Fórum témák
» Több friss téma |
TAA691 -es IC -m van itthon. Úgy hogy ezzel fogok összedobni egy FM vevőt.
1. Néhány évvel ezelőtt a kínaiak árultak ilyen rádiókat 900 Ft-ért. 2 MP3 lejátszó mellé adták tartozékként. 3. Amikor még lehetett a gyógyszertárakban ajándékokat osztogatni, kb 4000 Ft gyógyszer mellé adtak ilyen rádiót is. 4. Conrad- os rádióépítő kit-ben is ez van, de az IC-s része kész panelen, az viszont elég drága . 5. A fiam is vett a piacon kínaiaktól. Alkatrészboltban nem tudom lehet-e kapni, mivel ez SMD IC, de attól még olyat is szoktak árulni valahol-
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2017
A TBA120-nak van egy helyetesitője,A223 D,és egy újabb változata,TBA129 ,az A223-ast kaptam egy román oldalon,majd beszélek egy Nagyváradi haverommal,hogy rendelje me,egyébként ott van készletben vagy 400 darab és darabja csak 100 forint.
Megtaláltam az IC adatlapját és az egyik alapkapcsolását.
A kérdésem az lenne, hogy a HAM-Bazár kínálatából melyik tekercs lenne a legmegfelelőbb az L1 és az L2 trafók elkészítéséhez? Illetve tanácsot szeretnék kérni, hogy kezdjek a rádió elkészítéséhez?
Meg kellene próbáljad a bemenetelre egy 10,7mhz-s kerámia szűrőt,a demodulátor tekercs menetszáma lehet 12 menet egy 3 mm-es ferritmagra,aztán ki -be kell csavargatni amig tiszta a hang,lehetőleg egyszer próbáld ki a KF fokozatot egy gyári tunerrel valamilyen táskarádióból (vegyél ki jelet belőle),én is igy állitom be a KF erősitőt szignál hiányában,aztán épits hozzá tunert.Az L1 valamilyen fojtótekercs,nem ismerem a menetszámát
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2017
Nagyon érdekes ennek az IC-nek a kialakítása, hogy az FM demodulátor is belekerült.
Köszönöm szépen a választ, valóban jó lehet az adó vételi lehetősége,
mert nagyon halkan egy 3 tranzisztoros erősítőben is kimodulálódott, al lm386 os kisérleteimnél meg mindennapos volt. Innen jött az ötlet hogy az alacsonyabb frekvenciákat egy tekercsel kiszűröm. Itt Debrecenben van több hasonló erejű Fm adó is, de valahogy a best fm lett a "győztes" Egy kb 1m fém pálcát használva antennaként, és azt megdöntve sikerült néha más adókat is behozni. Mostanában regenerativ vevőkkel kisérletezek, (KH)de még egyik se volt tökéletes. Tnl A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
Idézet: Itt van egy: makearadio/homodyne Két oldallal ezelőtt kérdeztem, de senki nem nézte meg. Én egy kicsit komplikáltabban oldottam meg, de már nem szeretném szétszedni. Nagyon kíváncsi lennék rá, ha valaki közületek megépítené. Sajnos nekem már nemigen van alkatrészem, működő rádiót meg ez miatt nem bontanék széjjel, bár lehet, hogy az lesz, ha senki nem reagál rá, hogy mégiscsak szétszerelek egyet. „Mostanában regenerativ vevőkkel kisérletezek,(KH)de még egyik se volt tökéletes.”
A KH sávban már nem sok adót lehet fogni, de próbálkozhatsz a nyíregyházi (sóstó) adó vételével, 1251 kHz -en
540 kHz Kossuth is van még. (most is hallgatom Bp-en, de nem tudom 7/24-ben ad-e)
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
Egyszerűbb vevővel Debrecenben esélyesebb a 25 kW -os nyíregyházi adó vétele.
Az a baj, hogy éjszakára kikapcsolják. A románokat voltam kénytelen hallgatni amikor a csöves audionnal kísérleteztem.
Ez a rajz lehet,hogy segit neked,itt látszik,hog kell kerámia szűrővel bekötni az ic-t.
A román rádió,RRA, nagyon jó zenét közvetit,mellette a Kossuth kukába való.
Már amilyen zenét lehet közvetíteni 4,5 kHz sávszélességben.
Hát aki a Radio Luxemburgon meg a Szabad Europan nöt fel, annak a 4,5 kHz a Hifi kategoriát képviseli.
Sajnos már nem, csak 5:00-22:30-ig, a Késő Esti Krónika után lekapcsolják (távolról, mert már helyben csak biztonsági őrök vigyázzák Solton, operátorok nincsenek).
Az 1990-es években, illeltve a 2000-es évek elejéig 365/7/24-ben biztosan ment, mert amikor rosszul aludtam a jó kis VEF206-omon éjjel is szólt mellettem.
És mégis,ott a balkán Romániában egész éjjel megy a rádió rengeteg külföldi zenével,ami inkább retró,éjjel veszem őket én is Letenyén,szuperrel,DX módban
Köszönöm a válaszaitokat!
Köszönöm az ajánlott kapcsolási rajzot Fecamacának, de szerintem ez egy kicsit bonyolult még nekem, különösképpen az a tekercsantenna ijesztő, meg olyan sok leágazásos tranzformátorom sincs. Kossuth-ot több egyszerű rádióval is tudtam fogni, némelyikkel jó minőségben, sőt a nyiregyházi is sikerült. Román adók is jönnek. A regeneratív(amelyik ment) egy fet-et tartalmazó létező legegyszerűbb regen átalakított változata volt. A visszacsatoló tekercset nem mozgathatóra csináltam, hanem egy potméterrel és 10nf k. val kötöttem sorba, ezzel szabályoztam mennyi rf folyhat rajta keresztűl. Ezenfelűl nincs normális forgókondenzátorom, így a hangolást a tekercsben mozgatott ferrittel oldottam meg. Ezzel tudtam fogni egy adót amelyiken 23:00 kor az orosz himnuszt játszották. De nem ez a legsikeresebb kapcsolásom, hanem a rajzon látható. A Kossuth-ot jól fogja, a rajzon látható állapotában, de más rezgőkörrel mást fog. 20 uH tekercsel, kondenzátor nélkül kb 4 óra után rövidhullámú adókat fog vegyesen. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2017
Ez igen így már kicsit bonyolultabb , mint az alap kapcsolás.
Ha jól látom ,itt már nem csak FM van, hanem AM, MW is.
Tessék itt van az eredeti rajza, amiben szó sincs keretantennáról, sem trafóról. Az annak a Dave nevű fickónak a rémálma, aki a hivatkozott cikket írta. Az AF 239 meg annak, aki először kitalálta. Szerintem nem kell oda egyáltalán sem germánium, sem UHF tranzisztor. Én sem fejhallgatóval gondoltam, teszel utána IC-s végfokot (bármilyet). Csak éppen nem hiszem, hogy ez bármiben is többet tud, mint amit én építettem. Attól, hogy a Fet a tranzisztorral DC csatolt, nem biztos, hogy egy csapásra attól lesz synchrodyne. NPN tranzisztor kondenzátorral csatolva a Fet után ugyanaz. Vagy netán mégsem? A gerjedési határ felett füttymélyponton az enyémben se hallatszik gerjedés, a visszacsatolás a maximum közelében mélyíti a hangszínt (Szűkül a sáv) alatta viszont a hangerő csökken. Ha pedig egy gyári szupervevő mellé rakom, Q sokszorozóként használható begerjesztett állapotában.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2017
Idézet: „Attól, hogy a Fet a tranzisztorral DC csatolt” Az csak egy nagy bemeneti impedanciájú kompozit tranzisztor. Nem attól lesz nemtommicsoda.
Megépítettem. Abba a dobozba került, amiben régebben már a Junoszty kísérleteim folytak. Átalakítottam a végfokot 3 Voltos táplálásra, majd az alacsonyabb telep miatti erősítéscsökkenést avval kompenzáltam, hogy elébe építettem ezt a Fet-es akármicsodát. Találtam is valami tuner roncsot, amiben BF960 Fet és BF970 PNP tranzisztor volt. Felhasználtam hozzá mindkettőt. Próbáltam előtte BS170 tipusú Fet-et, (Van egy zacskóval, de nem tudom mire használjam) de azzal valahol a sáv tetején jött a Kossuth. Valószínűleg annak 200 pF körüli gate-csatorna kapacitása lehet, ezért aztán inkább úgy döntöttem, keresek BF960 vagy 961-et. Belekerült a diódás limiteres, potenciométeres visszacsatolás szabályzás is. Visszacsatolás nélkül ugyanolyan, mint a többi egyenes vevő. Akármennyire begerjesztve, állomáson van egy füttymélypont, ahol nagyon tiszta lesz, de szerintem nem szinkrodin, mert utána jön a szokásos diódás demodulátor. Kicsit halkabb, de tisztább ráadott visszacsatolással a hangja. Kíváncsi leszek, az esti órákban feléledő sáv tetejére, amúgy nem nagyon különb a másik Fet-es rádiómtól.
Sziasztok !
Láttam Fecamaca, hogy ezt a kapcsolást nagyon szeretnéd megépíteni, jó hogy így tettél, nekem kicsit magas lettvolna még. Tudom nem bonyolult, de én nem tudom mit lehet belőle elhagyni. Én breadboardon dolgozok, mert így könyebb, de gondot okoz a sok kontakthiba. Ha nem megy egy áramkör elsőre, akkor kb 1 cm re megemelem, majd visszaejtem az asztalra. Néhányszor megismételve ez sok esetben használ. A forrasztgatás esetén félek, nehogy tönkretegyek valamit. Leginkább a fet-eket féltem. Szerelésük állandó stressz. Amit tegnap építettem az egy regent, ami egy lm386-ot használ, de nem csak erősítésre, hanem az oszcilláció(előtti) állapotot is ez csinálja. A fórumon ahol láttam volt több kapcsolás is, az első nem volt kifogástalan, a második jól működik. Azt szeretném megkérdezni tőled, Fecamaca hogy bs170-et használtál előszőr, ami mosfet míg a kapcsolási rajzon sima fet van, lehet ezeket helyetesíteni egymással? A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2017
Szia! A BF960 és társai nagyon kényesek, mert lemezből van a lábuk. Elég 1-2 x ide-oda hajlítani, és tőből letörik. Amúgy nagyon jó, mert Siemens. De muszáj őket forrasztani, és lehetőleg úgy, hogy ne görbüljön el. Ezeket a mos-Feteket már többször építettem be ilyenbe. Szerintem a legjobbak. Ugyanakkora ellenállásokkal ugyanúgy működnek mint a J-Fetek, csak a BS 170 az nem tudom mire jó, de túl nagy a bemenő kapacitása. Ki lehet venni a forgókondenzátort, akkor jön rajta csak a Kossuth. Valami ipari célra készült kapcsoló Fet lehet, csak kipróbáltam a rádióban, de itt nem az igazi. Ha nem a rezgőkörre teszed, hanem leágazásra, akkor már jó, de akkor olyan, mint a sima tranzisztor. Nem tudja levenni a rezgőkörről azt a nagy feszültséget, ami ott van, a pár menetes illesztő tekercsen, meg amiről a sima tranzisztorok is mennek, a rezgőköri feszültségnek a töredéke van. Mos Fet oda a legjobb, azoknak a legnagyobb bemenő impedanciájuk, de csak amelyiknek kicsi a bemenő kapacitása. A négylábúak G2-jét vagy összekötöm a G1-el, hiába vitatták itt, egyesek, hogy nem jó, nekem az a tapasztalatom hogy úgy is teljesen jól működnek, vagy felhúzod + 1-2 Voltra fixen, vagy AGC szabályzásra használod fel, amire eredetileg is tervezték, mindegyik variációja jól működik. Kukáztam lomtalanításkor pár TV-t, ezért ilyet könnyebben találok itthon, mint akármit, amit esetleg ajánlanátok helyette. Végül is a sok rádióm közül megint a mellett döntöttem, hogy tovább alakítom, amit úgysem használok semmire. Az a diódás limiter a visszacsatoló körben arra jó, hogy a csatolás akármennyire rá van adva, csak addig vonyít, ameddig mellé van hangolva. Pontosan állomásra hangolva csendben van, a visszacsatolás erősségével is kissé állítható a zaj minimum, ami állomás mellé tekerve kiderül,hogy még erősen a begerjesztett tartományban van. A potenciométeres megoldásbál finomabb szabályzást tesz lehetővé a külön csatoló tekercs-forgókondenzátor megoldás, de egyik sem kötelező. Mindenki azzal oldja meg, amije van.
Analóg kapcsolásban a kapcsoló tranzisztorok ritkábban válnak be, mint az analóg tranzisztorok kapcsolós üzemben. Egész egyszerűen mások a követelmények. A hangfrekis tranyók sem mindíg jók rádiófrekvenciás célra, hiába felelnének meg a tranzitfrekvenciájuk alapján.
A BS170 kifejezetten kapcsoló tranzisztor, már a típusszámából is következik, a bemeneti kapacitás "csak" 20 pF, elég gyors is, de ettől még akár jó is lehetne,de mégsem az. A BF960 és társai kifejezetten nagyfrekis tranzisztorok, a bemeneti kapacitásuk is 1 pF körül vanak.
Egy dologra biztos bevált nálam. Hangolásjelző Led meghajtására. A rádió meg szerintem simán regeneratív egyenesvevő, talán még hozzá lehet tenni, hogy a vett állomásra szinkronozza magát, de hogy szinkrodin, az kizárható, már csak a diódás demodulálás miatt is.
Idézet: Akkor még több adó volt középhullámon, és a Fet-ek is akkor kezdtek el divatba jönni. A képen szereplő IC-s rajzról inkább elhiszem, hogy szinkrodin, de ilyen IC-im nincsenek. Na, erről sem találtam ezen a szűkszavú leíráson kívül semmit.: AM_Homodyne „Az eredeti terv, amennyire én tudom, egy olyan cikkből származik, amelyet a GW Short mondott a Homodyne-nek, amelyet 1972 márciusában tettek közzé az Egyesült Királyságban.”
Én már régen nem idegesítem magam az idétlen kapcsolások idétlen elnevezéseivel. Megnézem a kapcsolást, ha dűl belőle az izzadságszag, már nem is foglalkozok vele.
Köszi a választ!
Milyen egy izzadtságszagú kapcsolás ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |