Fórum témák
» Több friss téma |
Szívesen.... Én le is rajzoltam az adót. Hátha jó lesz még valamire.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2018
Hali!
A képeken látható vezérlést villámcsapás érte. Jól látszik a panelen, és a mellé rakott kiszerelt alkatrészeken a nyoma. Ez a túlfeszültség, szerintetek vitt magával mindent? Kismegszakítót leverte, üveg biztit kinyomta. Ezeket visszaállítva, se kép se hang.
Az "üveg bizti" alatt azt érted, ami a "FUSE" feliratú fekete takaró alatt van?
Kis szerencsével csak a táprészt, mert egyébként eléggé nehézkes lehet a javítás. Szerintem ameddig nem helyettesíted a kiszedett alkatrészeket, addig sok életjelet nem fog mutatni. (Ahogy nézem van ott még más is kiforrasztva.) Azt a két kék varisztort is megnézném, hátha feladat teljesítés közben hősi halott lett... Szekunder oldalon a diódák, stabilizátor, stb.. Akkor leszel bajba, ha már van tápfeszültség, de életjel még nincs... A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2018
Köszi! Csak azért kérdeztem, hogy érdemes e vele kisérletezgetni.?
Addig biztos érdemes amíg a tápfesz a mikrovezérlőn meg nem jelenik...
Ha ilyenkor sincs életjel, akkor agyhalott lesz szegényke.
Mellesleg szerintem anélkül a barna tekercs nélkül biztosan nem csinál semmit, viszont nem várnám, hogy pont az megy tönkre...
Idézet: „Mellesleg szerintem anélkül a barna tekercs nélkül biztosan nem csinál semmit, viszont nem várnám, hogy pont az megy tönkre...” Persze, - azért ennyit én is látok. Ezeket az alkatrészeket azért vettem ki, hogy meggyőződjek róla, a panel mennyire égett meg. A szűrő tekercsnek semmi baja, de szerintem a kondi(k) az cserés. Igen, hiányzik még róla két kisebb sorba kötött kondi, amelyből az egyik szét durrant, de e nélkül működnie kellene.
Hali!
Amit kivettem szürke kondit, 1u 275V, kivettem a másikat is. Az egyik 970nF, a másik 900nF. Ez a némi kapacitás csökkenés számít? Raktam fel még egy képet. A kis piros led világít. A 7805 re rá megy 12V, de csak 2,5V jön ki belőle.
Ezt a kondit néztem ki az ebay-n. Annyival külömbözik az enyémtől, hogy az utolsó sorban az utolsó jelölés az enyémen W4 a linkelten pedig A6. Ez számít valamit?
Gyanús, hogy ott valami zárlat van, vagy majdnem. Valami beterhel a 7805-nek. Nem hinném, hogy az rossz, de vedd ki és hajlítsd fel a kimeneti lábát. Ha így megvan az 5V, akkor jó lesz. Az 5V helyére adj egy szabályozható tápról 5V-ot, az áramkorlátot növelve. Így meglátod mennyit vesz fel, ill az áramot növelve érezheted mi melegszik. Ott a hiba. Ha a proci akkor lehet, hogy kuka a panel.
Sajnos, - igazad van. Fájó szívvel, de meg kell válni tőle. Mikor ráadom a tápot, a képen bejelölt alkatrész, (proc) azonnal tűz forróvá válik.
Helló
Eső után: Beépített processzor esetén az élesztés, kivett stab ic és külső, labortápról adott 5 volt-al érdemes próbálni. Így meg lehet spórolni egy csomó fölösleges munkaórát és azonnal kiderül életbe maradt-e a proci (nem szokott). Ne dobd el, egy csomó használható alkatrész van benne. Üdv
Hali!
Köszi tanácsot. A proci a halott. Persze hogy nem dobom el.
Sziasztok,
bár már kicsit régi ez a téma, de megpróbálkozom a kérdéssel: volt itt egy hozzászólás, ugyanebbe a hibába futottunk bele - a szituáció a következő. A sorháznak, ahol lakunk, egy ilyen vezérlő végzi a kapu nyitását. Pár napja megállt a működés, rövid kutakodás után kiderült, hogy a szenzort látja hibásnak a vezérlő. Kimértük, nem volt tápfesz a vevőnél. Adtunk külön tápfeszt, akkor sem indult el az infra vezérlés (a relé nem kapcsolt egyáltalán). Szereztünk be új szenzort (nem ugyanolyat, mert azt már nem gyártják), az új eszközön kétállású a kapcsoló: COM, NO és NC, a korábbin csak NC volt. Húztunk be új kábelt, minden mérés alapján minden bekötés ok. Ha a panel megkapja a tápot, és megszakítjuk az infrát, az kattan, és megszűnik a rövidzár, ha látja a vevő az adót, akkor van rövidzár (tehát az NC-t használjuk). A kapu zárt végállásban van, a kijelzőn ez látszik:
ez azt jelenti, hogy zárt állapotban van a kapu. Ha ilyenkor megszakítjuk az infrát, akkor ezt jelzi:
Idézet: - ami azért is érdekes, mert egyrészt nyílnia kellene, másrészt meg mi a baja?„A zárási fotocella hibajelet ad vagy bekötési hiba. A rendszer nem indul el a zárási parancsra.” Ha ilyenkor megpróbáljuk a távirányítóval kinyitni, akkor jön az általad is írt
Ha kicsit kinyitjuk a kaput, akkor
Látszólag minden rendben, ha az infra vevő relé vezetékét kikötöm a sorkapocsból, akkor aktív infra adó esetén rövidzárat mérek, ha közéállunk, akkor szakadást. Biztos, hogy jó helyre kötöttem mindent, ezt már nem tudom, hányszor ellenőríztem. Bármilyen segítséget szívesen veszek A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
Jó reggelt! Szeretnék venni egy távirányító kapunyitót. De nem tudom melyik IC-vel kell kompatibilisnek lenni. A kapuban Marantec Digital 161-es van 433,92 MHz-es. Ebből meg tudja valaki mondani milyen távirányító kell?
Hali!
Próbáltad már a 3 - 9 es, ill. a 4 - 9 es pontokat rövidre zárni, tehát a fotocellákat teljesen kiiktatni.? Ha így működik, akkor valamit csak elköthettél. Épp a minap szenvedtem egy ilyennel.
Hello! Kicsit részletesebben is írhatnál a motorokról...
Az "FC" nekem gyanús, mert az a végálláskapcsolókra vonatkozna. Lehet, hogy nem is kétszárnyú kapumotorokról írsz? A kapuvezérlő pontos típusa ? Fotókat is mutathatnál...a bekötésekről is.
Hello,
köszi - a 4-9 pontok rövidre vannak zárva alapból, ez a nyitóirányú fotocellás védelem, és erre írja a doksi azt, hogy ha nem használunk ilyet, akkor zárjuk rövidre. A 3-9 akkor kell, ha zárási védelmet sem használunk - és igen, próbáltam, jelenleg így működik a kapu sajnos. Ha ezt a rövidzárat kiveszem, és a fotocella vevő kontaktusát kötöm be, akkor jön elő a hiba. Megpróbálok mégegyszer ránézni, de már tényleg átnéztem 5x, és mindent rendben találtam - persze ez nem azt jelenti, hogy jól is van bekötve, 1 nappal később majd megtalálom, mit kötöttem el
Hello,
egy darab motor van csak benne, egyébként ez a KIT az. Az "FC" nem gyanús, teljesen normális jel, ha a záró végálláskapcsoló kapcsol, a doksiban (19-es lap) is így van: Idézet: „A zárás végállás kapcsoló jelzése zárt kapu esetén, hibának minősül, ha a kapu ki van nyitva. A rendszer nem indul el zárási parancsra” Mivel a végálláskapcsoló nyitva van a kapu állapota miatt, ez így normális. Köszönöm!
Most nézem, hogy a "bC" hiba jelentése:
Idézet: „A zárási fotocella hibajelet ad, vagy nincs rendesen bekötve. A rendszer nem indul el a zárási parancsra.” De a hibajel - gondolom - azt jelenti, hogy a vevő nem látja az adót, ami normális, ha beállunk a kettő közé. Ez akkor van, ha "FC" vagy "--" jelek valamelyike van (zárási végállás kapcsoló, vagy a kapu valahol a két végállás között van, ez normál állapot szerintem), tehát ha ilyenkor állunk be. Akár úgy, hogy bent állunk, akár nem, a nyitásra jön az "EF": Idézet: „Fotocella teszt hiba.” És ezt nem tudom értelmezni, ha egyszer a "bC" jelzés is jó esetben jön elő, akkor az "EF" miért jön?
OK így már érthető.
De mi a linkelt hozzászlásokban a Q60A kétmotoros szárnyaskapu vezérlőt tárgyaltuk , ebben nincs végálláskapcsoló. Te pedig azt írtad "egy ilyen vezérlő", ami téves infó! A tolókapukhoz már típus használatos...most már tudjuk is, hogy nálad Q60R/S van. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2018
Igen - bocsánat, ezt valóban elnéztem. Bár ott is volt egy Q60A, és egy Q60RA keveredés, nem tudom az RA és az RS mennyi releváns különbség van a hibát érintően.
Nekem a "bC" jelzés és az "EF" jelzés ellentmondásnak tűnik: ha a"bC" jelzés működik, és akkor és úgy működik, ahogy kell, akkor az "EF" - elméletileg - nem lehet. Mekkora az esélye, hogy a kontroller romlott el?
Ha jól vettem ki az eddigiekből, ez tolókapu.
Akkor csak egy tapogatodzó kérdés. nem lett véletlen felcserélve a fogaslécen lévő végállás vevőjének a vezetéke?
Hello,
igen, ez egy tolókapu. Erre is gondoltam, de akkor zárt kapunál (és ezt érzékelő végállás kapcsolónál) nem "FC" jelzés lenne, hanem (a doksi alapján, 19. lap) "FA".
Csak azért írtam, mert találkoztam ilyen gonddal. Azért furcsa, hogy rövidzárral megy, rátett, általad hibátlannak mondott fotocellával meg nem. Érdekes.
Azért gondolom, hogy hibátlan, mert egyrészt a vevő "kattan", ha beállunk az infra közé, másrészt ha látja a vevő az adót, akkor rövidzárat mérek, ha ekkor beállunk, akkor szakadást.
Ezen kívül alapállapotban nem ad hibát, "FC" jelzés esetén ha beállunk az infra közé, akkor megjelenik a "bC", viszont mikor nyitnánk a kaput, akkor meg "EF"-et kapunk. Ennek így semmi értelme. Ha az infra rosszul lenne bekötve, akkor állandó lenne vagy a "bC", vagy az "EF". Ráadásul "bC" esetén csak a zárásnak nem kellene mennie, a nyitásnak attól még igen. Ha a nyitási védelmet kiváltó rövidzár nem jó (4-9), akkor pedig "bA" hibának kellene lennie - gondolom. De ezt még megnézem... lehet, hogy az a rövidzár csúszott ki...? Idézet: „Fotókat is mutathatnál...a bekötésekről is.” Lesz végre vagy nem ? Másrészt az a "bC" jelzés inkább "tC"-hez áll (nálam) közelebb... A FC jelzés "kilőhető" a vezérlés menüjében...(P8...No-ra állításával) ...persze ezt el is kell menteni. Feltétlezem nem keverted össze a a végálláskapcsolók bekötését a fotocellákéval. Valamint a motor forgásiránya is szinkronban van a végálláskapcsolókkal... Ez is egyszerűen ellenőrizhető: Beállítod az automata zárást...ha rosszul van bekötve, akkor a beállított késleltetés után ki fog nyílni a kapu... A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2018
Idézet: - holnap megpróbálok készíteni, de most így hirtelen nem értem, hogy azon mit lehet majd látni - ott lesz k+1 vezeték bekötve „Lesz végre vagy nem ?” Idézet: - jogos, köszi.„Másrészt az a "bC" jelzés inkább "tC"-hez áll (nálam) közelebb...” Idézet: - nem áll szándékomban, nekem így jó.„A FC jelzés "kilőhető" a vezérlés menüjében...” Idézet: - bár nem vagyok túl gyakorlott műszerész/szerelő, de ez még megy. Nincs összekeverve. Ha a zárás elleni védelmi fotocellát kikötöm (3-as láb), és ezt a 3-as lábat összekötöm a 9-essel, akkor minden működik tökéletesen.„Feltétlezem nem keverted össze a a végálláskapcsolók bekötését a fotocellákéval.” Idézet: - lásd az előző pont.„Valamint a motor forgásiránya is szinkronban van a végálláskapcsolókkal...” Idézet: - szerintem egyszerűbb az, hogy bezárom a kaput úgy, hogy a zárás végállás kapcsoló kapcsoljon. Ilyenkor a kapu csak nyitási irányban indulhat el. Ellenpélda, hogy kinyitom végállásig, ilyenkor a kapu csak zárás irányban indulhat el.„Ez is egyszerűen ellenőrizhető: Beállítod az automata zárást...ha rosszul van bekötve, akkor a beállított késleltetés után ki fog nyílni a kapu...” A kapu most ennek a logikának megfelelően működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |