Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Potméter hibák (csere)

Témaindító: szakal_a, idő: Feb 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) gkari válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Szerintem a hangerőpoti jobb,ha log. A balanszpoti sem nélkülözhető, 47kohm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
(#) Tomi111 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Üdv!
Szerintem ide lineáris poti kell mind a négy helyre, hisz nem a hangfrekis jelet szabályozza, hanem egyenfeszültséget állít. Ha nincs potid a balance helyére, köss sorba két 22k-s ellenállást és azzal helyettesítsd ideiglenesen.
(#) knorbert97 hozzászólása Júl 19, 2015 /

Sziasztok! A közelmúltban vettem egy elektromos gitárt, amiben a hangerő potmétert már csak a jóisten tartott a helyén. Sajnos megtörtént, kiesett a potméter szára a fedővel együtt, próbáltuk visszatenni semmi. Azonban vettem egy újat a hangszerdiszkonttól ami japán gyártmányú. Megérkezett, és akkor láttam, hogy nagyobb mint ami volt benne, ezért az eredeti helyére nem tudtuk betenni, ezért megcseréltük az egyik tónus potméterrel, a gitár az egy Samick LK 35 A/Os, 1 humbucker, 2 single cool, 5 irányú kapcsoló, 2 tónus és 1 hangerő potméter található, mindkettő hangerő potméter 500K-s és logaritmikus. A méretük különbözik csak. Szóval miután bekötöttük a másik tónus potméter helyére, minden úgy lett visszaforrasztva ahogy egy ilyen csere esetén az eredeti forrasztás hozza, persze más sorrendben, és miután rákötöttem erősítőre, egyfolytában szólt, ha letekertem akkor is. Ez mitől van?
(#) niedziela válasza knorbert97 hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Szia !

Szabályoz a poti , csak nem nullára, vagy nem is szabályoz ?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
(#) steelbird válasza knorbert97 hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Ennek miért kellett új topicot nyitni?
Egyébként csodák nincsenek, vagy rossz a poti (vagy elromlott a sok melegítéstől), vagy rosszul van bekötve.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
(#) knorbert97 hozzászólása Júl 19, 2015 /

Szabályoz, észrevehető, de nem nullára, a tónus működik rendesen.
(#) qvasz2 válasza knorbert97 hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Műszerrel rá kellene mérni, abból ki kell derüljön, hogy mi a bibi. Áramtalanítva ellenállás méréssel mérd meg, hogy a poti jó-e, vezetékek eljutnak-e oda, ahova kell, stb.
(#) foxi63 válasza knorbert97 hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Szia!
Az egyik (test) vezték megszakadt, csak egy változtatható ellenállás lett belőle valószínűleg.
(#) bboy123 hozzászólása Márc 12, 2016 /

Sziasztok.
Forrasztómban kikopott a poti. A potira B504 jelzés van csak írva, ez mekkora értékű poti lenne?
(#) janikukac válasza bboy123 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /

A számból ítélve 500k.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
(#) bboy123 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 12, 2016 /

Köszönöm!
(#) normalize hozzászólása Aug 8, 2016 /

Sziasztok

Szeretném a segítségetek kérni. Van egy billenetyűzetem (szintetizátor). A következőt produkálja, a kiemeneten torz jel, valami sistergős recsegős akámi jön ki. Azt is hozzáteszem hogy hiába alacsony hangerőt tekerek neki, akkor is bevillan a keverőn a túlvezérelt led. (ezért gondoltam hogy talán poti lehet a bűnös). Mit gondoltok? Nem a kábel a rossz, nem is a konkrét jack kimenete a gépnek, mert ha át dugom a fejhallgató kimenetre ott is ezt a recsegős sistergős katyvasz hang jön ki.
Mit gondoltok ?
(#) bull60 hozzászólása Dec 21, 2016 /

Üdv.Van egy soundwave erősítőm a hangszin poti elromlott és nem találok belevaló darabot.100k logaritmikus poti,ha tudnátok segíteni,hogy melyik boltban vagy kitől tudnék ilyet beszerezni nagyon megköszönném.Csatolok róla képet.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) steelbird válasza bull60 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

A másik topicban írták már neked, hogy a hangszín potméter nem logaritmikus.
(#) bull60 válasza steelbird hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Igen köszönöm a figyelmeztetést,be írtam a kérdésemet két topikba,hogy biztosan kapjak választ.Nem tudtam melyik lenne a megfelelőbb topic.Bocs.De veled beszélgettem idáig és sokat segítettél,köszönöm neked.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) szpeter92 hozzászólása Jan 26, 2017 /

Sziasztok.
5.1-es erősítőben tönkrement a mély hangerőszabályzó, mely 2*3 lábbal rendelkezik.
A kérdésem az lenne hogy lehet e a helyére 1*3 lábú potmétert rakni vagy csak 2*3asat.
(#) kowi válasza szpeter92 hozzászólására (») Jan 26, 2017 /

2*3 láb valószínű sztereó. Amit helyette akarsz berakni meg mono tehát röviden nem. De ezért kár volt új témát nyitni.
(#) Tobb009 hozzászólása Márc 21, 2017 /

Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy bele löttyent a sör a tempo szabályzó potiba és elcsuszott a 0 középpont. Mit lehetne neki csinálni? Mivel lenne érdemes kitakarítani? Kontakt spray-vel befulytam nem használt. A képen látszik a bal oldali lejátszonál h a 0 nem közepén van.
Előre is köszönöm!
(#) Zoltan.ms hozzászólása Szept 5, 2017 /

üdv, azt szeretném kérdezni, hogy tudja valaki azt, hogy a potméterekben milyen anyagot használnak arra, hogy olyan egyenletesen és nehezen tekeredjenek?
Kontakt sprével sajnos kimostam belőle azt a zsírszerű valamit és most olyan gagyi könnyen tekerhető lett, és sajnos speciális poti nem kapni ilyet...
(#) Massawa válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 5, 2017 /

Vastagabb szilikonzsirt.
(#) trabi fan hozzászólása Júl 30, 2018 /

Sziasztok!
Ez milyen potmeter lehet?
Hol lehet ilyet beszerezni?
Megköszönöm a válaszokat nagyon fontos lenne!
(#) trabi fan hozzászólása Júl 30, 2018 /

Még egy kép róla mert nem engedett kettőt feltölteni!
(#) qvasz2 válasza trabi fan hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Oda van írva: 5 kOhm. Miben volt, és miből gondolod, hogy rossz? Mit mértél rajta?
(#) trabi fan válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Szervó motorban volt. Annyira nem értek az elektronikához, de mindent mast csereltem es nem javult meg, csak ez maradt viszont fogalmam sincs hogy milyen ez, olyat is hallottam hogy lineáris potméter a neve, de nem talalok ilyet sehol.
(#) qvasz2 válasza trabi fan hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Ha az a fekete műanyag keret szerves része, akkor nagy gáz, ha csak simán rá van pattintva, akkor nélküle bármelyik sarkon kapható.
Könnyű kimérni, ha van műszered: a középső és valamelyik szélső között ellenállást mérsz, közben elkezded tekerni, változni kell az ellenállásnak 0-5kohm-ig
Bővebben: Link

Amúgy ezeket a tengelyen lévő nagy anyával szokás rögzíteni, próbáld meg kicsavarni, hogy szétjön-e!
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
(#) proli007 válasza trabi fan hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Hello! A mezei potiknak általában 270° a maximális elfordulása. Ezt azért nem árt megnézni. Mert a szervó potinak lehet 300°, de mechanikusan akár körbe is forgathatók. Vagy is nem egyszerű, hanem ilyen célra gyártott potiról is lehet szó.
Egyébként pedig szinte biztos hogy lineáris. De könnyű ellenőrizni, ha mechanikusan középre állítod, akkor mind két oldal a középkivezetéshez képest azonos ellenállás értéket mutat.
(#) trabi fan válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Igy van szétszedhető, egy anyával van rögzítve a műanyaghoz.
(#) trabi fan válasza proli007 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Igen teljesen körbe tekerhető csak ugy hallottam hogyha ezek egyszer körbe fordulnak akkor tönkremennek és nem találják a pozíciójukat többet. (ebből nem tudom mi igaz)
(#) proli007 válasza trabi fan hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Ez nem egészen van így. Ha arra készült, hogy körbeforgatható (nincs mechanikus akadó), akkor nem megy tönkre. Nemrég egy futógépet (vagy mit) javítottam, mert látszólag a szervóval volt a gond. A motor egybe van építve a potival, ami a féket állítja. Induláskor a proci el kezdi tekerni egyik irányban addig míg a kívánt szervó állás be nem áll. Így találja meg a kiindulási állapotot, bárhol is áll a szervó beszereléskor. Ez teljesen természetes üzemmód, lévén hogy végállás kapcsoló nincs. De mezei poti, nem biztos hogy kibírja ezt, ha megszünteted a körbefordulást korlátozó akadályt benne. Lehet összekuszálódik a leszedő..
(#) trabi fan válasza proli007 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Itt ez magának a kihajtó tengelyre van szerelve ami 2 bowdent mozgat kb 9-12 órának megfelelő mozgással és ez visszafele is igaz. Tehát csak egy adott kb. Negyed fordulatot tesz meg oda-vissza
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem