Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   202 / 3998
(#) kaqkk hozzászólása Ápr 6, 2008 /

Ezeket a file-ket milyen progival lehetne megnyitni??

Ha valaki tud kérem segítsenValami emészthető formába tenni

Előre is köszönöm!
(#) m.joco válasza skoda555 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Hello. Ezt a kapcsolást én 12V-ról járatom, és működik rendesen.
Üdv.
(#) proli007 válasza skoda555 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Hello!

Így van, ahogy a kollegák írják, kb.150ohm. (De ha a kapcsolás így marad ahogy van, akkor sem lesz gyereke a 4017-nek, bár Én sem szeretem az ilyen "parasztos" megoldásokat.)

De egyetlen ellenállás is elég, a Led-ek összefogott katódja és a GND pont közé. Ugyan is egyszerre csak egy Led ég!

üdv! proli007

knight1.gif

(#) bbalazs_ válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

A .pcb a TANGO formatuma.
(#) kaqkk válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

És tudnál segíteni hogy lássam ???
Nekem (csak)Eagle-m van.
(#) jdani hozzászólása Ápr 6, 2008 /

Hy. Meg tudná neekm valaki mondani, hogy milyen trafó mehet ide
(#) bbalazs_ válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Ki tudom esetleg menteni .eps formatumba, azt a GhostView latja.
(#) idavid válasza jdani hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

azt írja, hogy a mellékelt leírásban van róla sz, hogy T1 trafó milyen legyen.

bár ahogy nézem, itt nincs másról szó, mint hogy a bemenő 5-12 VDC-t az 555öt a tranyók kapcsolgatásával megszaggatja, és ebből lesz a 120-230 VAC...szóval szerintem neked egy 5-15 V/ 230VAC trafó kell, szóval egy 230 VAC/5-15 VAC...én 12 VAC-t keresnék/vennék, 12 volt van a kocsikban és a hajókon is.
(#) skoda555 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Először is köszönöm a válaszokat mindenkitől.
proli007, a te megoldásod tartom a legfrappánsabbnak.
Amúgy szgép-be lesz dizájnnak. Tudom, de majd kinövöm az ilyen hülyeségeket. Már csak molex/ide csatlakozót kell szereznem, egyik elektro boltban nem volt, másikban megkérdem hátha. De lehet kapni ugye?
(#) idavid válasza skoda555 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

ha elektroboltban nem kapsz, akkor menj be egy ósánba/teszkóba, ott valami 150-200 forintért lehet kapni ilyen molex-hosszabbítót, amin egyből 2 molex csati is van - egy papa, egy mama.
(#) kaqkk válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Köszi az jó lesz.
(#) bbalazs_ válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Jo, akkor csatold ide vagy kuldd el a mailemre.
(#) devilio hozzászólása Ápr 7, 2008 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni....
Egy kapcsolás kellene ami a következőt csinálja:
ha tápot kap (pl 12v) behúz egy kis rellét, ami kb 1-2 sec után elenged, és amíg meg nem szűnik a táp, és újra meg nem kapja, addig semmit ne csináljon....tehát ne kezdje újra...

5let ??

Üdv
Devilio
(#) jdani válasza idavid hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

És azt mivel tudom szabályozni, hogy hány voltot adjon ki? 120-230V. A frekvencia az oda van irva, hogy avvala trimerrel.
(#) proli007 válasza devilio hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Hello!

Ez elég egyszerű lesz?
R1 vagy C1 változtatásával az időt állíthatod.

üdv! proli007

Rele-2s.jpg

(#) jdani válasza idavid hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Egyébként ha én 9V-al akarom működtetni a kapcsolást, akkor egy 9V-os trafó kell bele? És egy 9V 700mA-es trafó elég bele?
(#) devilio válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Szia proli007!

Köszönöm szépen a gyors segítséget és a rajzot , megépítem sztem ez az, amit kerestem!

Tisztelettel:
Devilio
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Szia!

Hát ez nem egészen így van.

A trafónál alapvetően a feszültségáttételt, a primer és a szekunder menetszámok aránya határozza meg. Upr/Uszek=npr/nszek.

De mivel a trafónak is van hatásfoka, belsőellenállása,... ezért a szekunder menetszám, (kistrafóknál) a számított értéknél kb. 10%-al több.
Tehát, ha a trafó 230V-ról 9V-ra transzformál, akkor 9V-ról, visszafelé nem kapod meg a 230V-ot, hanem kb. 20%-al kevesebbet. Hiszen a szekunder 10%-al több menetű és fordított transzformálásnál is van ugyan úgy veszteség.

A másik probléma, hogy nem szinuszos feszültséget fogsz áttranszformálni, hanem négyszögjelet.

Hogy mekkora trafó kell, azt csat Te tudod megmondani, hiszen csak Te tudod, mekkora teljesítményt szeretnél átvinni. (9V*0,7A=6,3VA)

Szóval itt ki kell próbálgni, ha az igazságot tudni szeretnéd. Mert azt is tudni kell, mit szól a fogyasztód majd, a nem szinuszos jelhez?

üdv! proli007
(#) fongab válasza devilio hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Kicsi meghúzó áramú relével, kössél sorba egy kondenzátort. Amíg a kondi fel nem töltődik, a relé meghúzva tart. Relé tekercse kb.1Kohm, vagy nagyobb. Kondenzátor 470µF/16V de ez függ a relétől.
És a kondenzátorral párhuzamosan köthetsz diódát ami a kondit kisüti, ha leszeded a tápot.
A relé tekercsének egyik lába, és a dióda jelölt vége > U+. Relé, és a dióda másik lába, kondi pozitív lábához, kapcsolódik. A kondi negatív lába a test vezetékhez.

relé.JPG

(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Természetesen 230V-ra lennen szükségem, és minnél több W-ra. nemtudom hogy menyni itt a határ.
Egy mellék kérdés. Ha váltóáramot egyenirányitunk, akkor az enyenirányitott feszültség több lesz, vagy kevesebb?
(#) devilio válasza fongab hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Szia fongab!

Köszi a segítséget!
Összerakom a proli007 által küldött rajzot, mert valami ilyet kerestem eredetileg is.

Üdv
Devilio
(#) picelek hozzászólása Ápr 7, 2008 /

Hali!!

Lenne egy kérdésem, próbálok érthető lenni.

Tehát, volt régen egy orosz fényképező vakum. A vaku a fényképezőre kellett tenni,és volt egy kisoldaltáska amelyben a nagyfeszültség előállítódott hozzá.

Nah én ezt régen kisebb koromban a hülye fejemmel szétbombáztam és már csak egy árva trafó és egy kondi maradt meg belőle. a kondi 300V-os a trafó erősen sípolt magasfrekin mikor töltötte. egyre magasabb freki...

Szóval ehhez az 'áramkörhöz' szeretnék egy kapcsolást amely feltöltené a kondimat, vagy ha vki részletezné hogy mi elven működik ez a cucc, azt megköszönöm.

Hali
(#) adax01 hozzászólása Ápr 7, 2008 /

Hali!!!
Vólna 1 kérdésem hogyan tudnék egy 2N3055-ös
tranyót rákötni egy lm317 el vezérelt áramkörre , max feszűltség 37 volt ?
Az áramkör max 37 min 1,5 v között változtatható.
hovákössem a tranzisztort?
(#) Vacok válasza adax01 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

áteresztőtranzisztorként, a tranzisztor bázisát az IC kimenetére, a kollektorát az IC-be bemenő tápfeszre, és az emitteren megkapod a stabilizált feszültséget de 0,6 volttal kevesebbet, szóval az IC állítható lábához tenni kell egy diódát nyitóirányba, ha meg akarod kapni a max. 37V-ot, ha nem, akkor nem fontos.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Vigyázz, Zoli, mert ahhoz N tranyó kéne, a 3055 meg nem az. Az előzőekben felvázolt megoldás meg azért nem jó, mert a stabilítás az IC tudásához képest erősen leromlik. Viszont még 1 db N tranyóval hozzá lehet illeszteni a Zoli megoldását.
(#) kocici17 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Vigyázz imi a 2n3055 az bizony NPN.
Ajánlanám Bővebben: Link a 2955 a PNP párja
(#) sprofan hozzászólása Ápr 7, 2008 /

Esetleg ez?
Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Jól van na. Minden igaz, csak fordítva. Szerk:
Szerencsére már azért jó pár 3055 volt a kezemben, de ezt most tényleg benéztem, Zolival együtt. Ha a betűket nem nézed, akkor viszont jó.
(#) Imi65 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Így van, erre gondoltam.
(#) sprofan válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

A részek dőlnek:

-R1 1 k ellenállás
-R2 1.8 k ellenállás (helyettes változó ellenállás bírságol meg dallam feszültséget)
-R3 10 ohm Resistor
-R4 1 ohm 1/2 watt Resistor
-Q1 MJE34 vagy hasonló PNP tranzisztort kapcsol. 276--2027 (hűtőbordát igényeltek)
-Q2 2N3055 vagy hasonló NPN tranzisztort kapcsol -276-2041 (nagy hűtőbordát igényeltek)
-IC1 7805 vagy 78xx öt feszültségszabályozó 276--1770 (hűtőbordát nem igényeltek)

Webfordítóval fordítva
Következő: »»   202 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem