Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3104 / 3993
(#) Gafly válasza LEMMY hozzászólására (») Jan 2, 2018 /

Hacsak így nem.
Azon persze elgondolkoznék, hogy miért
(#) Gery hozzászólása Jan 2, 2018 /

Sziasztok,

Lehet egy rossz forumba tettem fel egy egyszerű kérdést:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2133339.html#2133339

Gergő
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
(#) tbarath válasza Gery hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Az a kisebbik gond, hogy rossz helyre tetted fel, a nagyobbik az, hogy nincs is sok értelme annak amit írtál.

Kezdjük ott, hogy bármilyen jármű elektronikába belebarmolni életveszélyes lehet, főleg ha nem tudod hogy mit csinálsz. Márpedig úgy tűnik, hogy nem tudod.

Aztán mégis hogyan vezérelnél tempomatot egy tápegységről? Villanyszedővel? Vagy 24V az akksi, vagy 12V-ről stepup-pal tolnád fel, stb?

Az ipari vezérlő analóg jele is micsoda? Szkópon DC jelként látszik, vagy netán PWM?

És miért is tennél ide bármilyen ipari vezérlőt? Tudom, akinek kalapács van a kezében az mindent szögnek néz, de érted.
Amúgy a 0-10V jeledre ráteszel egy opamp-ot (nem invertáló alapkapcsolás) 1,7x gain-nel, aztán máris 0-17V jeled lesz belőle. Már ha az DC jel, PWM-nél torz négyszöget kapsz.
(#) vargham válasza Gery hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Idézet:
„Egy haszongépjármú motor tempomatját”

Gyártó, típus, link sokat segítene.

Idézet:
„A motorvezérlőnek elvileg 10V tol 17V ig kell jelet adni.”

Honnan tudod? Dokumentáció?
(#) Gery válasza vargham hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Szia,

anyit tudok hogy egy Mercedes Actros e volt a vezerlo valamikor, a jelet pedig kimertem multimeterrel.

Gergö
(#) Blintux hozzászólása Jan 3, 2018 /

Sziasztok!

Van kettő 74LS283 4 bites bináris adderem, amihez szeretnék overflow detektálást készíteni, azon kívül, hogy 8 bites összeadást valósítok meg velük.
Sajnos nem igazán találtam kapcsolást ehhez a felálláshoz, ezért hasonló megoldásokat alapul véve úgy gondoltam, a mellékelt ábrán látható módnak jónak kellene lennie a feladathoz.
Erősítsetek, vagy cáfoljatok meg ha tévedek!
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018

of_detect.jpg

(#) Hp41C válasza Blintux hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

A felső összeadó Cout (Carry Out) kimenete nem lenne jó az átvitel jelzésére?
(#) Blintux válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Azt nem említettem, hogy a 7. bit, azaz a 8. kimenet az elő jelet jelöli.
Tehát összeadás esetén 127, kivonás esetén pedig -128 lehet a maximális szám.
Ezért nem lehet kizáróan a C outra támaszkodni.
(#) steve25 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Szia, Esetleg megtudnád mondani hol találok további Manualokat?
Kerestem de biztosan bénán keresem...
Sony ST-S170
Sony TC-W290
Panasonic DVD-A350
A tuner nem szól stereóban, a deckhez meg karbantartás miatt kellene, a DVD hez meg úgyszintén,
Köszönöm.
(#) Wind-Storm válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Értem, köszi!
(#) vargham válasza Gery hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Idézet:
„kimertem multimeterrel”

Nem lehet, hogy egy PWM jel átlagát mérted?

Pontos jármű típus (kód)? Gyártási év?
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 3, 2018 /

Üdv.

Van egy ebayos dc/dc koverter. A feszültséget tudom csak állítani. Az áramot nem sajnos. Ha jól emlékszem maximum 3A amit elvisel.
Teszem azt fel ha beállítom 5V feszültségre akkor tudnék vele tölteni egy telefont? Természetesen úgy hogy baja ne legyen a telefonnak.
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Ha 5V feszültséget adsz egy telefonnak, akkor a telefon magát tönkreteheti, de a táp nem.
(#) antikzsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Ezt most nem értem. Sok lenne az 5v? Akkor miért az van írva az adapterekre.

Szerintem én nem írtam olyat, hogy 5V sok lenne. Az a szabvány. A töltést a telefon vezérli, annyit el kell viselnie.

Oké. Lehet túlságosan fáradt vagyok. És rosszul értelmeztem amit írtál.
Tehát akkor nem lehet baj hogy max 3A tud a konverter amit nem tudok szabályozni.
Még egy kérdés ha szabad. Bocsánat imádom a Columbo
Van 6 darab egyforma 18650 cellám,
amit 2x3 elrendezésben összekötök ami 7.4V. Ennél feljebb ha jól sejtem felesleges menni mert akkor a konverteren növekszik a veszteség.

Erről inkább nem nyilatkozom. Ilyen célra szerintem tökéletesen megfelelnek a mezei "Powerbank" elektronikák, amelyek 3,7V-ból állítják elő az 5V feszültséget.

Sajnos nincs olyan konverterem. Ez sajna down.
(#) luigi71 hozzászólása Jan 3, 2018 /

Sziasztok! Bocsánat, hogy itt teszem fel a kérdést de a zöld lézer fórumon úgy néz ki nincs senki. Az lenne a problémám,hogy a dióda elejéről a lencse takarítás közben leesett és már nincs is meg. Na most milyen lencse kell és honnan miből tudnék olyat szerezni? Nagyon nagy lett a lézer átmérője. Eddig próbálkoztam lencsékkel de sikertelenül. Ha tudnátok segíteni megköszönöm. Itt vannak a képek.
(#) sakrafi hozzászólása Jan 3, 2018 /

Sziasztok!
Valaki eltudná magyarázni ennek a feladatnak a levezetését?
(#) Gafly válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

8+4 az 12
2+ 6 az 8
Miért nem használsz rendes jelöléseket a kérdésedben
(#) sakrafi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Köszi!
Idáig Én is eljutottam a jelölésekért pedig az egyetemi "tanár úrnál" kellene reklamálni aki a feladatot papírra vetette.
(#) antikzsolt válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

A porszívó csövére tegyél egy harisnyát és gumizd oda. Azzal talán meglesz
(#) luigi71 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

ha ha.jó poén milyen segítőkész emberek
(#) antikzsolt válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 3, 2018 / 1

Nem viccnek szántam. A harisnya mint szűrő működik és a vákuum fel fogja kapni. Sok abró alkatrészt találtam meg is. Még a ramról leeset smd is.
(#) ktamas66 válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Kirchhoff huroktörvényt felírja minkét hurokra. A számok a hurokban levő ellenállások összege + a középső 4Ohmon a másik hurok árama is átfolyik.
(#) luigi71 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Ja bocs. De sajna már egy hete nincs meg. Ha nem több. Próbáltam más lencsékkel pl: íróból olvasóból de egyik sem olyan sajna. Nem tudom milyen kellene bele hiába keresgélek a googlén.
(#) granpa válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Amely témába írnak, az előre kerül, mindenki látja. Mindegy mikor volt ott legutóbb "mozgás". Nem egyszerű feladvány, mert kondenzor (összetett) lencse kell elé. Eszerint próbálj más lencséket alkalmazni.
(#) luigi71 válasza granpa hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Köszönöm a segítséget.
(#) _Turul_ válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Hurokaramok modszere.

Ugyanaz, mint a Kirchhoff II., csak a feszultseget a hurokban folyo aram segitsegevel irjuk fel.

Felveszed a ket hurkot, es a feszultsegekre felirsz egy egyenletrendszert.
(a hurkokban folyo aramokat a felreertesek elkerulese vegett J-vel celszeru jelolni)

6J1 + 4J1 + 2J1 - 4J2 + vs = 0 (egyes hurok)
4J2 + 4J2 + 8J2 - 4J1 - 3vx - vs = 0 (kettes hurok)
vx megvan adva, ez a 2 ohmos ellenallason eso feszultseg, ami 2J1.

Behelyettesitve vx helyere, es kicsit rendezve:

12J1 - 4J2 = - vs
-10J1 + 16J2 = vs

Innentol megoldod valahogyan az egyenletrendszert (a peldaban osszeadta a ket egyenletet, majd visszahelyettesitett), es megkapod a hurkokban folyo aramokat, ebben az esetben a i0 megegyezik a J2 hurokarammal.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Következő: »»   3104 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem