Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfocista

Témaindító: bebence, idő: Ápr 5, 2008
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bebence hozzászólása Ápr 5, 2008 /

Egy robotfocistát szeretnék csinálni, vagyis egy komplett csapatot. A pénzt ne kérdezzétek. Találtam egy oldalt ahol vannak microcontrollerek,bár ez amcsi. Csak azt nem értem hogy a motorok és szenzotok hogyan hová kapcsolódnak. Esetleg ilyen jellegű magyar oldalt nem ismertek? Köszi

Ez az oldal.
(#) jdani válasza bebence hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

Jó ha léteznek, oylan emberi formájú robotok, akik tudnak járni, de azokat nem egy tizen, meg huszonakárháyn évesek alkották meg a számitógép előtt. akkor te mit akarsz?
(#) jocoo hozzászólása Ápr 5, 2008 /

Hali!
Gondolom ezt a robot focistát úgy akarod, hogy magától kövesse a labdát. Ez így elsőre eléggé nehéz dolog ( ha megnézed az oldalt, amit belinkeltél ott se 1-2 $)
Szerintem elöször olvass jól utánna a témának(robotok) és legelső próbálkozásnak talán egy vonal követő robot megépítése a legideálisabb a számodra(tudok is hozzá oldalt ajánlani: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1918.html).

Esetleges helyesírási hibákért elnézést kérek.
(#) tgpetrjan válasza bebence hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /

a napokban(meg évekkel ezelőtt is) láttam 1 hasonló témával foglalkozó tvműsort a spektrumon esetleg az az ötletadó?
(#) Szebence válasza tgpetrjan hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

A mostanában leadottat azt én is láttam...
(#) ha6pc válasza bebence hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Szerintem ilyet az MLSz is szeretne.
Gondold el: nem lumpol,nem sumákol edzésről,nem futkározik csajok után...meccsen pedig fut a szoftver És beéri tápfeszültséggel;nem sipákol,hogy kevés a pénz.
Az ilyesmit általában egyetemista csapatok szokták csinálni,bonyolult mechatronikai feladatról van szó és akkor még ott a programozás-ami bármely magas szintű is,a végeredmény annyira szánalmas és röhelyes szokott lenni,hogy még.
(#) googa hozzászólása Ápr 6, 2008 / 4

Van ennél egy fokkal egyszerűbbnek mondható projekt.
MIROSOT névre hallgat ez a kategória. Egy csapatnak szüksége van, egy magas fps-ű kamerára, 5x2 csatornás, lehetőleg gigaherz-en működő rádió adóra, ugyan így külön álló 2 csatornás vevőkre, egy gyors számítógépre, hardverre és szoftverre, amik képesek a kamerán látott képet kielemezni, az általad írt programon át a robotok következő cselekedeteit kiszámolni és meghatározni, elküldeni a rádión az 5 robotodnak.
Maga a robot nem nagy kunszt, de kamera képet elemezni szoftverből úgy, hogy figyeled a pályán lévő összes játékos mozgásást, plussz a labdát és ebből helyes következtetéseket levonni, akár előrelátólag is, elég bonyolút.

Én addig jutottam el, hogy webkamerán figyeltem egy
fehér teret, amin egy rózsaszín ásványvizes kupak volt. Ahogy mozgattam, a program megpróbálta megkeresni és célkeresztel kijelölte a középpontját, koordinátáját. Siker élmény az volt, csak azóta ezt félreraktam, lehet most majd újrakezdem.

Itt a MIROSOT weblap.

Itt egy middlerange video.

Egyébként az adó-vevő csatornák száma a csapat tagjainak számától függ. A middlerange-ben 5 játékos van.

Közben találtam egy másik stílusban játszó bandát. ezek megfogják a labdát, emelik, "fejelnek"... Végülis érdekes, de a MiroSot a kedvencem. Az gyors és ha lehet ilyet mondani "édes"

Itt vannak a kicsit ügyesebbek
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 17, 2008 /

Jdani! Szerintem szügség van olyan emberekre akik nagyfokú szakmai tudás nélkül is bele mernek vágni egy ilyen projektbe, ugyanis ezzel a módszerrel nagyon jól lehet fejlődni és ha működik amit épít az hatalmas motiváló erő. Lehet hogy később még ő lesz a példaképed. Ha te ezt nem ismered fel csak benézel egy topicba és leszólsz valakit akkor én kérdezem tőled hogy mit keresel ezen az oldalon. Ennek az oldalnak pont az a lényege hogy támogassuk egymást.
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 17, 2008 /

Megmondom őszintén én nem vagyok otthon a robot technikában de még az elektronikában is nagyon kezdő vagyok, ezért megpróbálok a józan paraszti eszemet használva hozzászólni a témához. Lehet hogy nem is kellene ide kamera. Kezdésnek talán meg lehetne próbálni egy mágneses labdát használni. A kapuban pedig lehetne egy rádió jeladó, enek segítségével tudná a robot hogy mi a cél. A robot alaptudása kell hogy legyen hogy az útjába kerülő tárgyakat kikerülje majd folytassa az útját a cél felé. A játékosok közti kommunikálás már egy durvább téma. Erre is lenne pár ötletem ha netán valaki úgy gondolja hogy szeretné elolvasni akkor beírom. Remélem használható ötleteket adtam, ha nem akkor bocsi.
(#) milanovics válasza jdani hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

12 éves kis sz* *gyerek.. hát te mit keresel ezen az oldalon?... milyen jogon szólsz le bárkit is?
(#) bebence hozzászólása Jún 17, 2008 /

sziasztok! Örülök hogy újra feléledt a téma. Valaki tudna nekem az első kérsédemre válaszolni, hogy a szenzorok és motorok hogy kapcsolódnak a mikrokontrollerhez. A pénzzel ne törődjön senki.

Kösz

Benke Bence
(#) Báddzsó válasza bebence hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

egy link ami magyar: http://www.robotplaza.hu/
Idézet:
„szenzorok és motorok hogy kapcsolódnak a mikrokontrollerhez”

hát ez így érdekes lesz. van a mcu az néhány vezetékkel össze van kötve a motorvezérlő áramkörrel ami bírja az amperokat a motoroknak adni, mert az mcu csak max egy ledet tud villogtatni jobb esetben. Szenzorok szintén a mcu néhány lábára csatlakoznak, szenzor lehet egyszerű kapcsoló amiből alpesetben 0volt jön ki, kapcsolt állapotban pedig 5V és ez megy bele a mcu egyik lábába. 0V-ot logikai 0nak veszi 5V ot pedig 1-nek. A bbele írt prg alapján dönti el, hogy mire mit reagáljon, 0-ra semmit, 1re pl adja a jelet a motorvezérlő egységnek, hogy pörgesse a 2-es motort.
tömören ennyi.. erre gondoltál? vagy ez nagyon alap volt?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem