Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   119 / 2208
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Az a cső sajnos rossz volt mert 13,5v ról fütve is az anódáram pár perc használat alatt megszaladt és letorzult a cső. Azért nem dobom ki, jó lesz Müszinek a gyűjteménybe. Nem hinném hogy a 17v-al nyírtam ki mert nem sokáig volt annyiról fűtve. A másik cső már tartja a névleges anódáramot és szebben is szól.
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Én adok neki 13és felet és fűt amennyit tud. Nem kell ennyire vacakolni vele.
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Végülis az benne van abban a +- 10%-ban amit valamelyik ruszki adatlapon láttam fűtőfesz toleranciának...
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Párhuzamos fűtésű csőnél a feszültség a lényeg, és beáll az áram, soros fűtésűnél, az áramra kell "hajtani"
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Ezt már szeretem, úgy egyszrűsödött hogy közben nagyszerűsödött
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Azért sokkal jobb hangja van az el84 se-nek a az osztott hiperszil kimenőkkel mint ennek a pcl86-nak tv kimenővel. Ez majd jó lesz a számítógéphez mindennapi használatra. Végülis jól szól ez is meg pcl86-ot nem sajnálom elhasználni.
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Hát....szerintem necces a 0,15-ös huzal EL 84 SE-hez, még akkor is, ha eltekintek attól, hogy művészet vele dolgozni.
ECL 86-hoz 7-8 K Ra -ra még csak -csak. El 84-hez 5,2 K Ra-ra inkább 0,18-0,23 dukál, még gyári trafóknál sem nagyon van 0,15-ös (3 W-ig mondjuk elmegy).
A 0,15-ös huzal 3A/nmm áramsűrűségnél 50 mA-t tud, kimenőtrafóknál inkább 1, max 2A/nmm áramsűrűséget szokás használni.
Én inkább 0,2 mm körűli drótot javasolok. Ha nem fér rá, akkor inkább 4 primer, három szekunder formában.(primer 4*800, esetleg 4*700 menet, így alkalomadtán PP-be is be lehet applikálni megfelelő csőhöz).
Ez persze csak a saját véleményem, sok trafó készült és készül a dpr=0,0022*ngyök(Ia0 négyzet+(Ia négyzet/2)) képlettel, ami alapján jó a 0,15-ös huzal is.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
De jó..., én meg azt hallottam hogy az aláfűtésnél még az is jobb ha kalapáccsal esel neki.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
csak egy egy két percig kapott 17v-ot attól nem szálhat el. Szerintem már elötte rossz volt az a cső.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 15, 2008
én is holnap kell készítsek egy ellenüttemű kimenőt
2*1050 menet 0.2mm és 35 menet 0.6mm drot. A vasmag 6.8cm2 kérdésem jó a méretezés 250V táp feszültség a csövek 6P14 rusz kik
(#) djhans válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Nagyobb keresztmetszet kellene egy el84/6p14p pp-hez. Szerintem olyan 10cm2 azért kell legalább. Javítsatok ki ha tévedek.
(#) burgdavid hozzászólása Ápr 15, 2008
Én a fűtéssel mindig teszek sorba egy 5-10ohm/5W os ellenállást. A múltkor egy ECL86 keveredett a PCLek közé, de így hálistennek nem gyilkolódott meg, csak mindkettő nagyon fűtött. Mármint az ellenállás is, meg az ECL is. De szerencsére 7,5voltnál nem kapott többet. Másrészt meg főleg a PCL85nél figyeltem meg, hogy a fűtőszál alsó része hirtelen felizzik, ha fűtést kap, és az ellenállás ezt a hideg szál miatti áramlökést hivatott csökkenteni. Szerintem
(#) sturbi hozzászólása Ápr 15, 2008
Nem szabad aláfűteni a csövet, ha üzemi áramot veszünk ki belőle, súlyosan csökkenti a cső élettartamát. A túlfűtés kisebb probléma, ha az anóddisszipációt határértéken belül tartjuk. Pár perc 17 V biztos nem ölte le a PCL86-ot, még akkor sem, ha az anód elszégyelte magát. Meg lehet próbálni a rácslevezető csökkentését, ha a cső megfut, de legjobb cserélni.
Fűtőteljesítmény csökkentése csak úgy lehetséges, ha csökkentjük a kivett anódáramot az új fűtésnek megfelelően, ehhez ismerni kell a fűtőteljesítmény- elektronemisszió összefüggést, mert az korántsem lineáris. Ilyenkor új cső keletkezik, új karakterisztikákkal.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Ápr 15, 2008
A csöves TV-kben ezt NTK ellenállással oldották meg. Amíg hideg volt, jó nagy volt az ellenállása, szinte az összes feszt magára vette. Aztán ahogy melegedett, egyre csökkent az érték, és egyre inkább a csövekre jutott a fűtőfesz.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Csak az fa tolódik felfelé! Gitárerősítőkben is kb ekkora kimenő van 2 El84-hez ( Pl Vox AC 10 )
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Az a baj, hogy csak ilyen huzalom van, vagy 0,35 ... Mármint amiből sok van ... Hát nem tudom.. Próba cseresznye, vagy szerzek gyorsan vastagabbat ...
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
470k a rácslevezető. Kipróbáltam másik három csővel és stabil az anódáram. Ennél kisseb rácslevezető szerintem nem kell. Ja és az a cső 220k rácslevezetővel is megfut. Az a cső tuti halott.
(#) burgdavid válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Én nem fűtöm alá, inkább a táp van nagyobbra méretezve, így az ellenálláson tud annyi esni, hogy optimális szintre áll be. Imi: jaja a tévékben valóban NTK volt, meg félhullámű fűtéssel mentek, hálózatról
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Szerintem próbáld ki. Lehet hogy mégis jó lesz.
(#) djhans hozzászólása Ápr 15, 2008
Mi a különbség a sárga és a fehér feliratos tungsram pcl86 között? Én azt tapasztaltam hogy a fehérek jobban halnak. De lehet hogy üldözési mániám van
(#) sturbi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Tehát a szekundereket sorba kötöd gondolom. Ahhoz szerintem kevés a 0,6-os huzal, inkább 1-essel kellene tekerni a szekundert.
A magkeresztmetszet egy visszacsatolt erősítőnél (kimenőről) szerintem elmegy, de 10-15 cm2 biztos jobb lenne (dehát abból kell építkezni, ami van).
A félhullám már csak a végén volt, amikor a csőszám már nagyon lecsökkent. Akkor már félvezetős tuner, KF, hang-KF volt benne, tehát elment a két csatornaváltó cső, a 2-3 KF cső, az 1-2 hang-KF cső, akkor kellett kitalálni a félhullámú fűtést, hogy ne kelljen 100-120W-ot ellenálláson elpocsékolni. A hazai tervezők az istennek se akartak trafót beletenni.
(#) djhans hozzászólása Ápr 15, 2008
Egy vidi R4902-be kellene pár cső. Esetleg van valakinek elfekvőben? ECC85, ECH81, EAF801, ECL86
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Gyárilag az összes sárga volt, csak a hő miatt fehéredtek ki. Jól látszik némely csőnél, ha a felirat egy része a pentóda anódja fölé esik, itt már fehér, a trióda résznél még sárga. Tehát jogos az észrevétel" Az új tovább tart, mint a használt".
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Hát én is ezt írtam nem ?
(#) burgdavid válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
EAF801 helyére jó az EBF89
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Mindegyik van.
Nem, más a bekötése, de azt hiszem azért szól vele. Az EAF-ben csak 1 dióda van.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Nem is vitázunk, de a tény az tény Gyárilag is voltak ilyen kis trafók 10-15 Wattra, csak az alsó határfrekvencia 60-100 Hz. Persze jobban szól a nagyobb vaskeresztmetszetű, de nem mindenütt!!!!! Gmitárerősítőknel fa=70 Hz-re szoktak ,méretezni, ugyanis az E6 húr 82 Hz-en rezeg, lehangolt gitárokhoz is elég az 50 Hz. Így elég a kisebb vas, ami jobban is szól!
Persze most Hifiről bezsélünk, ahol sok mély kell, ehhez meg nagy böhöm vas, de ha csak iylenje van, akkor abból kell építeznie ami van, ahogy Sturbi is mondta
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Minkahelyen egy kollégáé a készülék teljesen tip-top állapotú csak a csövek vannak belőle kifosztva.
Következő: »»   119 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem