Fórum témák
» Több friss téma |
Egy robotfocistát szeretnék csinálni, vagyis egy komplett csapatot. A pénzt ne kérdezzétek. Találtam egy oldalt ahol vannak microcontrollerek,bár ez amcsi. Csak azt nem értem hogy a motorok és szenzotok hogyan hová kapcsolódnak. Esetleg ilyen jellegű magyar oldalt nem ismertek? Köszi
Ez az oldal.
Jó ha léteznek, oylan emberi formájú robotok, akik tudnak járni, de azokat nem egy tizen, meg huszonakárháyn évesek alkották meg a számitógép előtt. akkor te mit akarsz?
Hali!
Gondolom ezt a robot focistát úgy akarod, hogy magától kövesse a labdát. Ez így elsőre eléggé nehéz dolog ( ha megnézed az oldalt, amit belinkeltél ott se 1-2 $) Szerintem elöször olvass jól utánna a témának(robotok) és legelső próbálkozásnak talán egy vonal követő robot megépítése a legideálisabb a számodra(tudok is hozzá oldalt ajánlani: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1918.html). Esetleges helyesírási hibákért elnézést kérek.
a napokban(meg évekkel ezelőtt is) láttam 1 hasonló témával foglalkozó tvműsort a spektrumon esetleg az az ötletadó?
A mostanában leadottat azt én is láttam...
Szerintem ilyet az MLSz is szeretne.
Gondold el: nem lumpol,nem sumákol edzésről,nem futkározik csajok után...meccsen pedig fut a szoftver És beéri tápfeszültséggel;nem sipákol,hogy kevés a pénz. Az ilyesmit általában egyetemista csapatok szokták csinálni,bonyolult mechatronikai feladatról van szó és akkor még ott a programozás-ami bármely magas szintű is,a végeredmény annyira szánalmas és röhelyes szokott lenni,hogy még.
Van ennél egy fokkal egyszerűbbnek mondható projekt.
MIROSOT névre hallgat ez a kategória. Egy csapatnak szüksége van, egy magas fps-ű kamerára, 5x2 csatornás, lehetőleg gigaherz-en működő rádió adóra, ugyan így külön álló 2 csatornás vevőkre, egy gyors számítógépre, hardverre és szoftverre, amik képesek a kamerán látott képet kielemezni, az általad írt programon át a robotok következő cselekedeteit kiszámolni és meghatározni, elküldeni a rádión az 5 robotodnak. Maga a robot nem nagy kunszt, de kamera képet elemezni szoftverből úgy, hogy figyeled a pályán lévő összes játékos mozgásást, plussz a labdát és ebből helyes következtetéseket levonni, akár előrelátólag is, elég bonyolút. Én addig jutottam el, hogy webkamerán figyeltem egy fehér teret, amin egy rózsaszín ásványvizes kupak volt. Ahogy mozgattam, a program megpróbálta megkeresni és célkeresztel kijelölte a középpontját, koordinátáját. Siker élmény az volt, csak azóta ezt félreraktam, lehet most majd újrakezdem. Itt a MIROSOT weblap. Itt egy middlerange video. Egyébként az adó-vevő csatornák száma a csapat tagjainak számától függ. A middlerange-ben 5 játékos van. Közben találtam egy másik stílusban játszó bandát. ezek megfogják a labdát, emelik, "fejelnek"... Végülis érdekes, de a MiroSot a kedvencem. Az gyors és ha lehet ilyet mondani "édes" Itt vannak a kicsit ügyesebbek
Jdani! Szerintem szügség van olyan emberekre akik nagyfokú szakmai tudás nélkül is bele mernek vágni egy ilyen projektbe, ugyanis ezzel a módszerrel nagyon jól lehet fejlődni és ha működik amit épít az hatalmas motiváló erő. Lehet hogy később még ő lesz a példaképed. Ha te ezt nem ismered fel csak benézel egy topicba és leszólsz valakit akkor én kérdezem tőled hogy mit keresel ezen az oldalon. Ennek az oldalnak pont az a lényege hogy támogassuk egymást.
Megmondom őszintén én nem vagyok otthon a robot technikában de még az elektronikában is nagyon kezdő vagyok, ezért megpróbálok a józan paraszti eszemet használva hozzászólni a témához. Lehet hogy nem is kellene ide kamera. Kezdésnek talán meg lehetne próbálni egy mágneses labdát használni. A kapuban pedig lehetne egy rádió jeladó, enek segítségével tudná a robot hogy mi a cél. A robot alaptudása kell hogy legyen hogy az útjába kerülő tárgyakat kikerülje majd folytassa az útját a cél felé. A játékosok közti kommunikálás már egy durvább téma. Erre is lenne pár ötletem ha netán valaki úgy gondolja hogy szeretné elolvasni akkor beírom. Remélem használható ötleteket adtam, ha nem akkor bocsi.
12 éves kis sz* *gyerek.. hát te mit keresel ezen az oldalon?... milyen jogon szólsz le bárkit is?
sziasztok! Örülök hogy újra feléledt a téma. Valaki tudna nekem az első kérsédemre válaszolni, hogy a szenzorok és motorok hogy kapcsolódnak a mikrokontrollerhez. A pénzzel ne törődjön senki.
Kösz Benke Bence
egy link ami magyar: http://www.robotplaza.hu/
Idézet: „szenzorok és motorok hogy kapcsolódnak a mikrokontrollerhez” hát ez így érdekes lesz. van a mcu az néhány vezetékkel össze van kötve a motorvezérlő áramkörrel ami bírja az amperokat a motoroknak adni, mert az mcu csak max egy ledet tud villogtatni jobb esetben. Szenzorok szintén a mcu néhány lábára csatlakoznak, szenzor lehet egyszerű kapcsoló amiből alpesetben 0volt jön ki, kapcsolt állapotban pedig 5V és ez megy bele a mcu egyik lábába. 0V-ot logikai 0nak veszi 5V ot pedig 1-nek. A bbele írt prg alapján dönti el, hogy mire mit reagáljon, 0-ra semmit, 1re pl adja a jelet a motorvezérlő egységnek, hogy pörgesse a 2-es motort. tömören ennyi.. erre gondoltál? vagy ez nagyon alap volt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |