Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3007 / 3991
(#) Udvari Zsombor válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2017 1 /

Akkor forrasztás közben kicsit koszos lehetett az ellenállás... Viszont itthon 400Ω ellenállást találtam, ami legközelebb van az értékhez, úgyhogy ez is jó-e? (...) Majdnem olyan, mint a második képen...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Működni fog, csak nem világít annyira.
(#) Udvari Zsombor válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Világít ez számomra eléggé, kisebb ellenállásom meg úgy sincs...
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

2 párhuzamosan csak 200 Ohm, nem nagy eltérés.
(#) nedudgi válasza granpa hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Ebből kettő? Zsombor barátunk szépen vállasodna tőle: ha jól látom, ez 5W szénréteg ellenállás.
(#) denagy válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 30, 2017 /

köszi még egyszer!
(#) Stewe válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 31, 2017 /

Furán fog hangzani: be kell forrasztani.
Az ilyen komplex cuccokat már csak tesztáramkörben működtetve lehet bevizsgálni. Úgy egyébként nem is szokás, a tesztelés munkaidő ára magasabb mint az új darab bekerülési költsége. Nem mindig vannak eyszerű amatőr megoldások.
(#) Medve741 hozzászólása Máj 31, 2017 /

Sziasztok!
Mivel lehet hejettesíteni a BB104g varikap diódát?
(#) elektroncso válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 31, 2017 /

Adatlapját megnézted? Ott van benne minden. Nézd át!
Én úgy próbálnám le, hogy tesztáramkört építenék a 1 oldalon lévő rajz alapján. Az RIS értékét 1kΩ-ra választanám (a számítóképlet is benne van az adatlapban). A LOAD "ellenállás" helyére betennék egy kis 12V-os izzót (0,05A vagy valami hasonlót, lehet nagyobbat is, csak figyelembe kell venni, hogy a félvezető alkatrész nincsen hűtve). Az egész áramkört betáplálnám DC 12V-al. A kettes lábra ugyan úgy mint a rajzon rászerelnék egy nyomógombot. Ha jól néztem az adatlapot akkor ha a 2-es láb a földre van húzva akkor a kimeneten lévő fogyasztót bekapcsolja.
Persze mivel ennek az alkatrésznek a működése sokkal összetettebb mint egy egyszerű kapcsolóeszköz ezért ez a teszt nem teljes, de képet ad arról, ha ropogósra van sülve. De az adatlap alapján minden paraméterét le tudod tesztelni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
(#) kadarist válasza Medve741 hozzászólására (») Máj 31, 2017 /

Helyettesítők: Bővebben: Link.
(#) IOsys hozzászólása Máj 31, 2017 /

Sziasztok! Keresgélek neten, de nem találok valamit. Az ügyfélszolgálatoknál, az ablakba szerelt kihangosító berendezés nevét szeretném megtudni. Meg tudjátok mondani? Köszönöm!
(#) vargaf válasza IOsys hozzászólására (») Máj 31, 2017 /

(#) IOsys válasza vargaf hozzászólására (») Jún 1, 2017 /

Kollégámmal most nagyot néztünk. Köszi!
(#) devergo74 hozzászólása Jún 1, 2017 /

Sziasztok!
Elnézést előre is a "láma" kérdésem miatt. Adott egy labortáp, aminek tönkrement a kapcsolója, ami 2-ármkörös. Sikerült vennem egy másik kapcsolót, azzal a különbséggel, hogy ez világítós. Viszont nem tudom hogy ennek a kapcsolónak állandóan világítani kellene-e, vagy csak bekapcsolt állapotban? Mert működni működik rendesen, csak a kis led kikapcsolt állapotban is világit.
Köszönöm előre is.
(#) RoliNyh válasza devergo74 hozzászólására (») Jún 1, 2017 /

Ez általában kapcsolófüggő. Adj típusszámot, vagy valami normális fényképet róla...
(#) devergo74 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 1, 2017 /

Kaptam segítséget, sikerült helyrehozni. Fordítva kötöttem be.
(#) gyula66 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 1, 2017 /

Köszönöm a segítséget!
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Jún 1, 2017 /

Sziasztok
Igaz lehet? Most hallottam, hogy a PC tápot, ha csak a 12V-os ágát használom, (pl LED szalaghoz), akkor le kell terhelni az 5V-os ágát is, külömben eldurrannak a kondik idővel.
Mit gondoltok? Van benne igazság?
(#) attika válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jún 1, 2017 /

Arra nem tudok választ adni sajnos, hogy igaz e, de nekem kb 10éve megy a 12 voltos ágról egy éjjeli lámpa meg 3 db digitális óra éjjel nappal és eddig még semmi nem pukkant el benne.
Az éjjeli lámpába egy 20 Wattos halogén spot izzó van.
Az 5 voltos ágát nem is használtam soha.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
(#) elektroncso válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jún 1, 2017 /

Kb. 5 éve megy egy régi AT-s PC táp +12V-os ágáról egy kis LCD tévé. Eredeti tápja tönkrement, és ez akadt a kezembe. A +5V-os ágat nem terhelem semmivel sem.
Amúgy a legenda abból ered, hogy sok PC táp szabályozása a +5V-os ágat figyeli, így ha azt nem terheled le akkor a +12V nem lesz stabil. De ez nem előírás, vannak tápok ahol mind a két ágat figyelik, ott ez nem jelentkezik. Az viszont, hogy ha csak a +12V-os ágat terheled akkor felrobbannak az elkók az szerintem hülyeség. Se nem tapasztaltam, se nem hallottam még róla. Olyanról már igen, hogy ha nincs terhelés a szabályozott (sok esetben mint jeleztem a +5V) ágon akkor el sem indul a táp, de ez inkább a rosszabb márkák jellemzője.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
(#) Stewe válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jún 2, 2017 /

A LED szalag mekkora terhelést jelent?
A PC tápok feszültségszabályozása leggyakrabban csak az egyik feszültségre van kiépítve. Ha ez a 12 voltos, nincs dolgod. Ha az 5V-oson van, lehetnek anomáliák a másik vonalon, egy 5-10W-os állandó terhelés talán nem árt.
(#) Kovidivi válasza Stewe hozzászólására (») Jún 2, 2017 /

Simán lehet, lehet csak annyi történik, hogy az 5V kicsit megemelkedik mondjuk 5.25V-ra, a 12V meg beesik 11V-ra, amit tolerál mind az LCD TV, mind a LED-szalag. A táp pedig vigyáz, hogy ne tudjon az 5V-os rész megfutni. Ha ez a helyzet, meg kell keresni, mekkora az a terhelés, aminél normalizálódnak a feszültségek. Másik megoldás átkötni a visszacsatolást, de ahhoz már elég sok tudás kell, meg kell teljesen érteni a szekunder oldal felépítését, mivel általában nem csak sima ellenállásosztó van az 5V-os részen, hanem áramkorlát, minden feszültségre túlfeszültség védelem, stb.
(#) FDAssasin hozzászólása Jún 3, 2017 /

Sziasztok!
Van egy GM76C28A SRAM IC-m. A datasheet számomra kicsit magas, ha valaki ezt az igazságtáblázatot érti, legyen szíves mondja el, hogy ezen hogy van az írás-olvasás mód. A kikapcsolt állapot világos. Az utolsó két sorral van bajom. Ott kétféle feszültség lehet ugyanazon a lábon, mégis a kimenet megegyezik.
Ha valaki az egészet látni szeretné, itt a PDF
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) Gafly válasza FDAssasin hozzászólására (») Jún 3, 2017 /

Ez számomra azt jelenti (de nem értek hozzá ) hogy aki tervezte a lapkát, az magasabb prioritásra helyezte a írás/olvasás vezetéket mint a kimenet engedélyezését.
Röviden: Azaz szerintem ha valaki írni akar, akkor írjon és ne törődjön a OE lábbal...
Mint ahogyan, ha nem választom ki a tokot, akkor nagy ívben nem reagál semmire...
(#) Stewe válasza FDAssasin hozzászólására (») Jún 3, 2017 /

Nem a kimenet egyezik meg, hanem az üzemi állapot, csak annyit jelent, hogy a vezérlő bemenetek kétféle kombinációjával is előhívható ugyanaz az üzemmód. Függetlenül attól, hogy a kimenet engedélyezve van.e, a tár írható.
(#) lelkes amatőr válasza FDAssasin hozzászólására (») Jún 3, 2017 /

Az OE output enable akar lenni aminek Read módban van jelentősége, írásnál nincs.
(#) FDAssasin hozzászólása Jún 3, 2017 /

Szuper, köszi mindenkinek, így már világos
(#) _Turul_ hozzászólása Jún 3, 2017 /

Üdv
A napokban hozzám került egy bohm regent 60 erősítő, kívülről nagyon rossz állapotban van, egy kicsit rendbe szeretném szedni, már ha persze működik.
A probléma azzal van, hogy nem igazán értek az erősítőkhöz, pláne nem a csövesekhez, az lenne a kérdésem, hogy egy kipróbálás erejéig nem lenne gond, ha a két 12 ohmos kimenetet párhuzamosítanám, és rátennék egy vagy két 4 ohmos (sorosan) hangszórót?
(#) kadarist válasza _Turul_ hozzászólására (») Jún 4, 2017 /

Szia!
Ezek a kimenetek belül párhuzamosítva vannak, tehát nem kell semmit sem kötni. Egyébként nem lehet baj abból, ha ha egy próba erejéig 4 ohm-os terheléssel járatod.Rajz.
(#) trickentrack hozzászólása Jún 4, 2017 /

Udv!
Higy todom levenni a tranzisztor leszorito lemezeket, hogy ki tudjam szedni a panelt?
Elore is koszonom!

image.jpg

Következő: »»   3007 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem