Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Még egy kérdésem lenne,hogy milyen műgyantával lehetne kiönteni,egy fél gyufásdoboz méretű elektronikát? Esetleg átlátszó is lehetne.
Előre is köszönöm! A Idézet: „...nagyon erős...” meghatározás ebben a formában nem egy pontos értéket képvisel... Egyébként ha csak egy egyszerű mágnest használsz, akkor a neodym mágnes biztosan erősebb nála.
igen,minden relatív.Most csak egy hangszóró mágnessel próbálkoztam.De már megint belefutottam,mert abban is lehetne neodym Szóval,sima mágnes a jelenlegi.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2017
Csak műagyanta jó?
Önthető szilikon vagy melegragasztó nem volna megfelelő?
Olyan kéne,ami teljesen kikeményedik szobahőmérsékleten.
Ha kemény kiöntést szeretnél, akkor az Uverapid valamelyik változata.
Ebből van 5, 10, 20 perc alatt keményedő fajta ( a teljes kötés általában 24 óra). Ez viszont melegszik valamennyire kötéskor, és nem tudom mennyi a zsugorodása. A zsugorodás nem túl nagy, valószínűleg nem fogja az alkatrészeket elszakítani.
A Vboost feszültségnek a felső FET source kivezetésénél kell 15 V-tal magasabbnak lenni, tehát változnak menet közben. Úgy szokás megoldani, hogy egy kondit kapcsolsz ide táp gyanánt, amit egy diódán keresztül töltesz az alsó FET bekapcsolt állapota idején, 15 V-ról egy diódán keresztül. "Bootstrap high side driver."
Köszönöm,ez akár jó is lehet,de azt eddig nem mondtam,hogy elképzelhető,hogy kb.50 darabot kéne így kiöntenem.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2017
Üdvözlet
Az lenne a kérdésem hogy van több(féle) műszerem és mindegyik más értéket mér (Volt Amper Ohm) hogyan tudnám megtudni és máskor is leellenőrizni hogy amivel mérek éppen mennyire pontos ? Csinálni lehet etalont ?
Kösz.
Mekkora eltérések vannak? A legbiztosabb az, ha összehasonlítod a műszereket egy biztosan jó műszerrel. Pl. egy biztosan jó, esetleg kalibrált, asztali multiméter jó alap lehet.
Sajnos nincs arra lehetőségem . Más megoldás ?
Elvileg lehetne ismert anyagokból galvánelemet építeni mint etalon, https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Weston-elem
...és hasonló megoldások vannak áramra is, de nem javaslom. Inkább vegyél boltban precíziós ellenállást és feszültség referencia IC-t! 0,1 %-os még elég olcsó. De E-bayen kapható 2500 Ft-os feszültségmérő modul 0-33V mérési tartománnyal, ami tapasztalatom szerint fantasztikusan pontos.
Araldite D. Van hozzá színező paszta is. De Farnellnél kapható kifejezetten kiöntő gyanta, fekete, olcsó. Talán robnor gyártmányú...
Az attól függ mekkora pontosságot szeretnél. Bővebben: Link Durva eltéréseket egy márkásabb pc táp fesz értékeivel ki lehet szűrni. Az új ellenállások értékei szinte biztos, hogy megfelelnek a tűréseiknek. Ha már van pontos fesz és ellenállás értéked, lesz áramerősség is. Ebből a fajtából : Bővebben: Link nekem sikerült kifogni egy nagyon pontos példányt..
A műszerekben új elemet használtál?
Milyen értékeket mértél? Amíg erre a kérdésre nem válaszolsz, csak a szemetet növeli minden válsz a kérdésedre.
Nincs lemerülve .
195,2 mV 195,3 194,9 196,3
Milyen felhasználási terület az, ahol ekkora pontosság nem elegendő?
Ha jól számoltam 0,7% ... én bőven elégedett lennék ezzel a pontossággal.
Ha kis ellenálást mérek és tudnom kell a rajta átfolyó áramot és tudnom kell a feszültség esést akkor szerintem fontos (már sok lesz az eltérés) .
Hol számít az, hogy egy ellenállás 0,1 Ohm vagy 0,101 Ohm? ( Pedig ez már 1%-os eltérés!)
És hogy akarod mérni az áramot és a feszültséget? Figyelembe veszed a műszerek belső ellenállását mérés közben? Itt egy elég jó leírás hozzá.
Az eredeti problémám az az volt hogy egy 0.01OHM-os 1% ellenálást szerettem volna megmérni de helyette 0,016-ot mértem . Gondolom a Hestore nem ad 2 ugyanolyan értékű rossz ellenálást tehát az én mérésem nem jó ebből gondoltam hogy mivel feszültség esést mérek valószínű hogy azzal van a gond a műszerek általában egyenfesz mérésben a legpontosabbak ezért . Eredeti kérdésem hogy tudom leellenőrizni hogy melyik műszernek adjak a véleményére .
Ekkora ellenállást digitális műszerrel pontosan mérni már nem tudsz, mert a mérőzsinór ellenállása is több, mint a mérendő ellenállás.
Eredeti kérdés
. Eredeti kérdésem hogy tudom leellenőrizni hogy melyik műszernek adjak a véleményére .
Mindegyikére, vagy egyikére sem!
Milyen pontosságot szeretnél elérni? Hogy mérted az ellenállást? Nézd meg a műszereid gyári pontossági adatait! Szerintem 0,5% alatt egyik sem lesz! Az ellenállás mérésednél 60% eltérést mértél. Szerinted ez adódhat a műszered 1% körüli mérési pontosságából?
Szerintem igen mert 0.27 OHM 1% helyett 0.277-et mértem .
Egy ellenáláson mérem 100mA feszültségesését ha megvan akkor megmérem a mérendőn a feszültség esést .
Na ez kicsit zavaros ...
Mire írod hogy "Szerintem igen..."? Meg a másik mondatot sem igazán értem. Milyen feszültség forrást használsz? Esetleg áramgenerátor? Hogy méred az áramot? És a feszültséget? Egyik műszer az áramot, másik feszültséget, vagy előbb mérsz áramot, és utána feszültséget?
Annál az ominózus 0,27Ohm-nál levontad a mérőzsinórok ellenállását a mért eredményből?
Milyen műszerrel mértél? Mert a legtöbbön 200Ohm-os a legkisebb méréshatár, és ez 4,5digites műszernél is 2tizedesjegyet mér csak, szóval ez valami 4,5digitestől nagyobb felbontású műszer lenne, vagy van rajta 200Ohm-ostól kisebb méréshatár? Műszerkönyved/leírásod van a műszerhez? Mit ír pontosságra?
Szerintem igen arra vonatkozik hogy nem az ellenálás rossz hanem a mérés .
Áramgenerátor + ellenálás amin mérem a feszültségesést az áramhoz + a mérendőn is mérem a feszültségesést . 2 műszer .
Sziasztok!
5,1V-os feszültséget kellene beállítsak egy komparátor referencia-bemenetén. Nem kell századra pontosnak és hőfüggetlennek lennie, de azért minél jobban ezen érték körül legyen.. Rendelkezésre áll az adott áramkörben stabil 5V (direkt erre a célra kitalált referencia IC-vel előállítva, követő erősítővel megtámogatva), valamint +- 12V-os tápfeszültség. Mástól átvett projektről van szó egyébként, az eredeti megoldás az volt, hogy +12V-tól az 5V felé soros 10kohm, és egy dióda; és a dióda anódjáról levéve a referencia. Ez így nem igazán volt jó ötlet, mert nem számolt az illető a dióda nyitófeszültségével... Akkor első körben én Zener-re gondoltam, úgy, hogy +12V-tól a föld felé (persze záró irányban), soros ellenállással. Csak ezzel az a kétségem, hogy az eredeti 10k-val nem alakul ki a megfelelő feszültség, amit számoltam ellenállást hozzá, az pedig majd' fél W-os, tehát nem fog SMD-ben rámenni a panelra.. A jelenleg működőképesnek tűnő megoldás a potméteres feszültségosztóval beállítás, de az meg eléggé tápfeszültség-függő eredményt ad ugyebár.. Valami jobb-pontosabb eredményt adó, és a Zenernél kevésbé melegedő ötlet van esetleg? Előre is köszönöm a tippeket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |