Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki tudja hogy ezen a ETD trafón hány menet van ? primer illetve szekunder tekercs adatok?
Köszi.
Üdvözletem a Mestereknek.
Javításra hoztak egy gyári? villanypásztort.Bekapcsolva halk búgás hallatszik.A kontrolllámpa nem világít,szikra nincs. 12V-os adapterről megy. Segítséget szeretnék kérni a hibás alatrész megtalálásához. Mit hol mérjek? Ebben a témában nem vagyok otthon... Üdv:Tom
Szia!
A kábelezést elnézve... ez egy klasszik inverteres villanypásztor, amit az oldalon 6 milliószor megtalálsz. Nézd át a trafókat, hogy nem-e szakadtak, majd a kondenzátort. Ha minden jó, akkor az elektronika kuka, építeni kell másikat bele. Találsz képet, leírást és NYÁK-rajzot is hozzá itt a topikban.
Szia.A sorkimenő bevezetésén 1.1 Ohm van,de a nagyfesz részen nincs ellenállás.Ez normális,vagy szakadás van?
A kondinak mennyi Volt-ra kellene feltöltődnie? Üdv:Tom
Először is megmérném az adapter hogy jó-e? Utána a trafót nézném meg,hogy a primerje,szekunderje nem szakadt,vagy rövidzáras-e. A sorkimenő kimenetén Kohm
-os ellenállásnak kellene lennie. De ez szerintem csak a dobozában gyári, amúgy kisiparinak néz ki.
Szia.
A trafó jó.Tápegység jó. Szerintem a sorkimenő zúg. A kondi mérésekor először kiakad a műszer 1000 Volt DC-n,utána lassan lemegy 550V-ra és azt tartja. Kicsit meglepődtem,mert amikor a kondira rátettem a műszert áthúzott a szikraköz.De csak egyszer.A sorkimenő kimenetén nincs mérhető ellenállás.Úgy mérve,ahogy a nagyfeszültségű kivezetés van a dobozon. Olyan mintha az elektronika csak bekapcsolna,de nem szaggat. Újabb kérdésem az hogy a szikraköz normál működés közben mindig áthúz,vagy csak akkor ha a kerítésben zárlat van? A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2018
Megmondom őszintén, én nem szórakoznák a javításával. Azt a beöntött elektronikát úgysem tudod javítani, bár ha szereted a kihívásokat akkor megpróbálhatod szétszedni. Megcsinálnám az itt fenn lévő inverteres pásztort, a sorkimenőt kidobnám és betennék helyette egy lada gyújtótrafót. Az adaptert, a kondit meg a kis trafót meghagynám az új elektronikához. Az is tud annyit mint ez,lehet hogy többet is.
Természetesen ha az elektronika ment tönkre az így javíthatatlan és csinálnom kell új áramkört.A lényeg az hogy pontosan ki legyen derítve mi is a probléma forrása.Az,ha az ember tanul valamit sosem hátrány.
Szia.
Első sorban én ugy látom hogy nem gyári cucc. Szerintem is ha autó gyujtó bobinát teszel bele sokkal erősebb lesz. Szerintem ezzel a tv nagyfesz trafóval nem "vitt" 3km-ert.
Ott visszacsatoló tekercs is van.. Nem csak a menetszám fontos, hanem a menetirány illetve a tekercsek kezdeti és vég kivezetéseinek helye. Plusz az egymáshoz képesti helyzetük a csévetesten... Ha nem tudod visszatekerni, szinte esélytelen újratekerni. És ahogy elnézem szépen elégett.. valószínűleg a szekunder oldali diódák zárlata miatt, és/vagy a tirisztor zárlata miatt.
A primer jellemzően 0,5 - 0,7 huzal párszor 10 menet.. A szekunder 2-300 menet 0,2 - 0,3 Cuz huzalból.. de a visszacsatolást ki kell totózni.. Ha jól sejtem 2 x 5 lábú a cséve, és abból legalább 6 láb van használatban ennél a típusnál A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Szia.
Próbálkoztam már ilyen-olyan adatokkal megtekerni de nem igazán sikerült.
Ezen nem csodálkozom Ezt így szinte lehetetlen újratekerni.. Azonkívül ahogy elnézem, kissé hiányos a kimeneti oldal.. nincs fojtótekercs, sem a trafóval párhuzamosan kapcsolt kis értékű kapacitás. A tirisztort sem védi semmilyen párhuzamos nagyfeszültségű dióda.. Nagyon "spórolós" az elektronika tervezője. Így nem csoda hogy csúnyán elégett a trafó... És Feltehetőleg javítás után - már ha sikerül - ugyanez lesz ismét a sorsa hamarosan..
Szia.
Ezt a tipusú villanypásztort egy magán cég készíti,nem irhatom ki a nevét ide.
Igen ismerem a típust.. volt párhoz már szerencsém
De a nevét nem is kell kiírnod, de linket minden további nélkül betehetsz.. Okuljon más is.. mit lehet mennyiért venni ..
Üdv
Kaptam egy villanypásztort javításra. Kicsit megette a nedvesség. Valakinek ismerős? Minden félvezető típusa le van csiszolva.
Szia. A trafó mellett ,a tranzisztoron milyen alkatrészek vannak?
Egy (fehér)ellenállást látok és még van valami?
Üdv: Mindenkinek! Megépítettem egy pár "pásztort" több kevesebb sikerrel.Az első működik csak melegszik az NE555-ös a BU326 egy pár perc múlva tűz forró pedig hűtő bordán van. Kb 10 mm a szikra amit le ad. A második változat szintén ez a jelenség viszont szikra az nagyon pici vagy egyáltalán nincs is. A harmadik változat teljes kudarc az be sem indúlt. Sajnos csak az első és a harmadik változatról tudok küldeni képet, ha megtalálom a másodikat fel rakom. Habár meg található az oldalon " hibás terv "cím szó alatt. A hozzászólásokat, tanácsokat, jó ötleteket előre is kösz!
Szia. Szerintem ezzel a tipusú pásztorral ne is foglalkozzál!,esetleg a klasszikus változattal.
Az elsőnél nem jól van beállítva a kitöltési tényező (P1,P2),sokáig vezet a BU326.Megmondani látatlanban nem lehet,hogy melyik érték mennyi legyen.A másikat felejtsd el szerintem.Én egyikkel sem kínlódnák ezek közül,építsd meg az inverterest.
Üdv Gábor!
A 148. oldalon 2013 február 11.-én "erdgab" fórumtársunk feltette a működő kapcsolást!Azt nézd meg és építsd is meg.Jó munkát!
Sziasztok!
Még anno 2012.04.21.-én vicsys fórumtárs fel tette oldman villanypásztorát. Tápot szeretnék neki kreálni, ami 230V/12V, és elegendő a teljesítménnyel bír. Van valakinek esetleg nyákterve és kapcsolási rajza hozzá? Meg szeretném én is építeni egyik ismerősömnek a pásztort, csak most jött az "ötlete", hogy mégsem akksiról üzemeltetné. :/ Itt a Link Köszönöm a segítségeteket!
Szia!
Veszel hozzá egy 12V/3A dugasztápot és probléma megoldva.... vagy építesz egy inverteres pásztort, ami 12V/500mA-es dugasztápról ketyeg és sokkal jobb, mint amit linkeltél. én is lezongoráztam ezt a történetet, nem a semmiért kezdtem finomítgatni az inverterest.
Szia!
Köszönöm! Veszek akkor dugasztápot. Egy kutyusnak lesz. Meg persze a nem kívánatos személyeknek (nekik meglepi ajándék ). Ha nem válna be, akkor inverteres lesz majd. Köszönöm még egyszer!
Sziasztok!
Megépítettem a fentebb linkelt oldman féle kapcsolást, amit vicsys fórumtárs tett fel. A problémám az, hogy az 555 kb. fél perc üzem után érinthetetlenül felmelegszik. A nagy fesz tranyó hideg (BUY69A a tipus, mert csak ilyet kaptam). A 470K-s ellenállás melletti diódát megfordítottam, ahogy ez korábban lett is írva, és úgy is ugyan ez a hiba. A kimeneten stabil 12V-ot mérek. Mintha nem menne az 555. Tudna valaki segíteni benne? Hálás köszönet!
Üdv.
Egy kérdésem lenne a villp. szakikhoz: Ha a nagyfeszülség kimenetre ,s persze a szikraközre ha ráteszem a Hv mérőt tovább pattog a szikraközön a szikra ,és a mérőn is kigyulnak a neonok is. Tehát a mérő nem tudja leterhelni a pásztort gondolom. Ez mit jelentsen? Erős a pásztor vagy valami probléma van???köszönöm.
A mérőd ellenállása közel 200kohm gondolom,nem nagyon terheli le a pásztort,marad még energia a szikraközre is.Nem hinném,hogy valami gond lenne.Igazából egy karám mutatná meg az erejét.
Szia.
Rátettem egy kb.1,5hektáros karámra és a szikraközön még át-át ütött a szikra. Még azt hangsulyoznám hogy tekert trafóról van szó. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
Mekkora az a szikraköz mm-ben? Akkor üt át a szikraközön,ha nem elég nagy neki a karám.Lehet módosítani az áramkörön,vagy kisebb kondenzátor vagy alacsonyabb feltöltési feszültség kell,én az utóbbit választanám,de ez csak az én véleményem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |