Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Amúgy a kisebb tv kimenőben sincs olyan zavaróan kevés mély viszont olyan mosott a magasa köszönhetően az osztatlan tekercselésnek. Ahoz képest hogy beszédre szánták túl is teljesít. De ennyi nem több, a számítógéphez hogy zörögjön valami éppen jó.
Nekemis pont ilyen rádióm van
Az EM87-es varázsszem is van ám benne. Az kihyettesíthető, csak az anódellenállást kel 470k-ra cserélni.
3 videoton szatmárom is volt, mind a 3ba ilyen cső volt. Lehet hogy gyárilag is ilyet tettek bele? A hátlapra EAF volt írva.
Szerintem az már szervízes akció lehetett. Sokkal nehezebben beszerezhető volt. Ezért van EAF-ből összesen 1 db-om, EBF-böl meg egy halom.
Stabil a pcl 86 számítógép erősítőm! Úgy látszik nem rontottam el a nyákokat. Néha megesik ez kézi tervezésnél. Egyébként az adatlapon ajánlott 230v-ról megy. Anódáram 37mA és stabil! 0% brumm még odatett füllel sem. Kíváncsi leszek mennyit bír ki napi átlag 3-4 óra használat mellett.
Egyébként az EBF80, és a 89 is dugható egymás helyére, de a 89-es valamivel nagyobbat erősít.
Remélem így lesz. Az el 84 is szólt majd egy évig naponta 4 órát és semmi lényeges változás a munkapontban. Még mindíg jó csak most pihen és várja a dobozolást ami nemsokára meglesz mert már megvan a fa.
Nekem már ragad két oldala, holnap meg az eleje , hátulja Aztán pác+lakk
Volt idő, mikor a PCL86-os hiánycikk volt. Ha úgy megszaladt, ahogy írtad, sturbi hsz-ében leírtakat alkalmaztuk. Ha ilyenkor rámérsz a pentóda vezérlőrácsára egy nagy belső ellenállású műszerrel, akkor ott akár +5V-ot is mérhetsz. Ez azért kicsit több, mint a 0V, aminek ott lennie kéne. A magyarázata a dolognak az, hogy gázos a cső. Ilyenkor a nagy sebességgel repülő elektronok ütközési ionizációt váltanak ki a gázmolekulákkal, és keletkeznek + töltésű ionok. Az ezek által létrehozott rácsáram + feszültséget hoz létre a vezérlőrácson. Ez kinyitja a csövet, ezáltal túlhevülnek a fém részek, és további gázokat bocsátanak ki, ezáltal a folyamat önerősítővé válik. Egyetlen megoldásként azt tudjuk csinálni, hogy a pentóda rácslevezetőjét kisebbre cseréljük (akár 100k-ra), ezáltal kisebb lesz a rács ionáram által létesített feszesés, és a cső nem nyit annyira ki.
Utánanéztem, dugható az EAF helyére az EBF lábkiosztás gyak. azonos, annyi eltérés van hogy az egyik diófa anódja testre megy.
Mondtam, hogy szól vele. Az EAF egyébként még nagyobbat erősít, de ez nem olyan lényeges, csak távolsági vételnél.
Az a helyzet, hogy az EBF-et is szabályozta az AVC. Akkor viszont változó meredekségű cső a szentem. Inkább EF80, vagy EF184, ezek lineárisak.
nagyobb trafom csak egy hállozati van, a kisebbek amelyet most használok gyári kimenő trafok egy csöre méretezve, ezért kell át tekercseljem öket. Nagyobbat lehet-e használni ha hállozati, modosul-e a menet számok? A választ elöre is köszönöm. Egyébként ez az első csöves erősítőm. :yes:
Ha már hálózati trafókról van szó: van egy - a képen is látható - trafóm. Amire ugye a 250V szekundernél az vann írva 75mA. A rajz alapján nekem nem egyértelmű, hogy ezt egyutas vagy kétutas egyenirányításra adták meg.
Ki tudnám úgy mérni, hogy mondjuk egy EZ80 cső 90mA max. áramát figyelembe véve, nagy teljesítményű, 350ohm-os ellenállással rövidre zárom a szekundert, s egy a terheléssel sorosan kötött, mondjuk 500ohm körüli potival fokozatosan emelem az áramot, s nézem, hol kezdi ejteni a trafó a feszültséget? Már csak az a gond, hogy az ellenálláson és a potin iszonyatos hőmennyiséget (egy-kétszáz watot biztosan...) kéne elfűteni, nem tudom, van-e, ami ennyit kibír....
Már működik , csak a trafókra kell burkolat és az előlap kivágásait kell takarni .....
Mérve 4W amit produkál , kimenő vasa kicsi , 40Hz-50KHz- ig visz 1dB belül , de kicserélem a kimenő vasait SM65 -re pontosan stimmel a csévébe , így az alsó frekit lejjebb vihetem .
Akkor egy ilyen trafó mondjuk eleve alkalmatlan egy sztereó EF86-EL84 SE meghajtására? Mert ott eleve oldalanként csak a végcső megeszik (most fejből nem tudom..) 50mA-t.
S régi rádióból bontott táp közt akad-e olyan, amivel sztereó cucc építhető, hisz a régi rádiók (legtöbbször) monóban mentek... ?
Egy Pacsirta trafója már elég sztereóhoz? (Orion AR612). Pdf fájlban a kapcs. rajz. A primernél szerepel egy 400mA, de azt nem tudom, mire vonatkozna.... Vagy az a EZ80 alatt van? S akkor az anódfesz. szekunderére értendő?
Ja, ez a topic 4000. hozzászólása!
Az EZ80 csak 90mA-el terhelhető és ezt a mérnökök is tudták. Szerintem azt jelenti, 110-127V-ig 1A-es biztosíték, 150-220-240V-nál 400mA-es biztosíték a primer ágba. Zoli?
Megnéztem, ECC85-10mA, ECH81-3,8mA, EBF89-9mA, ECC83-1,2mA, EM80-0.5mA, EL84-48mA ez összesen 72.5mA-es max anódáram fogyasztás. Szóval az EZ80 90mA-e helytálló és enyhén túlméretezett lenne a 400mA.
Semmi csak ki lett zárva a szekunder oldal. Mellesleg köbzolinak nem érdemes olyat írni hogy csöves rádió meg hogy szétszedem, hanem az a megfelelő kifejezés, hogy csöves rádióhoz hasonlító tárgy.
Valszeg kibelez egy második gyári állapotban lévő pacsirtát is
Vateráztam! Műtárgyat nem barmolok szét, nekem is van szivem!!!
A max anódáramokkal én is számoltam... Ha csak nem duplájára méretezték a trafót, mint ténylegesen szükséges, nem tudja kihajtani a sztereót...
Te köbzoli, április 27-én nagy nosztalgia börze lesz Budapesten. Ott lesz a világ összes csöves rádiója!
Énmár voltam egyszer! A Puskásba volt. Jó dolgok voltak ott
1097 Budapest, Gyáli út 22. tel.361)-280-2500. Reggel 7-től 11-ig érdemes jönni, minnél korábban. De nem csak rádiók hanem alkatrészek iszonyat mennyiségben és a kínálat miatt jó áron.
Sajna nem tudom megmondani de keress ra az utcakereso.hu-n. Egyébkent ezen a talalkozó amúgy is csak csövesek vannak
Üdv.
Sajnos kicsit késik a szkópos mérés.(nem tudok szakkörön maradni) de ami késik,nem múlik. A JLH-m sasnos most nem műkösőképes,így nem tudom összehasonlítani a két erölködőt,csak emlékezetből.Mikor kész lett a JLH-m,nagyon meglepődtem a hangján,szép volt,de talán a PCL-nek szebb,más hangja van.
Szereztem egy marhanagy dobozszerű tégla alakú hűtőbortát,a régiről leszedtem a JLH-t,de még nem raktam rá az új bordára,kikellene fúrni a tranyók helyeit......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |