Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3006 / 3991
(#) nedudgi válasza Stewe hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

OK, elnéztem, mire válaszolsz...
(#) RoliNyh válasza sany hozzászólására (») Máj 27, 2017 / 1

Mármint a tápot? Simán, sőt, kötelezően.
Sajnos egy korábbi rendelésemnél (elektronikus műterhelés), úgy jártam, hogy kibontás közben feltűnt, egy kopogó hang amit rendellenesnek ítéltem, úgyhogy még mielőtt bekapcsoltam volna, máris estem neki a csavarhúzóval. A szétszerelésről szintén felvétel készült, mint utólag kiderült, nagy szerencsémre. Ugyanis miután levettem a burkolatot, meglepve tapasztaltam, hogy a hálózati transzformátorból amit elvileg két csavar rögzített volna, megállapítást nyert, hogy az egyik csavar kiesett és önálló életet élt a készülékben. A másik csavar pedig annyira lelazult már, hogy nem sok híjja volt, hogy az első csavart kövesse. A trafó így meg körhinta módjára keringőzhetett volna szabadon, ha a vezetékek kiszakadtak volna belőle. Nagy szerencsémre a problémát orvosoltam, és a készülék működik.
Úgyhogy azóta, minden keletről érkező csomagot csak kamera előtt bontok ki, és tesztelek...
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2017
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Nem is értem, pirossan tele vannak a keletiek (3-400 Ft-ért) olcsó pénzért, zöldet meg szinte alig találni. Az említett típus is keleti (a tápegységben van) de rendelni mégsem lehet, nem találtam.
Ez azért eléggé meglepett...
(#) pyroxhu válasza tbarath hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

350w-os Codegen táp, az átalakítás annyit takar hogy banán aljzat van rátéve, elektronikai részéhez nem lett nyúlva.
(#) RoliNyh válasza pyroxhu hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Meg kellene nézni, hogy a kimeneti feszültségvisszacsatolás az 5V vagy a 12V -os ágban van -e.
Gyanítom, hogy az 5V -on, azért nem stabil a 12V -od. Szóval ha szerencséd van, akkor annyi a feladatod, hogy átkösd a visszacsatolást a 12V -os ágra, és a benne lévő ellenállásosztót megfelelően méretezd...

Amit én használok PC tápot, a 12V -on 10-15A terhelésre is kb csak 4-5 mV -ot esik.
Igaz ez nem egy amolyan gagyi táp, de a tiednek se kellenne néhány amperen ennyi feszkót ejteni, feltéve ha "figyelve" van benne a 12V -os ág...
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2017
(#) Pafi válasza pyroxhu hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Terheld be az 5 V-os ágat is, ettől terhelhetőbb lesz a 12 V!
(#) pyroxhu válasza Pafi hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Mi a legjobb megoldás a leterhelésre?
(#) Bakman válasza pyroxhu hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Leginkább egy olyan tápegység, amelyik csak 12 V-ot ad és elég az autórádiódhoz. Persze ha fűteni akarsz a tápegységgel (és azzal, amivel terheled), jó megoldás lehet a terhelés.
(#) pyroxhu válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Leírás alapján 14.4 ami ideális lenne, és max 8.5 ampert vesz fel, de nemtudom milyen tápegység tudna ilyen paramétereket.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 27, 2017 /

Na ilyenkor mi van?
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /

Elemet kéne cserélni.
(#) Pafi válasza pyroxhu hozzászólására (») Máj 28, 2017 /

Attól függ hogy mid van otthon. 5-20 ohm körüli teljesítmény-ellenállás (számolj teljesítményt!), izzó, stb... ez nem feltétlenül végleges megoldás, ha így jól működik, de zavar az 1-5 W disszipáció, akkor megkeresheted a visszacsatolást, és átkötheted tisztán a 12V-ra (gyakran mindkettőn van, de a terhelés nélküli ág túlszalad, ettől szabályoz vissza a vezérlő és csökken a terhelt tápfesz).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2017
(#) cunky hozzászólása Máj 28, 2017 /

Helló Kedves segitőtársak.
Nem vesztem el csak dolgoztam a témán.
Kimondottan házilag saját készletböl sikerült megoldani az ellenállás fojtonosságát kijelzőt megszerkeszteni. Kettő darab 8 cm hosszuságu ellenállással ,3v LED -el.
További szép napot ,SIKERES hobbizást. V.K.
(#) denagy válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 28, 2017 /

köszönöm a segítséget! Olyan létezhet hogy az erősítője 5.1 alakítja a jelet? Mert korábban a a Tv-re voltés dvd lejátszóra volt kötve és tudtommal 5.1-ben szólalt meg.javascript:void(0);
(#) Flatlander hozzászólása Máj 28, 2017 /

Sziasztok

Véleményekre lennék kiváncsi mennyire használható a képen is látható lejátszó és társai? Alternatív megoldásnak kellene az autóba.Hangra milyen?Kb mekkora kimenetet tudhat? telefonról elég halk az aux... Előre is köszönöm.Bővebben: Link
(#) RoliNyh válasza denagy hozzászólására (») Máj 28, 2017 /

Mint említettem, hangkártya függő, hogy mit ad ki az optikai kimenetre.
De manapság már szinte mind 5.1 -es.

A tulajdonságoknál meg tudod nézni a hangkártyád mit támogat.
Ha a Támogatott formátumok -nál ott van az általad használni kívánt formátum, csak ki kell pipálni, a többi az erősítő dolga.
(#) Bakman válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 28, 2017 /

Idézet:
„telefonról elég halk az aux...”
Nem tudom, hogy ezt mire írtad, de a jelenség normális. Telefonnak nincs Line-Out kimenete, csak fejhallgatót lehet csatlakoztatni hozzá.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 28, 2017 /

Rendeltem egy ilyen 5cm LED-szalag darabot, amin egy SMD ellenállás meg három SMD fehér LED van. Mire ideért, megsérült a középső LED, amit le kellett szednem és átforrasztanom a helyét ónnal. A kérdés az, hogy az eredetihez képest -1 LED-del is tartósan bírni fogja-e a 12V üzemet?
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 28, 2017 /

Nem bírja végtelenségig. Az ellenállást is ki kell cserélni, vagy a tápfeszültséget csökkenteni körülbelül 3 volttal.
(#) RoliNyh válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 28, 2017 /

Szerintem tegyél a sérült LED helyére egy ugyanolyan másikat és kész vagy...
(Ha jól látom 5050 -es LED van rajta.)
(#) gyula66 hozzászólása Máj 29, 2017 /

Sziasztok valaki tudna segíteni abban, hogyan lehetne kimérni egy ilyen alkatrészt kiforrasztva?
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Az egész azért nem tetszik mert szembe megy a szokásokkal. Valószínű szabvány oka nincs a 230V-os csengőnek. Tippem szerint viszont a nullát szakító kapcsolónak van. Vagy kétsarkúan kell szakítani ( talán kültéren mindenképp) vagy a fázist. Ettől eltérni elég életveszélyes. Gondolj bele szegény szerelő, kimegy javítani, első körben szokásból megrázza a gomb, második körben a csengő nem szól , hozzányúl a transzformátorhoz, az is megrázza, mert a gomb a nullát szakítja....Azért a rutinból szerelőket ha lehet ne büntessük ilyen súlyosan.
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Valószínűleg félreérthetően fogalmaztam. A múlt évezred közepe óta azt vallom, hogy a csengők nyomógombjához 5-8V váltóáramot kell vezetni.
Mindőssze azt írtam, hogy jobb, ha egy nyomógombba valamilyen terhelésen keresztül jut az áram, mintha anélkül. Aki egy ismeretlen ház villamos hálózatához úgy nyúl, hogy nem ellenőrizte, van-e még feszültség, az harmatos amatőr, nem ismeri a barkácsolók találékonyságát. Az álmodó királyfi, aki azt hiszi, hogy amit a boltban kap, az mind szabványos, és bárhol felhasználható, csókolja meg a sárkányt. Az egész onnan indult, hogy valaki 220V csengőtt akar használni a lakáaban.
(#) pucuka válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Csak úgy, hogy köré építed az adatlapján levő mérőkapcsolást. Aztán összehasonlítod a mért és az adatlapi adatokat.
(#) Udvari Zsombor válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Az SMD nem a világom, főleg pisztolypákával nem... Legfeljebb teszek a dótra még egy ellenállást.
nedudgi írja, hogy
Idézet:
„Az ellenállást is ki kell cserélni, vagy a tápfeszültséget csökkenteni körülbelül 3 volttal.”
Ehhez nagyjából mekkora ellenállást tegyek oda, hogy ~3V csökkenjen?
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Akkorát, mint ami most van rajta.
(#) Udvari Zsombor válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2017 1 /

Ööö, azaz?

Ott a kezedben a szalag. Rajta az ellenállás. Mi a gond?
(#) Udvari Zsombor válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2017 /

Ha jól látom, akkor az van az ellenállásra írva, hogy 151, bár olyan kicsi, hogy "még a tűszemű sas is alig látja"! Bár a linkemen a képet nagyban megnyitva is mintha 151 lenne rajta! Akkor ez most milyen mértékegységű lehet?

15 után 1 darab 0 kell, és mindezt Ohm-ban kell érteni. 150 Ohm.
Következő: »»   3006 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem