Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszönöm szépen a segítséget!
Esetleg leírnád, hogy mi a para a reflex védelemmel? Én csak reflex csövekről találok ha rákeresek. Ha már 11 éve megy az erősítőmben, kíváncsi vagyok mekkora szerencsém van, hogy a hangfalaim mélyhangszórói még nem találtak el senkit.
Előre bocsátom, hogy működőképes a kapcsolás, de szerintem a legsilányabb a fellelhető hasonló célú áramkörök között.
A hangsugárzó védős témában olvashatsz az utánépítők panaszairól, itt pedig egy szimuláció mutatja, a vízszintes tengelyen felvett DC hiba milyen reléfeszültséget (függőleges tengely) eredményez.
Kedves Papi,
megértettem amit írtál, nem vitatnám. Régebben sokféle erősítő építettem, voltak olyanok köztük, amelyek most újból érdeklődés tárgyát képezik. Kb. 5 éve a fiamnak adtam az LM3875 erősítőmet, ő meg kölcsön, mert tetszett neki a csöves, majd kinövi amije van . Pár éve kerül egy jó média player a birtokomba, és sajnálattal vettem tudomásul, hogy a tévézéshez csinált kis erősítő nem illik a képbe. Utána néztem, hogy mi a divat manapság, és így botlottam Király Tibor dolgaiba. Mivel ilyet addig nem csináltam, a kíváncsiság és a leírásai győztek. Nem bántam meg. Igaz sokba lett ez a kaland. Rá ment a PS-7-es Technicsem, A Gradó sr125-őm a hangfal felújításra. Ez mind a Tibor miatt. Van VF3, VF4, FH4, és most készült el a FH6-ja sokat ígérő hanggal, most is órák óta van a fülemen, egy egyszerű hallgatóval, egy táskarádió(Videoton Capri) egyszerű hangkimenetén, békés. Ha Tibor kirakja az elkészült rovatába, akkor a fórumon is jelzem a ki mit csinált oldalon, ha érdekelne valakit, csak ajánlani tudom. Mint már írtam az alkatrészek hangja miatt minél kevesebb van azokból kevesebb probléma, és a panellel is kevesebb a gond(csillagpontok). A melegedős nem lakótelepi lakásba való(helyigény). A kondik a kimeneten melós és nagyon drága dolog, ha igényesen építkezünk. A védelem messze elenyésző költséget jelent ahhoz képest. És ezek a dolgok megnehezítik a konstrukció kivitelezését, és mamut dobozokat követelnek. Én meg csak egy jó hangú, jól tárolható cuccot akarok, amit még az asszony is elvisel. További kellemes öregedést kívánva, Elek
Szia. Meglett a hiba. Tegnap ejjel "megalmodtam" mit kellene megneznem. Az emiter-ellenallasok csaptak be, az egyik szakadt volt, a masik 12ohm ra nyult meg, ezert is volt akkora feszeses rajtuk. 0.22 ohm nem volt keznel, csak 0.47 ohm, igy betettem azokat mindket csatornaba. A nyugalmi aramot is beallitottam, es ezzel kapcsolatban lenne egy kerdesem: a manual szerint a 2 ellenallason mert feszeses 3mV, ez pedig 6.8mA nyugami aramnak felel meg. Nem tul keves ez?
Szia! Mikor 90 mV esést mértél az emitter-ellenálláson még nem gyanakodtam erre. Ennek a kiváltója más lehetett, mint a szigetelés nélkül szerelt végtranzisztorok.
A 7 mA nyugalmi áram bizonyára elég, ha a gyártó ezt írja. Ha nagyon kis hangerőn nem hallatszik a keresztezési torzításból eredő kásásság, akkor biztos rendben van.
A részletek ismeretének hiányában csak egy észrevétel: Ha eredetileg 0,22 R van benne, és azon állítod be a 3 mV-ot, akkor az 13,6 mA nyugalmi áramot jelent az érintett félvezetőn (csak azon az egyen).
Beírkáltam és a Te védelmedben található SMD tranyókat használnám. Tehát a tápfesz +/-40V.
Megtennéd kérlek, hogy átnézed esetleg nem-e benéztem valamit. A kapcsolás legaljára írtam a használni kívánt tranyó típusokat. A FET pedig IRF9540 lesz. Előre is köszönöm!
Válassz PNP tranyót is! A relének nem néztem utána, 20 mA-es?
Ha lenne még kérdés, menjünk át a hangsugárzó-védős témába!
MPSA 42 és 92 tranzisztornak van SMD változata is. NPN SOT-23 MMBTA42 -> 1D és
PNP SOT-23 MMBTA92 -> 2D. Ezek magas feszültségtűrésük miatt széles körben helyt tudnak állni, ahol a teljesítményük elegendő. Lomexben olcsón beszerezhető (ami nem azonos a képen lévő árral csak ha sokat veszel belőle). A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
Én olyan típust igyekeztem ajánlani, amiből érdemes lehet néhány 10 db-ot készleten is tartani, mert sok helyen felhasználható.
A quados topikban indult kérdés folytatása. Csatolom a Leach és a Phase Linear rajzát, valamint a 100V tápfeszre emelt HTA kimenetét még vágás előtt, ami 130W 8 ohmon. Nyilván a gyakorlatban ennél kevesebb lenne mert esne a tápfeszültség.
Sziasztok
Ráakadtam egy règi erőssitőmre,egy ,,Philips 304 Amplifierre,, Viszont egy csatorna sem ad èletjelet, na meg egy biztositèk is kiment bekapcsoláskor, csere után ujra kiment ugyan az! Nektek mi az vèlemènyetek a hibaforrasrol? http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=242DSC_0399.jpgKép: Hivatkozás[/URL]
Szia!
Ha kiolvad a biztosíték, akkor utána nem indítunk rá az erősítőre áramkorlátozó nélkül. Lásd a fejlécben található link 1-es pontját! Mérj ellenállást a végtanzisztor lábai között minden relációban! Ahol 10 ohm-nál kisebb értéket tapasztalsz, vedd ki a végtranyót és mérd meg B-C és B-E között diódavizsgálóval.
Én ilyenkor úgy járok el hogy lekötöm a panelokat a tápegységről először izzóval ráindítunk hogy egyáltalán a tápnál rendben van e minden.. Graetz zárlatos lehet stb stb..
Majd ha a táp rendben jöhet a penelok ellenőrzése egynként emitterellenállások kivétele, stb stb..
Melyik biztosítékot lövöldözi el? Na azon az oldalon keresd a hibát,biztosíték helyére csak akkor tegyél be újat ha a hiba megoldódott. Addig tegyél be a fejlécben összefoglaltnak megfelelő pl 10 ohm 0.6w ot.
És mi a véleményed a VF-ekről? Ha jól értettem az írásod, most azok vannak.
...amit még az asszony is elvisellel pedig egyetértek. Öregedni azért meg annyira nem szeretnék így "félúton"! Laci
Amint megszülettünk öregedni kezdünk, szerintem, csak akkor még nem annak mondják, hanem növekedésnek. Én már elég nagyra nőttem, de azért igyekszek még megázni, mert nagyobb szeretnék még lenni.
Nos Idézet: a VF-ekről nekem megvan a magam véleménye(nálam jók), de nem szívesen ömlengenék, nehogy megbántsam a más véleményűeket.„Kispapi” Mint írtam, az egyszerűségük, meg a FET-k vonzóak számomra. Csöves szerű hang, tranyós kivitelezési lehetőségekkel. Ha idegbajom van, vagy csak simán kíváncsiság tör rám, benézek ide ki mit csinál. Talán oda mekegek, ha talán nem is kellene, azzal magyarázom magamnak, hátha használok valakinek. Most járatom KT. FH-6-át, amibe beleépítettem a jóból, amire telt. Hidd el kívételes adottságú cucc, ha így építik meg. Így visszatérhettem a VF-3-as rekonstrukciómra, ami az első VF volt a mit megépítettem, így nélkülözte az utána szerzett információkat. Nagyon várom a törődés eredményét, mert a FH-6 igen hálás volt ezért. Sokan megszolták a VF-eket ezért-azért. De megfelelő hangfalakkal, minőségi zenei anyaggal, nem túl rossz szobai háttérrel vitatnám ezt. Az biztos, ahogy már más fórumtárs is írta, ha tetszik, ha nem, egy erősítő hangját jelentősen befolyásolja a megépítés módja. De ez szerintem a csöves fórumtársakra is vonatkozna, ha nem csak a megépítés sikerét tekintjük célnak, hanem a kinyert hangminőséget is jobbítani szeretnék. Magam csöves erősítővel nem foglalkoztam, hacsak a szétszedés nem annak számít. Szóval eltűnődtem mennyi hasznos mikroinformáció van az oldalon amivel nem nagyon foglalkoznak, pedig azokban van az isteni szikra a jó hangzáshoz. Már-már belefogna az ember, a ronda kíváncsiságával, de se idő se pénz most erre. Elnézve(hallgatva) az FH-6-ot, nagyon készülök analógiába. Van egy NC-440em egy Schure M95-el kellene tűt venni bele (Dl-103 most nem telik), már kinéztem egy jó korrektort hozzá, bár a meglévő sem semmi, meg magnó is van a világon. Hát így. Írtam én már erről, meg nem szívesen vitáznék, győzködnék senkit. Én amit állítottam kipróbáltam, nincs türelmem szépészkedni, de amit mostanában építettem az újkori információim alapján, verik az előzőeket. Értve ezalatt a konstrukció és kivitelezés adottságait. A jó hangú erősítőt nem csak megépíteni kell, hanem figyelembe kell venni ezer apró részletet amiből a jó hang születik, babrás. Ha kevés voltam VF-ből, mehetünk magánba, mert az telibe szubjektív. Elek
Sziasztok. volna nekem itt egy 150W RMS körüli (4ohm)-os erősítőm. A végfokban 2SA1294 és 2SC3263 van , viszont van még egy ilyen gépem amiben a végtranyók halottak (rövidre küldték a kimenetet) mivel tudnám helyettesíteni őket? Onnét tudom hogy tuti végtranzisztoros mivel a másikból átraktam csak a végeket és úgy szólt rendesen (persze volt méricskélés is bőven). A tápfeszültség 2x 48V egyenfeszültség, a terhelő ellenállás folyamatos 4 ohm. A válaszokat előre is köszönöm.
Köszönöm,akkor megveszem bele.
Nem tudom mekkora abban a végfokban a tápfesz, de ha 5200-át veszel alaposan gondold át hogy hol veszed, mert az olcsóbbakba 150V-os tranyó van beletéve és átszitázva...
Az alábbi kapcsolások miben térnek el a Quad hangjától? Miért ajánlod ezeket Quad helyett?
Idézet: Erre most milyen választ adjak? Csak szubjektívet tudok, szerintem mindháromnak jobb hangja van. „Az alábbi kapcsolások miben térnek el a Quad hangjától?” Idézet: Részben mert kérted, részben az előző mondatom miatt, aztán meg azért mert mindhárom univerzálisabb, adott (ésszerű) tápfeszültség és terhelőimpedancia tartományon belül akkorára építed amekkorára akarod, ami a quadról nem mondható el.„Miért ajánlod ezeket Quad helyett?” Egy HTA-val is lehet csinálni akár 400W-ot is, az más kérdés hogy ehhez nem darlingtontranyót kell tenni a végére mert abból nem kapsz 200V-osat, legalábbis én nem nagyon láttam. Még azt is megkockáztatom hogy talán azon a 400W-on is "jobb" hangja lenne mint egy ST-nek, VF2 modnak vagy akármi másnak.
Írod, hogy a Quadnak addig jó a hangja, míg A osztályban megy. Olvasom, hogy az A osztály 5W-ig domináns, azután indul a B osztály. Máshol azt olvasom fél Wattól megy a B osztály. Hogy van ez?
Ez egy alkatrész temető...
Ez a Quad dolog tök szubjektív. Nekem volt egy régi nem tetszett a hangja, tavaly csináltam egy másikat nem a Ludwigost, ennek most tetszik a hangja nagyon dinamikus. Mondjuk a régi az tele volt nagyon régi alkatrészekkel. A mostanit teszteltem egy Technics-szel versenyzett, a hallgatóság nem tudta melyik erősítő szól, mindenki a Quad-ra szavazott. Az meg pont nem igaz, hogy a Quad-ról nem mondható el, hogy a tápfesz. és terhelés függvényében akkorára építed amekkorára akarod, dehogynem, nagyon sok készült +-30V-ra, vagy épp 42-re amekkora trafó volt, illetve 50V fölé is. Persze azt még nem hallottam, lehet jobban tetszene nekem is. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Addig biztos nem, mert ha nyitófeszt kap a végtranyó akkor az ki fog nyitni, 5W-nál jóval előbb. Hogy pontosan mekkora kimenőjel van ilyenkor azt meg nem mondom, pedig egyszer megmértem. Most még szimulátorban sem tudom megnézni neked mert nem a munkagépem előtt ülök, de közel sincs még fél W sem.
Idézet: Mármint mi? „Ez egy alkatrész temető...” Idézet: Akkor mutass nekem egy +/-90V-ról működő quadot! (A működés itt azt jelenti, hogy a tápfesz környékébe ki is tudod vezérelni, és azzal a jellel meg is hajtja az adott terhelést füst megjelenése nélkül). Azaz hogy segítsek is, kijön belőle mondjuk 350-400W 8 ohmra. „Az meg pont nem igaz, hogy a Quad-ról nem mondható el, hogy a tápfesz. és terhelés függvényében akkorára építed amekkorára akarod” |
Bejelentkezés
Hirdetés |