Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ja,nem a fúróval volt a gond,az van,oszlopos is,csak nemvolt se időm,se kedvem átrakni a cuccost...
Ragad az El84 SE fakávája ( a képen látható a franciaklucs alternatív felhazsnálása )
Azért külön szeretjük Kócosunkat, mert napi rendszeességgel írja az SZ-t ZS-nek.
Azért külön szeretjük Kócosunkat, mert napi rendszerességgel írja az SZ-t ZS-nek.[quote]
Tessék, erre én is jól elb..szom.
Sziasztok!
Olvasgatom egy ideje ezt a topicot, nagyon szép dolgokat hoztok össze, gratulálok hozzá mindenkinek! Lenne viszont egy kérdésem is csöves témában: az nagyon halva született ötlet, ha az ember olyanra gondol, hogy úgy építsen valami egyszerű csöves végfokot, hogy a kimenőtrafót valami készen kapható, 230/x V-os trafóval váltja ki? Esetleg ha a folyamatos egyenáramú gerjesztés miatt problémás, akkor push-pull rendszerű erősítővel?
Az hagyján, de a gy-t yg-nek, az ny-et yn-nek ... stb A jobb kezem gyosabb, mint a bal
És már meg sem látom , hogy elírtam ....
Erről is esett szó. Müszi barátunk akusztikus tesztekkel azt állapította meg, hogy nem lényegesen szól rosszabbul egy hálózati trafó, mint egy egyszerű tekercselésű gyári kimenő. Nagygyeviz barátunk viszont azt fejtegette, hogy komolyabb kimenő tekercseit, legalább 3-4 helyre "szétszórva" helyezzük el a csévére, akkor kapjuk az igazán jó eredményt. Ebből azért az jön le, hogy bizonyos szintig megfelelhet egy hálózati trafó, de felette semmiképp.
Nem halott! Volt már rá példa. Ha az áttétel jó! Se-nek meg csak át kell lemezelni egyoldalról, légréssel.
Rádiotechnikában Piret Endre mérnök úr toroid hálótrafókkal építette erősítőket...
Hali!
A készülőben lévő SE-m hálótrafókkal épül. Lényegében két egyforma régi mobiltöltőből (Alcatel ). Az írás alapján 15VA-t tudtak. Mielőtt át lettek forgatva a lemezek ... Ez sem vészes. Ha kijönnek a zárólemezek, onnantól szinte nyert ügyed van. Ugyan osztott csévések, de sajna a kapacitásuk elég magas. Viszont megfelelő visszacsatolással, 8 Ohm-os hangfalakkal meglepően jól szólnak. Egy próbát talán megér.
Ha minőséget is szeretnél akkor sima hál. trafókkal nem próbálkozol .Az osztott tekercselés fontos lenne , de vannak olyan vasak aminek a geometriai arányai segíthetnek feledni a tekercsek osztását .
Jól gomdolod inkább PP-re alkalmasabb néhány hál. trafó .Toroid előnye , hogy nagy felületen találkozik a prim/szek. tekercs ez már javíthat a csatolási tényezőn , de ahhoz az kell , hogy megfelelő áttételűt találj és legyen a primer 2x110 vagy 2x115 V-os . PP-re legjobb válaszás az R-vasmagos hál. transzformátor , teljes szimmetriát biztosít , nagy felület a 2 tekercs között , vas anyaga is sokkal jobb , könnyen átttekerhető a szekunder , mert szétszerelés nélkül megoldható . Gyárilag is a vasmagon forgatva tekerik és azt a 50-100 menetet kézzel is fel lehet hajtani 0,8-1mm huzallal , tehát ha nem megfelelő az áttétele akkor könnyen alakítható. Csatolásban láthatod miről beszélnék ..... Másik javaslatom az , ha hál. trafókkal szeretnél kísérletezni , akkor kiválasztásához sokat segíthet 1 hanggenerátor + szkóp. Generátor 60 Ohm -os kimenetét a primerre kötöd 1 soros ellenálláson keresztül (ez az R=Ra-val) majd a szek. tekercset hangszóródnak megfelelő ellenállással zárod le és erre csatlakoztatott szkóppal végigméred , de elegendő 10KHz négyszöggel megvizsgálni , az megmutatja , hogy érdemes -e próbálkozni vele .
Köszi nagylelkű felajánlásod, de még életemben nem tekertem tekercset... Ezért is gondolkodtam valami kész megoldásban, amit egy bontott rádiótrafó jelenthetett volna.
Toroidra tekernének nekem hálótrafót, 200mA-eset, kb. 9000 Ft-ért. Ez nagyon durva ár érte? Vagy tudtok valahol valakit, aki olcsóbban megcsinálná?
Szia köbzoli, szerinted ez jó lehet az én projectemhez, azt írja hogy 4,5 ohm. 25cm az átmérője és természetesen dinamikus.
CHZ az egyetemen oktatja a csöves erősítők építését.
Előbb a szakmunkásképzőt kéne elvégezni...
Értsem úgy, hogy pödörnöm kéne egy hálótrafót?
Meg akkor "kollégák" vagyunk, hisz én is egyetemen (sőt egyetemeken...) oktatok!
Azta!!Álmom, hogy Régi Rola/Celestion hangszórók ( meg Jensen, meg Goodmans ) vesznek körül Hol pocsékolnak ilyesmit, és mennyiért?
Nekem kell Milyen jól szólna azon a gitárom
Biztos így van, nem tom milyen vasat ajánlasz neki ÉN kurblival tekerek 1200 + 2x1300 menet kb 3-4 óra
Nyugi gyerekek nem az enyém csak az ebay-en árulják, nem tudtam hogy ilyen aranyba nyúltam ugyhogy biztos jól fölmegy az ára az aukció végére. Meg ne tudjam hogy ti nyomtátok föl az árát vagy vettétek meg előlem!
Én tudom mi az e-ba, de nem vagyok regelve Egyébként szoktam nézni, ott ilyen fasza hangszórók elég olcsón mennek el
R alakú? Nem véletlen R, mint Ring, azaz gyűrű mag???
0.9 dolcsiért van felrakva + kb 10 dolcsi szállítási költség (USA-bol), de nyilván ez csak a mézes mad, macc, na mindegy zsinór.
Estem én már így nagyon csúnyán pofára, még nem tudom mekkora összegig menjek el vele. Egyébként helyettem is a kollegám licitál meg fizet paypal-al.
kérdésem a kimenö traforol lenne még mindig nem értem ,hogy miért irjátok 10cm2 trafot rakja az én tudásom szerint ezzel át lehet vinni a leg rosszab körülmények szerint is ugy 85wattott ez nem nagy?
Amit használok az 6,8cm2 modjuk 35wattot át visz amely 2.5-szer nagyobb át vini kivánt teljesítménynél. A szekundert vastagabb drotot tetem 0.8mm.
az erösítőm tápjában 16cm2 trafó van ,azonban van még 2 belöle kimenőknek lehet-e használni öket nem lenne tulságosan nagyok?(hálázati trafok)
Ahogy Vikidál is megénekelte a P.Boxban : "soha nem elég"
Nem teljesen szó szerint értettem. (Fogalmam sincs, mi CHZ polgári foglalkozása, de egészen bizonyosan műszaki diplomás emberke, de az sem kizárt, hogy tényleg egyetemi oktató lenne) Azt akartam érzékeltetni, hogy CHZ "felsőfokon" műveli ezt a témát. Neked, még egy "középfokú végzettség" is kéne előbb Csőtanból.
Én benne lennék a kísérletezésben.... Zománcozott rézhuzalt hol tudok beszerezni méterre? Én eddig a Conradon láttam, de az állítólag nem a legolcsóbb hely. Egyátalán mennyi "drót" kellene? S milyen vastag? Ezt még ki is tudnám számolni, csak ahogy magam ismerem, jól túlméretezném, s végül nem férne a cséve a magra, ill. az ablakba... Tehát én megtekerném kézzel is, jót is szórakoznék vele, úgy értem biztos élvezném, hisz még soha nem csináltam. A rétegek közé milyen szigetelést rakjak? Tudom, abból is van spéci cucc....
Vagy ha megcsinálod tudok adni érte cserébe Pacsirta trafót (nem én vettem ki belőle, esküszöm!!! ), és egy Velence teljes csőkészletét (EZ80, ECH81, EBL21), ill. kimenőjét.
Zománcozott rézhuzalt hol tudok beszerezni méterre?
Kistarcsán van valami Villért raktár, ott lehet venni ilyen "drótokat", nem méterre, hanem kilóra. Ha jó, emlékszem, 0.315mm alatt nem méricskélnek, csak komplett tekercset adnak. De ha tud valaki Budapesten könnyebben elérhető helyet ilyesmire, azt én is szívesen venném.
Nagyon megtisztelő amit feltételeztél , köszönöm .
Műszaki végzettség stimmel , oktatás is részben , de nem egyetemen , pár évig volt részem benne .
Ja és köszönöm mindenkinek a hálózati trafók kimenőként való használatában a segítő hozzászólásokat!
Úgy vagyok vele, hogy valamikor 10 évvel ezelőtt szórakoztam csövekkel, de nem hangerősítő kapcsán, hanem szkópcsőmeghajtás miatt. Viszont ha egyszer időm engedi, akkor szeretnék hangerősítőket is kipróbálni csövesben, és "nullprojekt" kapcsán gondoltam a könnyebb útra, a gyárilag készen kapható hálózati trafóra. Majd biztos lesznek még kérdéseim
Még nem cseréltem a vasakat , mert SM65 még csak 1 db. van , most kutatom a beszerzés lehetőségét.
Video doboz nem igazán ok. , műanyag fém kombináció miatt , sok merevítés és egyébb akadály amit tartalmaz ... DVD dobozok 99%-ka teljesen fém és nem tartalmaz merevítő betétteket . Garázsban van még néhány doboz , ha akarod megnézem , mekkora kellene .? Persze amik maradtak biztos problémásabbak azért nem próbálkoztam velük , de rövid időn belül tudok szerezni .... |
Bejelentkezés
Hirdetés |