Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   120 / 2208
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Amúgy a kisebb tv kimenőben sincs olyan zavaróan kevés mély viszont olyan mosott a magasa köszönhetően az osztatlan tekercselésnek. Ahoz képest hogy beszédre szánták túl is teljesít. De ennyi nem több, a számítógéphez hogy zörögjön valami éppen jó.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Nekemis pont ilyen rádióm van
Az EM87-es varázsszem is van ám benne.
Az kihyettesíthető, csak az anódellenállást kel 470k-ra cserélni.
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Akkor em84-nél 470k?
(#) burgdavid válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2008
3 videoton szatmárom is volt, mind a 3ba ilyen cső volt. Lehet hogy gyárilag is ilyet tettek bele? A hátlapra EAF volt írva.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Szerintem az már szervízes akció lehetett. Sokkal nehezebben beszerezhető volt. Ezért van EAF-ből összesen 1 db-om, EBF-böl meg egy halom.
(#) djhans hozzászólása Ápr 15, 2008
Stabil a pcl 86 számítógép erősítőm! Úgy látszik nem rontottam el a nyákokat. Néha megesik ez kézi tervezésnél. Egyébként az adatlapon ajánlott 230v-ról megy. Anódáram 37mA és stabil! 0% brumm még odatett füllel sem. Kíváncsi leszek mennyit bír ki napi átlag 3-4 óra használat mellett.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Egyébként az EBF80, és a 89 is dugható egymás helyére, de a 89-es valamivel nagyobbat erősít.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Remélem így lesz. Az el 84 is szólt majd egy évig naponta 4 órát és semmi lényeges változás a munkapontban. Még mindíg jó csak most pihen és várja a dobozolást ami nemsokára meglesz mert már megvan a fa.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Nekem már ragad két oldala, holnap meg az eleje , hátulja Aztán pác+lakk
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Volt idő, mikor a PCL86-os hiánycikk volt. Ha úgy megszaladt, ahogy írtad, sturbi hsz-ében leírtakat alkalmaztuk. Ha ilyenkor rámérsz a pentóda vezérlőrácsára egy nagy belső ellenállású műszerrel, akkor ott akár +5V-ot is mérhetsz. Ez azért kicsit több, mint a 0V, aminek ott lennie kéne. A magyarázata a dolognak az, hogy gázos a cső. Ilyenkor a nagy sebességgel repülő elektronok ütközési ionizációt váltanak ki a gázmolekulákkal, és keletkeznek + töltésű ionok. Az ezek által létrehozott rácsáram + feszültséget hoz létre a vezérlőrácson. Ez kinyitja a csövet, ezáltal túlhevülnek a fém részek, és további gázokat bocsátanak ki, ezáltal a folyamat önerősítővé válik. Egyetlen megoldásként azt tudjuk csinálni, hogy a pentóda rácslevezetőjét kisebbre cseréljük (akár 100k-ra), ezáltal kisebb lesz a rács ionáram által létesített feszesés, és a cső nem nyit annyira ki.
(#) burgdavid hozzászólása Ápr 15, 2008
Utánanéztem, dugható az EAF helyére az EBF lábkiosztás gyak. azonos, annyi eltérés van hogy az egyik diófa anódja testre megy.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Mondtam, hogy szól vele. Az EAF egyébként még nagyobbat erősít, de ez nem olyan lényeges, csak távolsági vételnél.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Az a helyzet, hogy az EBF-et is szabályozta az AVC. Akkor viszont változó meredekségű cső a szentem. Inkább EF80, vagy EF184, ezek lineárisak.
(#) sebestyen_ferenc válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 16, 2008
nagyobb trafom csak egy hállozati van, a kisebbek amelyet most használok gyári kimenő trafok egy csöre méretezve, ezért kell át tekercseljem öket. Nagyobbat lehet-e használni ha hállozati, modosul-e a menet számok? A választ elöre is köszönöm. Egyébként ez az első csöves erősítőm. :yes:
(#) dxzo4z hozzászólása Ápr 16, 2008
Ha már hálózati trafókról van szó: van egy - a képen is látható - trafóm. Amire ugye a 250V szekundernél az vann írva 75mA. A rajz alapján nekem nem egyértelmű, hogy ezt egyutas vagy kétutas egyenirányításra adták meg.

Ki tudnám úgy mérni, hogy mondjuk egy EZ80 cső 90mA max. áramát figyelembe véve, nagy teljesítményű, 350ohm-os ellenállással rövidre zárom a szekundert, s egy a terheléssel sorosan kötött, mondjuk 500ohm körüli potival fokozatosan emelem az áramot, s nézem, hol kezdi ejteni a trafó a feszültséget?

Már csak az a gond, hogy az ellenálláson és a potin iszonyatos hőmennyiséget (egy-kétszáz watot biztosan...) kéne elfűteni, nem tudom, van-e, ami ennyit kibír....

trafó.jpg

(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Már működik , csak a trafókra kell burkolat és az előlap kivágásait kell takarni .....
Mérve 4W amit produkál , kimenő vasa kicsi , 40Hz-50KHz- ig visz 1dB belül , de kicserélem a kimenő vasait SM65 -re pontosan stimmel a csévébe , így az alsó frekit lejjebb vihetem .
(#) dxzo4z válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Akkor egy ilyen trafó mondjuk eleve alkalmatlan egy sztereó EF86-EL84 SE meghajtására? Mert ott eleve oldalanként csak a végcső megeszik (most fejből nem tudom..) 50mA-t.

S régi rádióból bontott táp közt akad-e olyan, amivel sztereó cucc építhető, hisz a régi rádiók (legtöbbször) monóban mentek... ?
Egy Pacsirta trafója már elég sztereóhoz? (Orion AR612). Pdf fájlban a kapcs. rajz. A primernél szerepel egy 400mA, de azt nem tudom, mire vonatkozna.... Vagy az a EZ80 alatt van? S akkor az anódfesz. szekunderére értendő?

Ja, ez a topic 4000. hozzászólása!

ar612.pdf

(#) MrBrown válasza dxzo4z hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Az EZ80 csak 90mA-el terhelhető és ezt a mérnökök is tudták. Szerintem azt jelenti, 110-127V-ig 1A-es biztosíték, 150-220-240V-nál 400mA-es biztosíték a primer ágba. Zoli?
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Megnéztem, ECC85-10mA, ECH81-3,8mA, EBF89-9mA, ECC83-1,2mA, EM80-0.5mA, EL84-48mA ez összesen 72.5mA-es max anódáram fogyasztás. Szóval az EZ80 90mA-e helytálló és enyhén túlméretezett lenne a 400mA.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Semmi csak ki lett zárva a szekunder oldal. Mellesleg köbzolinak nem érdemes olyat írni hogy csöves rádió meg hogy szétszedem, hanem az a megfelelő kifejezés, hogy csöves rádióhoz hasonlító tárgy.
Valszeg kibelez egy második gyári állapotban lévő pacsirtát is
Vateráztam! Műtárgyat nem barmolok szét, nekem is van szivem!!!

A max anódáramokkal én is számoltam... Ha csak nem duplájára méretezték a trafót, mint ténylegesen szükséges, nem tudja kihajtani a sztereót...
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 16, 2008
Te köbzoli, április 27-én nagy nosztalgia börze lesz Budapesten. Ott lesz a világ összes csöves rádiója!
(#) burgdavid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Énmár voltam egyszer! A Puskásba volt. Jó dolgok voltak ott
1097 Budapest, Gyáli út 22. tel.361)-280-2500. Reggel 7-től 11-ig érdemes jönni, minnél korábban. De nem csak rádiók hanem alkatrészek iszonyat mennyiségben és a kínálat miatt jó áron.
Sajna nem tudom megmondani de keress ra az utcakereso.hu-n. Egyébkent ezen a talalkozó amúgy is csak csövesek vannak
(#) Ricsi1992 hozzászólása Ápr 16, 2008
Üdv.
Sajnos kicsit késik a szkópos mérés.(nem tudok szakkörön maradni) de ami késik,nem múlik.

A JLH-m sasnos most nem műkösőképes,így nem tudom összehasonlítani a két erölködőt,csak emlékezetből.Mikor kész lett a JLH-m,nagyon meglepődtem a hangján,szép volt,de talán a PCL-nek szebb,más hangja van.
(#) Müszi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Mi lelte a JLH-dat?
(#) Ricsi1992 válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 16, 2008
Szereztem egy marhanagy dobozszerű tégla alakú hűtőbortát,a régiről leszedtem a JLH-t,de még nem raktam rá az új bordára,kikellene fúrni a tranyók helyeit......
Következő: »»   120 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem