Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem kene ennyire felned!
Keresed parancs.
Idézet: „"Hangszererősítő. Ott bármilyen hangzást/torzítást el lehet adni."” A hifiben sajnos rosszabb a helyzet.
Hali. Múltkor csúnyán elszabadultak az indulatok és a hozzá nem értésem illetve az aktuális hangulatom miatt inkább nem válaszoltam.
Na de a témára vissza térve: a tápfesz ennyi (első kép). Továbbá kinyomtattam az adatlapot de ez a sok grafikon bezavar. A rendszert elég lesz mondjuk 275V-ra állítani. Szóval kit kössek össze kivel? Egyelőre csak az előfoknál maradjunk. 6N2P.
Szerintem
Bővebben: Link ezt nézdd meg. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2017
Moderátor által szerkesztve
Csak aztán nehogy Taylor-sorba fejtett karakterisztikával bűvészkedjen az érintőhúzás helyett...
Ez a rész megmarad gondolkodni valónak mivel holnap utazok németbe. Off lezárva.
Hát nem valószínű, hogy hallja, ha nincs a zenekarban bőgős
[Megfejtés: a Tfk magyar piacért felelős marketingesének alighanem sikerült összetévesztenie a cigányzenét a "magyarnótával". Még hogy régen sokkal jobb volt a közízlés...]
Jó napot!
Szereztem egy videoton 5700-as rádió hálózati és kimenő transzformátorjait és szeretnék belőlük elektroncsöves erősítőt építeni.Szeretnék hozzá való kapcsolási rajzot.
A magam részéről javaslom az eredeti rádió kapcsolását. A második lapon a táp és a hang rész látható.
"A 2x2W-os hangfrekvenciás kimenő-teljesítményt meghazudtolóan igen szépen és nagy hangerővel szól. " A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017
Üdv!
Régebben böngésztem ezt az egyszerűnek és elfogadható minőségűnek gondolt erősítőt. A cikkben jelzik, végcsőnek a 6P3S helyett az "-E" az alkalmasabb. (Ezt itthon még viszonylag olcsón meg lehet venni - megjegyzés tőlem.) Érdemes töprengeni a megvalósításon, főleg, ha a társaság valamelyik csőszakértője közelebb elérhető pentóda-triódát tud ajánlani a nálunk ritkább 6BR8A cső helyett. Erősítő leírás A verseny kiírás, aminek meg kellett felelni, részlet: * A PA-nak legalább 25 W-ot kell vezetnie egy 8 ohmos ellenállási terheléshez, miközben a bemeneten legfeljebb 1 V-os vezetést hajt végre. * Az összes alkatrész (tápegység és két csatorna) teljes költségének 300 dollár vagy annál kevesebbnek kell lennie. Ha a 25 wattos teljesítmény nem érhető el a költségvetésen belül, akkor a teljesítményt csökkenteni kell ahelyett, hogy megy a költségvetés. * A frekvenciaválasznak -3dB vagy annál jobbnak kell lennie a 35Hz-től a 20KHz-ig. A PA jelútja csak csöveket tartalmazhat, szilárd állapotú komponensek nem megengedettek. Kivételt jelentenek a feszültségszabályozók és az egyenirányító diódák. * A THD (teljes harmonikus torzítás) kisebb, mint 1%, 25 W-nál mérten 8 ohmos rezisztív terhelés mellett, 1000 Hz-es frekvencián. * A tápegységnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy két PA-csatornát tápláljon, mindkét csatornán a teljes teljesítményre van állítva.
Ui.: Fenti okból (6BR8A) kérdésem, helyére jó lenne-e a 6AN8A, amiből van véletlenül néhány db-om.
Természetesen nem a lábkompatibilitás a kérdésem.
Mivel a 6BR8A TV VHF tuner csöve (adatlap szerint) minden bizonnyal jó helyette az E(P)CF80.
Ezeket a kis kombicsöveket olyan fokozatokhoz fejlesztették, amelyek a karakterisztika görbültségét használják ki. A katalóguslapból nekem úgy tűnik, hogy a választott cső pentóda szekciójának van egy (ebben a családban) ritka lineárisnak mondható tartománya, a trióda szekció pedig változó meredekségű. A hozzáértő konstruktőr ilyen konfigból -némi kísérletezéssel- a második harmonikus egy részének kioltásával korrektnek tűnő THD-t tud kihozni - a harmadrendű komponenstől felfelé viszont már nem annyira kedvező a kép. Reménytelen olyan helyettesítő csövet találni, amelyiknek nem kell a beállításával egyedileg kísérletezni. Kérdés, hogy megéri-e? Szerintem a 6P3sz többet érdemel.. (a 7591A pláne).
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017
6P3S-E lesz valamelyik hasonló végű erősítőmban, reményeim szerint, kimenőstől.
A kapcsolás egyszerűsége és a leírtak szerinti jónak minősítése miatt gondolom, lehet, kedvet kap valaki hozzá. Légszerelve nem látszik nagy munkának a megépítés... Nekem mindenképpen jobban tetszene egy egyéb 2 csöves meghajtás, long-tailed megoldásban.
Mivel kisjelű fokozatban van, lehet nem sokat számít. Ennek ellenére sem gondolom, hogy jó választás. Dehát meglehet ilyen csöve volt.
Egyszerűnek egyszerű, rossznak nem annyira rossz, de valahogy nem igazán szimpatikus benne semmi. És mit akart csillapítani a konstruktőr a kimenőtrafó szekunderén, azzal az RC taggal a határfreki felett?
A 6P3SZ az árához képest kitűnő választásnak számított, amíg olcsón lehetett venni '60-as években vagy még régebben gyártottakat. Utána valamiért több lépcsőben elkezdett romlani a hangja és a technikai minősége. Egyre nagyobb lett lett szórás, egyre több a levegős példány, rövidebb az élettartamuk. 6P3SZ-E : tartósabb, de valamivel rosszabb hang. Nem tudom, volt már a Sylvania 6AV5GA PP? Még ma is fillérekért beszerezhető, és nagyon korrekt kis PP-t lehet belőle csinálni. A vicc, hogy bár nem hangfreki
Idézet: „leírtak szerinti jónak minősítése” Ez a legkönnyebb, nagyon sok dolog van, amiről "jókat írnak".. Tulajdonképpen semmi nem jó ebben az erősítőben, mert pentódát nem használunk a meghajtó részben, katodin fázisfordítóval nem hajtunk meg végcsöveket, nem használunk pentódának kötött végcsöveket. Ha ennek ellenére mégis megépítenéd, a 22nFos csatoló kondikat valószínűleg elírták, mert ez 72Hz-es alsó (-3dB) átvitelt adna. A szerző itt még szenved egy kicsit a kacsolással, és itt már olyan a meghajtás, amilyet szeretnél: Bővebben: Link
Miért ne lehetne használni pentódát a meghajtó részben? amúgy nem is meghajtó, a meghajtó (fázisfordító) fokozat trióda. Az meg azért lehet ha nem is jó, csak megfelelő, mert alig erősít.
A pentódát az előfokozatban használja, és direkt ilyen célra készült az EF86 -os, és semmi baj vele. Ebben a kapcsolásban is jobban muzsíkálna, ha pedig netán sok lenne az erősítése, el lehetne "pazarékolni" nagyobb negatív visszacsatolásra, ami szintén az előnyére válna.
Elég "buta", avagy nevetséges a magyarítás.
Az elején használható az ECF80, vagy ECF82-es tipus, de a vezetékezése legyen rövid és egymástól is messze a rács-anód vezetékei. Esetleg meg lehet próbálni az új gyártású ECC832-es csövet, ez nem annyira háklis a vezetékezésére. Üdv!
Próbálgatom, még nem a tervezett végcsövekkel, de így is nagyon jól teljesít..
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
Az a 22nF nekem se volt hihető, ha már látott valaki csöves sémákat, sejthető, tévedés.
A pentódás elejű csövesem egy régi német Elektoros kapcsolásban is megvan - EF86 - ECC83 - EL84 - PP -10W. Bár, miért ne hihetnénk az amerikai ajánlásnak, végül is olcsón hozott egy elfogadható lehetőséget. Pont ez volt a cél, a minél olcsóbb. Nem ragaszkodom hozzá, biztosan másként csinálom majd, a vége érdekes számomra a cső és a trafó illesztése... Mindenkinek köszönöm a hasznos tanácsait, tanuló időben (elején) vagyok...
A múltkor említett PCL86PP-vel mi lett, azt elvetetted végül?
Függőben van, elképzelhető, hogy monoblokkosként kel új életre...
Lehet, csak akkor miért nem kvázitrióda konfigban, áramgenerátoros "munkaellenállással"? Tudom, ott a korlátozás a "versenykiírásban", és a félvezetők rossz megválasztásával könnyen előfordulhat, hogy csak mérve lesz jobb...
Gitárerősítőkben nagyon sokszor használnak katodin fázisfordítót, hifiben miért ne lehetne hasznáni?
Lehetni-lehet, csak megéri e egy triódát elspórolni?
Napokat dolgozunk egy kész produktumon, ne már az ilyetén való spórolás legyen a szempont. A minőségi erősítők - ahol a spórolás máshol jelenik meg - nem használják a katodint, sőt olykor sokkalta bonyolultabb (szimmetrikus / differenciál) kapcsolásokat alkalmaznak. A katodin egyben minőségi és mennyiségi szint is, ha csak kis teljesítményű pentódás végű kapcsolás a cél azzal még viszonylag jó hangminőség mellett megvalósítható, azonban egy sugártetródás, nagyobb teljesítményű PP véghez, minimum a Williamson kapcsolása kell - a sok kondijával. Ez utóbbiban meg már eleve négy aktív elem (trióda) szükségeltetik a meghajtásban, melyekkel akkor már valamely szimmetrikusabb felépítésű fázifordító kapcsolás is kivitelezhető úgy, hogy kettővel kevesebb csatolókondit használhatunk, mint a Williamsonban. És így tovább... Kb. valami ilyesmi a Push-Pull evolúció, érdemes böngészni is utána - régi kapcsolásokat nézegetni. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
A hosszú hétvégén elkészültem egy újabb erősítővel, ismét a jól bevált CHZ féle EL84PP-vel.
Bővebben: Link
Csöves végfokban 100nF-nál kisebb kapacitású csatolókondenzátor rontja a mélyhangok átvitelét.
Ma semmi nem indokolja a kisebb kapacitás alkalmazását, mert a tápot jól megszűrjük, stabilizálhatjuk is, tehát onnan, ettől nem lesz brummos a végfok, hogy átviszi a mélyhangot! Ha búg, vagy brummos, akkor ott más gond van. Vezetékezés, jelvezeték, tápvezeték, testelés, illetve (védő)földelés bekötése. Erősítő-elemek, csövek, transzformátorok, egyebek távolság és egymáshoz képesti-elhelyezése. Nézzünk gyári sorozat-erősítőket, felépítésük némelyiknek példás. Nem szép, hanem jól áttekinthető, szerelhető, javítható és nyilván tökéletesen működik. Nem muszáj látvány-erősítőt építeni, aki akar az tegye, de az attól még lehet gyatra, pocsék hangzású, még igen drága alkatrészekkel is. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |