Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2994 / 3993
(#) peze hozzászólása Máj 2, 2017 /

Még egy kérdésem lenne,hogy milyen műgyantával lehetne kiönteni,egy fél gyufásdoboz méretű elektronikát? Esetleg átlátszó is lehetne.

Előre is köszönöm!
(#) RoliNyh válasza peze hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

A
Idézet:
„...nagyon erős...”

meghatározás ebben a formában nem egy pontos értéket képvisel...
Egyébként ha csak egy egyszerű mágnest használsz, akkor a neodym mágnes biztosan erősebb nála.
(#) peze válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

igen,minden relatív.Most csak egy hangszóró mágnessel próbálkoztam.De már megint belefutottam,mert abban is lehetne neodym Szóval,sima mágnes a jelenlegi.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2017
(#) Wind-Storm válasza peze hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

Csak műagyanta jó?
Önthető szilikon vagy melegragasztó nem volna megfelelő?
(#) peze válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

Olyan kéne,ami teljesen kikeményedik szobahőmérsékleten.
(#) kendre256 válasza peze hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

Ha kemény kiöntést szeretnél, akkor az Uverapid valamelyik változata.
Ebből van 5, 10, 20 perc alatt keményedő fajta ( a teljes kötés általában 24 óra). Ez viszont melegszik valamennyire kötéskor, és nem tudom mennyi a zsugorodása. A zsugorodás nem túl nagy, valószínűleg nem fogja az alkatrészeket elszakítani.
(#) Pafi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

A Vboost feszültségnek a felső FET source kivezetésénél kell 15 V-tal magasabbnak lenni, tehát változnak menet közben. Úgy szokás megoldani, hogy egy kondit kapcsolsz ide táp gyanánt, amit egy diódán keresztül töltesz az alsó FET bekapcsolt állapota idején, 15 V-ról egy diódán keresztül. "Bootstrap high side driver."
(#) peze válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Köszönöm,ez akár jó is lehet,de azt eddig nem mondtam,hogy elképzelhető,hogy kb.50 darabot kéne így kiöntenem.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2017
(#) butib hozzászólása Máj 3, 2017 /

Üdvözlet
Az lenne a kérdésem hogy van több(féle) műszerem és mindegyik más értéket mér (Volt Amper Ohm) hogyan tudnám megtudni és máskor is leellenőrizni hogy amivel mérek éppen mennyire pontos ? Csinálni lehet etalont ?
(#) meheszborz válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Kösz.
(#) majorka válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Köszönöm. Üdv majorka.
(#) Bakman válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Mekkora eltérések vannak? A legbiztosabb az, ha összehasonlítod a műszereket egy biztosan jó műszerrel. Pl. egy biztosan jó, esetleg kalibrált, asztali multiméter jó alap lehet.
(#) butib válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Sajnos nincs arra lehetőségem . Más megoldás ?
(#) Pafi válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Elvileg lehetne ismert anyagokból galvánelemet építeni mint etalon, https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Weston-elem
...és hasonló megoldások vannak áramra is, de nem javaslom. Inkább vegyél boltban precíziós ellenállást és feszültség referencia IC-t! 0,1 %-os még elég olcsó.

De E-bayen kapható 2500 Ft-os feszültségmérő modul 0-33V mérési tartománnyal, ami tapasztalatom szerint fantasztikusan pontos.
(#) Pafi válasza peze hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Araldite D. Van hozzá színező paszta is. De Farnellnél kapható kifejezetten kiöntő gyanta, fekete, olcsó. Talán robnor gyártmányú...
(#) pont válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Az attól függ mekkora pontosságot szeretnél. Bővebben: Link Durva eltéréseket egy márkásabb pc táp fesz értékeivel ki lehet szűrni. Az új ellenállások értékei szinte biztos, hogy megfelelnek a tűréseiknek. Ha már van pontos fesz és ellenállás értéked, lesz áramerősség is. Ebből a fajtából : Bővebben: Link nekem sikerült kifogni egy nagyon pontos példányt..
(#) nedudgi válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

A műszerekben új elemet használtál?
Milyen értékeket mértél? Amíg erre a kérdésre nem válaszolsz, csak a szemetet növeli minden válsz a kérdésedre.
(#) butib válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Nincs lemerülve .
195,2 mV
195,3
194,9
196,3
(#) Lamprologus válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Milyen felhasználási terület az, ahol ekkora pontosság nem elegendő?
Ha jól számoltam 0,7% ... én bőven elégedett lennék ezzel a pontossággal.
(#) butib válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ha kis ellenálást mérek és tudnom kell a rajta átfolyó áramot és tudnom kell a feszültség esést akkor szerintem fontos (már sok lesz az eltérés) .
(#) Lamprologus válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 / 1

Hol számít az, hogy egy ellenállás 0,1 Ohm vagy 0,101 Ohm? ( Pedig ez már 1%-os eltérés!)

És hogy akarod mérni az áramot és a feszültséget? Figyelembe veszed a műszerek belső ellenállását mérés közben?
Itt egy elég jó leírás hozzá.

Az eredeti problémám az az volt hogy egy 0.01OHM-os 1% ellenálást szerettem volna megmérni de helyette 0,016-ot mértem . Gondolom a Hestore nem ad 2 ugyanolyan értékű rossz ellenálást tehát az én mérésem nem jó ebből gondoltam hogy mivel feszültség esést mérek valószínű hogy azzal van a gond a műszerek általában egyenfesz mérésben a legpontosabbak ezért . Eredeti kérdésem hogy tudom leellenőrizni hogy melyik műszernek adjak a véleményére .
(#) vargaf válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ekkora ellenállást digitális műszerrel pontosan mérni már nem tudsz, mert a mérőzsinór ellenállása is több, mint a mérendő ellenállás.
(#) butib válasza vargaf hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Eredeti kérdés
. Eredeti kérdésem hogy tudom leellenőrizni hogy melyik műszernek adjak a véleményére .

Mindegyikére, vagy egyikére sem!
Milyen pontosságot szeretnél elérni?

Hogy mérted az ellenállást?

Nézd meg a műszereid gyári pontossági adatait! Szerintem 0,5% alatt egyik sem lesz!

Az ellenállás mérésednél 60% eltérést mértél. Szerinted ez adódhat a műszered 1% körüli mérési pontosságából?

Szerintem igen mert 0.27 OHM 1% helyett 0.277-et mértem .
Egy ellenáláson mérem 100mA feszültségesését ha megvan akkor megmérem a mérendőn a feszültség esést .

Na ez kicsit zavaros ...
Mire írod hogy "Szerintem igen..."?

Meg a másik mondatot sem igazán értem.
Milyen feszültség forrást használsz? Esetleg áramgenerátor? Hogy méred az áramot? És a feszültséget? Egyik műszer az áramot, másik feszültséget, vagy előbb mérsz áramot, és utána feszültséget?
(#) abcdabcd válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Annál az ominózus 0,27Ohm-nál levontad a mérőzsinórok ellenállását a mért eredményből?

Milyen műszerrel mértél? Mert a legtöbbön 200Ohm-os a legkisebb méréshatár, és ez 4,5digites műszernél is 2tizedesjegyet mér csak, szóval ez valami 4,5digitestől nagyobb felbontású műszer lenne, vagy van rajta 200Ohm-ostól kisebb méréshatár?
Műszerkönyved/leírásod van a műszerhez? Mit ír pontosságra?

Szerintem igen arra vonatkozik hogy nem az ellenálás rossz hanem a mérés .
Áramgenerátor + ellenálás amin mérem a feszültségesést az áramhoz + a mérendőn is mérem a feszültségesést . 2 műszer .
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 3, 2017 /

Sziasztok!
5,1V-os feszültséget kellene beállítsak egy komparátor referencia-bemenetén. Nem kell századra pontosnak és hőfüggetlennek lennie, de azért minél jobban ezen érték körül legyen.. Rendelkezésre áll az adott áramkörben stabil 5V (direkt erre a célra kitalált referencia IC-vel előállítva, követő erősítővel megtámogatva), valamint +- 12V-os tápfeszültség.

Mástól átvett projektről van szó egyébként, az eredeti megoldás az volt, hogy +12V-tól az 5V felé soros 10kohm, és egy dióda; és a dióda anódjáról levéve a referencia. Ez így nem igazán volt jó ötlet, mert nem számolt az illető a dióda nyitófeszültségével...

Akkor első körben én Zener-re gondoltam, úgy, hogy +12V-tól a föld felé (persze záró irányban), soros ellenállással. Csak ezzel az a kétségem, hogy az eredeti 10k-val nem alakul ki a megfelelő feszültség, amit számoltam ellenállást hozzá, az pedig majd' fél W-os, tehát nem fog SMD-ben rámenni a panelra..
A jelenleg működőképesnek tűnő megoldás a potméteres feszültségosztóval beállítás, de az meg eléggé tápfeszültség-függő eredményt ad ugyebár..

Valami jobb-pontosabb eredményt adó, és a Zenernél kevésbé melegedő ötlet van esetleg?
Előre is köszönöm a tippeket!
Következő: »»   2994 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem