Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem sok az az 1,5 Ohm? Milyen műszer?
Sziasztok!
Kis terhelhetőségű 9000 Voltot szeretnék leosztani 5 Volt körüli értékre. A hagyományos ellenállásos osztó nem tűnik használhatónak. Hogyan lehet ezt megvalósítani? Idézet: „Kis terhelhetőségű 9000 Voltot szeretnék leosztani 5 Volt körüli értékre.” Feszültségváltóval. Még 750KV-on is azt használják
Köszönöm a tippet!
Nem profi, vagy ipari megoldásra gondoltam, hanem ami alacsony költséggel házilag is kivitelezhető.
AC vagy DC? Az 5 voltot mennyire szeretnéd terhelni?
Akkor meg maradj a több nagy teljesítményű/feszültségű ellenállásnál.
Azért nagy teljesítményű, mert az nagyobb. Ellenállásnak is van olyan, hogy feszültség tűrés... Mellesleg milyen az a 9KV? Egyen/váltó/nagyfrekvencia, stb.?
Ennek a Tesla tekercsnek szeretném limitálni a max. feszültségét néhány ezer voltra.
Gondolom DC impulzusok vannak a kimeneten. De azt hiszem, az nem fog működni, hogy mérem a feszültséget és leállítom, mikor elérte a kívánt értéket, mert az már a tekercsben felhalmozott energiától függ. Lehet, hogy valamilyen VDR, vagy ilyesmi lenne jó, vagy korlátozni a bemenő áraot?
A minap szó volt róla, milyen tápegységet érdemes venni. Ígértem, hogy töltök egy filmet az enyémről.
Megnézhető az alábbi linken.: KPS3010DF teszt és szétszerelés / KPS3010DF testing and disassembly... A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2017
Köszi
A jó kis szabolcsi tájszólás, rég hallottam már - a feliratokkal pedig feltetted a pontot az i-re.
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy megoldható lenne-e az , hogy egy l293d motor vezérlő ic-nél egy vezetéken pl egy egyszerű kapcsoló segitségével forgás irányt lehessen váltani?A legegyszerűbb megoldás érdekelne.
Köszönöm!
Meg, ha logikailag invertálod (pl egy NPN tranzisztorral vagy optocsatolóval) az egyik (pl A1) bemenetet a másikhoz képest, és az invertált jelet rávezeted az A1 bemenetre.
Így gyakorlatilag csak két álapotot tudsz létrehozni, vagy jobbra forgás, vagy balra forgás. A másik három eset, tehát a "Fast motor stop" funkció kiesik... A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2017
Szerintem jó lenne előbb megállítani a motort és várni egy kicsit, mielőtt a másik irányba kezded forgatni. Bár ebben azt az esetet is le kellene kezelni, ha éppen stop állásban van a motor, akkor kár cserélgetni.
Igazad van, de barátunk a legegyszerűbb módszert akarta, ennél egyszerűbb módszer nincs.
Ha időzítést is viszünk a rendszerbe, az növelli a bonyolultságot. Én csak az elvi megvalósíthatóságra utaltam. Hogy ezt ő hogy kezeli le a gyakorlatban, azt ő tudja (gondolom)...
Sziasztok,
Egy készülékben az elemekből kifolyt a sav, és szépen összedzsuvázta a dobozt és az érintkezőt maga körül. Ezt mivel kellene letakarítani? (A magyar internet a szokásos ecet/szódabikarbóna tippeket hozta ,mint mindenre, a keresővel pedig nem találtam releváns dolgot.)
Szappan/körömkefe csodát tesz, Érintkezőket természetesen nem pótolja
én arra gondoltam, hogy amit lehet azt szárazon ledörzsölök óvatosan (fogkefével, papírtörlővel, fülbemászó pálcikával), a maradékot pedig alkohollal (etil vagy izopropil, nem tudom melyik van otthon).
De lehet kap egy kis mosogatószert is.
Szerintem ami onnan kijött, víz oldja inkább, mint alkohol.
Kémiai alapismeret, savat lúggal, lúgot savval közömbösítünk.
Tehát a szappan, folyékonyszappan, sampon jó választás... Feltéve, ha valóban savas akkuról van szó. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2017
Sziasztok!
Feltennék pár ténylegesen nagyon kezdő kérdést! Egy adott vezetékben az, hogy ő mennyi hőt fog termelni csak is az áram erősségétől függ? Ha tegyük fel megoldom, hogy fusson keresztül rajta 10V 10A termel majd 1x hőt. Ha megoldom, hogy fusson keresztül rajta 1V 10A (vezeték anyagának megváltoztatásával!) az is x hőt fog termelni vagy csak x/10 hőt? Pontosan mik és milyen összefüggésben határozzák meg a pontos hőtermelést? Legyen mondjuk ne is vezeték hanem egy fűtőszál aminek az Amper terhelését a fűtőszál anyagával lenne változtatva! Köszönöm
Ez így nem teljesen igaz. Tekints a vezetékedre úgy, mint egy nagyon kis ellenállású ellenállás. Gyakorlatilag az ellenállásnak van egy ismert teljesítménye, amit jelen esetben nem tudsz. De fűteni a betáplált teljesítménnyel fogod, tehát ha 10V 10A pumpálsz át rajta, gyakorlatilag 100W -al fogod fűteni. Ha 1V 10A pumpálsz bele, akkor meg csak 10W -al fogod fűteni. Tehát belátható, hogy ha pl 10V 1A -el pumpálod, akkor is csak 10W -al fogod fűteni. Az pedig, hogy mennyi hőt fog termelni, az a vezetékdarabod teljesítményétől függ. Magyarul, ha csak 10W -os a vezetéked, akkor 10W -ot betáplálva rendesen melegedni fog, de kibirja. Ha ugyanezen a vezetéket 100W -al fűtöd, gyakorlatilag bírja egy darabig, aztán nagy valószínűséggel elég. A vezetékdarabod teljesítménye elvileg az anyagától és keresztmetszetétől függ. Úgynevezett kanthal huzalokra (ismertebb nevén ellenálláshuzal) meg szokták adni a méterre vonatkozó ellenállását és teljesítményét is. Egy sima rézdrótra nemigen...
Nehéz válaszolni, mert a "fusson keresztül rajta" nem értelmezhető ebben a formában.
A vezetéknek van ellenállása. Ha azon adott erősségű áram folyik át, akkor az árammal négyzetesen arányosan nő a melegedése: P=I^2×R. P a teljesítmény, I az átfolyó áram, R az ellenállás. Ha a vezeték anyaga változik, akkor a képletben az R (ellenállás) változik. Viszont, az áram kialakul, a rendszerre kapcsolt feszütség és a rendszer ellenállásának arányai szerint: I=U/R ahol U a feszültség. Az ellenállásba viszont mindent bele kell számolni. A többi ellenállással arányosan oszlik el a feszültség, tulajdonképpen a hőképződés. Ha fűtőszál melegedését akarod szabályozni, egyszerűbb egy változtatható kimeneti feszültségű tápegységet használni, mint cserélgetni a fűtőszálat. Előbbiből is takarékosabb a PWM szabályzású.
Köszönöm válaszaitokat, volt egy hibás téveszmém de már rájöttem melyik sebből vérzik!
További szép estét!
Igen, tudom a közömbösítéses dolgot, de azt nem, hogy mi folyt bele. Én elem/akku nélkül vettem ezt a régi orosz multit (500 Ft-ért), de az előző tulajnál kifolyt ceruzaelem összetételét nem ismerem, azt ugyanis már ő kidobta régen.
Egyébként nem is annyira közömbösíteni akarom, mint inkább letakarítani azt a szép fehér dzsuvát róla A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2017
A szappan nem lugos. A szappan detergens (ami az olajat a vizzel osszebaratkoztatja).
REGEN a szappan szennyezodeskent tartalmazhatott lugot, mert a szappanfozes eros lugot is igenyelt. Ugy tudom, az elemben nem sav van, hanem lug. Konnyen ellenorizheto, mert a feher maradekot picit nedves ujjal osszedorgolve sikossa valik az ujjunk hegye tole.
Mindig tanul az ember. Én is abban a hitben voltam, hogy lúgos mosószer...
Idézet: „Konnyen ellenorizheto, mert a feher maradekot picit nedves ujjal osszedorgolve sikossa valik az ujjunk hegye tole.” Savtól nem válik? Én ha citromsavval vízkövet oldok és a kezemre kerül, dettó síkosságot érzek.
Szerintem ott mas lehet a ludas a dologban. A sima citromsav, barmilyen koncentracioban, ezt nem tudja. (Az edessegeken szokott lenni kristalyos citromsav raszorva).
Szerintem te arra gondolsz hogy van, hogy van egy hálózati (230V) fogyasztód, ami 10A-t vesz fel. Hosszabbítóra van kötve, ami 5m hosszú. A vezetékben keletkező hő csakis a 10A-től és a vezeték ellenállásától függ! A vezeték elején meg van a 230V, a végén már csak hasra 220V, akkor a kettő különbsége*10A hő jeletkezik. Váltóáramnál kicsit problémásabb a számolás, de sima DC-nél ez 10V*10A lenne, vagyis 100W. Ha ugyanezen a kábelen 20V-ot vezetsz, az elején 20V, a végén 10V marad, és szintén 10A folyik, akkor a keletkező hő ugyanannyi, vagyis 100W.
Sziasztok! Most már nagyon várom Bővebben: Link a napokba meg kell érkezzen. Az akkuk már megvannak. Hány Voltos,A-es adapterrel kell töltsem? Nem látom benne a leírást hogy Input Voltage az mennyi? Választ előre is köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |