Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ok értettem, a rajz miatt volt na mindegy. Sok sikert!
Hello!
Én nem látok a képen terhelő ellenállást. ha nincsen, akkor ezért mászik el a feszültség! rakj a kimenetekre egy ledet, vagy csak simán egy ellenállást (mondjuk 1kohmot)! utána be fog állni a feszkó!
Puffer kondi a stabIC elé kell, és utánna már ne tegyél.
Sziasztok
Nem találtam ilyen témát, úgyhogy gondoltam talán akkor is kapok a kérdésemre választ ha ide írok be.... Szerintetek elég-e egy 63W teljesítményű egyenáramú villanymotor egy kölülbelül 3 méter hosszú kapu kinyitásához? A kapu teljesen csapágyazott zsanérokon fordulna el 45-60 fokban. És egy körív alakú sínen, vagy gumírozott keréken futna a másik, a zsanérokkal szemben lévő vége. Előre is köszönöm
Igen! \o/
Szuperstabil, erről bizony nem tudtam hogy terhelni kell hogy helyesen működjön. Alap tudás zeró Köszi a segítséget Vacok, ampervadász, Imi65, Kovidivi, vzoole! :worship:
A 78xxx és 79xxx sorozatú stabilizátor IC-ket nem kell terhelni!
A rajz sem stimmel. Ha azt építeted meg amit az előbb belinkeltél. Az IC nem pufferelt feszültséget kap, hanem egyenirányítottat... Ha pedig valamit akarsz vele "hajtani" is, akkor javaslom hogy valami hútést is dobj az IC-kre mert tönkre fognak menni. Egyébként gratulálog, szép munka! :o)
Ez egy több ismeretlenes kérdés. Ez nem túl nagy teljesítmény, de elégséges lehet. De sok minden függvénye. Nem írtad le, mekkora fordulatú. Ugyanis minél nagyobb, annál kisebb a forgatónyomatéka. Azt sem írtad le, hogy a kaput mennyi idő alatt szándékozod működtetni, ugyanis a munka X idő adja a teljesítményt. Aztán pl. tele kapu-e, vagy a szél által átjárható-e, ill. mekkora a felülete. Egy határozott ellenszél rettenetes erőt képes kifejteni. Az áttételen is nagyon sok minden múlik.
Véleményen szerint van olyan sebesség, amivel képes működtetni, a kérdés az, hogy ezzel elégedett leszel-e...
Jól bekavartam mindenkinek :bummafejbe:
Felteszem az eagle projectet, amit megcsináltam, abba minden rendesen van. Meg hátha valakinek majd segít egyszer. Mégegyszer köszönöm.
Szia
Ez egy NDK-s tolószékmotor, 3000 ford/min. A szél által átjárható a kapu. Az teljes kapu felülete körülbelül 2,5 m2, ennek a fele az amibe "belekaphat a szél azaz körülbelül 1,25 m2, és a felén pedig átfújhat... Lenne rajta 4 darab 3m*10cm*1cm-es akácléc. Ez az a része amibe belekaphat szél. Ez így sok lenne neki? Vagy még elbírja? esetleg inkább valami igényes dróthálóval burkoljam be a kaput, így teljesen átjárható lesz a szél szempontjából. Úgy meg tudja hajtani a motor? Neked mi a véleményed?
A meghajtás az nagyvonalakban a következő lenne:
Egy menetesszáron forgó fogaskerék (Belső falán menettel), melyet a motorral hajtanánk. Szóval ez a fogaskerék hajtaná ki-be a menetes szárat, ami mozgatná a kaput...
Üdv! stabil 3V előállitása kellene nekem, 5V-os zenerem van csak. Kössek ellenállást mellé? Valaki tudna egy ilyen rajzot mutatni? Egy kis dallamcsengőhöz lenne, az adapter 5V-ot ad le...
Tegyél be 5 diódát nyitóirányba az 5X0,6V=3V.
Csak simán bekötök 3 sorbakapcsolt diódát? És az stabil is lesz? Na kipróbálom.
A nyitóirányú diódáknál nem füst lesz a vége, előtét ellenállás nélkül?
Van egy fejhallgatóm, de nincs rajta hangerőszabályzó. Milyen egyszerű megoldással lehetne szabályozhatóvá tenni (minőségromlás nélkül)?
A zener elé is tenne ellenállást, nem? A zénert akarta kiváltani...
Ja, értem mire gondoltál! Világos! Bocsi a kavarásért!
Hello!
Ha így kérdezed, akkor a válaszom, hogy nem lesz stabil! Én úgy gondolta, hogy az 5V-ot, három sorbakötött diódán keresztül vezeted a 3V helyére. A diódák nyitóirányú feszültségesésével, az 5V kevesebb lesz, kb. 3V. Terhelésre ez azért kissé változik, ezt megnézheted, a dióda nyitó irányú karakterisztikáján a katalógusban. És ha az 5V sem stabil, akkor annak változását is látni fogod a 3V-on. Na de, nem írtál semmilyen kritériumot! Terhelést, stabilitási igényt.... üdv! proli007
Egy potenciometert (szabalyozhato ellenalas) teszel a jelenlegi szal es a fold koze. A fulhallgato fele valo tovabbvezetese a poti kozepso (valtozo) laba. Celszeru kezdoknek meg a poti utan a fold fele egy fix ellenallas bekotese is, nehogy tulhuzzak a tekerentyut. Azt hiszem, logaritmikus potit erdemes valasztani.
Ezt mindket csatornanal meg kell csinalni. Letezik dupla poti, ahol a tengely kozos, tehat 2x3 laba van. Elsore egy 22K + 1K -t javaslok, de majd azok, akik csinaltak ilyesmit, pontositanak.
Sziasztok! Tudom hogy van már egy csomó erősitős téma de remélem nem haragszanak meg érte.Szoval van egy 2x20 wattos erősitő amiről 1 hangszórót szeretnék meghajtani. A kérdés az lenne hogy egybe lehet e kötni a 2x20 wattot hogy legyen 1x40 watt. Előre is köszönöm a válaszokat
szia!
Erősítő hidalás kell neked! Keress rá a keresővel! (akár hozzászólásokban is!)
Hátha a futófényes topikot nem olvassátok annyian, megkérdezem itt is.
Adott ez a kapcsolás. Elvileg 3 V-ról megy, én viszont 5 V-ra kötném. Milyen ellenállás(ok) kell(enek)? Köszönöm a választ előre is.
Használhatsz feszültség stabilizátort is, de ha ellenállást akarsz elé tenni, ahhoz előbb le kell mérni a kapcsoláson átfolyó áramot, és ezután ki lehet számolni, hogy mekkora ellenállás is kell elé, hogy 5V-ról 3V-ra essen a feszültség, és azt is, hogy mekkora telljesítményű kell.
A másik topikban saccra 150 ohm ellenállást ajánlott a srác a ledek elé. De szerintem ő se volt biztos benne. Az ic-k nem halnak meg 5 V-tól?
Az IC-k adatlapját megnézheted ilyen esetben. Ha emlékeim nem csalnak, 15V-ig semmi bajuk nem lesz. A ledek elé 180-150 ohm kell, +5V esetén. Ha nagyobb az ellenállás (pl. 220-330 ohm) nem gond, csak kisebb ne legyen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |