Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Kb. 3 fórum témában is látom, hogy be írtad a problémádat. Ez ellent mond a fórum szabályzatának! Ne tedd! A problémád nem vezérlőpanel lesz, hanem valahol lehet egy olvadó biztosító, ami megszakadt. Ennek megkeresését csak Te végezheted el, tehát ne várd tőlünk!
Hehe!
Kapásból fel tudok sorolni 3 tipust. Logus90 base/aquarella Legrand valena Legrand niloé Csak a pénztárcád szab határt. Üdv!
Szia.
3 fázisú a ház és volt pár másodperc, hogy nem volt bekötve a nulla, szóval jó eséllyel túlfeszt kapott. Ha lekötöm a panelt, akkor fix 230-at lehet mérni a bejövő fázis és nulla között, ha viszont visszakötöm a panelt, akkor 0 és 100V között ingadozik. Ebből gondoltam, hogy a panel hibásodott meg. Köszi a választ.
Ha megszakad az egy fázisú hálózatban az egyik (nulla vagy fázis) vezeték, akkor szakadt az áramkör. Vagyis nincs mihez viszonyítani a másik vezetéket. Tehát nincs értelmezve a feszültség, mert a készülék az adott vezetéken "lebeg". Ezért nem valószínű az elektronika meghibásodása. Valami más lehet a gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
Amennyiben ez az egyfázisú fogyasztó egy háromfázisú rendszerben van máris lehetséges a túlfeszültség. Ha a nulla a betáplálás környékén szakad meg (nincs jól bekötve) és a "leszakadt" nulla vezetőre más fázis(ok)ról táplált fogyasztó is kapcsolódik, azok ezzel a berendezés(ek)kel sorba kapcsolva kerülnek a háromfázisú rendszer vonali feszültségére. Az egyes berendezésekre jutó feszültség a teljesítményüktől, az adott pillanatban a rendszerben bekapcsolt berendezések számától, jellegétől függ.
Valóban ez történhetett sajnos. Köszönöm a segítséget.
Elnézést, nem tudtam a szabályról. Köszönöm neked is a segítséged.
Idézet: Kivéve ha van egy bojlered, vagy hőtárolós kályhád, aminek e fűtőszálain vissza tud térni az áram. testvéremnél 300-320V körüli túlfeszültség alakult ki a hőtárolós kályhák miatt. Ez mért érték. Eredmény: TV, (akkor még) video, hifi torony, mikrosütő, stb csere. Biztosító is elfogadta, mivel a szolgáltató hanyag munkája miatt fordulhatott elő - ugyanis a plombált területen lévő kék vezeték sorkapcsa a villanyórában lazult meg ( vagy meg sem lett húzva). „Ha megszakad az egy fázisú hálózatban az egyik (nulla vagy fázis) vezeték, akkor szakadt az áramkör.”
Viszont a panelen semmiféle, tisztán készülékhiba esetén nem fordulhat elő 100V.( a biztosíték már régen szól) Ez a hálózaton lévő szakadás/hibás kötés esetén fordul elő leggyakrabban.
A ~100V körüli értéket a panelnél mértem, ahol meg kellene kapnia a 230V-ot. Tehát konkrétan a becsatlakozásnál. Ha leszedem a panelt, akkor 230V mérhető ott.
A panel helyett rakj rá az izzót ha világít van ott 230v ha nem akkor szakadás van. Én szakadásra tippelek.
Mint már írták, azt mérsz ott üresen amit akarsz, ha valamelyik ág szakadt. Húzz be egy eret valamely fázis vezető mellé, a nullához képest azon is mérhetsz akár 230V-ot is. Ami ugye lehetetlen, de mégis. ( sőt a ledes lámpák egy része még villog is róla, a hossz függvényében.) Keress egy olyan konnektort, amiről egy 100W-os reflektor (nem ledes) tökéletesen működik, abba egy hosszabbító, és oda dugd be a kazánt. Ha akkor is ezt csinálja, akkor nem találtad el a panelen azt a pontot ahol a bejövő 230V-ot kapja.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
Köszönöm, ezt fogom tenni, leírom majd, hogy mi lett az eredmény.
Ezekbe az egyszerű fehér kábelcsatornákba csak külső köpenyes (pl.: H05VV-F, MT) kábel rakható? Vagy mehet sima egyeres vezető is?
Mehet - mármint olyan környéken, ahol a veszélyforrás csak olyan, ami ellen a csatorna biztosítja a védelmet. Hát ez az enyhe mechanikai ráhatás tud lenni.
Emlékeim szerint rakható, ha egynemű (mondjuk 230V-os üzemi feszültségű), de ha fémet keresztez, kell a kettős szigetelés. Még mielőtt ez megjelent az újabb szabványokba, nekem volt is ilyen kellemetlen élményem. Az elosztószekrényben a betáp vezetékei keresztezték a C-síneket. A kék vezeték nem sérült meg, csak nyomta a sín az élénél. Nem volt zárlat, épp csak annyit szivárgott, hogy mindig leverje a fi relét.
Falba süllyesztett dobozból (2,5 m magasan) indulva mennék a lámpákhoz.
Hehe! Vettem legrandot nem sorolhato...
Milyet vettél? A Legrand Valena biztosan sorolahtó, a nyáron vagy 40-et szereltem fel függőleges és vízszintes polarizációval 3, 4, 5-ös sorolókeretben kapcsolót, konnektort vegyesen. Csak a dupla konnektorok nem sorolhatóak. Ezek beltéri szerelvények voltak, de IP44-ben biztosan van sorolható.
Akkor ha nem fém a lámpa jó, ha fém a lámpa, az átvezetésnél varniscsövet, vagy egyéb szigetelést kell használnod hőmérséklettől függően. Természetesen a védőföldet is be kell kötnöd, arra ez nem vonatkozik, hacsak nincs hőnek kitéve. Akkor egyesével kell a varniscső a vezetékekre.
Sziasztok!
Jártatok már úgy, hogy a FI-relé leoldott, miközben elvágtatok egy vezetéket? Az adott vezeték egy 3 eres MM-fal vezeték, aminek a fázisa természetesen le volt kapcsolva a kismegszakítójánál. Ahogy az oldalcsípővel vágtam a földet és a nullát lekapcsolt a FI-relé. Ellenben tökéletesen üzemel minden a lakásban. Feltöltődhettem és arra ment el a töltés esetleg? Csak kíváncsi lennék az okára a jelenségnek. Szerintetek?
Tanulmányozd: Bővebben: Link
Benne van a válasz is! Ha nem tette volna, akkor lenne gond...
Basszus, így olvasva tök triviális
Köszönöm szépen!
Ezzel nem lesz gond, a lámpát a gyári 3 eres külső köpenyes kábelével fogom bekötni, szóval nem kell sehol fémen átvezetnem.
Azt nehezen tudom feldolgozni, hogy miért csak 20 centi lóg ki lámpából.
Írd meg a gyárnak, hogy neked olyant gyártsanak, amin 2 méternyi van
A legtöbbön annyira rövid, hogy még forgatni sem tudod majd a reflektort. Azért szerintem nem túlzó elvárás az, hogy olyan hosszú legyen, hogy bármerre tudjad forgatni, és még kényelmesen be is tudd kötni. A legegyszerűbb az lenne, ha nem lenne kábel, vagy legalább a gari elvesztése nélkül lehessen cserélni.
Szétszedtem egy LED reflektort: belül a vezeték közvetlenül a panelra van forrasztva, a tetejére pedig ragasztó öntve. Inkább nem nyúltam hozzá, és a rövidke kábelt toldottam ragasztós zsugorcsővel.
Üdvözletem!
Problémám a következő: A 3 fázisú rendszerem 4 vezetékes, többnyire permetező szivattyút működtetek róla. Vásároltam egy hidraulikus rönkhasítót, melynek 3 f-ú betáp aljzata 5 érintkezős. (vszínű szüksége van 230V-ra) Azon kívül, hogy az 50 m-re levő vill.óra doboztól telepítek egy 5 eres kábelt, van e más korrekt megoldás a 4/5 átalakításra
Ma szinte minden gépet 5 pólusú dugóval hoznak forgalomba, de soknál nincs kihasználva a nulla. Én belenéznék a dugóba, hogy tényleg kell-e.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |