Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Nodemcu-val szeretnék vezérelni relén keresztül egy dc motort, ami egy zárat nyitna, zárna. De az a problémám, hogy ha elmegy a táp, miután visszajön, akkor a kimeneteket bekapcsolja! Ezt nem lehet valahogy elkerülni? Segítsetek!
Gondolom, minden kimenet ilyenkor magasra áll. Több kimenetet használj, és a motort az egyik alacsony, és a másik magas állapota engedélyezze.
Igen! Pontosan ez a baj! Ezt pontosan, hogyis érted!? Mert én úgy gondoltam, hogy egyik relé jobbra forgatja a motort, a másik meg balra! De próbáltam l298 motorvezérlővel, de annál is az a probléma, hogy valamelyik irányba felpörög a motor, miután visszajön a táp!
Mint egy logikai kapu... tehát ahhoz hogy a motor forogjon kelljen lenni egy magas és egy alacsony kimenetnek egyszerre
Legalábbis szerintem valahogy így gondolhatta... de ez valóban jó megoldás lehet
Tehát akkor irányonként használjak két relét?
Szia.
Mivel vezérled a reléket, tranzisztorokkal? Ekkor van egy ellenállásod a Nodemcu kimenet és a tranzisztor kimenete között. Tegyél egy 10k körüli ellenállást a tranzisztor bázisa és emittere közé. Más esetben írj még részleteket ide.
Nem kell két relé, de az is egy megoldás.
Egy logikai kaput használj, például a CD4070B-t. XOR: a kimenet akkor igaz, ha a két bemenet nem egyezik meg egymással, azaz akkor induljon a motor, ha a kapu két bemenete özül az egyik magas, a másik alacsony.
A Nodemcu kimenete, közvetlenül ehhez az optocsatolós relépanelhez csatlakozik!
De mondjuk mekem már az fura, hogy a nyomógombot a Blynkben úgy kell beállítanom, hogy alaphelyzet magas, megnyomásnál pedig alacsony szintre ugrik!
Köszi, hogy próbálsz segíteni, de amit írsz az nekem kínai! Ennyire nem értek az elektronikához! A Nodemcu-t is youtube videó alapján üzemeltem be!
Az a probléma ezekkel a relépanelekkel, hogy pont fordított jelet várnak a vezérlésre.
Tehát amikor a relémodul IN1 vagy IN2 bemenete alacsony szintre kerül, akkor húz meg a megfelelő relé. Próbáld ki: húzd ki a Nodemcu panelról az egyik sárga vezetéket (pl: a relépanel IN1-re menőt) és tedd oda, ahova a fekete is csatlakozik (G, azaz GND). Ha ekkor a relé meghúz, akkor ez a logika a vezérlésben. Természetesen lehet tenni valamiféle megoldást a helyzet ellen. Például a programban be kell állítani, hogy a kimenetek a setup()-ban magas szintre legyenek inicializálva. Meg ellenállással is fel lehet húzni. Nem a legjobb, de egyszerű megoldás neked. Tisztelt nem értek az elektronikához jutúbhuszár úr! Kéretik az elektrotechnika, digitális áramkörök és programozás alapjaival is megismerkedni! Értem én hogy , hú de jútúbúl milyen qrva egyszerű minden. Csak hát a részletekben vannak elbújva a lényegek , arra meg már a jútúb videjók nem homályosítanak fel. Az is igaz, hogy mindez időbe telik és nem csak annyi hogy egy 2 filmet megnézel és 1 2 forrást letöltesz. Sorolhatnék sok sok irodalmat , weboldalt ezekben a témában. (Amint desktop közelbe jutok megteszem, ha más nem privátban küldöm el) De vissza lapozva láthatod, írtunk már nem egy ilyen hivatkozást a topicban.
Vannak késleltett meghúzású relék.
Arról táplálni a motort. Addig míg a uC tranziensei biztosan lezajlanak 100 200 msec, Csak utána kapjon tápot a motor áramköre. Igaz ez eléggé hardveres megoldás. Kevésbé szoftveres .De talán egyszerűbb. Persze ujabb kontaktus / félvezető , újabb hiba forrás. Ha nem túl nagy áramú a motor akkor FET és pár RC tag is megteszi esetleg egy darlington + FET az RC tagok után. Megnézni a motorvezérlő ic adatlapját ... hátha van egy enable/disable port. Azt egy RC taggal késleltetve a bekapcsolási tranziensek után éledne fel a motorvezérlő IC. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2018
Motorvezerlőnek van ENA és ENB pontja :
Adatlap: Bővebben: Link TTL szintű. Oda lehetne egy RC tagot rakni vagy egy schmitt trigerbemenetű invertert/kaput pl cd4093 amivel a stabil RC tagú időzítés előállítható
Köszi a segítséget! Most már tudom, hogy te nagyon értesz az elektronikához, és ezzel az infóval, meg azokkal amiket leirtál, biztos meg is tudom épiteni, a kapcsolást amire nekem szükségem! Mégegyszer köszönöm!
Találtam a kacatok között egy Omron h3cr időrelét, szerintem az tökéletes lesz hogy az l298 késleltetve kapja meg a tápot, amíg a Nodemcu vissza nem áll alaphelyzetbe áramszünet után!
Relé se kell elég 1 R C időzítö ellenállás / kondenzátor az Enable lábakra az L298 lábaira.
Olvassál adatlap meg lessél utána R C töltési kisütési ciklusainak ... elektrotechnika középsuli 2. Féléves tananyag ... Tau = R * C ... (63% - 37%) Uc és Ur arányai ... ha ez se mond semmit egy villanyszerelőnek akkor mélyebben nézzél utána az alapoknak. Ebből minden kiderül ... Az inverter a stabilabb billenés miatt kell (hiszterézis) ezért schmitt-trigger bemenetű kell. Az R C töltő áramkör után kötni ami stabilan billen az eltelt idő után.(ellenálláson keresztül a kondi) Kis digitális áramkőri ismeretek ... kb digit áramkörök első fèlèv középsuli. Ennél többet csak azutàn írok ha már az alapokat érted. Pl ha tudsz egy olyan R és C értéket mondani amivel közel 1 tized sec időzítést lehet elérni és azt is megmondod melyik lábak az engedélyező lábai a motorvezérlő ICnek. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
Idézet: „Találtam a kacatok között egy Omron h3cr időrelét” Ez fölösleges erre a célra!!! Ennél sokkal hasznosabb és célszerűbb helye is lesz annak. Ár/érték arányban is kb.: tíz-ezerszeres a viszonya az R és C + CMOS IC tagoknak az óraműhöz képest, méretéről meg ne is beszéljünk. Tesztnek esetleg jó , hogy működik amit szeretnél ... DEEE mindenképpen mást rakjál bele végül. Szóval gondold át mi a praktikusabb és egyszerűbb , kisebb megoldási lehetőség. (persze nagy áramú/teljesítményű eszközökhöz vagy szokva ... nem mindig kell abban gondolkodni) A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
Kipróbáltam, működik az Omron H3cr időrelével! Nem is agyalok tovább rajta!
Más téma! Raktam körbe a falon ledszalagot a stukkó alá! 17 méter, össz. teljesítmény 244 watt. Elmentem a ledszaküzletbe tápot venni hozzá, de kicsit sokaltam a 10000 forintot érte, ezért átmentem a számtech boltba, és 4500 ért vettem egy atx tápot, ami 12v 435w!Kipucoltam belőle az összes fölösleges vezetéket, csak a gnd a +12v a +5v meg a power on maradt meg! Most úgy müködik, hogy a nodemcu egyik kimenetén van egy relé, ami gnd-t meg power on-t zárja! Namármost, hogy lehetne Nodemcuval fényerőszabályozni a ledet? Valakinek ötlet?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2018
én. de nekem 8266-07 van rajta, mert lecseréltem.
Jesszus ereje, az a tákolás
![]()
Én csináltam egy panelt a 07-nek. Bár nekem csak a tx-rx és a power lábak kellettek.
Esp-01 usb programozóval tudom programozni és az esp01 adapterre dugva teszi a dolgát ![]() Az antenna meg a dobozra van aplikálva.
Fain. én is cisnáltam neki cska ez másra jó.
De programozni is lehet róla természetesen, meg önmagát is tudja BIN -ből. Bővebben: Link
Na én még csak most próbálgatok ilyen-olyan áramköröket tervezni-gyártani.
Aksi töltés is van a funkciójában? Látom ULN IC-t használtál, minden láb ki van vezetve? Deep-sleep megy rajta?
Az egy gate driver ic. A ki és bemeneteket intézi a connnector block és a az mcu között. A battery nem töltökimenet hanem egy bemenet. Méri a terhelt akku feszültségét. Ez egyébként egy riasztó rendszerhez kapcsolható vezérlő modul.
Értem. Azt gondoltam,hogy az aksit töltögeti amikor lemerül, hogy jó kondiban legyen.
Melyik részét látod tákolásnak?
Hát ez az időrelés, pc tápos kinlódás úgy alle cuzamme, ahogy van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |