Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2995 / 3993
(#) Lamprologus válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Akkor, ha jól ételmezem van két ellenálás soba kötve, egyik egy ismert értékű (R_ref) másik egy ismeretlen értékű ( R_x), és méred mindegyiken a feszültséget ( U_ref és U_x), az ismeretlen ellenállás étékét meg a R_x= U_x/U_ref*R_ef képlettel számolod ki? Mekkora az ismert ellenállás értéke az ismeretlenhez képest?
(#) butib válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Szépen fogalmaztál igen így van .
De pontatlan műszerrel . Ezért indult a kérdésem hogy legalább feszültséget tudjak mérni pontosan .
(#) abcdabcd válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Szia!

A +12V-ból, ha egy 5,1V-os zenert akarsz megtáplálni, mondjuk 5mA-es Zener áram mellett, akkor oda nem kell túl nagyWszámú ellenállás... nem tudom te mekkora árammal számoltál, de mondjuk 5mA-re:
Uelőtét=12V-5,1V=6,9V ez esik az ellenálláson
Relőtét=Uelőtét/Izener=6,9V/0,005A=1380Ohm

Pelőtét=(Iz^2)*R=0,005*0,005*1380=0,0345W

Vagy te mit számoltál, vagy valamiért nagyobb áramra van szükséged? Ha mondjuk egy műveleti erősítő neminvertáló lábára kötöd ezt a zeneres referenciát, az nem terheli, oda lehet még kisebb áram is elég?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2017
(#) abcdabcd válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ha nem tudjuk, hogy mivel mérsz, akkor úgy nem lehet mit mondani... a mérőzsinórjaid ellenállása pl mekkora? Meg mekkora az áramgenerátorod, illetve a feszültségforrásod névleges pontossága?

Ha a műszereid pontossága 1%, akkor ezzel a módszerel az ellenállás mérés sem lehet sokkal pontalanabb! Feltételezve, hogy az ismert ellenálás értéke sem pontatlanabb ennél, és nem is tér el jelentősen (mondjuk max 10 szerese) az ismeretlen ellenállás értékétől! Meg még az sem mindegy hol méred a feszültséget, mert egy rövid vezetékszakasznak, ellenállás lábnak is lehet akkora ellenállása ami már bezavarhat a mérésbe.
Mekkora volt a referencia ellenállásod? Mekkora a két müszer belső ellenállása?
A műszerek pontatlansága önmagában nem indokol akkora eltérést, mint amekkorát Te tapasztaltál!
(#) Pafi válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Idézet:
„A műszerek pontatlansága önmagában nem indokol akkora eltérést, mint amekkorát Te tapasztaltál!”

Ez pontosan így van! Nem a műszer rossz, hanem valószínűleg a mérés megvalósítása!

Pl. 10 mohmot nem 100 mA-rel kéne mérni, hanem legalább 1 A-rel, hiszen 1 mV-ot nyilván nem lehet pontosan lemérni.

Az is fontos hogy helyileg pontosan hová csatlakozik a feszmérő, ha nem közvetlenül az ellenállás lábaira, akkor simán belemérheti pl. a kontaktellenálláson eső feszt is.
(#) butib válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ellenálás mérés most már megfelel(vastagabbra cseréltem a vezetékeket).
Beállítottam a műszereket a számomra legpontosabbnak ítélt műszerhez .
Az eredeti probléma még mindig megvan .
(#) Pafi válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Kulcsszavak: 4 vezetékes ellenállásmérés, kelvin kontaktus.

Na meg: felbontás, leolvasási hiba.

Esetleg egy fotó a mérési összeállításról? Mekkora a referencia ellenállás?
(#) butib válasza Pafi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

4 vezetékes ellenálás mérést csinálok
KELVIN ellen semmit nem tudok tenni
Leolvasni azt tudom amit kiír
Az a problémám hogy nem tudom mit ir ki (beállítottam hogy azt írja ki ami nekem tetszik - de nem tudom hogy az ténylegesen mennyi )
(#) RoliNyh válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ezeket ismered -e?

DMM voltage etalon...

LRC etalon...
(#) butib válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Első nem lehet rossz de vannak fenntartásaim
Második nevetséges
(#) RoliNyh válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Amíg nincs megfelelően precíz feszültség és áramgenerátorod, teljesen fölösleges a négyvezetékes ellenállásmérésen is agyalnod...
(#) butib válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Én nem azon agyalok hanem máson csak gyakorlatban így derül ki
(#) pucuka válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Hát, ha sehogy nem megy, elő kell szedni a jó öreg Wheastone hidat. Azzal olyan pontosaan mérhetsz, amilyen a referencia ellenállás pontossága. (olvass utána)
(#) butib válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

"Olvass utána"
Nagyon szépen köszönöm a segítő szándékot okulhatok belőle ... De szeretném azt is ha valaki segíteni szeretne nekem "Olvass utána" hogy miről van szó mert reggel óta nyomkodom a telefont azért mert valaki mindig felületesen elolvas valamit és válaszol rá(mégegyszer leírom köszönöm tanulok belőle)
Utoljára leírom nem érdekel az ellenálásmérés helyessége .
Az volt a kérdésem hogy van több műszerem mind mást mér (VOLT OHM AMPER) hogy tudom ellenőrizni hogy melyik az igaz .

Tíz húsz sorban nem lehet méréstechnikai órát tartani. Maximum konkrét kérdésre konkrét válszt lehet adni, de egy más mérési módszert ismertetni lehetetlen. Nem túl sok energiával elolvashatod Bővebben: Link, és azután valószínűleg úgyis lesz kérdésed.
Ennek a módszernek az az előnye, hogy a mérendő ellenálláson nem folyik nagy áram, és a híd áttételét is változtatni lehet. Elegendő, ha csak a referencia ellenállás pontos.
Idézet:
„Az volt a kérdésem hogy van több műszerem mind mást mér (VOLT OHM AMPER) hogy tudom ellenőrizni hogy melyik az igaz .

Ahhoz hogy tudjad melyik (ellenállás) műszered pontos, ahhoz kell lennie egy hitelesnek tekintett ellenállásnak, amit mindegyik műszereddel mérhetsz, és a kapott értékeket összehasonlíthatod.
Ezzel a (ugyan kicsit babrás) mérési módszerrel lehet pontos, a továbbiakban referencia ellenállást előállítani.
Úgy általában, egy mérésnek mindíg vannak környezeti feltételei, amiket a mérés során figyelembe kell venn. Ezekből csak egy a műszer pontossága, kell még ismerni a műszer belső ellenállását, a mérővezetékekkel együtt, a leolvasás pontosságát. Szóval egy mérés elég bonyolult folyamat, nem elég egy műszerre ránézni, oszt jól van. Ha minden körülményt figyelembe veszel, lehet, hogy a különböző értékeket mutató műszereid nem nagyon eltérő értékeket mérnek.
(#) butib válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Idézet:
„(#)”

Innen indult remélem sikerült de ha nem akkor az előző oldal kb fele .
Én elfogom olvasni .!
(#) Lamprologus válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 / 1

Idézet:
„van több műszerem mind mást mér (VOLT OHM AMPER) hogy tudom ellenőrizni hogy melyik az igaz .”

Erre a válasz röviden az, hogy egyik sem!

Analóg műszernél Te nem tudod elég pontosan leolvasni az értéket, digitálisnál a kijelzett számjegyek véges mennyisége miatt sem lehet pontos (azaz végtelen tizedes törtig azonos a valós értékkel) a mért érték.
Vagy határozzuk meg mit tekintünk pontos mért értéknek, a valós értékhez képest hány százalék eltérést fogadunk el! Legyen mondjuk 1% a megengedett eltérés, akkor akár minden mért értéked helyes lehet!

Még annyit hozzátennék, hogy nézd meg a műszered specifikációját, valószínűleg az ellenállás mérés 100 ohmtól indul, hacsak nem valami extra speciális műszer. Ahogy mások is írták, 10 mohm éertékű ellenállás mérése nem könnyű feladat, ezzel az áramgenerátor - feszültségmérés módszerrel biztos nem. Itt számításba kell venni az áramgenerátor pontosságát, és a feszültségmérés pontosságát is. Mivel ez esetben vagy nagy áramok, vagy kis feszültségek méréséről van szó, befolyásolja a mérést a kontaktusok, mérő vezetékek járulékos ellenállása, valamint a kis feszültségek pontos mérése sem probléma mentes.
(#) peze válasza Pafi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Köszönöm! Utánanézek..
(#) Sanyesz5 hozzászólása Máj 3, 2017 /

Sziasztok!

Nagy segítségre lenne szükségem, angolul annyira perfekt sem vagyok.
Van egy muzeálís laposom, c386sx-lt, táp nincs igyekszem életre kelteni.
Labortáp van, illetve egy netes lábkiosztás, mini din 8-as csatin keresztül kapná a tápot.

Bővebben: Link

Az angol szöveg érdekelne, az én értelmezésem szerint 1-2 negatív fesz, 4-7 pozitív.
(#) MikulaSan hozzászólása Máj 3, 2017 /

Hello ez mennyire életképes cucc ? Ez életképes?
(#) Pafi válasza butib hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Már kaptál választ hogy hogyan tudnál etalont szerezni, nem is egyet, tőlem is, de semmi jelét nem látom hogy elolvastad volna.

Az viszont nyilvánvaló hogy a legalapvetőbb dolgokat is figyelmen kívül hagyod. Pl nyilvánvalóan 1 mV mérésekor értelmetlen 1 %-os pontosságról gondolkodni 0,1 mV felbontás mellett, hiszen 10 % bizonytalanság adódik abból a tényből, hogy nincs több számjegy.

A hibáknak rengeteg fajtája van, ezek közül a legegyszerűbb a nullponti, vagy más néven offset hiba. Ezzel te említés szintjén sem foglalkoztál annak ellenére hogy az általad végzett mérés erre a legérzékenyebb. És semmiféle etalont nem kell venned az ellenőrzéséhez, csak egyszerűen rövidre zárni a feszmérőd bemenetét. Ez a nulladik lépés.

Idézet:
„4 vezetékes ellenálás mérést csinálok
KELVIN ellen semmit nem tudok tenni
Leolvasni azt tudom amit kiír
Az a problémám hogy nem tudom mit ir ki (beállítottam hogy azt írja ki ami nekem tetszik - de nem tudom hogy az ténylegesen mennyi )”

Ezt próbáld meg értelmesen leírni, mert képtelen vagyok kitalálni hogy mire gondolhatsz. Nem tudod mit ír ki? Miért? Nem látod a kijelzőt??? A mondat többi része is értelmezhetetlen.

Kelvin ellen? A 4 vezetékes mérésnek szükséges része a kelvin (vagyis árammentes mérő) kontaktus. Nem ellene hanem érte kell tenni.
(#) Pafi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ez totális félreértés. Bármilyen áramforrás alkalmas, ha méred az átfolyó áramot és az ellenálláson eső feszültséget. A kettő hányadosa az ellenállás, definíció szerint. Ez teljesen független a generátor precizitásától. Viszont kis ellenállás mindig kizárólag 4 vezetékes elrendezésben mérhető, különben beleméred a bizonytalan értékű kontakt ellenállást.
(#) Pafi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Látom hited van bőven. A kontaktellenállást mégis hogyan fogod kiküszöbölni Wheatstone híddal?

És hogyan olvasol le az indikátorról hajszálnál kisebb eltérést?

Mérjél már le nekem 0 ohmot akár csak 10 %-os pontossággal!
(#) RoliNyh válasza Pafi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Ez igaz is addig, amíg pontosan tudja mérni az áramot és a feszültséget. Csakhogy a barátunknak épp az a problémája, hogy nem tudja megmérni pontosan a feszültséget, mert más más értéket mutat a két három akárhány feszültségmérője. Ebbők gyaníthatóan az árammérője sem pontos. Szóval hiába mérne akármit is ha már eleve a két mért érték pontatlan, ott az eredmény sem lesz pontos. Azért írtam, hogy első lépésként kalibrálnia vagy kalibráltatnia kell a mérőműszereit ha ilyen precízen akar mérni.
Vagy elfogadja a mérési hibát (de ő pont ezt nem akarja).

Ui.: Azt hiszem, hogy a 22-es csapdájába esett...
(#) teszti hozzászólása Máj 3, 2017 /

Sziasztok!

VAn itt ez az induktivitás: CDRH127B-331

A csatolt kép alapján ez egy tokban két 330uH induktivitás lenne?

Vagy ez egy transzformátor? Mi a különbség a kettő között?

kep.png

(#) pucuka válasza Pafi hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

A kontakt ellenállást nyilván nem lehet kiküszöbölni, de nagyon nem mindegy mekkora áram folyik át rajta, már ha feszültség mérést tartalmaz a módszer. A kiegyenlítő híd mérésnek ez az előnye, mert nagyon kis áramokat használhatsz, ami a híd két ágának potenciál különbségének nagyságával indikálhatsz. Persze ebben benne van a kontaktuson eső feszültség is, de az a kis áram miatt sokkal kisebb hibát okoz. A hídágak kiegyenlítésénél a nulla indikátor érzékenysége is növelhető.
Azért a műszaki életben a nulla eléggé értelmezhetetlen, mert tudni kell, hogy milyen pontosan kell megközelítened a nullát. Az meg már nem nulla.
De gondolom Te is tanultad laborméréseknél, én még úgy 50 évvel ezelőtt igen.
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Máj 3, 2017 /

Hello! Jó hogy kiragadtál egy olyan részletet amiből semmi nem derül ki. De szerintem ez egy zavarszűrő melyben közös vason van a két tekercs.
Következő: »»   2995 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem