Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
És, ha mégegyszer ajánlgatni mered a 3055 adatlapját megnézésre, hát jóra ne számíts
Hello
Csak afelől érdeklődnék, hogy nektek is olyan gyorsan elkopik a fúróhegy, amivel a nyákot fúrjátok? Én 1mm-es hegyet használok és minidrillel fúrok, de kb. egy nyák forrszemeinek a kifúrásai után már nem akar vinni, vagyis alig fúr. Valamit esetleg rosszul csinálok? Üdv.
jó minőségű fúróhegyet kell venni, ennyi a titok. én eleinte ilyen 100 forintos sz*rokkal fúrtam, a 80 lyukas nyák végére el is kopott szépen, és szedte fel a rezet. vettem 700 forintért két darab kobaltos minőségi hegyet, azzal semmi gond 5 nyák óta..
köszi a tippet végig csináltam amit írtatok de a végén ha bekötöm a tranyót akkór csak 1,5 v hajlandó kijönni setöbb se kevesebb.
mit tegyek még mit kössek át hogy működjön ez a szerencsélenség így is? alap helyzetben működik rendesen ha csak az lm 317 van rajta .
Szia proli007!
Köszi a rajzot, tökéletes!! Üdv Devilio
Hello!
Majdnem elvesztettelek ebben a zűrzavarban. Háát, ez a kapcsolás, csak egy kis Móricka. Ez nem jó komoly terhelésekhez. Különben sem árultad el, mire kell, és miért éppen 9V-ból akarsz gyártani váltót. 9V csak telepben lehet, az meg nem lehet olyan izmos, hogy komoly terhelést is rá lehetne akasztani. Szóval erről Én legfeljebb egy kisrádiót, vagy a borotvámat járatnám (már ha nem pengével borotválkoznék ). De műszaki dolgra fordítva a szót: a két emitterkövető végtranzisztornak vesztesége, minimum 0,6V. Az NE555 a feszültséget még csak-csak le tudja húni, a tápfeszre már nem tudja a kimenetét felküldeni. Ott a maradék feszültsége kb. 2V. ÍGy aztán a végtranyókban szép kis hő termelődik, ami persze vesteséget jelent. Ha mondjuk 1A-t hajtanának, akkor az a 9V-ról, 9W-ot jelentene. De mivel a maradék feszültsége a tranyóknak felül kb. 2,6V alul 0,8V így a tápból már csak 5,8V maradt, amiből legfeljebb ugye maximum 5,8W hasznosulna. A fennmaradó 3,2W a tranyókat fűtené. Nembeszélve arról, hogy a tartós 1A áram megfeküdné telpek gyomrát is. Sőt a belsőellenállása miatt a 9V feszültség is elve leesne. Szóval nem akarlak elkeseríteni, de játékra ez a megoldás jó, de egy valódi trazverternek nagyon gyenge megoldás. Megkockáztatnám, hogy venni sokkal ésszerűbb, ha tényleg szükséges. De hogy a mellék kérdésedre is válaszoljak, az egyenirányított feszültség értéke, megegyezik a váltó feszültség csúcsértékével (ha a szűrést végtelennek vesszük, veszteségeket mellőzzük és szinuszos feszültségről van szó) Tehát elvileg Udc=Ueff*1,42 (gyök 2) De Google a barátod, keresd meg az egyenirányítókat, szerintem számtalan ábrát, magyarázatot fogsz találni és nem kell találgatnod a témában. üdv! proli007
Úgy gondolom, hogy ez az inverter egy kicsit komolyabb, és leirás is van hozzá, de nyák nincs. ez a gond. valakinek nincs ehhez a kapcsoláshoz, egy nyák?
Ez már egy valami. A nyákkal, próbálkozzál Topi-nál. De legjobb lenne, ha nekifeküdnél, és megterveznéd. Tanulni, abból lehet igazán, nem a másolásból.
(És itt alapvetően ez a fő cél) üdv! proli007
Egy gondom van ezzela kapcsolással. A tranyók hűtése... Nemtudom, hogy hogy oldhatnám meg..
Hát... ööö... én már láttam az általam leírt kapcsolásban is egy áteresztőtranzisztort egy stab. IC után, megcsináltam, és működött.
Igen, használható mind a kettő. (Azért ezzel készült, mert ez került a kezembe anno, amikor először építettem, és lusta voltam másikat keresni, vagy áttervezni... )
Igen, igen, én is CB-s tápnál láttam még egy ősrégi rádiótechnika újságban.
hy
Az a kérdésem lenne hogy : M l C 8050 38 Tranzisztor tönkrement 1 távirányitós autó peneljén. Az a kérdésem lenne hogy mivel lehetne helyetesiteni? Van sok s8050 C ... tranzisztorom. Segitségeteket elörre is köszönöm.
Ha váltóáramot egyenirányitok, akkor az egyenirányitott feszültség, nagyobb lesz, mint a váltó, vagy kisebb?
Kicseréltem a tranyot egy: S 8050
C 937-re És már tudott elörre meni de a másik tranyó meg tönkrement elfüstölt. Hapedig beteszek a másik helyére is egy ilyet(egyformák voltak) akkor elörre lassan megy hátra pedig nem is megy. Ha nem rakok semit akkor megy elörre gyorsan.
Dani!
Te most feledékeny vagy, vagy nem érteted amit írtam? Akkor egyszerűen válaszolok, NAGYOBB. Néhány sorral feljebb, ezt válaszoltam: Idézet: „De hogy a mellék kérdésedre is válaszoljak, az egyenirányított feszültség értéke, megegyezik a váltó feszültség csúcsértékével (ha a szűrést végtelennek vesszük, veszteségeket mellőzzük és szinuszos feszültségről van szó) Tehát elvileg Udc=Ueff*1,42 (gyök 2) De Google a barátod, keresd meg az egyenirányítókat, szerintem számtalan ábrát, magyarázatot fogsz találni és nem kell találgatnod a témában. ” (Udc = az egyenfesültséggel, az Ueff az a váltófeszültség értéke, ha ez volt a probléma...) üdv! proli007
ok. én csak bizonyitani akartam valakinek evel, mert azt mondta, hogy az egyenirányitott feszültség 100% hogy kisebb.
A 100%, az, hogy meghalunk. A többi kétesélyes. Mert ha nem lehet konkrétan tudni, mi az egyenirányítás módja, milyen a szűrés, milyen a jelalak, akkor nem lehet erre a kérdésre konkrét választ adni.
Mert a váltóáramot mérő műszerek is egyenirányítanak, de a váltófeszültség munkavégzésével azonos mukavégzésű egyenfeszültség értékét mutatják. (legalább is próbálják) Parsztosan fogalmazva, ez azért van így, hogy ha 24V váltóra vagy 24V egyenre kapcsolsz egy izzót, akkor az egyformán fog világítani. Pedig a feszültségek csúcsértéke más. De lényeg, a munkavégző képesség! Minden esetben, azonos időegység alatt mért, görbék alatti területet kell figyelembe venni,független a jelalaktól. üdv! proli007
helloszok
lenne egy eléggé kezdő kérdésem: van nekem 2db AC 70V/1A trafóm, ezekből szeretnék labortápot csinálni, hogy lehetne, egyáltalán lehet-e azt, hogy a feszültséget 24V AC -re csökknetem, ebben az esetben nől kis mértékben az áramerősség? Szóval hogy lehetne ezt megoldani? az se baj ha xohm 20W ellenállat, csak legyen valami
Üdv!
Sztem a legegyszerűbb az lenne ha visszatekernél belőle, de az az 1A az egy labortáphoz elég kevéske!
Ezért kérdeztem hogy nől-e az áramerősség, van még egy 40V 5A-toroidom, de csak legvégső esetre, mert más céljaim lennének vele.
Nem tudok letekerni belőle, mert le van öntve ilyen trutyival és félek, ha felpróbálom törni akkor sérülhetnek a szálak, egyébként EI magos.
Fuhúú számításaim szerint 70Ohm/70W ellenállat kellene hozzá, DE ebben nem vagyok biztos! Sztem várj meg egy "okosabb" embert
Sziasztok!
Lenne egy valószínüleg igen láma kérdésem. Tegyük fel, hogy 50V-ból 10V-ot szeretnék csinálni, úgy hogy az áramerősség ne nagyon változzon. Pontosan mit is kell tennem ehhez?
A feszültség csökkentése osztotagokon /és ez még nem 1% az az labor/ nem jár együt az áram növelésével.
Ami együt jár arra maTake adott tippet félig mert a secunder keresztmetszetét növelni, a menetszámot meg csökkenteni kellene..... Valahol itt a HOBBIELEKTRONIKÁN meg lehet találni olyant is , hogy transzformátor méretezés ..... ott az eleje a tápodnak, és utána jön az elektronika. |
Bejelentkezés
Hirdetés |