Fórum témák
» Több friss téma |
Amit szeretnél, annak több problémája is van. Az RC távvezérlésre (hivatalosan játékvezérlők) használható frekvenciák ún. földon, vagy földközelben használható frekvenciák, max 300 m magasságig. Az ennél nagyobb földszín felett használható frekvenciák használata más sávrészekben vannak, és engedélykötelesek. Ez azért van, mert a nagy magasságokban kisugárzott jelek gyakorlatilag akadálytalanul terjednek, és nagy területen okoznak más felhasználóknak zavart, ezért koordinálni szükséges.
A GPS használhatósága is elvi okok miatt, csak egy bizonyos magasságig terjed. A ballon pedig ezt a magasságot minden további nélkül meghaladhatja. Az is gond lehet, hogy egy meghatározott magasság felett minden repülő tárgy mozgását is koordinálni kell, mert a légiközlekedés biztonságát veszélyezteti. Biztos tisztában vagy ilyen dolgokkal?
Igen, tudom ezzel tisztában vagyok, de azt nem tudtam, hogy a GPS is elveszi egy bizonyos magasságban. Nekem viszont főleg ez az adat lenne fontos. Tehát, a magasságot mivel tudnám mérni? Mint pl.: repülőgépek, rakéták, műholdak...
Magasságot általános esetben légnyomással mérik (repülőgépeknél). De lehet radaros távolságmérővel is, pl. repülőgépeknél a leszálláskor kis távolságot kell precízen mérni, vagy nincs már levegő. Ezt viszont fordítva mérik, földről radarral.
A GPS rendszer is alapvetően hiperbola módszerrel végzi a helymeghatározást, és ehhez az szükséges, hogy az adóktól minél messzebb legyen a hely. Minél közelebb van, annál pontatlanabb, ezért igen nagy magasságban, (sztratoszféra) már nem használható.
Ezáltal ott akkor légnyomás alapján mérik, vagy spéci műszerrel?
Légnyomással csak addíg lehet mérni, amíg van egyáltalán levegő, addíg sem túl pontosan. Viszont elég egyszerű, barométerrel mérni. Minden más esetben radaros mérést használnak.
Utasszallito repulok normal repulesi magassagat (11km) meg siman meri a GPS. Tapasztalat.
Afolott legnyomasossal mernem, utana meg a fold gorbulete alapjan optikai uton. Ott mar ugysem az a lenyeg, hogy 47.2 vagy 47.3 km magasan vagy-e ) De en s komolyan kerdezem, hogy ismered-e az erre vonatkozo szabalyokat, mert magasban kulonbozo sebessegu legretegek vannak, hamar elfujja a lufit egeszen mashova. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
Igen, tudom. Most pontosítanék. Az előzőben picit rosszul írtam, tehát.
Ismeritek ezt léggömbös sztratoszféra támadást. Hasonlót szeretnék csinálni. Engedély már van, csak az érdekelne, hogy azt, hogy a léggömb milyen magasan van, azt rögzíteni szeretném, aztán, ha ez megvan, akkor ( szerintem ez így már lehetetlen) élőben lekérni a földre a jelet. Gondolom ez már műholdas sztorival menne csak, az meg nincs
Nem kell műhold, a 23 cm es amatőrsávon 1.5W tal, a vevő oldalt irányított antennával (lehetőleg cirkulárisan polarizált) lazán át lehet vinni 50-60 km távolságot.
Egyes gps modulok 36km magasságig is mérnek állítólag, barometrikus szenzorral ami nem kifejezetten vákuum mérő 15km ig lehet mérni akár 1-10m pontossággal.
Üdv!
Remélem jó helyen járok. Szeretnék építeni egy eszközt amihez kellene egy távirányító elektronika. A szerkezet egy doboz, aminek egy rugó által ellenfeszített fedelét kis retesz tartja. Ezt a reteszt kellene egy relének kipattintani és ezt a relét kéne egy lehetőleg nagyon egyszerű távirányítóval működtetni. A tervezett max távolság 15m, de már 10 m-el is nagyon elégedett lennék. Tulajdon képen valami olyasmi kéne mint az autók központi zárjának távirányítója. Méret tekintetében nincs megkötés, nem kell miniatűrnek lennie. A segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
Köszönöm!
Sziasztok
Nincs sok tapasztalatom a távirányitási témakörben. Ezért kérek segitséget. Egy nagyon kicsi távirányitós autót szeretnék csinálni. Ehhez lenne szükségem egy adó és egy vevő áramkörre. Az adó résznek a mérete az mindegy. De a vevőrésznek nagyon kicsinek kéne lennie. Kb 1cm esnek. A hatótávolságnál elég 1-2m és hogy a jel át tudjon hatolni egy emberen. Ha valaki véletlen be sétálna elé. A jelnek csak ki és be kell kapcsolnia az apró motort. Tudnátok ebben segiteni hogy milyen távirányitó áramköröket kéne használnom?
Szia!
Esetleg infrafényes távirányítás nem lenne megoldás? Ha a feladathoz megfelelő, elvileg elég lehet, hogy csak a be- és kikapcsolás idejére lássák egymást nagyjából. Ilyen vevőből van viszonylag picike: Bővebben: Link
Szia
Olyan kéne amivel akkor is ki tudom kapcsolni ha véletlen nem láttom mert ha pl.: valami mögé bemegy vagy valami az adó és a vevő közé kerül akkor le tudjam állítani.
Neked pillanatkapcsolós vezérlő kellene. Ha kap jelet, akkor működik, amíg nyomod a gombot. Ha elengeded, megáll.
Az elöző probléma meg forditása.
Azért nem jó mert ha pl. bemegy egy ember mögé vagy csak valaki elsétál elöttem akkor meg áll. Ezért kéne egy olyan vezérlő aminek a jele egy emberen azért még legalább át tud hatolni.
Tiszteletem
Segitséget szeretnék kérni maguktol hogy javitható e az alábbi linken ez a készülék 1 napig müködött autoba épitve aztán semmire nem reagál hangszoró jo.elektronika jo---szerelö mondta viszont a rádioátvitel valoszinüleg a hibás https://www.aliexpress.com/item/12V-100W-7-Sound-Tones-Loud-Car-War...Q1RK7H
Sziasztok!
Olyan készen megvehető 1 csatornás Rádiós Átjelzőre lenne szükségem, ami 24VAC-val működik az adó oldalon, a vevő oldalt mind egy hogy mivel. Jelenleg az adó oldalon egy sima relé kapcsol be 24VAC-t és mindaddig tart, amíg a relét ki nem kapcsolom. Ezt a jelet szeretném átadni a vevő oldalra, ahol egy sima Piros LED lámpa fog világítani. A baj az hogy az adó oldal akár 6 órán keresztül is tartva lehet, és ugye ezt nem sok eszköz bírja. Van valami ötletetek? 15-20e Huf ig nem gond, de a felett inkább kikábelezem. Köszönöm!
Ha jól értem, egy egyszerű egy bites (be- vagy kikapcsolt) állapotjelzést szeretnél továbbítani.
Ehhez teljesen felesleges fenntartani a jelet amikor nincsen változás; csak a kapcsoló impulzust kell átvinni. Megfogsz egy kétcsatornás adó-vevő párost és egy teszel egy bistabil relét vevő oldalra. Az adó oldal kiadja bekapcsolásnál a záró, kikapcsolásnál a nyitó impulzust. Vevő oldalon meghúzod ilyenkor a relé megfelelő tekercsét. Kész.
Uni3 három csatornás rf vevő 2. csatornája tudja ezt. Lámpák ki-be kapcsolásához gyakran használom.
Végre összeállt a kapcsolás.
A képen Zöld keretben (V től AB ig - 7 es Koordináta) 4 db relé van, amik fixen húzva vannak, ha bejön egy hiba. A relé egyik ága kapcsolgatja a Piros Lámpákat, míg a másik ág behúz egy következő relét, amivel összefűzöm az összes hibát, és ezt akarom átadni a rádiós adónak CH1. A kérdésem az lenne hogy ez a Relé (R11/HÖSSZ) ez milyen típusú legyen? A Zöld keretben az összes relé Finder 2P NO NC 24V AC típus: 40.52, szín: Sárga. Költség csökkentési okból, tudok használni egy Régi Hörmann Garázskapú nyitót, amit adó oldalon átforrasztok. Az adó oldalon a nyomógomb ugye monostabil, és a vevő oldal 24V DC szintén monostabil. Az az ameddig tartom a nyomógombot addig húz a vevőoldal. Köszönöm!
Ha ezen a hozzászólásban feltett kérdésemhez valaki tud még további magyarázatot írni Bakman magyarázata mellé, azt megköszönném.
Nem tudom mennyire vagy otthon a témában. Én csak a rádiós résszel kapcsolatban tudok nyilatkozni, a programmozós részben Bakman kolléga jobb.
A rádiós átvitelnek jellegzetes tulajdonságai vannak, jelentősen eltér pl. a vezetékestől. Rádiós kapcsolattal nem lehet egyenszintet átvinni. Ezért vannak a torna mutatványok, az átviendő információt kódolni kell, valamint csak egy csatorna áll rendelkezésre, és számolni kell azzal is, hogy azt a rendelkezésre álló egyszem csatornát más is használja. Ezt oldja meg az enkóder/dekóder páros használata. Van benne címzés, és adat. A címzéssel párosítod a kapcsolatot, az adattal a funkciót választod ki. Hibajavító vonali kódolást is kell használni, ez a Manchester kódolás. Ezen macerák után áll elő a dekóder áramkör kimenetén az adó oldalon kapcsolt funkció. Az enkóder/dekóder páros által biztosított néhány funkció nem elegendő, akkor lehet MCU/MCU kapcsolatot használni, de a macerákat akkor is be kell építeni.
Szia!
Csak egy kérdés: a rajzot milyen programmal készítetted? Köszi.
Köszönöm a válaszod és a magyarázatod! Nem nagyon foglalkoztam a témával eddig, így nem mondanám, hogy otthon vagyok benne. Most csak kizárólag ez a 433MHz-es adatátvitel érdekel, ezen a kis előadás vázlaton indultam el a működésének megértésében, de a magyarázataitok is jó alapot adnak a továbbiakhoz. A példakódnak sem álltam neki értelmezni, mert nem ismerem a Python nyelvet, mondjuk nem tűnik megtanulhatatlanul nehéznek és icserny oldalán ahhoz is van egy kis tananyag.
Köszi neked is és Bakmannak még egyszer a magyarázatért, az értékek jelhez képesti eltolódása zavart meg, pedig rájöhettem volna.
Még ezeket is nézd át.
Bővebben: Link Ha van kérdésed, tedd fel bátran. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2019
Szevasztok!
Szükségem lenne egy stabil, olcsó, miniatűr, zavarérzéketlen rádiós kapcsolatra ,adóra és vevőre. Csupán egyetlen be-ki kapcsolásért. Vevőnek 3 voltról kellene mennie, és a lehető legkisebbnek kellene lennie, az adó oldal viszont szinte akármekkora lehet. Tudtok valami kínai kittet? Köszi!
Mekkora távolság, milyen környezet?
RFM73? |
Bejelentkezés
Hirdetés |