Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2004 / 2500
(#) pinyó39 válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Milyen doboz lesz rajta, lehet hogy otthonra sokkal komolyabb hangú motyó kellene neked.
(#) latyakosa válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
8 ohmos, H2000-s termékekből házilag készített. H25/1038 a subja, HA22R559 a mély-közepe valamint egy monacor DT-99 magas. A három sugárzó egy dobozban van/lesz ha befejezem.
Ezen a konfiguráción nem lehet majd teljes hangerőn hallgatni ebben biztos vagyok, de ez nem is cél.

A DC tápfesz adottság, lehetne persze kisebbről is járatni, azonban most a 40-50VDC-nél magasabb tápfeszültségről szeretném kipróbálni az erősítőt. Első sorban a dinamikája érdekel, ezért fontos szempont az erősítő kimeneti slew-rate paramétere is.
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Akkor elég a fet 200 is... Oda nem kell kw os erősítő..
(#) latyakosa válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Tisztában vagyok vele, de ettől még a jó meghajtó fokozat nélkül fabatkát sem ér egy végfok
(#) krisz69 válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 25, 2017 / 1
 
Szia én építettem A Baji Fetes végfokból nem 1-2 darabot . A kollégákkal a hibáit is kicsiszolgattuk és nagyon jó hangja és semmi probléma nincs vele . 400W RMS +-84Vdcn le is jön . Van hidalt verzióm is és teljesen át tervezett is. De mindenki hallgassa meg egyszer élőben .Bárkinek szívesen megmutatom. Az ,,N- chenels Végfokot be élesztettem ..Nincs olyan szép hangja mint a Bajinak. de subbra jó lesz.
Idézet:
„Ha bármi kérdésed merül fel privátba szívesen válaszolok.”
(#) zotya1983 válasza krisz69 hozzászólására (») Jún 25, 2017 / 1
 
A meghajtása akkor is **** marad..

Helló!
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 25, 2017 / 1
 
Elnézést.
(#) Ge Lee válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Így néz ki kicsiben, a torzítás ott van a bal alsó sarokban 85-90%-os kivezérlésnél. A teljesítmény sávszélesség 250-300kHz körül van, a valóságban ennek elvileg a duplája. Mivel nem találtam meg a rajzot így újra kellett rajzolnom, ezért hiányzik az áramgenerátor, meg fordítva van az egész, nem NPN hanem PNP tranyókkal indul mint a baji féle, de tulajdonképpen ugyanaz. Annak a 800W-osnak (AV800) a fetes meghajtása is elvileg jó lehet, meg kellene nézni szimulátorban. Szóval össze kell ollózni (méretezni) az adott teljesítményre, elé az OPA, áramkorlát bele, és elvileg lesz egy szuper végfokod.

fhb.jpg
    
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Ez az erősítő, vagyis kicsi eltéréssel épült változata itt muzsikál a polcon lassan egy éve. Tényleg jó. A nálam lévőben az áramtükör kicsit másabb, meg ahogy írtad NPN a bemeneti fokozat. Na meg aki ezzel szenvedett, rengeteg mérés, meghallgatás, meghallgattatás, majd megint mérés után nyáktervvel együtt megosztotta velem is. Az én példányomat odaadtam két hónapra egy elég kényes ízlésű ismerősömnek, aki nagyon pozitív véleményt mondott róla.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Gondolom a Karesz végfokáról beszélsz, abból kész van nálam is egy példány, de még nem volt érkezésem bekötni a rendszerbe és összehallgatni a mostanival. De az csak ránézésre hasonlít erre, működését tekintve nem.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Igen arról.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Ugye, ez az eredeti játékizé (még "katt"-al neveztük el tréfásan így ezt a földelt kaszkádú kapcsolást). Ezt a rajzot küldtem el neked tavaly. Mindenki ítélje meg tetszése- és tudása szerint, hogy hasonlít-e és mennyiben a mostani kapcsolásod erre a kapcsolásra.
Az egész végfok működésének a lényege éppen a hibajel-erősítőn alapszik és az erősen emlékeztet engem valamire....
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
"Ja, megnéztem, a bemeneten is ott van, nem tudom mi csinálja mert nem kellene neki. Mondjuk ez az XR egy vacak, mert a szinusza tetejébe is belelátszik amikor a tokban belül átkapcsol a négyszögjel.
Hogy nem titkos az rendben van, de nem szoktam más tollával ékeskedni, bár ha sokkal jobb lenne hangra mint a HTA, akkor lehet hogy megosztom a forrás megnevezésével. De előtte ki akarom próbálni ezt a hibajavítót a Hitachi (egyszerűbb Otala) féle végfok elé is bekötve, mert lehet hogy hangra az is egy teljesen más végfok lesz tőle. Csak az igazi az lenne ha diszkrét OPA-val lenne megcsinálva, csak hát milyennel, mert abból is létezik kismillió kapcsolási elrendezés, a néhány tranyóstól a fetesen át az alkatrész temetőig."

Ezt válaszoltad nekem priviben május 19.-én amikor azt írtam neked, hogy nyugodtan kiteheted a fórumra, mert nem titkos a kapcsolás.

És még folytatása is van a dolognak, mert a játékizének született később egy továbbfejlesztett változata a "nemjátékizé", amit azóta" NJI"-nek nevezünk magunk közt (Tóth Bélával és "katt"-al), majd ennek az NJI-nek egy még továbbfejlesztett változata az NNJI, melyeknek a rajzát sajnos szintén elküldtem neked (de szerencsére még másoknak is). A legutóbbi végfokomat fél évig terveztem többedmagammal és azért nem venném jó néven ha valaki kicserélne benne egy tranzisztort, majd a saját kapcsolásaként adná elő...
(#) Pafi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Félek megkérdezni hogy mit jelent a "földelt kaszkádú" kifejezés...
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Írtam valahol olyat hogy az enyém lenne? A játékizé rajzát is éppen ezért nem osztottam meg. Amit összerajzoltam az semmi más, mint a játékizéből kiollózott hibakorrekció, meg a fetek meghajtása, beillesztve ebbe a hitachi, vagy AM vagy akármilyen nevű és eredetű végfokba, de ezt már akkor email-ben is leírtam. Meg azt is, hogy a szimulátorban kb. ugyanúgy viselkedett mindkettő. Már nem emlékszem hogy ellenvéleményen voltunk-e, vagy csak elbeszéltünk egymás mellett, mert nekem akkor az volt a meglátásom (és marad is amíg meg nem építem és hallgatom őket), hogy ha egy átlagos "hangú" végfokhoz képest "brutális" mértékben "hallható" hangzásjavulás van, akkor az inkább a végfok előtt lévő OPA működésének (és nem a konkrét végfoknak) a számlájára írható, ami ugyanúgy beilleszthető egy másik végfok elé is, ami aztán lehet hogy szintén olyan mértékű "hallható" változást fog produkálni.
(#) Karesz 50 válasza Pafi hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Fordulj "mzperx"-hez bizalommal az Audiodiyers fórumon.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
A végfok rész önmagában valóban semmi különlegeset nem tartalmaz, (rengeteg OPAMP épül erre az alapkapcsolásra) ezért is csak "játszásiból" használtuk ezt a részt a szimulációk során. Azt találtuk, hogy ennyi alkatrészből még nem lehet jó hangú végfokot csinálni, ezért kell elé valamilyen hibajel-erősítő, vagy hibakorrekciós fokozat. Az előbbit Záborszky találta ki, az utóbbit Cordell. A Cordell-el az volt a gond, hogy pozitív visszacsatolású, a Záborszky-val pedig az, hogy a bemeneti összegzőpontról csatolta vissza a hibajelet. Rengeteg szimuláció és töprengés előzte meg az ezekből "kialakult" hibajel-erősítőt, amelyet felrajzoltál. Teljesen véletlenül jött az ötlet, hogy kipróbálom ezt az egyszerű kis kapcsolást, vajon mire képes a gyakorlatban. Annyira jó volt az első megszólalása, hogy hónapokat töltöttem el további mérésekkel, meghallgatásokkal és szimulációkkal.

Érdekességképpen említem meg, hogy eleinte tolakodó volt az énekhangja. Nem kellemetlen, de hosszútávon zavaró. Semmilyen mérés nem mutatta ki, mi lehet ennek az oka. Egy reggel arra ébredtem, mi lenne ha áthidalnám a csatolókondit a visszacsatolókörben. És helyreállt minden. Sok műveleti erősítőt kipróbáltam, mire az OP37G mellett döntöttem. Tényleg sok száz órát töltöttem el ennek a kis kapcsolásnak a "tökélyre fejlesztésével".

Amit Te most felrajzoltál az több hónapos munkám megcsúfolása. Megspóroltál 34 forintot két tranzisztor kihagyásával és éppen azokon a pontokon "módosítottál" amiken nagyon nem kellett volna. Legalább ne tetted volna közzé. (Elnézést, ha kicsit felhúztam magam most ezen.)

Miután elkészültem a "játékizé" végleges változatával, elküldtem a rajzát Tóth Bélának, hogy lenne-e kedve kipróbálni és véleményt mondani róla. Ő is sok időt töltött el vele és azt állapította meg, hogy bármit csinál vele, ezen csak rontani lehet. Majd az élményeken osztozva közösen kezdtünk hozzá a diszkrét elemekből megépített hibajel-erősítős változat tervezéséhez. Tavaly ősszel ez (az NJI) volt meghallgatható a budapesti Hifi Show-n.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 26, 2017 / 1
 
Gondolom nem a most csatolt rajzot tesztelted a szimulátorban, mert van benne néhány hiba (amiről amúgy nem tudom eldönteni, hogy véletlen, vagy szándékosan így került fel). A leg-szembetűnőbb a rajz közepén levő IRFP240, (nem tudok rá másképp hivatkozni mert nincsenek pozíciószámok a rajzon) aminek a source lába helyett a gate csatlakozik az alatta levő BC546B-re, mivel így sosem nyitna ki az a FET.
Amúgy a rajz leginkább némelyik műveleti erősítő belső kapcsolására emlékeztet.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Hogy a rajzát (tulajdonképpen kéretlenül) elküldted azt így utólag is köszönöm. Amiért szükségem volt rá az a kíváncsiság, egyrészt az OPA miatt, másrészt a kapcsolófetes kimenet, meg annak a meghajtása miatt, mert el nem tudtam képzelni, hogy a kapcsolófet source kimenettel kötve szólhat karcosság nélkül is. Ma nem volt kedvem csinálni semmit, így erőt vettem magamon, bekötöttem a rendszerembe a deszkamodell játékizét meghallgatni. Ez ugye nem pontos más, mert az OPA helyett TL071 van benne, meg a visszacsatolás is egy kicsit lassítva van emiatt. Amivel hasonlítva van az pedig a HTA.
Hosszabb hallgatózásra van szükség, mert fél óra után nehéz konkrétat mondani. Van olyan zene amin szinte meg sem mondom hogy éppen melyik szól, de nekem mintha a HTA hangja egy hangyányit élettel telibb lenne, főleg a közép és mély tartományban, illetve a tere is teltebb, mintha közelebb jönne hozzám mint az izé. Kerítek majd OP37-et, meg kell hallgatni azzal is.
De már amiatt megérte a macera, hogy tudom, hogy normális meghajtással az IRF vagy IRFP sem lesz karcos, hanem jó hangja van. Aztán hogy az OPA az egyéb paraméterek mellett mennyit javít (ha javít) még egy adott végfok "hangján", az nálam majd egy (két) másik építkezés és hallgatózás eredménye lesz. Én nem hívnám a munkád megcsúfolásának, épp ellenkezőleg, előrelendít majd ezt azt, mert teljesen más topológiájú végfokot is szeretnék így "megcsúfítani".
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Elnézést, az rajzolási hiba. Kijavítom.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Köszönöm, hogy időt szántál rá és meghallgattad. Annak külön örülök, hogy megszabadultál egy előítélettől az IRFP-vel kapcsolatban. Úgy gondolom a HTA-val is nagyon sokat kísérleteztél mire kihoztad belőle a maximumot, tehát úgy tartanám korrektnek a tesztet ha ezt a játékizével is végig zongoráznád.

OP37-et nagyon szívesen küldök ajándékba. de ezt már felajánlottam egyszer.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Javítottam. Köszönöm az észrevételt!
Hiába no, nem könnyű egy ilyen fetet körberajzolni két ellenállással
(#) Balaa16 hozzászólása Jún 26, 2017 /
 
Üdv!
Vettem egy ilyen USB hangkártyát. Az analóg kimenetek hibátlanul működnek. Toslink kábellel kötöttem rá a Samsung HT-DS100 típusú házimozim optikai bemenetére. A Samsung lejátszó felismeri a ProLogicII, DTS hangokat. Minden csatorna megfelelően szól, egy nagy baj viszont van, szaggat a hang.
Próbáltam rájönni, hol a hiba, ezért a hangkártya optikai be- és kimenetét összekötöttem, és felvettem a lejátszott hangot. Ez visszajátszva PC-n tökéletes, ebből azt gondolom, hogy a hangkártya megfelelő, és a házimoziban lesz a hiba. Valaki esetleg találkozott már ilyennel, vagy van bármi ötlete a megoldásra?
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2017 1 /
 
Minden a meghajtástól függ minden szinte..
(#) csa7684 hozzászólása Jún 26, 2017 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Megépítettem egy tranzisztoros végfokot sztereó változatban és mindkét oldalnak ugyanaz a hibája. Pirossal aláhúzott tranzisztorok melegesznek és torzít a hang. Indításkor még tűrhető de ahogyan bemelegednek szörnyen torzít mindkét oldal. Az érdekes a dologban hogy másodjára építem ezt a végfokot ugyanazzal a tervekkel készült és elsőre sikerült most meg nem.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2017
(#) latyakosa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Az ilyen komplexitású erősítő tervezés nekem még nem megy, sem szabad idő sem eszközöm nincs hozzá. Azzal a kéréssel fordulok hozzátok ezt a kapcsolást vagy az NJI-ből egy +-70V DC alkalmas példát meg tudnátok osztani ?
(#) latyakosa válasza csa7684 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Hello, jó minőségű képet tudsz mutatni a beültetésről, illetve mérni néhány értéket ?
- tápfeszültség (-+)
- a felső melegedő MJE350 emitter kollektor feszültsége
- a felső melegedő MJE350 Bázis emitter feszültsége
- az alsó melegedő MJE350 Bázis emitter feszültsége
üdv
(#) Ge Lee válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Azt az AV800-at megépítheted, az alacsonyabb tápfeszhez szerintem semmit nem kell változtatni rajta. Ha nem fogod 4 hanem csak 8 ohmmal terhelni, akkor elég 3 pár FET. De áramkorlát is kell bele.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
No problem de alul az áramtükörnél is látok némi problémát.
Egyébként meghallgattad úgy is ezt az erősítőt, hogy az opamp invertáló kapcsolásban működik, azaz mindkét visszacsatolás, és a bemenet is az invertáló lábat hajtja meg? Ha jól tudom a legtöbb opampnak kisebb a tranziens intermodulációs torzítása invertáló kapcsolásban, mint neminvertálóban.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2017
(#) csa7684 válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Heló. ezeket mértem
Tápfeszültség +50 -50
felső MJE350 emitter +50
kollektor +8
bázis +48
Alsó MJE 350
emitter 0
kollektor -49
bázis + 8
üdv
Következő: »»   2004 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem