Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ez így igaz, gondoltam, szándékosan csinálta így.
A neten van pár kapcsolás auto-módra is (adáskor időzítővel tiltják az RX-et), én szándékosan csináltam a Csaplar által is rajzolt földelt vonallal, legalább mindig biztos lehettem benne, hogy amit küldök, az kiment (PC-n meg nagyon könnyű volt programból figyelmen kívül hagyni).
Valaki foglalkozott már elektromos zárakkal?
Pic-kel hogyan lehet megoldani egy ajtónyitást? Láttam, hogy a Chipcadnél is vannak jópofa elektromos zárrendszerek. Valaki tudna benne segíteni? Esetleg valami egyszerű példát mutatni? Köszi
Billentyű-mátrix a kódnak (vagy RFID), proci engedélyező jelére pár másodpercig kioldod az ajtó nyelvének reteszelését. A lényeg a tokban van, a reteszelés, elektromágnessel meghúznak egy kis pöcköt, ami egy nagyobbat támasztott addig; a nagyobb ilyenkor el tud billenni, és nyitható az ajtó.
Kódzár egyébként a HEStore-ban is van Egy projekt a netről
A mintában szereplő kapcsolásban egy kérdéses dolog lenne számomra. Milyen relét kell használni?
Esetleg tudnátok valamilyet javasolni?
Amilyet a tápfeszültség enged, és az alatta lévő tranzisztor kapcsolni tud.
5 , 12, és 24 V-ra is vannak pl. nyákba ültethető relék, keress egy neked szimpatikusat, tekercs-ellenállásából számold ki az áramát, vesd össze a tranzisztor képességeivel, és így tovább, míg megfelelő párosítást nem kapsz. Bármelyik elektrós boltban találsz megfelelőt.
Ahogy elnéztem az összes chipcadnél kapható elektromos zár 4.5V-ról működik.
Akkor 5v-os relére van szükségem, igaz? A készülökem 12V-os tápot fog kapni, amit egy 7805-el alakítok tovább 5v-ra. Ennek alapján tudnátok ajánlani egy alkalmas relét? Ez esetleg alkalmas lehet: t7ns5d1-05 ? Köszi
Valaki tudna ajánlani mintaprogramot amivel 4 vagy 6 10 bites analóg csatornát tudnék kiolvasni VREF+ alapján 16F677 re vagy 18F452 re ?
Pár oldallal visszább volt egy kudarcos probálkozásom, hátha valakinek van ötlete ? Előre is köszönöm !
Miért nem próbálod az adatlap alapján sajátmagadtól megírni? De a basicet hanyagolnám a helyedben, kevesen ismerik/használják, ki tudja milyen ismeretlen hibák vannak benne. Jobban jársz ha asm-ben vagy C-ben írod, azokkal sokunknak van tapasztalata.
Lenne egy hülye kérdésem. A PCB kiterjesztésű fájlt mivel tudom megnyitni?
Tango-val. DOS-os program, W98 alatt meg fut.
Egyes peldanyai XP alatt is.
CircuitMaker2000-nek is ilyen a fájl kiterjesztése... Egyébként a kérdés nem hülye, csak OFF.
Sziasztok !
Az "OFF" témához kapcsolódóan... OFF Saját tapasztalat, hogy egyik PCB fájl nem kompatibilis egy másik CAD program PCB fájljával. PL az ExpressPcb által generált PCB fájl nem nyitható meg TANGO val és vica versa. Próbáltam TANGO / ORCAD , ORCAD / TANGO variációt is (mindkettő DOS os), ugyanaz a helyzet. Szóval "PCB" fájl és "PCB" fájl közt valami különbség kell hogy legyen. ON
valaki aki, DXP PROTEL 2004-et vagy ezzel kompatibilis verziót használ tudna kicsit segíteni?
Van egy pcb fájlom, amit kaptam és ebben készült. Nem akarnám csak azért, hogy megnézzem, letölteni és feltelepíteni! Egy mailt dobna nekem valaki, aki tudna segíteni? csaplar.zoltan@gmail.com Köszi
Megint egy szervesen PIC-es topikhoz kapcsolódó kérdés...
Bocsánat! A kapcsolás PIC-es, de nem én rajzoltam, így nem akartam belinkelni.
De ha valaki jelezne, annak átküldeném, nekem elég jpg-ben...
Hali
Eloszor is a HW egy kicsit gazos !. az analog bemenetek nem egeszen igy vannak ahogy rajzoltad RA0-> AN0 RA1->AN1 RA2->AN2/VREF- RA3->AN3/VREF+ RA5->AN4 // nem RA4!!! 2. A (Vref+)-Vref-) nem lehet kisebb mint 2 V ! 3. Az ADCON1 reg-nek vmi ilyen ertek dukal 0b11000011. Itt a hatso 4 bit erteke a lenyeges ezzel allitod be a portokat. Igaza volt az elottem szolonak hogy a Basicet lehetoleg hanyagold. A pontos megismereshez elengedhetetlen az ASM programozas ismerete, mert igy meg kell ismerned a PIC regisztereit bitrol-bitre. Meg egy fontos tanacs : A doksi olvasasa szinte minden problemat megold. A kulfoldi nyelv nem ismerete nem mentesit ettol a feledattol. Jo szorakozast. Udv Vili
OK rendben már látom hogy a tökéletes megoldáshoz asm kell vagy C (csak ebből nem tudom melyiket válasszam).
De az ADCON1 értéke szerintem jó volt, mert a vége 0011 volt csak az eleje volt más ami elvileg FOSC/8 ra volt beállitva. És kcsit visszább irtam hogy a rajz már nem teljesen helytálló. De ezt a 2V-t dolgot nem nagyon értem, a másik 3 port tökéletesen olvas minden értéket 0 és 1V között (0-1023ig). Most épp a gépi kóddal barátkozom. Mindenesetre köszönöm mindenkinek a segitséget.
Hali
Idézet: „De ezt a 2V-t dolgot nem nagyon értem” DS30292c.pdf 176. oldal Table 15-12 Param No A20 Vref ( ref Voltage (Vref+)-(Vref-) Min Value 2 V. Mert ha kisebb feszt hasznalsz ennel az azonos feszre a kiolvasott ertek fuggeni fog a homerseklettol a tap zajatul a nap es a hold allasatol es meg sok mindetol. A Gyarto ennel a minimalis fesznel garantalja az AD monotonitasat, es az ismetlesi pontossagot. Tehat nem csinaltal semmit mert a mert erteket nem tudod biztosra venni. De a kapcsolasodban nem nez megvaltoztatni az ertekekt hogy a teljes skala ne 1 volt legyen hanem mondjuk 2.5-3 V. Neked ugysem a pontos ertek a fonts hanam ha jol latom a joystick allasa szerinti ertek. Tehat pl. kicserelnem a 4k7-es elleallatokat 2k2-re es egybol kozelebb lennenk a kivant feszekhez. Nagyobb feszeknel a hibak jobban kiesnek. Jo szorakozast Vili
Ammateur, azt amit pedzegettem kiprobaltad? Hogy a pontosvesszo ( nem tunik szamomra a komment kezdtenek, es, hogy ahelyett az aposztrofot (') hasznald, mert lehet annal az ADCON1-nel nem a hexat, hanem a 4-et teszi bele - ha a HEX filet feltenned, akkor re tudnank itt nezni mi tortenik a forditas utan, csak, hogy kizarjuk az ilyen jellegu hibakat.
Interrupt routinba lehet breakpointot tenni? (ami mukodik is?)
Szoval ha interrupt tortenik akkor ott alljon meg a kod futtatasa
Lehet. Ugyanúgy, mint a nem interrupt rutinba.
lehet. de amugy nem tart ám semeddig kipróbálni
A pontosvesszőt kommnetnek veszi tudomásom szerint. Azért próbálkoztam basicel mert régebben programoztam BASICSTAMP-et és ez szinte ugyanaz. De lehet hogy most váltanom kell.
És közben felemeltem a VREF+-t 2 voltra . Felteszem a hexát. Ja és közben már 18F452 vel próbálom , hátha valami gond van a 16F877A-nak az analaóg részével , de ugyan az a helyzet.
Ne tudomásod szerint csináld, hanem ha egyszer a komment az aposztróffal kezdődik, akkor legalább próbáld ki, hogy kicseréled a pontosvesszőt aposztrófra!
Kicserélve és helyzet nem változott.
A lényeg az hogy megpróbálom asm ben megszerkezteni ezt a kis programocskát. Ha valami komolyat akarok egyszer csinálni úgy is szükség lesz az asm programozásra.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni .Sajnos nem tudom megoldani, hogy egy regiszter értékének megfelelően több sorból az aktuális kiválasztott szöveget írja ki a program az LCD-re.( géphibalista lenne...) A proci:16F887. Sajnos a PCL-t már használom egy-egy adott sor kiírásánal így nincs ötletem arra hogy, milyen megoldást lehetne még használni.....Mellékeltem a program aktuális részét a felesleges többit kivágva a könnyebb áttekinthetőség végett. Segítséget előre is köszönöm!
Másik módszer a Flash memória olvasása hasonlóan az EEPROM olvasásához.
De az, hogy a PCL-t már használod, azt sejteti, hogy nem tudod, hogy a PCL mi. A PCL a kontroller belső programszámlálójának alsó bájtja. Ha nem nyúlsz hozzá, az akkor is változik, mert a processzor ennek segítségével címzi a programmemóriát. Szóval az nem jelent semmit, hogy valahol már olvasol egy táblázatot vele, ugyanúgy olvashatsz egy másik táblázatot is vele, csak a megfelelő értéket kell beletölteni.
A hexben 0x83-at tesz az ADCON1 -be tehat az jo. Akkor nem tudom, lehet az a basic valami mas periferiat felprohramoz, mert a default ertekeknek joknak kellene lennie. Azonkivul mert ki az aramkorod, hogy a fesz valtozik-e stb.. nincs-e rovid zar vagy eppenseggel erintkezesi hiba. Probald attenni AN7-re, AN2-vel csereld fel... tobb 5letem nincs.
Köszönöm szépen !
Panelrepedés felfedezve, ami ugyan vezetett, de nem volt tökéletes ! És aljas módon alig volt észrevehető.... Kijavitás után működik a program ! De azért az asm megtanulásáról nem tettem le még. Mindenkinek köszönöm segitséget ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |