Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
Köszi.Még az lenne a kérdésem,hogy porszívó esetében a fordulatszám szabályozást mivel oldják meg?
Ott általában félvezetős szabályzás van ( fázishasítás vagy hasonló).
Egy kicsit lehetne erről bővebben?Még kezdő vagyok ebben a témában.
A furógépek forgás szabályozása is hasonló a porszívóéhoz?Merthogy mindkét típus kommutátoros univerzális motor.
Elméletileg hasonló, bár nem sokat foglalkoztam ilyen szabályzással.
Teljesen hasonló. Nekem van otthon egy dobozkám, amiben egy porszívóból kitermelt fordulatszám szabályozó van, egy hálózati zsinórral meg aljzattal. Ezt arra használom, hogy a nem fordulatszám szabályozós kőkorszaki EVIG fúrómat, vagy a flex fordulatát tudjam szabályozni.
Az egyenáramú soros motor fordulatszámát a kapocsfeszültsége határozza meg. Ezt a fajta motort, másnéven univerzális motornak is hívják, a kapocsfeszültségével lehet a fordulatszámát szabályozni, mert váltakozó áramról is ugyanúgy működik, mint egyenáramról.
Ennek oka, hogy az állórészben, és a forgórészben is ugyanaz az áram folyik, így az általuk létrehozott mágneses tér egymáshoz viszonyított helyzete nem változik, a váltóáram polaritás váltásának ellenére sem. Ezért hívják univerzális motornak, az egyenáramú motorok közül egyedüliként. Ilyen motorokat alkalmaznak a kedvező tulajdonságai miatt (egyszerűen lehet szabályozni, nyomatékos, erős motorok) kéziszerszám gépekben, porszívókban, mixerekben, kávédarálókban, sőt a vasúti vontatásban is a félvezetők megjelenése előtt. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2018
Sziasztok!
Vettünk egy mennyezeti ventilátort, de túl gyorsan pörög a vezérlőjében vagy egy CBB61-es kondenzátorBővebben: Link Segéd kondenzátorja pedig CBB61 SH próbáltam a körbe bele tenni egy 0,68 mikrófarados kondenzátort,de erre meg se nyikkanik kicseréltem a segéd kondiját erre de semmi változás továbbra is nagyon gyorsan forog. Asszinkron motor van benne 70W-os Tanácsokat kérnék, hogy tudnám megoldani, hogy nem tépje le a ház tetejét Válaszokat előre is köszönöm! Üdv, Tamás
Szia!
Neten a termékinfóban azt írják, hogy 5 fokozatban kapcsolható a sebessége. Nincs erről valami a kézikönyvben?
Ha vannak fokozatok, akkor ezeknél általában a motornak annyi leágazása van, ahány fokozat. Ezeket a kivezetéseket TO92 tokozású kis triac-ok kapcsolják. Könnyen lehet, hogy pont a leggyorsabb fokozat félvezetője lett zárlatos.
A motorhoz három ér megy be gondolom az indítás miatt, hogy a megfelelő irányba forogjon és ott van egy kondi ami felel érte vagy rosszul gondolom?
A linken levő kondenzátor 2,8 + 3×1,2 uF, a 0,68 µF kevés indító nyomatékot ad. Tegyél bele 1 - 1,5 µF -os kondit, vagy a 0,68 µF -ból kettőt párhuzamosan.
A három ér: Fázis, Segédfázis (ide jön a fázisról a kondi), és a Nulla.
Beraktam 2 db 0,68µF kondit meg se mozdul próbáljam 3ommal ?
Sikerült 4 0.68-os kondi sorba kötve lassan forog de csak akkor indul el ha 5-re állítom a többi sebesség fokozaton ugyan azzal a sebességgel forog ergo sz@r a gyári kondi, köszönöm a tippeket
"0.68 µF-ból kettőt párhuzamosan" Tehát a négyet is! Nem sorosan!
Sziasztok! Egy kezdő kérdésem lenne, mégpedig, hogy egy régi FVIII-64 -es terménydarálóhoz, melynek egyfázisú motorja van ( 400 W /2860 fordulat/ 3.6 A) hány µF-os indítókondenzátor kellene hozzá és milyen típusú? Úgy értem, kábeles vagy sarus?
Például a link weboldalán szolgáló kondenzátor jó lenne?Indító kondenzátor, sarus kivezetéssel Válaszotokat köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2018
Szia
A régiekben csak inditó (Miha)relé volt,nem kondenzátor inditotta.Nyomógombbal inditottad?
Köszönöm a választ, már megoldottam, rájöttem mindenre és már fel is építettem a darálót. Köszönöm a segítséget!
Üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
Tisztelt Fórumozók.
Új vagyok ezen az oldalon, szeretnék segítséget kérni egy Lenze 8400 StateLine C típusú frekvenciaváltó programozásában, pontosabban van e valakinek EZAEBK1001 Keypad X400 eladó,vagy programozókábel... mindenféle segítség érdrkrlne. tisztelettel: Rudolf
Van Frekvenciaváltó témakör.
Üdv Mindenkinek!
Én egy másik világból csöppentem ide Adott egy Mazzer Major kávéőrlő amihez kellene nekem egy fordulatszám szabályzó. Vagy frekvenciaváltó. A villamossághoz annyit értek, hogy mielőtt belenyúlok a kávégépbe előtte kihúzom a fali csatlakozót. Egyszer nem tettem meg és erős bizsergéssel emlékeztetett feledékenységemre. Visszatérve a darálóhoz ez egy szénkefe nélküli motor állítólag, de többet nem tudok róla csak annyit, hogy 650 Wattos. Aki ezen szűk információk alapján mégis tudna tanácsot adni azt megköszönnöm.
A szabályzója (frekvenciaváltója) benne van a kávéfőző elektronikában. Ha kell egyáltalán. Mi a kérdés?
Akkor most főző vagy őrlő? Nem mindegy.
Ha ilyesmi akkor a kondenzátor értékével lehet szűk tartományban variálni a sebességet.
Nagyobb tartományban fázishasításos szabályzóval lehet kezdeni valamit, mint a kapunyitó motoroknál a lassító funkció.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |