Fórum témák
» Több friss téma |
Ehelyett én jobb (hangú) alkatrészek használatát javasolnám, beleértve a hálózati trafót, melyből ugye a dual monóhoz kettő kellene... belső vezetékezéshez pedig ott van iránymutatásnak a gyári készülék.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2017
Köszi! Az én Quadom-ban is 2 darab trafó van. Igaz párhuzamosítva van a 2 szekunder , de ettől függetlenül 2*2 grätz és 2*2 pufferkondi. Legjobb állapotában bemeneti kábel nélkül zúg kábellel nem. Főleg akkor van baj , ha egy forrásból pl keverőből hozom ki a két jel kábelt. Ugye ott már keletkezik egy hurok mert a keverőből két azonos GND jön az erősítő felé. Jelenlegi bekötéssel egyik oldala folyamatosan zúg. Jelkábeltől függetlenül. A panel saját tervezés és nincs bent a bűvös 10Ohmos ellenállás a gyengeáramú és erősáramú föld között. De nem is ez a lényeg, ha nem hogy mi lenne az iskolapéldája a bekötésnek?
Már a kérdés is konfrontáló . A legtutibb a két külön boboz.
Köszi! Ötlet az egy dobozos megoldáshoz?
Szia! A szekunderek párhuzamosításától milyen előnyt remélsz? Mekkora terhelhetőségűek?
A trafók 185W a panelek a már közölt Ludwig módok nem alkotós paneleken. Azért lett párhuzamosítva mert ha alkalom attán akkora teljesítmény éri a tápot, ne omoljon össze vagy csússzon szét a tápfesz pl hidalásnál stb stb. A kettő trafó nem tud teljesen egyforma lenni. Lehet itt a kutya elásva?
A két csatorna paneljeinek "földje" egy és csakis egy helyen van összekötve? (A panelek bemeneti hidegpontja álalában jó választás. Ne felejtsük, hogy a fém hátlapra szigetelés nélkül felszerelt RCA csatik hidegpontjai között is összekötés valósul meg!) Ez a vezeték van összekötve a védöfölddel? Biztos, hogy csak egyetlen belső vezetékkel?
A test és a táp "0" független egymástól. Sehol nem találkozik. A párhuzamosításra csak 2 vezetéket használtam. A középleágazások 2 külön vezetéken de egy csillagpontban találkoznak. A bemeneti csatlakozókon érkező bejövő jel GND-d jelenleg egyből a táp csillagpontba van bekötve és a panelekkel nem is találkoznak egyáltalán. Ettől függetlenül huroklódnak ha egy helyről jönnek.
Egyforma trafók esetén aligha tudok jobb választást a két csatorna galvanikus elválasztásánál, tehát két teljesen független monó erősítőt építenék.
Amennyiben hidalni szeretnéd, akkor viszont egy közös puffermezőt ajánlok a két csatornának. Gondold végig hogyan fog folyni az áram!
Ha megszüntetem az egyik grAaetz-et és kialakítok közös puffermezőt , akkor a bugás valszegvalószínűleg meg_marad? A bejövő jel ettől még hurkot fog alkotni negatív oldalon. Nincs olyan jack aljzat amit ha bedugok megszakítja a másik aljzat negatívját? Hasonlóan a fülhallgató jackhez mikor bontja a jel útját?
A "valszeg" miféle szeg?! A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2017
Moderátor által szerkesztve
Egy dobozba két külön erősítő. Csak a trafók primere közösítve, minden külön. Még a bemeneti földet se közösítsd. Tuti hurokmentes lesz.
A búgás ettől szűnik meg. Keresd meg az R4 ellenállásokat és figyeld meg hová kapcsolódnak!
SAjnos nem tudom elszigetelni teljesen. Van bent egy +/-12v segédtáp. Ha ennek a tápnak a GND pontját belekötöm a teljesítményfokozat mind két "független" táp GND pontjába, akkor mindjárt hurkot képez ismét a bemenet 0 pontjával...
Vakon nem tudok jobbat. Vagy kísérletezz, vagy külön segédtáp. Esetleg közös nulla a tápnál, és oda a segéd is. Lehet csak egy rossz helyen vitt vezeték, amit gerjeszt a trafó.
Ezt a hibát elhárítottad már?
A problémás erősítő. A trafóknál a barna vezeték párhuzamosítja a szekundereket. A kimeneteken lévő fekete összekötő vezeték amin jelenleg a hangszóró kábelek fel vannak tekerve, a nagy áramú csillagpont. Ide kapcsolódik jelenleg a két bemenet GND-je.
Nagyáramú csillagpontot a táphoz létesítünk.
Ha jól értelmezem, a tápnál is, a kimenetnél is van közösítés. (belső hurok) Föltalálták a kábelkötegelőt, nem tekergetjük egymásra a vezetékeket. (fölös induktivitás) Próba képpen a tápkondiknál kellene csillagpontot összehozni, mazzagokat kiegyenesíteni. Ha a bemeneti csatlakozás nem választható szét, akkor egy jelföld a táptól, vagy az egyik panelról. Ránézésre így látom. A két trafó full egyforma? EI trafó nem előnyös erölködőbe. Nagyot szór. A két trafó primrje azonosan van bekötve? ( tekercs alsó vége, a másiknak is az alsó végével?)
Hogy javítsam? Az általad linkelt TDA-n is van a táp és a jel föld között 10 Ohm!?
Írtam már erről.
Ha nem dolgozod át ilyenre a testvezetést, akkor csak a dual mono kialakítástól remélhetsz zajtalan üzemet.
Hello kedves szaktársak! Én is épitettem Quad-ot és más végfokot is. DE... a 2 diodás mérésre is lehet félig tré minden tranzisztor! Nem szabad kp-nek venni a 2 dióda tranzisztor mérést!Jó mérési mód az, ha a CE áramot mérjük a bázisra adott áram függvényében a tűréshatár közeli Vce fesz mellett... persze ésszel!(áramkorláttal) Azaz B(éta) mérést kell csinálni! Az ellenállások is csinálnak nagy meglepkéket, mert hajlamosak a forrasztásra megnyúlni és szakadni! Beforrasztott alkatrészek esetén sinusz bemenőjel alkalmazásával szkóppal jól ki lehet keresni a baj helyét hangfrekis analóg környezetben.
Meg egyszer szeretnek rakerdezni: a 10 ohoms ellenallas 2 vegen van 1-1 fold csomopont. Ha ezeket a csomopontokat kulon-kulon 1-1 vezetekkel ravezetem a csillagpontra, az milyen eredmenyt ad szerinted?
Az egynél több csatornás erősítőnél ezzel a kötéssel földhurkot is létre lehet hozni. A kérdés inkább egy teljes huzalozási vázlatban értelmezhető.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
Üdv!
Ugyan nem Quad 405, de az annak idején még középiskolában készített erősítőmet kábelezem újra. Érdemes a jelkábeleket árnyékolt kábellel vezetni vagy felesleges vesződség? Mert annak idején úgy csináltam, de ahogy nézem itt az erősítő képeket, nem látok ezekben. Előre is köszi!
A mai napig alap dolog. Sőt! Kialakítás kérdése, de még nem is mindegy miféle minőségű, főleg ha trafó közelben van.
Köszi, akkor feleslegesen kérdőjeleztem meg a 20 évvel ezelőtti önmagamat Az újrakábelezés lényege a mai tudásomnak megfelelően többek közt az is, hogy szétválasszam a trafós részt a jeltől.
Minőségre EZ milyen? Azért is kérdeztem, mert nem olcsó... bár, ha kell 1m, sokat mondtam szerintem.
Ez igazából hanfal kábel, nem jel. Elég ritka az árnyékoló harisnya szövése. Én PA célra kifejlesztett kábeleket használok. Régebben tudtam venni még azt az árnyékolt vezetéket, amit annó a BRG is használt a magnójaiban a fej bekötéséhez. JEL kábel kell, minél sűrűbb szövésű árnyékolással.
Szia! ez a kapcsolási rajz 100% ék% ? mert már 3 napja olvasgatok itt és Alkotó általi kapcsolási rajz fogott meg a legjobban. https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=133681
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2017
Szia! Bár nekem még nem volt hozzá szerencsém, mások visszajelzései maradéktalanul pozitívak, csak ajánlani tudom.
Miről is szól ez a módosítás? A nyomtatott áramköri terv kiválasztását javaslom egyeztesd Alkotó kollégával! |
Bejelentkezés
Hirdetés |