenő, ilyent is lehet kapni csak úgy írják hogy flyback transformer. A kérdésem hogy ha a trafó állítólag flyback akkor miért van két kapcsolóelem és miért van benne egy nagyobb ferrit trafó vagy fojtótekercs.

A vezérlő áramkör már készen van, SG3525 IC tud meghajtani trafón keresztül 2 FET-et, ezt beköthetem 2T forward, félhíd vagy 1 felhasználásával flyback - ként, a szabályozás közvetlen a cső áramát méri erre szabályozza a pwm kitöltését, meg túláram védelem, be ki kapcsolható.

Mivel már ez sem drága 20ezer felett van így nem annyira létfontosságú elkészíteni, de szinte minden megvan hozzá, lehet tekerek U57 magra trafót, illetve van egy sorkimenő trafóm ami pont úgy néz ki mint a képen amit lézerhez gyártanak, azt méregettem hogy meglegyen a 25kV fesz a primeren 1000V körül kellene "visszrúgnia", illetve nem tudom lehetne-e 16mA rel terhelni, egy nagy TV képcsöve biztos nem fogyaszt ennyit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2017
(#) Peter65 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /

Csak egy rész kérdésedre van ötletem:
Kettő tranzisztorral + 2db diódával is lehet záró üzemű átalakítót készíteni: a tekercs mind kettő végére teszel egy-egy kapcsoló elemet, egyiket a táp negatív, másikat a pozitív oldalához. Kikapcsoláskor egy-egy dióda veszi magára az áramot, és táplálja vissza a DC tápba az szórási energia egy részét. Ezt akkor célszerű használni, ha jelentős a szórási energia, ami egy nagyfeszültségű tekercs esetében igaz lehet.
Következő: »»   683 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem