Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az optoval majd teszek egy próbát, bár az adatlap szerint max 8mA nem biztos, hogy tényleg fogja tudni, talán a 37-es jobb választás. Számomra az a 20-30ns nem számít az áramkör többi része úgy is néhány szár ns-el dolgozik, ez nem fogja jelentősen befolyásolni a dolgot.
A buffer szó szerinti jelentését értettem, csak azt nem értem, hogy a NAND buffer, ami az adatlapban szerepel az mire utalhat. A 74ls37 NAND Buffer a 74ls00 "sima" NAND. Nem igazán jöttem rá miért is írták oda azt a Buffer szót. Talán mert nagyobb a kimenetek terhelhetősége?
Az LS37 azért buffer, mert jóval nagyobb áramot tud kihúzni a TTL bemenetből, mint az LS00.
Azt pedig soha nem értettem, hogy egy LED -en miért kell a max áramot áthajtani, ráadásul elég veszélyes is, hiszen tápfesz, vagy hőmérséklet változásnál ha meghaladod, tönkremehet, de mindenképp a nagy áram csökkenti a LED élettartamát.
Ok, kösz.
Nem akarom én a maxot áthajtani, kb. a max felét szoktam ált. kb. 10mA-t. Persze az LS00 ha tudja a 8mA-t az is lehet jó, kérdés, hogy biztosan tudja e. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
Sziasztok
Van egy motoros bukósisak átbeszélőm, bluetooth-os. Kevés volt az 530mA 3,7V akksi, ezért párhuzamba rákötöttem még egyet. Azóta enyhén sistereg működés közben a hangszóró, ezt mi okozhatja? Persze megijedtem, és le is vettem az akkut, de a sistergés megmaradt. A hangszórók kábellel kapcsolódnak az egységhez, a hang bluetooth-on vagy pedig FM rádión jön, mindkét esetben meg van a hiba. Tudom, hogy ez nagyon kevés infó, de hátha tudtok ötleteket mondani. Köszönöm.
Sziasztok
Összeraktam ezt a kapcsolási rajzott de egyszerüen nem akara müködni .... Tápellátás csak az aksi. Bármit csinálok nem jelez semitse. Kapcsolás hibás?? Kapsolás
A LED1-nek bizosan világítani kell. Vagy nagyon üres az akku, vagy fordítva kötötted rá az akkut.
Egy kapcsolási rajzról, mért értékek nélkül mi sem tudunk többet mondani, mint amennyit most is tudsz róla...
4.1v
4 láb 1.8v 5 3.4 7 3.2 11 2.9 3v 4 1.3 5 2.5 7 2.4 11 2.2
Szia! Először derítsd ki miért nem világít a LED1. Az 5-ös lábra nem kerülhet ilyen magas feszültség. Piros, vagy zöld LED-del próbálkozz és ügyelj, hogy a katód menjen a testre.
Ha a + bemeneten nagyobb a feszültség mint a - bemeneten, akkor a kimeneten magas szintnek kell lenni, ezért nincs a LED -eken feszültség. Kösd át a LED -eket a testre...
Az LM339 adatlapja szerint nyitott kollektoros. Egy NPN tranzisztor hajtja a kimenetet, ha átköti a LED-eket testre még inkább nem fognak világítani. Inkább az elkészített áramkörről lenne jó egy kép.
Ja azt nem tudtam... Azt gondoltam felső tápon is van tranyó...
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
Egyébként R3-R8 feszosztón nem kellene változni a fesznek, a tápfesz változása miatt. jól kötötted be? LED1 és R3 közt fix "referenciafeszültségnek" kellene lennie pontosan a LED1 nyitógeszültségének.
Ez nem stabil, azért nem működik neked... A többi LED -et visszateheted a pluszra, jónak kell lennie akkor úgy... R1 értékét változtasd, tegyél be egy potit... A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
Számolgattam egy kicsit, szerintem a következő feszültségeknek kellene lenni az ellenállásosztó pontjain a GND -hez képest, ha azt feltételezem, hogy a D1 piros LED, és a nyitófeszültsége kb 2V.:
IC11 láb: 1.444V IC9 láb: 1.516V IC7 láb: 1.588V IC5 láb: 1.66V (A LED1 -nek tápfeszültség bekapcsolására világítania kell, mert ez állítja elő a referenciafeszültséget a feszültségosztó számára, mint azt már korábban írtam.) Ennek alapján a LED2 világít, ha tápfesz 3.42V vagy több, LED3 világít , ha a tápfesz 3.59V vagy több, LED4 világít, ha a tápfesz 3.76V vagy több, LED5 világít, ha a tápfesz 3.94V vagy több. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
Aki írta hogy a LED 1 az a tápfesz aktivitását jelzi így még nincs a boardon így kihagytam ... Majd ha teljesen kész akkor rá rakom de jól kötöm rá. Ezért 5k került oda 4.7 re. Elolvastam minden infót megnézem mit ronthattam el.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
Tedd csak be azt a LED1-et. Nem csak aktivitást jelez. A komparátorok + bemenetén stabil feszültségnek kell lennie, hogy a - bemeneten változó értékre át tudjanak billenni. Jelenleg mind a +, mind a - bemenet egyszerre változik.
Elolvastad és megfelelően értelmezted az előző néhány hozzászólást?
Ketten is leírtuk, mi a probléma! Cselekedj a szerint, nem kell továbbagyalni. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
Ha feleslegessé vált egy hozzászólásod, pár percig még törölheted...
Azt nem értem az a 180 Ohm és az a LED miben változtatott ekkorát ??
A LED1 a kapcsolás referencia feszültségét biztosítja ( a tápfeszültség jelzése mellett). A szövegben írják, hogy az egy piros LED, és olyat is kell bele tenni! Más színűnek más a nyitófeszültsége, és akkor nem a cikkben kiszámolt feszültségeknél fognak jelezni a LED-ek.
3,7 - 4V helyett 2 - 2.5V került az osztó felső felére. Ez kb. a fele, komparálásnál nagyon nem mindegy, hogy milyen értékű feszültséghez méred a mérendőt. Csak ennyit változtatott.
Sziasztok.
Picit talán off, de hátha maradhat: 1500W-os kerti szivattyút használok, fúrt kúthoz. Szűrőt építenék be, mert homokol és tönkrenné a szórófejeket. Namármost, alapszabályként szivattyú szívóágban nem teszünk szűrőt. De akkor miért árulnak szívóágba beépített előszűrővel szivattyúkat? Pl. ez Mi történne, ha én is a szívóágba tenném? Csak a hozam csökkenne vagy a szivattyú élettartama is? Kösz!
Szia!
Szerintem a szivattyú élettartama akkor csökkenne a leginkább, ha homokot kellene átdolgoznia magán. Jó az a szívóági szűrő.
A fűnyíró elég ramaty állapotba van ezért külön építeni akarok egyet a meglévő átültetésével. Viszont egy plusz funkciója lenne: ha a vázhoz rögzítenék egy lemezt amihez egy kapcsoló csatlakozna akkor megemelés esetén automatikusan kikapcsolna. Milyen kapcsolót ajánlanátok? Mondjuk úgy hogy a lábam bánta az esetet ezért gondolkozok egy extra védő funkción.
Jó gondolat!
De szerintem ezek után emlékezni fogsz, hogy ne dugd alá a pacskert. (Nekem a bozótnyíró csillag alakú kés a bowdeneskaszán vágott bele egy 5 centis kerítésdrótot a lábamba, rávarrva ezzel a nadrágot. Azóta csak gumicsizmában dolgozok vele.) Szóval, óvatosan!
Kösz!
Sima szintérzékelő kapcsoló, ami rövidrezárja/megszakítja a gyújtáskapcsolót.
Házilag egy egyszerű huzal hurok, egy darab huzal, a végén súllyal átlógatva rajta. Flexin felfogatva, ha billenik, záródik a kör, leáll a gyújtás.(Gondolom el tudod képzelni hogy néz ki) Vagy fémlemez ami testre zár ha megemeled a fűnyírót. Alapból bakancsot húzok, meg hosszú munkásnadrágot fűnyíráskor, ha köves a terep, akkor meg lábszárvédőt is. Ha megtörtént a baj, akkor már késő bánat. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2018
Biztos, hogy csökkenne a hozam. Segítség lehet a dologban a nagyobb, könnyebben átjárható szűrő, esetleg kettő párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |