Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő

Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 75
(#) reloop válasza FredGyerek hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Szia! Építettem párat egytelepes táplálással, ott csak virtuális föld van és működik. Ha nincs lehetőség a pufferek kisütésére, akkor pont úgy járok el mint Te is csináltad, harmadikként kötöm be a testet. A gond akkor van, ha bekötetlen testnél a testet valami az egyik táphoz húzza.
(#) FredGyerek válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

A kimeneten -0,44v van és egyenáram. Nem tudom, hogy ez már a végzetes jele, de nem tűnik végzetesnek. Mindenesetre én az ilyen ic élesztése elhalálozást valahogy így képzeltem el:
http://hugelolcdn.com/i/244718.gif

Gondolom a párhuzamos állásnak köszönhetően mind a kettő ic "elrepült". Sebaj
(#) FredGyerek válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Szerintem kiveszem az ic-ket és megpróbálom felélesztgetni olyan próba panellel, mint amit nálad láttam valahol, hogy háta. Biztos elmehetett vagy elbillenhetett a táp egyik irányba. Nem hiszem, hogy a gyári rajz hibás lenne meg átnéztem remegő tekintettel mindent 100x beültetéskor.
(#) reloop válasza FredGyerek hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1

Mielőtt szétszednéd, mérd meg a 9, 10 lábak megkapják-e a minimum +3,6V feszültséget! Az a gyenge negatív kimeneti feszültség standby-ra jellemző, 1k-val testre zárva le is nullázódik.
(#) krisz69 válasza FredGyerek hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Egy kapcsólásí rajzot , és 2 fényképet tudnál róla megosztani hátha észer veszünk valamit ? Egy forrasztási oldalt és egy normál felűl nézetit .
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017

Nézegetem, de az nem létezik, hogy rossz a gyári rajz is még a bajomra? Nem tudom megnevezni, hogy melyik a "főnök" és melyik a "szolga" inkább úgy mondom, hogy a baloldalinak a lábain:
10= 5v; 9= -1,1v és a jobb oldalinak meg: 10= -28v és 9= -1,1v. Ez elég borzasztó
Aztán néztem az átmásolt rajzon, hogy valami nem oké és tényleg nem az. Jó nem baj, nézzük a pdf-en is. Ami azt illeti most is élég álmos vagyok, de fenntartott kézzel merem állítani, hogy én szorgalmasan robotlélekkel átrajzoltam hibátlanul a hibás rajzot... vagy ez így jó?
Az 500 watt-os felirat csak figyelem felkeltésnek van ott
(#) reloop válasza FredGyerek hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Egymásra húztam a két réteget, Slave 2, 3, 8, 10 lábak miért nincsenek bekötve? A hiányzó 8-as végzetes hiba lenne.

Képet amit az előbb összevágtam, azon most már látom, hogy a 8-as láb éppen odaér a 4-15 -ös "vonalhoz". Azt nem tagadom, figyelmetlenség lett. A 2, 3, 10-es lábak a képen is szabadon vannak vagy csak én látom ezt úgy?
Gyanús, hogy a baj már megtörtént Jön a következő kérdés: A survivor ic-k száma meghaladja-e a nullát?

Ez az első panelom, amit marattam és összetákoltam. Azért akartam panelt, mert a mono TDA7293 kicsit zsúfolt lett csak úgy panel nélkül a 15 lábnak köszönhetően. Pluszban még nem is szigeteltem el a hűtőbordától és féltettem mindenkitől aki megközelítette egy méteren belül. Próbára lett összeállítva és hát úgy szólt hónapokig csupaszon drótokban aligátorokkal, mert borzasztó tetszett, hogy van ereje is a maga ~50-60 wattjával. A Hangfal 200 wattos és mondom, akkor nem állunk meg, adunk neki még.
(#) FredGyerek hozzászólása Feb 20, 2017 / 1

Össze dobtam egy próbapanelt és csak a Slave ment el. Semmi zárlat meg füst, csak hallgat. A Master hibátlan maradt.
Amúgy kösz szépen a segítséget. Máskor a kapcsolási rajzot is figyelembe fogom venni és nem csak másolgatok.
(#) firstman hozzászólása Aug 13, 2017 /

Sziasztok! Szükségem lenne egy kis infóra,a 4 darab IC-ből megépített párhuzamos-soros kapcsolásnál mekkora a biztonsággal használható tápfesz. 4 Ohm terhelés esetén? Amit találtam eddig az 24-28V ac,ez vajon megállja a helyét?
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 1

Szia! A tápfeszültség úgy méretezendő, mint egy IC sima 4 Ω terhelése esetén. Bővebben: Link
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Aug 13, 2017 /

Köszönöm! Ez nagy dilemma,40V de csak 8Ohm vagy 30V és akár 4 is. Szerintem marad a 24V ac,mivel előfordulhat kisebb impedancia,bár gondolom a teljesítményvesztés érezhető ha mégis 8 ohmon hajtom. Sajnos a jelenlegi toroid árak mellett nem egyszerű mindkét üzemre beruházni.
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 1

Ez a teljesítmény dolog elég megfoghatatlan, míg az ember saját maga ki nem próbálja.
Ha adódik lehetőséged egy erősítőt meghallgatnod 24 V majd 28 V szekunder feszültségű transzformátorral, az aggályaid várhatóan el fognak múlni. Egy 200 W-os és egy 300 W-os erősítő által elért legnagyobb hangnyomás között meglepően csekély a különbség.
A magasabb tápfeszültségtől nem megy azért tönkre a TDA7293, csak még erőteljesebb hűtést kell építs hozzá. Kérdés, megéri-e?
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Aug 14, 2017 /

Egyébként így ±33-34V környékén kb. mekkora lesz a kivehető teljesítményem,van erre valami megközelítő adat ennél a kapcsolásnál? Te mekkora toroidot ajánlanál 2 panelhez jelen feszültség mellett?
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Aug 14, 2017 / 1

A TDA729x-re felállítottam egy ökölszabályt, ahány IC annyiszor 70 W, tehát esetedben 300 W várható.
Ezzel a számítással elég pontosan meg is határozhatod.
Két csatornához legalább 500 VA-es trafóra lesz szükséged, 6-700 VA az ideális és 800 VA fölé értelmetlen menned.
(#) fongab válasza firstman hozzászólására (») Aug 14, 2017 / 1

Szia
Az én kísérletem alapján +/-28V alatti feszültségen a 70W márt vágva jön ki. ( a szinusz csúcsa hiányzik) Viszont +/-30V felett akár fűtőtestnek is lehet használni. (amit +/-52V feszültséget írtak a 100W hoz, az nagyon soknak bizonyult( nagyon fűt, a szinuszos jelalakon, semmi változás.)

Javaslatom, ha készítés előtt állsz, a +/-30V ami AC be ~2x24V Itt ha +/-10% ingadozik a hálózatod, teljesítményed meglesz, és esetleg mérsékelten melegedhet. (ha DC 32......35V között lesz a feszültséged.)
A teljesítmény az a erősítőnek a 1,5 X se. 70Wx1,5=105W transzformátor kell, ha jól olvastam neked 4db ICd lesz akkor 105x4=420W os transzformátor kell legalább. Ez csak a erősítő ICknek. ha még lesz kivezérlésjelző, motoros potméter, legyező, integető, és egyéb, zenehallgatáshoz nélkülözhetetlen kellék, aminek ez a transzformátor lát el, akkor nagyobb transzformátor kell

üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2017
(#) Naszrai válasza fongab hozzászólására (») Aug 14, 2017 /

Szia! A jelalak vizsgalat hasznos dolog, azonban önmagaban csak ebbol nem lehet megallapitani a kivezerelhetoseget. Jellemzoen a felharmonikusok mar hamarabb megjelennek a jelalak vagas elott. Tehat megkeresni azt hogy hol vagja a jelalakot, jo tampont, de a valos torzitatlan kimeno teljesitmeny az alatt lesz valamennyivel.
SZVSZ: En azt javaslom hogy a tapfeszt erdemes emelni ha lehet(vagyis ez trafovalasztas elott), es egy szintjelzo aramkort erdemes beepiteni ami jelzi hogy mikor van meg a tervezett "watt". A hutesrol meg tisztesseggel gondoskodni kell.
(#) firstman hozzászólása Aug 14, 2017 /

Igazából az építgetést már én sem viszem túlzásba. Van 2 darab D-audio-tól rendelt 7293 kitem,ezek már 5-6 éve hű társaim,pár családi házibulit megéltek,kb. 40-42V körüli tápról mentek. Amire most tervezek azok kici kínai lapok,parallel+btl,igaz nem a Yuanjing hanem a Yisheng cég kezei közül. Már van egy ami üzemel,meg vagyok vele elégedve,önmagában minimális zúgás hallható,rövidre zárt bemenettel teljesen elnémul. Ez a mostani egy viszonylag kicsi 24V ac toroidról megy,igazából lehet hogy maradok is ennél a feszültségnél a biztonság kedvéért. Az új trafót a "toroid-transzformator.hu" oldalán szándékozom megcsináltatni hozzájuk.2x24V 630W körüli értékekkel,remélem jó lesz.
A panel
(#) Naszrai válasza firstman hozzászólására (») Aug 14, 2017 / 2

En lm3886-ot rendeltem kinabol. Ha a panel 5-6-8-10 hibaja/sporolasa/foldhurokja ki van javitva, szolnak szepen. Most ment vegig egy nagyobb buli hidalt vegfokokkal, lekopogom nem volt gond. Volt kis izgalom amikor 2-3 perc utan el-elhallgatott a mely, (2db 300/600 Beyma sub-ot hajtottam) de rajottem hogy csak a hovedelem lett aktiv. A ventilatorokat elfelejtettem felkapcsolni. Miutan felkapcsoltam, nem volt aztan gond reggelig. +-42(uresjarati) voltrol mentek.
(#) firstman válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 14, 2017 /

Jelenleg nem gondolnám hogy problémás ez a kapcsolás,de biztosan lehetne rajta finomítani. A hűtést modulonként egy 100x200x50 mm körüli hűtőbordával tervezem megoldani,szerintem ennek elégnek kell lennie. Az esetleges 4 Ohmos terheléshez meg esetleg kap pluszba egy 120 mm-es ventit. Meglátjuk. A feszültségen még gondolkodom,tény és való hogy nem lehet nagy különbség 24 és 28 Volt (ac) között hangban. Mondjuk negyvenig nem is szeretném emelni a dc-t,így meg tényleg feleslegesnek érzek emelni 1-2 Voltot.
(#) fongab válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 15, 2017 /

szia
"de a valos torzitatlan kimeno teljesitmeny az alatt lesz valamennyivel."
A mérésem+/-28V rol szólt, 4ohm os műterheléssel, 70W leadásánál. Mivel a IC nagyobb teljesítményt nem igazán tud.
Itt arra akartam felhívni a figyelmet hogy +/-28V alatti feszültség, az márt kevés, és a második részbe +/-35V feletti feszültséget, én soknak tartom. Mert, a IC nagyon melegszik.

Javaslat a +/-30V volt van tartalék és a hűtőventilátor zaja, talán nem befolyásolja a zenehallgatást.

De természetesen, az adatlap alapján akár+/-60V ig növelhető a tápfeszültség.

De természetesen a vájt fülű zene hallgatóknak, kötelező a "A" osztályú erősítő, a hangszórókat aranyozott, 4mm2 huzallal bekötni ( a HIFI magazin 80 évekbe megjelent számába volt )

üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) Naszrai válasza fongab hozzászólására (») Aug 15, 2017 /

+-35V felet melegszik?
Terhelve? Az érthető. Vagy terheletlenül is?
Vagy 4 ohmra, 70W-al terhelve jobban melegszik nagyobb tápfeszültséggel?
(#) Naszrai válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 15, 2017 /

Lehet hogy bennem van a hiba, de én TDA729x és LM 38xx-nél sem foglalkozok vele, hogy mennyire melegszik. Van bennük termikus védelem, majd az dolgozik, ha bajuk van. És akkor módosítok a konstrukción. Én 7294-el hajtva 4 ohm hangfalakat, +-40Voltról, nem tapasztaltam hogy a védelem aktiválódna.(igaz ez zenei jellel, nem pedig hosszú ideig fent álló sinus mérőjellel)
(#) firstman válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 15, 2017 /

Tehát te azt mondod hogy legyen csak nagyobb a feszültség,mondjuk 40V és legfeljebb 4 Ohmon kisebb kivezérléssel "teljesítménykorláttal" üzemeltessük a kapcsolást. Ilyen esetben azonos teljesítménynél milyen a hatásfok? Nem lesz melegebb az ic mint kisebb feszültségen? Egyébként nem rossz elgondolás,hisz bőven van tartalék a 8 Ohmos felhasználáshoz.
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Aug 15, 2017 / 1

A párhuzamos kapcsolás kritikus ebből a szempontból. Ha egy gondolattal is előbb korlátoz az egyik IC, a párja, a megduplázódó terhelést nem tudja időben kezelni és zárlatra fut. A zárlatos IC pedig kinyírja a másik hármat. Valaha lelkesen építettem ezt a topológiát, de mára teljesen felszámoltam, többek között ezért is.
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Aug 15, 2017 /

Na de mérsékelt feszültséggel és megfelelő hűtéssel működhet jól is a dolog nem? Ez a +-40 Volt most csak elméleti dolog részemről,még mindig a 24V ac-t tervezem nekik. Kíváncsi vagyok a pozitív és a negatív tapasztalatokra a magasabb feszültséggel,főleg ilyen soros-párhuzamos kapcsolásnál.
(#) Naszrai válasza reloop hozzászólására (») Aug 15, 2017 /

A kimenetre valamieert a 7293 eseten az adatlap nem irja szuksegesnek a kimeneti ellenallast. Ennek ellenere szerintem ha mindegyik ic kimenetere meg ra lenne rakva a kimenenti ellenallas(akar csak egy 0.1ohm), az sokat javithatna a stabilitasan.
(#) fongab válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

szia
"+-35V felet melegszik?" Ok mindig melegszik DE itt én arra próbáltam utalni hogy +/-35V felett igen jelentősen termeli a hőt.
P=70W P=I2xR ebből a I az 4,18A Hogy 70W legyen a kimeneten ~17V nak kell a hangszóróra jutni. Ha figyelembe veszem hogy a kimenet vágás nélkül 28V kell, akkor márt eleve 11V x 4,18A azaz 46W tot fűt.
Te azt írod hogy 40V rol megy (ezzel, semmi gondom. ) de ebbe az esetbe neked ~96W ot kell elfűtened. És ez majdnem 50W több, mint amit, a 28V nál el kell fűtened.
És minden egyes V al 4,1833W tal fűtőd a ICd Ez 70W ra vonatkozik.
Ha 1W kimenő teljesítményt nézem, (ITT NEM TUDOM mennyi az a feszültség aminél még nem vágja a kimenetet. ) 4 ohm on az 1W az 0,5A igy 2V kell a 4ohm os hangszórónak. (ez előbbi 17V helyett )
És itt jőn a csoda ha 40V a betáp 2V a kimeneti fesz. akkor 38V és 0,5A ami 19W csak.
Ezzel remélem válaszoltam a második kérdésedre.: TERHELVE
Terheletlenül (végtelen ellenálláson) nincs áramfolyás így csak a IC elő fokozata melegít.

"Vagy 4 ohmra, 70W-al terhelve jobban melegszik nagyobb tápfeszültséggel?"
Igen lentebb 70W kimeneti teljesítményről és 4ohm rol beszéltem.
60V feszültség 179W amit a IC elfűt 70W kimenet esetén
50V 138W
40V 96W
30V 54W
Szerinted, melyiknél lesz melegebb?

üdv.
(#) Naszrai válasza fongab hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

Atnezem majd a szamitast, de elsore ugy tunik hogy DC-re tortent a szamolas.
(#) fongab válasza Naszrai hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

szia
Igen a DC betáplálás ami a IC 13 illetve a 15 lábra megy. Illetve a pl.: +60V a 13lábra és a -60V a 15 lábra.

üdv.
Következő: »»   60 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem