Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
OK,köszönöm, ma már nem,de holnap megpróbálom,és jelzem az eredményt.
További szép estét!
Szia!
Kimeneteken levő kondikon feltüntetett feszültséget túllépni nem ajánlott. Nem tudom mekkora fesz kell, de valószínű nagyobb feszültségű kondikat kell majd beépítened.
Szia!
A tirisztoros védelmet ki kell iktatni, ha az eredeti feszültségeknél magasabbat szeretnél.
Szia! Ezt tudom,és ki is lesz cserélve nagyobb feszültségűekre.Most csak egy próbát akartam csinálni
a fesz. szabályozás irányába.Nem kell nagy méretekben gondolkodnom,nekem elég ha felmegy mondjuk 18 volt környékére.Esetleg annyi lesz még módosítva,hogy megerősítem a -12V-ot. Az 5V ág nem kell.Viszont azt már látom,hogy nem lesz egyszerű feladat (nekem)!De megpróbálom legfeljebb volt egy jó tápom... Addig eljutottam ma,hogy kibillentettem a helyükről a Kadarist által említett ellenállásokat,megmértem őket,majd belekezdtem az értékek módosításába,ami teljes kudarc lett,mert a legkisebb változtatástól már nem indult el.Ez így van mind a kettőnél.Ráadásul az egyiknél a kapcsi rajz 12K ír,én meg 18K-nak mérem.A másik értéke rajz szerinti. Aztán a vége az lett hogy visszarakva őket megint működött.Valószínű,hogy az említett tirisztoros védelem lehet a ludas.Ráadásul az utolsó próbálkozásnál sikerült letörnöm egy egyik ellenállás lábát tőből,így majd holnap veszek ebből is pár darabot.Apropó,miket kéne még vennem szerintetek,mert később már nem tudok bolt közelébe jutni a munkaidőm miatt,hétvégén meg zárva... Üdv: József
Sziasztok! Tudna valaki abban segíteni, hogy szeretnék egy ATX-es PC tápot használni mérésekhez, de kelen 24 voltos feszültség is. Mekkora áramot tudok kivenni a tápból, ha a +12 és a -12 lábak közötti feszültséget használom. Ha jól látom az értékeket,akkor a negatív 12 volt csak 0,8 amperrel terhelhető?
Szia
A legkisebb terhelhetőséget veheted ki. Ezesetben 0.8A de annyit azért ne vegyél ki bellőle.
Köszi. Mennyi a biztonságos, mondjuk úgy percig maximum? 0,5 Amper?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Ha egy kicsit bele tudsz nyúlni a tápba, akkor egy kevés munkával tudod növelni a -12V tehelhetőségét! A -12V egyeniányító diódáit kéne kicserélni nagyobb terhelhetőségűre, esetleg még a szűrőkondit kellene nagyobba cserélni... attól függően hány ampert szeretnél. 2-3A-ig ennyi átalakítás elég lehet. ( azért a biztonság kedvéért nézz rá milyen vastag huzalból vannak a tekercsek abban az ágban.)
Ez már jól hangzik! Milyen vastagnak kellene lennie a huzalnak 2 amperhez?
Szerintem ezt így nem tudja egyikőnk sem megmondani. Kísérletezni kell vele. Ha nem melegsziik nagyon, akkor jó lesz az!
Menj át ezzel a kérdéssel a villanyszerelős topikba, ott akár ki is számolják neked a pontos értéket...
Ha csak 2A kell akkor szerintem simán tudja a gyári vezeték!
Ha meg tudod keresni a +12V vezetékét mérd meg annak a keresztmetszetét, mérd meg a -12V-ét is, számold ki a keresztmetszeteket, nézd meg a +12V terhelhetőségét, és ha arányaiban nézve a -12V-é nem kisebb akkor biztosan jó lesz! ( magyarul ha a +12V terhelhetősége 20A, kereszmetszet 0,5mm2, -12V-os kereszmetszete 0,05mm2 akkor az 2A-hez elegendő.) A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
Köszi!
Ugyanúgy. Lekötöd a trafó szekunderének közepét a földről, a kétutas egyenirányítás helyett graetz-et használsz (a graetz negatívját kötöd a földre), beállítod a visszacsatoló ágban az osztási arányt és máris dupla feszültséged lesz a kimeneten (nekem van ilyen is, működik).
Meg lehet feszültségkétszerező egyenirányítást is használni, és akkor a négyszerese, 100V körül lesz a kimenő feszültség maximuma. Meg szét lehet bontani az eredetileg 5V-os ágban a 3 párhuzamosan kötött szálat és sorba lehet kötni, akkor kétutasban is lesz 50V szekunder fesz, graetz-el 100V, kétszerezővel meg 200V, a PC táp trafójából...
Akkor tévúton voltam ezzel kapcsolatban. Sajna még mindég van pár vak folt az IC működésével kapcsolatban, főleg a műveleti erősítők hiányos ismerete miatt....
Jelenleg egy táp átalakítása előtt vagyok. Lehet megpróbálom a a szekunder kikötését a földről, és úgy egyenirányítani híddal. Úgy is van kéznél valahol a fiókban pár MRB20100 ebből lehetne a diódahíd. Neked ebben az elrendezésben mennyi áramot sikerült kicsikarnod a tápból?
Ugyanannyit, mivel a huzal nem lett se vékonyabb se vastagabb. Az EI33-ban ha jól emlékszem 1 szál 0,7-es vagy 0,8-as huzalból van a szekunder hosszabbik fele, azon néhány A-nél többet nem lehet átpréselni, nagyobb teljesítményeken meg már a primer tranyók is szűk keresztmetszet lesznek.
Sziasztok!
Kis segítségre szorulnék.Megcsináltam ezt a mod-ot: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1870331.html#1870331 Minden rendben működik,kivéve,hogy messze nem tudok kivenni ekkora áramot a tápból.Ha a mod szerinti értékek vannak akkor max. 2,5A-t tud,a maximum feszültség közel 30V.Ha a sönt értékén csökkentek(kb.0,01R),akkor tud 4A-t.Egy 12V@50W-os h4-es izzóval tesztelve. Az olasz srác oldalán(chirio) nézve a rajzain feltűnt,hogy más értékek szerepelnek az áramkorlát osztóján.A poti s 1K-s 10K helyett....Akkor hogy is van ez?? A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
Hello! Tök mindegy. A lényeg, hogy a referenciából leosztott feszültség (maximuma), megegyezzen a söntön eső feszültséggel a maximális áram mellett.
Helló!Tehát akkor az osztó valamelyik tagján kéne változtatnom.Megvallom nekem ehhez egy kis magyarázat szükségeltetne.Vajon mekkora áram lehet a max. amit még "kényelmesen" elviselne?A kimeneti schottky diófa "pinenként" 6A-t tud.(F12C20C)
Tehát,ha mondjuk a söntön X értékű fesz. esik akkor a 2-es lábra is x értékű feszültség kerüljön (a ref. feszből) maximumra tekert áramkorlátozó potival?
Jól számolok?Ha Pl. 8A-t szeretnék,akkor U=R*I,azaz 0,045R*8A=0,36V.Tehát a ref.5V-ból 0,36V-ot osztok maxra tekert áram potival az ic 2-es lábára és örülés?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
Hello! Kb. igen.
- De nem tudom honnan vetted a 0,045ohm-ot, ha annyi a sönt, akkor jó. - Nem az IC 2-es lábára, mert ha TL494 van benne, és úgy ahogy a rajzon van, akkor az 1-2 lába a feszültségszabályzó bemenetei és az áramszabályozás a 15-16-os láb. - Hogy mit fog tudni a tápod, azt én nem tudhatom, mert részben nem ismerem, részben egyéb dolgoktól is függ. Valamint a maximális teljesítményt nem tudja leadni egy feszültségre (tekercsre) mert a trafó általában nem úgy van méretezve. (Még annyit sem a legtöb estben,mint amit a kabátjára pingálnak..)
Üdv!
Igen a sönt értéke a 0,045R.Valóban 15-ös láb,TL494. Elkezdtem csökkenteni az osztó felső tagját,úgy néz ki jó lesz,most 4,6A-nél járok.Picit még piszkálom. Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Kicsit fura kérdésem lenne, remélem jó helyen teszem fel itt... Van egy döglött PC tápom (megsültek benne a primer oldali tranyók) és át szeretném úgy alakítani, hogy 115/230 AC helyett DC 12V-ról menjen, aféle DC-DC konverterként. A táp szekunder része és a AZ7500 IC túlélte, direktbe adtam rá 12V-ot és működik, PS-ON testre kötésekor indul is és 35 kHz-es frekit ad ki. Már csak azt kéne valahogy megoldanom, hogy ezzel a vezérlőjellel meghajtsam a tranyókat meg a táptrafót. Van a tápban egy kis leválasztó trafó az IC meg a primer tranyók közt, az gondolom elhagyható. A trafót is át kéne tekerni, mert jóval nagyobb lesz 12V-on a primer áram, mint eredetileg. A szekunderekhez nem akarok nyúlni. A gyári trafó alkalmas egyátalán erre a célra, ill. hogy kössem be a primer tranyókat és hogy hajtsam meg a trafót? Tranyóknak BD249C-re gondoltam. Ennél nem igazán tudok nagyobb áramúról.
A BD249-et felejtsd el, feteket kell használni, gyors meghajtással, szoros csatolásúra tekert push pull primerrel. Az elrendezés hajazni fog az autóserősítők tápjára, csak lesz benne visszacsatolás is a pwm szabályozáshoz. Nagy vonalakban néhány kép, az oldalt most nem találom. A kérdésedből ítélve alaposabban körbe kellene járnod a témát, mielőtt füstjeleket eregetnél a félvezetőkkel.
Van egy régi AT-s tápom. Kiiktattam a ventillátort és most ha picit terhelem cicereg és letilt mint amikor zárlat van. Miért csinálja ezt?
Magad írtad le az okot, kiiktattad a ventillátort. A félvezetők melegednek, az elektronika letilt.
Nem, ez valami más lehet. Rögtön letilt 1s alatt. Ezt a módszert használom másik tápnál minden gond nélkül. A kivett áram pici, a melegedés elhanyagolható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |