Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
PI gép diszkriminációt hoznám megint a témába.
Azok a diszkriminátorok amelyikkel akár csak hallomás vagy kapcsolás útján találkoztam, mind a két 4148 dióda által vágott és előerősített jellel dolgozott. Méregettem ezt a jelet a kéttekercses gépemen, és az alábbi grafikonok jöttek ki:
Az alapjel csak kb 20v magas, mivel külön adó, és külön vevőtekercs van:
A vas és a réz próbatárgyak nagysága mindkettő úgy lett megválasztva, hogy 115 cm-nél kezdjen jelezni a gép.
A grafikonból kiolvasható, hogy kb fele érzékenységi távolságnál van diszkriminációra alkalmas különbség a réz és vas mérések között. Ekkor a lecsengés kezdeti szakaszán réz esetében még nincs változás, vas esetében pedig már megjelent. Ennél távolabb és közelebb nincs használható különbség. Ez a görbe 1000× erősítés eredménye, tehát a teljes lecsengő jelnek egy időben elég távoli, apró kis szelete:
Az a tervem, hogy ne itt a lecsengés távoli szakaszából próbáljak információt nyerni a fém minőségét illetően, ahol már szinte nincs is, hanem a korai szakaszon. Mondjuk a lecsengés 10V magasságában. Itt az előbbi elméleti görbe szerint nem mágnesezhető anyagok esetén még amplitudó csökkenés is tetten érhető, tehát a diszkrimináció sokkal pontosabb és a teljes érzékenységi hatótávolságban működhetne.
Milyen áramköri megoldást javasolnátok, hogy 10V magasságában vágjuk ki az a feletti jelszakaszt, majd azt korlátozzuk be 0.7v -ra a 4148-al, és már lehet is mintavételezni.
Bekötés a kép szerint.
A múltkoriban itt, a topikban javasolták, hogy a fémdetektorban, a kapujeleket ne timerrel, hanem megszakítással állítsam elő. Ez birizgálta a fejemet és nekiestem egy ilyen gépnek. Ezen a módon fölszabadult egy timerem amit be tudtam fogni a hangfrekvenciás generátornak. A gép folyamatosan méri a találat vezetőképességét és ennek megfelelően változik a találat hangszíne.
A gép a lehető legegyszerűbb. Semmi LCD meg ilyenek. Az állítás potikkal van megoldva, amit az ADC-k olvasnak le. Szokás szerint 5 voltról megy a gép, de belső feszültség konverterrel ez duplázva van. 15 kHz-en ketyeg, és majd 100 Vpp-n nyomja az adójelet a földbe.
Ha korlátozod a jelet, akkor elveszted az információt, hogy nagyobb, vagy kisebb ott a jel.
Szinteltolás lehet a megoldás, pld.: zenerdiódával.
Érdemes lenne ennek az egésznek a mikéntjét elméletben is átrágni. Ha a 10 voltos időpillanatban is növekszik a feszültség, és a végén, a lecsengő szakaszban is növekszik a feszültség, akkor gyakorlatilag a függvény alatti terület is növekszik. Ebben az esetben plusz energiát kap. Létezhet ez egyáltalán? Vagy ha a lecsengő rész feszültsége növekszik, akkor a 10 voltos rész feszültsége csökkenni fog, mert a függvény alatti terület mindig állandó?
Nem tudom, hogy a függvény alatti terület hogy változik, de biztosan van veszteség.
Bővebben: Link Itt csináltam felvételeket fémekről, (közelről nagyobb fémekkel) ahol nagyobb a pld.: 10V időpillanati feszültség, ott kisebb a lecsengő szakasz, plussz energia szerintem nincs. Szkópom nem tudja ezt számolni. Érdekes lenne a nagyobb feszültségű időpillanatokban is mérni, de bonyolult, nagyon nagy szintváltozások lehetnek egy időpillanatban, habár kis érzékelésnél már nem. Vagy pld.: egy bizonyos feszültség mondjuk 10V, vagy 80V mennyi idő után lesz, tehát időméréssel ezt megoldani, még járhatóbbnak látom. Idézet: „nagy szintváltozások lehetnek egy időpillanatban, habár kis érzékelésnél már nem.” Kis jeleknél viszont lehet, hogy jobb lenne mint a lecsengő szakasz. Esetleg nagyobb feszültségváltozás jelentkezik itt. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
Hello!
Túl nagynak tűnik a szkópfelvételed alapján a damping ellenállás, a lecsengés végén az arra a kis árokra gondolok. Persze működik így is.
Mennyi az anyag?
Melyik olcsóbb az olcsó fémdetektorokhoz képest?
Szerintem amit magad építesz, az nem kerül tízezrekbe. Nekem a DX-1000-es anyaga a műhely fiókból kikerült. A nyél egy törött pecabot markolat felőli része, a tekercs egy valamilyen rádióhoz való keretantenna csévetestre készült, a műszer egy bontott magnóból való battery indicator. De építettem PI rendszerűt, ugye az az impulzus bombázásos elvű, ha jól emlékszem, a megrendelő hozta az anyagot, szerintem az sem került 1-2 ezernél többe. Különben is ez hobbielektronika fórum, nem a kész áruk forgalmazásáról szól, hanem ha építeni szeretnél magadnak valamit, azok, akik már készítettek valamit, szívesen segítenek.
Apróhirdetések közé való, kérlek oda rakd fel!
"nem kerül tízezrekbe..." ))
ez csak az elmúlt év termése.
Ez a szörny a végeredmény:
2.5 méterről rohamsisak (persze csak levegőben), ugyanilyen távolságról diszkrimináció, automata talajra hangolás.
Ez PI készülék? Talajra hangolásnál nem zavaró, hogy az egyenetlen felületnél mozgatásnál egyik ponton közel van a tekercshez, ha pld. vízszintes irányban 30cm-el odébb ér, akkor gödör van, más a talaj hatása.
Igen , egy hót egyszerű PI gép. Nem zavar be ilyesmi. Ha hirtelen 10cm -nél közelebb kerül a földhöz a tekercs, akkor persze bejelez, de ez csak akkor történik ha mondjuk épp orraesek egy gallyban..... Nem olyan lendülettel kell kezelni mint egy érméző lengetőt. Egyébként csak azért van karon, mert a dupla tekercs miatt nem tudnál járni a keretben. Van 1.5×1.5m keretem is hozzá, az keréken gurul. Általában azt használom, ezt a nagyon bokros helyeken veszem elő. Meg itt 24v a gerjesztő feszültség, van egy kis térerő, nekem fejfájásom meg minden bajom lesz ha többet időzök a tekercsen belül. (lehet túl nagy a fejem és alacsony vagyok, mert Matek-ot nem zavarja a delej).
A talaj egyenetlenség nem igazán zavaró tényező. Lehet baktatni árkon-bokron át. Inkább: a valóban nagy teljesítményű PI-t onnan lehet megismerni, hogy bejelez a Föld mágneses terére, ha fordulsz. Persze nem hiszed találatnak, de jelez rá. Ezért célszerű ha nem is k-ny irányban menni a kerettel, de egyenesen igen, vagy lassan, hogy legyen ideje a gépnek kiegyenlíteni. Engem nem zavar amikor egy sor végén megfordulok és mordul egyet, legalább hallom hogy nem fagyott le az arduino...
Sziasztok!
Kis kikapcsolódásként hadd kérdezzem meg tőletek, hogy mit javasoltok milyen fémkeresővel lehetne 2-3 méter mélyen megtalálni elásott, betemetett 10-50 db. (ki tudja mennyi) 100 literes fémhordókat egymás mellett?
Delta Pulse, HammerHead, és hasonlókkal.
Esetleg mágneses térerősség érzékelővel.
Szervusztok!
Segitséget kérek elsősorban azoktól,akik a Fortune.M/PIC16F1789/fémdetektort megépitették, és maguk is programozták fel. Valahogy az az érzésem,hogy a programozásommal lehet a baj.Ezért szeretném ha megkap- hatnám a PIC-ben lévő beégetett Hex-fájlt,hogy össze hasonlithassam az enyémmel. Nagy segitség lenne a további élesztéshez.
Mi a problémád ? És melyik Hex érdekel, mert ugye több van belőle http://alltech.at.ua/forum/3-10-1.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Szervusz !
A problémám az,hogy csak egyes funkciók működnek,persze ennek oka elsősorban az, hogy a kijelző nem működik.Ennek hiányában semmi programhoz nem tudok hozzáférni. Már mindent több alkalommal átvizsgáltam,hibát nem találtam.Ezért gondoltam,hogy talán a programozással lehet baj.Ugyanis PICkit 2-vel,device file cserével programoztam fel. Igaz,hogy a betöltésnél,és az égetésnél kiirta a ssusces fult,de azért lehet hiba e miatt. A 1.19B hex fil érdekelne,persze mint ahogy irtam a már Prociban lévő.
Nekem a 2.0.0 van programozva nem tudom, hogy A vagy B ( ez a kijelző függvénye), ez elsőre elindult. Próbáltam más verziókat is, amik ehhez a kijelzőhöz voltak az mind működött, de hát ennek már több mint egy éve.
Az én kijelzőm tipusa:RG12864B-YHW-V.Ehhez melyik verzió kell?Sajnos erről nem
volt eddig tudomásom.
Bármelyikkel működik. A tiédhez a " B " a jobb.
Amikor megnyitod a HEX file-t, az ablakban meg tudod nézni mit tartalmaz. ( A 3FFF az tulajdonképpen 0000-t jelent. Amikor a végén már 3FFF-ek vannak, na addig terjed maga a program. Aztán égetés után a read-al ki tudod olvasni mit sikerült belezargatni a PIC-be. |
Bejelentkezés
Hirdetés |